Gdzie można kupić Pismo święte?
Autor |
Wiadomość |
Żžz
|
Kancermeister napisał(a): W wersji luksusowej oprawionej w skórę, idealnej jako reprezentacyjna Biblia w domu. Samo używanie świadczy o poważnym podejściu do tematu.
Ciekawe… Choć wydania luksusowe cenię sobie bardzo, to coś mi tu idolatrią… Ale może mi Rogaty coś ogonem zasłonił i nie doczytałem.
Tak na marginesie — na jakim papierze jest ta wersja luksusowa? (chyba właśnie wyleciało mi z głowy, czy do Rogatego mówi się „apage”, czy „agape”)
|
Śr sie 12, 2009 20:29 |
|
|
|
 |
Kancermeister
|
Żžz napisał(a): Ciekawe… Choć wydania luksusowe cenię sobie bardzo, to coś mi tu idolatrią… Do takiej Biblii przydałaby się odpowiednia podstawka, najlepiej drewniana, rzeźbiona. Funkcjonalność też jest ważna. Nieco prostsza, za to z szufladą, otwieraną do czytającego lub bok ( Art-Equipment) albo też pudełko z odchylaną pokrywką, na którym można ustawić książkę. Ceny od 52 do 195 zł.
Dla tych, co wolą bardziej luksusowe podstawki, sugeruję na przykład taką:
Cena na życzenie...
Przydałaby się też chusta, oczywiście ręcznie haftowana w różne wzory o stosownej tematyce, a także przynajmniej dwa świeczniki. Do całości odpowiedni stolik.
Podczas szczególnie uroczystych Mszy św. Biblia jest wnoszona z całym ceremoniałem. Przed czytaniem Ewangelii obywa się okadzanie Pisma. To też idolatria?
Pt sie 14, 2009 14:07 |
|
 |
Żžz
|
Żžz napisał(a): Kancermeister napisał(a): W wersji luksusowej oprawionej w skórę, idealnej jako reprezentacyjna Biblia w domu. Samo używanie świadczy o poważnym podejściu do tematu. Ciekawe… Choć wydania luksusowe cenię sobie bardzo, to coś mi tu idolatrią… Kancermeister napisał(a): Podczas szczególnie uroczystych Mszy św. Biblia jest wnoszona z całym ceremoniałem. Przed czytaniem Ewangelii obywa się okadzanie Pisma. To też idolatria? Jeśli o poważnym podejściu do tematu ma świadczyć przeniesienie w przestrzeń „odświętną”, czy w sferę luksusu, to nie wypada mi się z tobą nie zgodzić. Kancermeister napisał(a): Do takiej Biblii przydałaby się odpowiednia podstawka, najlepiej drewniana, rzeźbiona. […] Przydałaby się też chusta, oczywiście ręcznie haftowana w różne wzory o stosownej tematyce, a także przynajmniej dwa świeczniki.
Nie zapominajmy o pomieszczeniu z właściwą kubaturą, choć wystarczy pewnie skromne 0,0003 km³.
 .
Koszt rzędu setek milionów złotych. Świadczy o bardzo poważnym podejściu do tematu.
|
Pt sie 14, 2009 14:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jeśli nie masz to podam ci namiary gdzie możesz dostać za darmo.
napisz na priva.[/quote]
|
Wt sie 18, 2009 8:31 |
|
 |
Johnny99
|
Gdyby przyjąć pogląd Kancermeistera, to oznaczałoby to, że Kościół, aprobując wszelkie wydania " nie-luksusowe " nie podchodzi do tematu poważnie.. osobiście mam już chyba z 10 różnych wydań Pisma Św., i ani jednego luksusowego.. niektóre ( zwłaszcza to po babci ) są nawet wybitnie " niepoważne "..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sie 18, 2009 8:39 |
|
|
|
 |
Żžz
|
Johnny99 napisał(a): Gdyby przyjąć pogląd Kancermeistera, to oznaczałoby to, że Kościół, aprobując wszelkie wydania " nie-luksusowe " nie podchodzi do tematu poważnie.
Bez przesady, tu pewnie nie ma żadnego poglądu. Średnio wyszedł mu tekst reklamowy, i tyle…
|
Wt sie 18, 2009 9:10 |
|
 |
djdomin
|
goostaf napisał(a): Biblię można znaleźć w księgarni za ok. 50 zł (tysiąclatka). Myślę że warto posługiwać się przekładem katolickim, ale równolegle czytać komentarz protestancki. Bardzo fajną pozycją jest Przewodnik po Bibii (ok. 75 zł) zobacz tutaj. Czasami komentarze w Tysiąclatce są zbyt skąpe, by dobrze zrozumieć tekst, a komentarze protestantów są często bardzo trafne i odkrywają sens, który umyka naszej uwadze. Trzymaj się z dala od komentarzy protestanckich, bo nie masz gwarancji na poprawnośc nauki i brak błędów w interpretacji.
Kup PORZĄDNĄ Biblię z komentarzami - najlepiej tzw. Poznańską.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Wt sie 18, 2009 12:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obecnie najlepsza to wydanie z Edycji św.Pawła.
Według mnie znakomita!
Koszt około 79,95 złotych i wydawnictwo nie pobiera za przesyłkę.
Oto strona:
http://www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&group=196
|
N wrz 06, 2009 18:15 |
|
 |
lawiniusz
|
 Re: Gdzie można kupić Pismo święte?
Pismo Św. jest ogólnie dostępne nawet możesz kupić pismo w Empiku.
_________________ Kalendarze
|
Pt gru 16, 2011 14:15 |
|
 |
Minerwa
|
Możesz też poczytać online, sprawdź w google, gdzie i jakie przekłady.
|
Pn gru 19, 2011 0:53 |
|
 |
cew
|
fajna promocja jest na Pismo Święte Edycji św. Pawła w księgarni internetowej gloria24: http://gloria24.pl/pismo-swiete-starego ... testamentukosztuje tylko 62.96zł gdzie na stronie wydawnictwa Edycji kosztuje 83.95zł
|
Wt lip 03, 2012 13:20 |
|
 |
cew
|
a tu ciekawa promocja na Biblie Jerozolimką(z paginatorami) w tej samej księgarni gloria24: http://gloria24.pl/biblia-jerozolimska-paginatory
|
Śr lip 04, 2012 14:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Towarzystwo Biblijne wydaje m.in.: Biblię Warszawską (w twardej oprawie od 45zł) Biblię Tysiąclecia wyd. V (w twardej oprawie od 60 zł) Biblię Poznańską (w twardej oprawie od 49 zł) Biblię Warszawsko - Praska (w twardej oprawie od 46 zł) Biblię w przekładzie paulistów (w miękkiej oprawie od 63 zł) NT w przekładzie ekumenicznym (z aprobata KK, w twardej oprawie z obwolutą 26 zł) ST w przekładzie ekumenicznym (z aprobata KK), dostępne na dzis:
Księgi Deuterokanoniczne Księgi Dydaktyczne Księgi Psalmów
|
Śr lip 04, 2012 16:20 |
|
 |
Vroo
|
W Warszawie warto odwiedzić ich księgarnię - mają dziesiątki różnych wydań.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Śr lip 04, 2012 19:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ktoś się orientuje, gdzie można zakupić Biblię Poznańską 4-tomową?
|
Śr lip 04, 2012 22:48 |
|
|
|