Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 4:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Masturbacja przed bierzmowaniem 
Autor Wiadomość

Post Masturbacja przed bierzmowaniem
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy na tym forum, więc jeśli założyłem temat w złym miejscu to proszę o przesuniecie i przepraszam.
Teraz chciałbym was drodzy Bracia i Siostry prosić o radę:
Niedawno dowiedziałem się, że masturbacja jest grzechem ciężkim. Postanowiłem walczyć z tym grzechem.
Niestety mam poważny problem.
Kilka tygodni przed bierzmowaniem doszło do masturbacji (byłem wtedy w stanie łaski uświęcającej, i myśląc, że masturbacja jest grzechem lekkim poszedłem do komunii św. potem jeszcze kilka razy przyjąłem Najświętszy sakrament zanim przyjąłem sakrament bierzmowania).
Moja obawa polega na tym, czy sakrament bierzmowania został przyjęty świętokradzko? :oops: :?

Proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam.

So sie 22, 2009 21:02

Jeśli naprawdę nie byłeś świadom, że był to grzech ciężki, to rzeczywiście 'liczył' Ci się on jako lekki i sakrament bierzmowania nie został przez Ciebie świętokradzko przyjęty (musiałbyś mieć świadomość tego podczas jego przyjmowania).

So sie 22, 2009 21:14

Kiedyś, na jakimś "mądrym" forum przeczytałem, że masturbacja jest grzechem lekkim w okresie dojrzewania, wtedy gdy hormony wariują, a grzechem ciężkim staje się gdy ktoś masturbuje się, mając rodzinę itp.
I w to ślepo wierzyłem. :?

N sie 23, 2009 15:52

waga grzechu w przypadku masturbacji może być różna... tak jak różne mogą być jej przyczyny...

N sie 23, 2009 16:13
A nie lepiej uważać, że jest czymś normalnym, o ile nie jest nadużywana?

Jak powiedział klasyk:
"Nic co ludzkie nie jest mi obce".

Crosis

N sie 23, 2009 20:13
czasowo zablokowany

na początku masturbacja jest grzechem ciężkim
dając mu upust człowiek się uzależnia i daje przystęp demonowi masturbacji (tak jest coś takiego jak duch masturbacji) wtedy człowiek popada w zniewolenie, które z psychologicznego punktu widzenia jest nazywane uzależnieniem

przyjmując Sakrament Bierzmowania jesteś napełniony Duchem Świętym a co za tym idzie masz nie tylko władze ale i moc do przeciwstawienia się temu demonowi!
korzystaj i wygoń intruza!

nie ma nic gorszego niż chrześcijanin dający przystęp złemu
a wtedy pojawiają się głupawe usprawiedliwienia typu - gdy jesteś uzależniony to masz tylko grzech lekki
to jest śmieszne, co z tego że ma grzech lekki w tym skoro ma już na swoim koncie grzech ciężki, który prowadzi do śmierci duchowej...

N sie 23, 2009 20:55
Zobacz profil WWW

Czyli mój sakrament nie został przyjęty świętokradzko?

Pn sie 24, 2009 9:31

W innym temacie wyczytałem przed chwilą, że stan łaski uświęcającej nie jest konieczny do przyjęcia sakramentu bierzowania a i mi samemu wydaje mi się, że jeżeli szczerze przyjąłeś ten sakrament, to nie masz się czego obawiać. Nie słyszałem o przypadkach 'powtarzania' sakramentu z powodu grzechu lub z jakiegokolwiek innego powodu. Według mnie możesz być spokojny w tej kwestii. Ważne tylko, abyś potrafił dobrze wykorzystywać dary otrzymane w tym sakramencie od Ducha Świętego, dlatego nie zapomnij się czasem do Niego pomodlić o pomoc w trudnych chwilach.

Pn sie 24, 2009 16:36
czasowo zablokowany

bo analizując Biblię dowiemy się, że Apostołowie nakładali na ludzi ręce aby otrzymali Ducha Świętego zaraz po nawróceniu/Chrzcie Świętym
tak więc ludzie ci byli bez grzechu. Wiemy też, że grzech powoduje utratę Ducha Świętego, a co w przypadku Bierzmowania udzielanego grzesznikowi ?
Apostołowie pouczali, żeby uważać na kogo nakładają ręce i nie udzielać Ducha Świętego każdemu, ale nie wiem co w przypadku gdy tak się stanie...
wydaje się, że zostałeś napełniony Duchem Świętym, lecz z powodu grzechu jesteś jakby na Jego działanie zamknięty, także myślę, że po pojednaniu z Bogiem powinieneś pomodlić się o "odnowienie" działania Ducha Świętego...
Z Pisma Świętego wiemy, że po Pięćdziesiątnicy jeszcze nie raz uczniowie byli napełniani Duchem Świętym...

P.S. jeśli chcesz doświadczyć że tak powiem wylania Ducha Świętego - zwanego też Chrztem w Duchu Świętym polecam Ci znaleźć Odnowę w Duchu Świętym i udać się na spotkanie Odnowy Charyzmatycznej ;)

Pn sie 24, 2009 20:26
Zobacz profil WWW
Jacson, taka mała sugestia: opieczętowany, a nie opieczentowany.

Crosis

Wt sie 25, 2009 14:45

Wielkie dzięki, pomodlę się, mam nadzieje, że tam u góry wszystko jest dobrze... :)

Cz sie 27, 2009 11:26

Post Re: Masturbacja przed bierzmowaniem
Bóg jest miłosierny więc nie sądze aby miał tego nie zaliczyć

Cz sie 27, 2009 12:32

Tym bardziej że "przerażająca seksualność" to coś co pochodzi chyba z okolic średniowiecza. Póki co mamy już rok 2009 i nawet żarówkę ktoś wynalazł więc za bardzo nie ma się co zabobonami przejmować. (Sprawdzić czy mi włosy nie wyrosły między palcami) :mrgreen:

So sie 29, 2009 22:59

Mówicie, że w sumie to nie mam się czym przejmować, a jednak dzisiaj na katechezie ksiądz mówił, że jeśli przyjmiemy sakrament niegodnie to może nam nawet grozić ekskomunika. Więc Ja przyjąłem sakrament z grzechem? Jak to rozumieć?

Cz wrz 17, 2009 15:06

dając mu upust człowiek się uzależnia i daje przystęp demonowi masturbacji (tak jest coś takiego jak duch masturbacji

demon masturbacji...bez komentarza :?

Pn paź 19, 2009 15:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona