Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 10:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Anioł Stróż 
Autor Wiadomość

Post Anioł Stróż
Proszę o pomoc. Czytałam, że Anioł Stróż opuszcza człowieka, gdy ten popełni jakiś poważny grzech. Chciałabym wiedzieś, czy to prawda.

Cz lut 10, 2005 15:40
Zobacz profil WWW

nie wiem jak to jest, ale wydaje mi sie, że Anioł Stróż czuwa nad nami wlasnie szczegolnie w takich chwilach... ale nie wiem, nie znam sie...

Cz lut 10, 2005 16:16
Święty Wincenty Ferreriusz pisał o aniołach:

Cytuj:
A kiedy rodzi się stworzenie, wnet dostaje się w ręce anioła jakby akuszerki. Z tego następuje współzależność, gdyż nigdy żadna kobieta nie rodzi bez akuszerki, to jest anioła, który nigdy nie porzuca stworzenia owego, dopóki nie będzie w raju, czy w piekle, lub czyśccu. Nie mówię, że zawsze jest obecnym przy stworzeniu, jednak zawsze gotowym do pomagania stworzeniu, doglądając stworzenia z nieba, co czyni, dokąd idzie.

Dolores, wydaje mi się, że anioł nie zawsze jest naszym cieniem i stoi obok, ale w każdej chwili wie, co się z nami dzieje. Czasami obserwuje nas z nieba.

Z pewnością nasz grzech go zasmuca, ale zwłaszcza wtedy anioł pilnuje, żebyśmy nie wpadli całkowicie w sidła złego, np. przez zaniechanie spowiedzi.

Dawid w 91 psalmie mówi :

Psalm 91,11 napisał(a):
bo swoim aniołom dał rozkaz o tobie, aby cię strzegli na wszystkich twoich drogach.

Anioła stróża trzeba prosić o pomoc . On także szanuje naszą wolną wolę i nie może zapobiec naszym złym wyborom. :aniol:

Cz lut 10, 2005 16:44

Nie wiem czy Aniol mnie opuszcza,ale mam nadzieje,ze nie.
Tez gdzies czytalem,ze Aniol Stroz jest postawiony przy nas od urodzenia az do smierci i pomaga nam przejsc przez zycie.Smuci go nasze zle postepowanie,ale z pewnoscia nas nie zostawia-wtedy szatan bardzo by sie cieszyl.
Odpowiem tak:
"Aniele Bozy,Strozu moj,Ty zawsze przy mnie stoj"-wiec to ode mnie zalezy,czy bedzie mi pomagal(jesli go nie poprosze to nie bedzie sie wtracal)
"Rano,wieczor,we dnie,w nocy-badz mi zawsze przy pomocy"-czyli czuwa nad moim zyciem nieustannie(przeciez jest wyslancem Boga)
"I bron mnie od wszystkiego zlego"-czyli jest moja tarcza przeciwko zlemu,ale z moja wspolpraca
"I zaprowadz mnie do zywota wiecznego"-wiec nie moge isc sam przed oblicze Boga.To wlasnie ten sluga Bozy powinien to zrobic i przedstawic swoj raport z mojego zycia i tego,czy mu pomagalem czy nie.
"Amen"-wiec niech sie tak stanie(Ainsi soit-ill)
:aniol: :-D :-D
Oby ten moj Stroz tez tak potrafil sie usmiechnac :) :)

Pt lut 11, 2005 9:37

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Bardzo mi pomogliście i podnieśliście na duchu. Jeszcze raz dzięki. :razz: Całuski =)

Pt lut 11, 2005 13:49
Zobacz profil WWW

Przeciez to istota rozumna, moze byc ze Pan Bog pozwoli mu Ci odpowiedzec.
(Uzywam formy meskiej bo tak wynika z gramatyki, wiem ze ze aniolowie nie maja plci.)

So lut 12, 2005 15:31

:o Spytać? czego by nie, tylko jak by odpowiedział to..... aż się boje..

N lut 13, 2005 9:14
Zobacz profil WWW

Przypuszczam zeby sie nie objawil na jawie lub we snie. Jest duchem, wiec nie musi sie posugiwac materialnymi drogami, moze szeptac w duszy. Ja czesto sie kloce z moim aniolem strozem, czasami go prosze zeby mnie budzil. Czesto slysze jego glos gdy juz mam ulec jakies pokusie. Mam duza slabosc do siedzenia calymi nocami przed komputerem, ogladaniem filmow albo czytaniem do pozna. Czesto wtedy slysze jego glos namawiajacy mnie bym sobie dal spokoj.

N lut 13, 2005 11:16

wiking, a możesz mi powiedzieć w jaki sposób, jęśli moge spytać, twój Anioł kontaktuje się z tobą? Napisałeś że "szepcze w duszę". Co to znaczy?

N lut 13, 2005 20:21
Zobacz profil WWW

W jaki sposób "słyszysz"?

Pn lut 14, 2005 20:20

To glos sumienia,ktory mowi co dobre :-D a co zle :(
Tylko czy chcemy go sluchac? :x

Wt lut 15, 2005 9:06

Anioł Stróż jest posłańcem od Boga, a ten jest nieskończenie miłosierny. Wynika z tego, że nasz opiekun nas nie opuszcza. Poza tym gdyby jednak tak było, chyba nikt by już nie miał Anioła Stróża przy sobie :-) .
A głos? W moich odczuciach może być to głos podobny do intuicji.
PS. wiking, mamy czasem podobne budziki ;).

Wt lut 15, 2005 20:21

Dokladnie nie potrafie wytlumaczyc kiedy przemawia sumienie, kiedy aniol stroz, czasami tez wlacza sie ktos ze zmarlych albo jakis swiety. Zastrzegam zadnych widzen, czy nadzwyczajnych przezyc. Nie jestem przeciwny, ale mi sie to sie nie zdarzylo.

Sprobuje jednak przyblizyc pewna sytlacje.
Gralem dosc dlugo na komputerze. I coraz wyrazniej przychodzila mi mysl ze juz pora konczyc i isc spac. Powiedzialem, cos takiego: no dobra, wiesz jak to jest. Odpowiedz byla: nie, nie wiem, jestem duchem.

Oczywiscie moglem to sobie wyopbrazic, czy nawet zwykle zmeczenie mi moglo splatac takie figle, nie bede sie klocil. Jestem jednak pewien ze to wlasnie aniol mi odpowiedzial.

Mysle ze sumienie mowi ze cos jest zle, ze za malo sie angarzuje w cos, a aniol mowi wtedy gdy namawia do konkretnych dzialan, albo gdy probuje ukazac zle nastepstwa naszych czynow.

Kolejny "problem" to Duch Swiety, prtzeciez On tez podpowiada, tez uczy modlitwy, tez pociesza. Nie chce sie absolutnie podawac za esperta, czy nawet jako takiego znawce, ale wydaje mi sie tez na podstawie jakis opracowan, ze obecnosc aniola jest bardziej "normalna", wyczuwalna, ale bardziej codzienna. Natomiast Ducha Swietego, przynosi ze soba nadzwyczajny pokoj. Ale o to lepiej spytac Sw Filipa, czy Sw Elzbiete od Trojcy Swietej.

Śr lut 16, 2005 18:19

Dzięki wiking.... dzięki wszystkim. Aha, jak sądzicie, jakie imię nosi wasz Anioł? No bo chociaż jest On duchem, to chyba ma jakieś imię... tak sądzę. ..

Cz lut 17, 2005 13:25
Zobacz profil WWW

W sumie to go nie pytałam...
Ale jeżeli miałabym go nazwać na podstawie tego, jak doświadczam jego pomocy, to nazywam go Teolog :)

Cz lut 17, 2005 15:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona