Autor |
Wiadomość |
Ukyo
|
Metalik napisał(a): Ukyo napisał(a): Metalik, przez kilka stron prowadzisz batalię w bardzo złym guście przeciwko Przystankowi Woodstock Przecież napisałem wyraźnie w poprzednim poscie, że nie chodzi mi o cały festiwal? Więc o czym ta dyskusja przez tyle stron? Cytuj: Po akcencie wywnioskowałem, że to Ślązak. Na Śląsku często używa się niemieckich zapożyczeń, jak. np. to RAUS? Chyba o to Ci chodzi? [/qoote] Nawet jesli pokrzykuje tak samo w domu do zony, dzieci czy wnuków to wcale nie likwiduje wymachiwania pięściami, tłuczenia w kamery i krzyków jego i jego9 towarzyszek. Zreszta, niefajnie że na Śląsku starsi ludzie uzywaja wykrzykników, na dźwięk których moi dziadkowie wciąz drżą. Leontodon napisał(a): Jaki bowiem miałby diabeł interes w zaopatrywaniu szpitali w sprzęt? Diabeł z definicji chyba nie moze dobra czynić? Wink Ktoś kiedyś powiedział, że szatan to małpa Pana Boga, to znaczy małpuje, odwraca wszystko do góry nogami. Nie chodzi o sam szlachetny czyn jakim jest pomoc WOŚP, ale wszystko co się dzieje przy okazji. Dam symboliczną złotówkę, ale Owsiak zorganizuje festiwal z Hare Kriszna. Wielu z tych młodych ludzi do nich przystąpi i mamy zwycięstwo diabła, bo dla niego liczy się dusza a nie to czy ktoś wyzdrowieje dzięki sprzętowi medycznemu.
A moze to sam Bóg wysłał Krisznowców, aby wystawic na próbę swoich wyznawców? Bóg dał człowiekowi wolną wolę i obdarzył go wspaniały mi przymiotami takimi jak rozum i inteligencja, dzięki którym zbudował cuywilizację. Teraz zakładasz, ze ludzie to stado bezmyslnych baranów, którym byle dzwoneczki i bębenki na jakimś 3-dniowym festiwalu na pewno zawrócą w głowie? A co z tymi pozostałymi 360-ma dniami w roku, kiedy Katolicy narażeni są na zakusy Świadków Jechowy, innych ruchów religijnych, czy wreszcie dyskotek, muzyki metalowej i reszty tego zła, które zalewa nasz biedny kraj? ci, którzy odstapia, zrobia to wczesniej czy później bo nie zyja w parafialnych klatkach i tylko na te 3 dni w roku popychani sa w paszczę zła sekciarzy. Dla pozostałych mozę to byc świetna okazja dla poznania innego spojrzenia na Stwórcę i utwierdzenia się we własnej Wierze.
Więcej wiary w człowieka i w Boza opatrzność.  Ja wierzę w to, ze to Bóg zsyła nam codziennie próby i z Jego woli na naszej drodze stoja kusiciele z innych wyznań.
A czepianie się akcji, w której młodzi ludzie zbieraja pieniądze na ratowanie zycia małych dzieci nazywam własnie czepianiem się. Widocznie wielu osobom nie przeszkadza obecnośc Hare Kriszna na festiwalu i Ty tego nie zmienisz. Owsiak urządza swoja imprezę dla nich - nie dla Ciebie. I najwidoczniej robi to dobrze.
Co do RM i datków, to nikomu nie wolno podważać faktu, ze wiele osób łoży na Rydzyka dobrowolnie. Natomiast warto jest przyjrzeć się bliżej, bo moim skromnym zdaniem, cele nie sa do końca sprecyzowane zas całośc jedynie ładnie opakowana. O to mają pretensje ludzie do Rydzyka. ale to prawda - osoby stanowiące o sobie oddają swoje pieniądze dobrowolnie i nalezy zakłądac, ze wiedza co robia. To ich kasa.
A co sądzicie o poglądzie, że Rydzyk jest... agentem?  w jego historii jest kilka niejasnych plam.
|
So sie 15, 2009 13:28 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: W naszym kraju ludzie mają blade pojęcie o RM, bo na podstawie oszczerczych artykułów i programów, a jacyś zakonnicy z Brazylii mają mieć większe?
O czym Ty mówisz ? Jakie pojęcie ? W oświadczeniu chodzi o jedną wypowiedź o. Rydzyka, która miała miejsce, została zarejestrowana, i każdy może się o tym naocznie przekonać. Nie jest tu potrzebne żadne " pojęcie " o RM.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So sie 15, 2009 16:40 |
|
 |
jo_tka
|
Dociekanie, kto zaczął, mnie przerasta. Wszystkie pajace, szuje i kanalie oraz odpowiedzi na nie zostały usunięte hurtem.
I przepraszam, że dopiero dzisiaj.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt sie 18, 2009 20:23 |
|
|
|
 |
Metalik
|
Dla wszystkich katolików opluwających Ojca Rydzyka podaję przykład św. Franciszka. Jest to cytat zaczerpnięty z książki Joan Carroll Cruz - Cuda Eucharystyczne:
Gdy pewnego razu ktoś wskazał Franciszkowi kapłana żyjącego w grzechu, święty ukląkł przed nim i ucałował jego ręce mówiąc: ,,Te ręce piastowały mego Pana i z miłości do Niego szanuję Jego zastępcę. Dla ciebie on może być zły, ale dla mnie jest dobrym".
Oczywiście niekatolicy tego nie zrozumieją, ale mam nadzieję, że chociaż pozostali.
_________________ "Kto kark do ziemi zgina, nie ma prawa dziwić się, gdy po nim depczą"
"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".
|
Cz sie 20, 2009 8:37 |
|
 |
Johnny99
|
Akurat nikt tu, o ile pamiętam, nie kwestionował ważności święceń o. Rydzyka, czy sakramentów przez niego sprawowanych. Jednak to znaczy, że mamy być bezkrytyczni.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sie 20, 2009 8:41 |
|
|
|
 |
Metalik
|
Masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego? To do szkoły podstawowej !
_________________ "Kto kark do ziemi zgina, nie ma prawa dziwić się, gdy po nim depczą"
|
Cz sie 20, 2009 8:59 |
|
 |
Johnny99
|
Coś Ty taki spięty ? Oczywiście, że rozumiem słowa św. Franciszka. Z miłości do Pana należy się szacunek każdemu Jego zastępcy, z racji jego święceń. Powtarzam, że nikt tego nie kwestionuje. Natomiast na pewno nie należy się mu szacunek z racji jego prostactwa.
|
Cz sie 20, 2009 9:21 |
|
 |
Metalik
|
Tym razem napisałeś zgodnie z prawdą. Mnie chodzi od samego początku o to, by nie obrażać księdza.
|
Cz sie 20, 2009 9:25 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
A ja się z tym nie zgadzam. To, że jest wyświęcony nie znaczy od razu, że należy mu się szacunek. Dziwnym trafem do wszelkich doktorów habilytowanych zwczajnych i niezwyczajnych nie ma się szacunku tylko dlatego, ze pół swojego życia spędzili na nauce.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz sie 20, 2009 9:36 |
|
 |
Metalik
|
Jesteś niewierzący (?), więc wcale mnie to nie dziwi.
|
Cz sie 20, 2009 9:45 |
|
 |
Johnny99
|
@Mroczny Pasażer: z całym szacunkiem, ale o ile wiem nie jesteś katolikiem, więc nie masz tu za wiele do gadania. Święcenia to nie jest coś, co można porównać do tytułu profesora.
|
Cz sie 20, 2009 10:04 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Johnny99 napisał(a): @Mroczny Pasażer: z całym szacunkiem, ale o ile wiem nie jesteś katolikiem, więc nie masz tu za wiele do gadania. Święcenia to nie jest coś, co można porównać do tytułu profesora.
Z całym szacunkiem, ale wy, katolicy, dziwnym trafem macie bardzo dużo do powiedzenia w sprawach, które katolicyzmu nie dotyczą (antykoncepcja, legalizacja marichuany itp.).
I tak, tytuł księdza można jak najbardziej porównać do tytułu doktora. Taka sama ciężka praca w zdobyciu go, różni się tylko ślubowaniem.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz sie 20, 2009 10:55 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Z całym szacunkiem, ale wy, katolicy, dziwnym trafem macie bardzo dużo do powiedzenia w sprawach, które katolicyzmu nie dotyczą (antykoncepcja, legalizacja marichuany itp.). Jak to nie dotyczą ? Oczywiście że dotyczą. Dla osoby wierzącej wiara przenika wszystkie aspekty życia. Cytuj: I tak, tytuł księdza można jak najbardziej porównać do tytułu doktora.
Tylko z nie-katolickiego punktu widzenia, a my tu nie takim się zajmujemy. Nawiasem mówiąc, gdyby ateiści mieli do księży przynajmniej tyle samo szacunku, co do osób z tytułem naukowym, byłoby na świecie o wiele mniej antyklerykalizmu.
|
Cz sie 20, 2009 11:57 |
|
 |
Metalik
|
Cytuj: Z całym szacunkiem, ale wy, katolicy, dziwnym trafem macie bardzo dużo do powiedzenia w sprawach, które katolicyzmu nie dotyczą (antykoncepcja, legalizacja marichuany itp.). Każda religia ma swoje zasady etyczne, więc my katolicy mamy bardzo dużo do powiedzenia zwłaszcza w kraju, gdzie ta wiara ma największy odsetek wyznawców  Cytuj: I tak, tytuł księdza można jak najbardziej porównać do tytułu doktora
My wierzymy, że powołał ich Bóg i to w naszych oczach wygląda nieco inaczej 
|
Cz sie 20, 2009 11:58 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Jak to nie dotyczą ? Oczywiście że dotyczą. Dla osoby wierzącej wiara przenika wszystkie aspekty życia. Ależ tak to sobie można wszystko tłumaczyć. W takim razie ja mogę również mówić, że Rydzyk i wszystko z nim związane mnie dotyczy mimo, iż nie jestem katolikiem. Żyję w kraju, w którym ten człowiek mnie dotyczy więc mam prawo o nim mówić jak mi się tylko podoba. Cytuj: Tylko z nie-katolickiego punktu widzenia, a my tu nie takim się zajmujemy. Nawiasem mówiąc, gdyby ateiści mieli do księży przynajmniej tyle samo szacunku, co do osób z tytułem naukowym, byłoby na świecie o wiele mniej antyklerykalizmu. Możliwe, że by tak było, ale cóż księża sami sobie często zapracowują na taką opinię. Cytuj: Każda religia ma swoje zasady etyczne, więc my katolicy mamy bardzo dużo do powiedzenia zwłaszcza w kraju, gdzie ta wiara ma największy odsetek wyznawców Akurat to jaki jest odsetek wyznawców ma najmniejsze znaczenie. Konstytucja (niestety w teorii) rozdziela państwo od Kościoła. Anyway bardziej chodziło mi o to, że Wy, jako katolicy, chcecie formułować prawo pod swoją wiarę (zakaz antykoncepcji bo wiara wam nie pozwala, zakaz legalizacji marichuany bo wiara wam nie pozwala), ale o innych, którzy nie wierzą, już nie myślicie. Cytuj: My wierzymy, że powołał ich Bóg i to w naszych oczach wygląda nieco inaczej
A doktora Bóg nie powołał do pełnienia funkcji naukowca?
|
Cz sie 20, 2009 12:40 |
|
|
|