Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 48  Następna strona
 Harry Potter 
Autor Wiadomość

Oredaktor - Bardzo się cieszę, że mam okazję pogadać w końcu z katolikiem ;)

W celu uporządkowania:
Najpierw mam trzy pytania do Ciebie (i właściwie do każdego innego chrześcijanina):
1. Czy czytałeś choć jedną z części HP?
2. Czy znasz stanowisko Kościoła Katolickiego wobec szeroko pojmowanego okultyzmu (a więc m. in. magii, wróżbiarstwa i spirytyzmu)?
3. Czy wiesz, że istnieje REALNA magia, która wcale nie jest związana z mocą maga (czarownika), ale z mocą sił demonicznych, które działają przez maga?

Jeżeli odpowiedzieliście na powyższe pytania twierdząco, to zapraszam do dyskusji.
Jesteś jak widzę zaślepiony, bo od dawna dyskutujesz z katolikiem: ze MNĄ.
1. Wszystkie, do tego ksiązkę p. Kuby i kilka innych opracowań naukowych o HP (filozoficznych i literaturoznawczych).
2. Tak.
3. Czy WIEM? Nikt tego NIE UDOWODNIŁ. Mogę to uznawać albo nie (wierzyć), ale nie mogę WIEDZIEĆ.

Wt sie 18, 2009 12:52

Najpierw mam trzy pytania do Ciebie (i właściwie do każdego innego chrześcijanina):
1. Czy czytałeś choć jedną z części HP?
2. Czy znasz stanowisko Kościoła Katolickiego wobec szeroko pojmowanego okultyzmu (a więc m. in. magii, wróżbiarstwa i spirytyzmu)?
3. Czy wiesz, że istnieje REALNA magia, która wcale nie jest związana z mocą maga (czarownika), ale z mocą sił demonicznych, które działają przez maga?

Skoro mnie wywołują..

1. Tak, wszystkie.
2. Znam.
3. Nie, nie wiem, bo realna magia nie istnieje. Istnieją natomiast niewątpliwie demony.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 18, 2009 12:56

Po tym co słyszałem o tej książce z wielu stanowisk nigdy nie przeczytam tej książki. Nie chce czytać czegoś w co jest antykościelne.
Sama autorka tak mówiła w wywiadzie dla wiadomości TVP1.

Johnny99 realna magia istnieje i to jest moc tych demonów które jak zresztą sam stwierdziłeś istnieją.

Wt sie 18, 2009 16:32

Moc demonów nie jest magią, tylko mocą demonów, tak jak np. moc aniołów nie jest magią, tylko mocą aniołów. Tak samo moc Jezusa ( np. uzdrawiania ) nie była żadną magią, tylko Jego mocą. Magia jest wtedy, kiedy ktoś macha różdżką, wypowiada zaklęcie, i " mocą " tego zaklęcia różdżka np. zaczyna świecić. Coś takiego nie istnieje. Nie ma czegoś takiego, jak " moc zaklęcia ". Różdżka, owszem, może zacząć świecić - ale nie " mocą zaklęcia ", tylko demona, który w ten sposób chce młodego adepta " magii " usidlić. Taka jest nauka Kościoła.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 18, 2009 16:36

, tylko demona, który w ten sposób chce młodego adepta " magii " usidlić. Taka jest nauka Kościoła.

A ja dodam ze magia w HP nie jest nawet taką magią. Magia uniwersum potterowskiego to po prostu składnik rzeczywistości , taki jak np. fale elektromagnetyczne czy powietrze. Rodzaj energii którą niektórzy , genetycznie do tego predysponowani, mogą kontrolować. Sama w sobie nie jest ani dobra ani zła , tylko ludzie mogą ja używać tak czy tak ( i wtedy to jest czarna lub biała magia) . Ot narzędzie, bardzo szczególne, ale w zasadzie nic więcej . Istnieje też w HP inny rodzaj magii. To ten jej rodzaj odpowiedzialny za np. zaklęcie czy też ochronny "czar" matki Harry'ego który odbił Avadakadavrę Voldemorta. Ale tego rodzaju magii nikt w uniwersum HPdobrze nie rozumie - ani Dumbledore, ani Voldemort , ani Harry, więc i my nie możemy wyrokować jakiej on jest natury ;-). Pani Rowlings zresztą elegancko to wykorzystuje w zakończeniu serii ;-)

Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!

Wt sie 18, 2009 16:52

@Leontodon: bardzo ładnie to wyklarowałeś. Mam takie samo zdanie.

Wt sie 18, 2009 17:00

A ja dodam ze magia w HP nie jest nawet taką magią. Magia uniwersum potterowskiego to po prostu składnik rzeczywistości , taki jak np. fale elektromagnetyczne czy powietrze. Rodzaj energii którą niektórzy , genetycznie do tego predysponowani, mogą kontrolować.
W serii Światy Chrestomanciego Diana Wynne Jones każe swoim bohaterom uczyć się zasad magii sformułowanych na podobieństwo naszej fizyki. Jest to już b. naukowa magia.

Wt sie 18, 2009 19:12

Polecam lekturę trylogii "Prince of Nothing" Bakkera. Tam, między wierszami, wnikliwy czytelnik dostrzeże prawdziwy, współczesny okultyzm.

Pt sie 21, 2009 13:01
Zobacz profil WWW

A ja mam takie pytanie, do tych, którzy uważają, że HP jest "zły". Czy Waszym zdaniem autorka książki, wydawcy oraz wszyscy ludzie pracujący przy filmie grzeszą w ten sposób? I to jest poważne pytanie, nie żart.

Pt sie 21, 2009 15:45

Nawet odpowiedź na pytanie, czy popełniają zło, nie jest łatwa.

Osobiście powiedziałabym, że książka może wnieść do czyjegoś życia zło i dobro. Za to zło i dobro autor jest jakoś współodpowiedzialny. To nie ulega dla wątpliwości. A zatem: można autorkę uznać za współodpowiedzialną także za zło (zwróć uwagę, że mówię o współodpowiedzialności i nie określam, czy to jest 90% czy 1 promil odpowiedzialności).

Nie mam natomiast najbledszego pojęcia, jaka była intencja pani Rowling (poza finansowa, myślę o tzw. wyższych motywacjach), na ile z tych ewentualnych złych i dobrych konsekwencji zdawała sobie sprawę itd. A bez znajomości tych czynników nie da się mówić o grzechu, czyli winie moralnej.

Innymi słowy i najzupełniej poważnie: NIE WIEM.

Pt sie 21, 2009 17:52

NIE WIEM

Tyle, to bym miał do powiedzenia, gdyby to była pozycja beletrystyczna adresowana do dorosłego czytelnika.

Natomiast tu mamy do czynienia z przedsięwzięciem rynkowym targetowanym w NAJMŁODSZYCH. Prosi się by rzucić grypsem "Gdzie byli rodzice?!".

Pt sie 21, 2009 23:11
Zobacz profil WWW

Cytuj:
NIE WIEM

Natomiast tu mamy do czynienia z przedsięwzięciem rynkowym targetowanym w NAJMŁODSZYCH. Prosi się by rzucić grypsem "Gdzie byli rodzice?!".

Rodzice się nie pchali i dobrze. Wbijcie to sobie raz a dobrze do głów: W serii HP NIE MA ANI OKULTYZMU , ANI SATANIZMU. A jak uwazasz inaczej to prosze przykłady - z cytatami najlepiej.

Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!

So sie 22, 2009 6:33
zbanowany na stałe

Ksiązka jak ksiązka. Czepiacie sie głupot.
Gdyby tak pójśc dalej to należałoby spalić cała Trylogię, gdyż nawołuje ona do nienawiści do innowierców i muzułmanów. Baaa Sienkiewicz wręcz sugeruje, ze zabicie muzułmanina cieszy Boga.
A wy tu przejmujecie sie bajeczką.

So sie 22, 2009 8:47

Ksiązka jak ksiązka. Czepiacie sie głupot.
Gdyby tak pójśc dalej to należałoby spalić cała Trylogię, gdyż nawołuje ona do nienawiści do innowierców i muzułmanów. Baaa Sienkiewicz wręcz sugeruje, ze zabicie muzułmanina cieszy Boga.
A wy tu przejmujecie sie bajeczką.
Czemu spalić? Dużo tych "miłosiernych" nie widzi w tym nic złego...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sie 22, 2009 11:56

A jak uwazasz inaczej to prosze przykłady - z cytatami najlepiej.

Podalem wczesniej Leontodonie.
Wypadaloby uwazniej przeczytac temat zanim sie w nim cos napisze, nie uwazasz?

a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5

So wrz 05, 2009 14:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 48  Następna strona