Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 74  Następna strona
 Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka 
Autor Wiadomość

Ale to się nazywa dorabianie idelogii. A nic w tym nie przbije fanatyka...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Śr sie 12, 2009 14:49

W neopogaństwie używa się terminu "fluffik", który doskonale odnosić by się mógł do niektórych osób z tego (i innych) for. Oczywiście w ramach ich przekonań. Fluffik albo sam zmądrzeje, albo ktoś mu w tym pomoże, albo... no właśnie. Zostanie fluffkiem na zawsze. I tego nikomu nie życzę.

Śr sie 12, 2009 15:21

[Wszystko zalezy od punktu siedzenia drogi cristofie...

Dlatego ja opisuję mój. Obiektywnie interpretując fakty.
Pozdrawiam ;)

a.R.E.k napisał(a):
Egipcjanie w Szatana nie wierzyli

Co nie znaczy, że on nie istniał i zbierał swoje żniwo, okultystyczny fluffiku (dobrze napisałem?).
Pozdrawiam ;)

Śr sie 12, 2009 17:45

Co nie znaczy, że on nie istniał i zbierał swoje żniwo

Nie znaczy też, że symbole których używali były z nim w jakikolwiek sposób związane. Magia w różnych postaciach była bardzo powszechna ale czy to znaczy, że większość antycznych społeczeństw żyła pod władaniem demonów? Takie rozumowanie może prowadzić do co najmniej kontrowersyjnego wniosku, że tylko chrześcijanie są wolni od władzy Szatana...

Śr sie 12, 2009 18:10

Co nie znaczy, że on nie istniał i zbierał swoje żniwo, okultystyczny fluffiku (dobrze napisałem?).
Pozdrawiam ;)

Haha, nie rozumiesz kim jest fluffik, ale to nieważne ;) Dyskusja z Tobą jest, wydaje mi się, bezcelowa.

Śr sie 12, 2009 20:04

Cytuj:
Co nie znaczy, że on nie istniał i zbierał swoje żniwo

Nie znaczy też, że symbole których używali były z nim w jakikolwiek sposób związane. Magia w różnych postaciach była bardzo powszechna ale czy to znaczy, że większość antycznych społeczeństw żyła pod władaniem demonów? Takie rozumowanie może prowadzić do co najmniej kontrowersyjnego wniosku, że tylko chrześcijanie są wolni od władzy Szatana...

Niestety tam gdzie jest magia tam są i demony. Tak to już jest.
Chrześcijanie wcale nie są wolni od DZIAŁANIA szatana. Jego władzę nad sobą mogą sami sobie stworzyć, poprzez swoje grzeszne życie. W tym poprzez uprawianie magii, która jest grzechem przeciwko I przykazaniu...

Śr sie 12, 2009 20:18

"złe" symbole są dla Ciebie tylko specyficznym zestawem figur geometrycznych i kresek. I wtedy nie ma żadnego zagrożenia.

Pod warunkiem, że demony nie istnieją... Obiektywniej poproszę.

Wierzba napisał(a):
Pentagram też nie jest jednoznaczny. W dawnych czasach postrzegano go jako symbol ochronny, miał służyć do odstraszania złych mocy i demonów

Ależ dzisiaj też tak jest. W okultyźmie właśnie.

Wierzba napisał(a):
Nawet taki pentagram, o którym piszesz, nie jest tak samo odczytywany przez różne ugrupowania o różnych światopoglądach.

Tylko pytanie brzmi - czy jest on odczytywany prawidłowo przez te ugrupowania. Praktyka egzorcystów pokazuje jednoznacznie, że niekoniecznie... Nie słyszałem jeszcze, żeby pisanka kogoś opętała poza tym.

Wierzba napisał(a):
Typowy skrót myślowy dla kogoś nafaszerowanego "skrótowymi" naukami Kościoła w zakresie magii, okultyzmu itd. Tym samym dowodzisz, że wiedzy w tym temacie nie masz praktycznie żadnej.

Nie zgadzam się. Wywnioskowałaś to na podstawie subiektywnej interpretacji jak sądzę... Błędnie.

Wierzba napisał(a):
Jak rzucasz cytaty z definicji Wikipedii

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Nie jest to zgodne z prawdą, Wierzbo. Zadziwiasz mnie...

Wierzba napisał(a):
Uznawany za znak pierwszych chrześcijan wyznania koptyjskiego. Do dzisiejszego dnia uznawany za jeden z ich znaków.

Kłania się Pani (-u?) chrześcijanin wyznania katolickiego. Więc nie kombinujmy za bardzo...

Wierzba napisał(a):
Ale przed Chrystusem był co najwyżej symbolem kaźni dla tych, którzy go widzieli. (W kontekście - o krzyżu łacińskim - dop. Cristof)

Jezus Chrystus wiele zmienił. Na lepsze ;)

Wierzba napisał(a):
Podsumowując, to nie symbol ma władzę nad człowiekiem - to człowiek ma władzę nad symbolem.

Jasne, o ile nie jest to symbol siły wyższej od ludzkiej. Wtedy mogą zajść niespotykane w innych przypadkach zaskoczenia.

Pozdrawiam Wierzbo
Wszystkiego dobrego :-)

Śr sie 12, 2009 20:38

Niestety tam gdzie jest magia tam są i demony.

Dziwne więc, że w kulturach w których magia jest czymś dość powszechnym nie widać jakoś masowych opętań zresztą magia w jakiejś formie towarzyszyła ludzkości praktycznie od zawsze często trudno ją nawet odróżnić od religii bo obie wiary wyrastały często z tych samych potrzeb a i społeczeństwa które ją praktykowały często nie czuły potrzeby by czynić takie rozróżnienie w każdym razie była częścią życia w znacznie większym stopniu niż jest obecnie od narodzin aż do śmierci a jednak nie ma właściwie żadnych dowodów by miała jakiś szczególnie szkodliwy wpływ na te społeczeństwa przynajmniej nie z waszego metafizycznego punktu widzenia a przy takiej ekspozycji na diabelskie moce opętania, dręczenia itd. powinny osiągnąć rozmiary epidemii uniemożliwiając normalne funkcjonowanie społeczeństwa cały gatunek ludzki mógłby się znaleźć na granicy wymarcia... Jak wiemy nic takiego się nie stało więc jak to jest z tymi demonami dręczą tylko chrześcijan a innym pomagają?

Śr sie 12, 2009 20:45

nie ma właściwie żadnych dowodów by miała jakiś szczególnie szkodliwy wpływ na te społeczeństwa przynajmniej nie z waszego metafizycznego punktu widzenia a przy takiej ekspozycji na diabelskie moce opętania, dręczenia itd. powinny osiągnąć rozmiary epidemii uniemożliwiając normalne funkcjonowanie społeczeństwa cały gatunek ludzki mógłby się znaleźć na granicy wymarcia...

A tak, zapomniałem, że przecież pogańska religia magiczna Słowian do dziś jest panująca w Polsce ;) I zbudowaliśmy na niej doskonałe społeczeństwo, a komunizm to dzięki, a nawet wyłącznie dzięki magii zwalczyliśmy...
Jak to dobrze, że chrześcijaństwo zdołało powstrzymać ludzkość przed samozagładą (żeby nie było wątpliwości - ani cienia ironii w tym co napisałem).

Śr sie 12, 2009 20:51

Nie słyszałem jeszcze, żeby pisanka kogoś opętała poza tym.

Ani ja, żeby kogoś opętał pentagram, czy tym bardziej ankh.

Śr sie 12, 2009 20:52

Jak to dobrze, że chrześcijaństwo zdołało powstrzymać ludzkość przed samozagładą (żeby nie było wątpliwości - ani cienia ironii w tym co napisałem).

Kiedy i w jaki sposób tego dokonało?

Śr sie 12, 2009 20:53

Jak chcesz to napiszę Ci na PW, choć wątpię, żebyś zrozumiał, docenił...
Nie chcę czynić tutaj offtopa.

Śr sie 12, 2009 21:01

A tak, zapomniałem, że przecież pogańska religia magiczna Słowian do dziś jest panująca w Polsce ;) I zbudowaliśmy na niej doskonałe społeczeństwo, a komunizm to dzięki, a nawet wyłącznie dzięki magii zwalczyliśmy...

Nie rozumiem co próbujesz powiedzieć, nie odnosiłem się tylko do Polski nie widzę też za bardzo związku z komunizmem ani w jaki sposób chrześcijaństwo miałoby uratować świat przed zagładą szkoda, że to nie ironia...

Śr sie 12, 2009 21:15

Seweryn napisał(a):
1)Witoldzie istniejesz już ileś tam lat, udowodnij, że materia z której jesteś zbudowany powstała inaczej niż dzięki Stwórcy. Jeśli chcesz, być wiarygodny , to Twoim obowiązkiem jest tego dowiedzenie. Od tysięcy lat się to nie udaje :(

Ludzie trzymajcie mnie. Znowu to samo rozumowanie co u Cristofa. Nie w tym kierunku co trzeba. To samo rozumowanie... które jest głupie :(
"udowodnij, że nie", cholera, kiedy wreszcie zaczniecie udowadniać, że tak? Niezłym dowodem na słabość hipotezy Boga i duchowości jest to, że nie tylko sami nie potraficie jej dowieść, ale i dopuszczacie się takich niedorzecznych chwytów jak domaganie się dowiedzenia, że jest nieprawdziwa...

Więc jeśli nie wiesz jak zaistniała materia z której jesteś zbudowany to nie możesz wykluczyć żadnej ewentualności, w tym również Stwórcy niezależnie jak go nazwiesz. Możesz nazwać Stwórcę dowolnie, a i tak nie zmieni to jego istoty.

Śr sie 12, 2009 21:30

Więc jeśli nie wiesz jak zaistniała materia z której jesteś zbudowany to nie możesz wykluczyć żadnej ewentualności, w tym również Stwórcy niezależnie jak go nazwiesz. Możesz nazwać Stwórcę dowolnie, a i tak nie zmieni to jego istoty.

Ale ta jego istota może się znacząco różnic od tej którą chrześcijanie przypisują swojemu Bogu... Myślałeś o tym?

Śr sie 12, 2009 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 74  Następna strona