Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 31, 2025 20:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dlaczego Chrześcijaństwo ? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego Chrześcijaństwo ?
Witam, pisze pierwszy raz więc pozdrawiam wszystkich.

Nie wiem czy temat już był czy nie, ale pewnie był. Moje pytanie jest następujące... Dlaczego właśnie wiarę Jezu Chrysta powinniśmy wybrać, a nie np. Islam czy Buddyzm lub jeszcze inną religie. Przecież raczej wszystkie religie mówią o tym by być dobrym, że jest życie po śmierci itd. A więc dlaczego akurat Chrześcijaństwo ? Nauczyłem się już czytać Biblie ... Stary Testament do mnie nie przemawia zupełnie, Nowy Testament raczej przemawia ... czytałem o cudach itd. itp.

Jeśli temat już był to proszę o link, tylko proszę o nie przesyłanie mi linków z odpowiedzią gdzie jest np. 30 stron do przeczytania bo jak zauważyłem to ile ludzi się wypowiada to tyle opini i guzik z tego wychodzi. Raczej mi chodzi o konkretna odpowiedz. Pozdrawiam

Śr sie 26, 2009 14:05

na to, jaką religię wyznajesz, wpływa kilka czynników: miejsce, rodzina, kultura, społeczeństwo. to, że akurat jesteś wyznawcą danej religii, to zupełny przypadek.

Śr sie 26, 2009 14:14

Raczej chodzi mi o to dlaczego Chrześcijaństwa jest ta "właściwą" religia

Śr sie 26, 2009 14:18

nie ma właściwej religii. każda religia twierdzi, że to ona jest prawdziwa. tylko chrześcijaństwo (raczej KrK) uważa, że ono posiada pełnię prawdy, a reszta religii tylko część. bzdura. prawda jest lub nie.

Śr sie 26, 2009 14:21

tylko chrześcijaństwo (raczej KrK) uważa, że ono posiada pełnię prawdy, a reszta religii tylko część.

Staraj się pisać o rzeczach, o których masz jakie takie pojęcie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 26, 2009 14:24

Owszem, jest to przypadek, ale człowiek rozsądny, ogarnięty umysłowo, powinien mimo wszystko mieć jakieś szczególne argumenty za religią, którą wyznaje. Dziecko, owszem, jest jeszcze za głupie, aby na ten temat rozmyślać i wierzy w to, co mu wpoją rodzice i szkoła. Ale osoba dorosła i w miarę inteligentna powinna sobie mimo wszystko tę wiarę zweryfikować. Ma wolność wyboru i powinna wiedzieć, dlaczego tkwi przy czymś. Dlatego ludzie dorośli nieraz zmieniają wyznanie, bądź stają się ateistami. W dorosłości musi pojawić się element myślenia, bo wiara w Boga oparta tylko na tym, że "jakoś tak wyszło, że starzy kazali mi chodzić do kościoła i się przyzwyczaiłem", zakrawa o prostactwo.

Religię chrześcijańską jest jednak bronić dosyć łatwo w stosunku do innych religii. O ile się dobrze orientuję, Biblia ma chyba najgłębszą i najbardziej miłosierną, altruistyczną treść ze wszystkich świętych ksiąg. Poza tym, w żadnej innej księdze nie ma tyle mowy o miłości boga do ludzi. W tym jest coś wielkiego.

Śr sie 26, 2009 14:24

Cytuj:
tylko chrześcijaństwo (raczej KrK) uważa, że ono posiada pełnię prawdy, a reszta religii tylko część.

Staraj się pisać o rzeczach, o których masz jakie takie pojęcie.

ech, przecież był gdzieś tu o tym temat nawet... ja tylko powtarzam sowa katolików!

Śr sie 26, 2009 14:26

W pierwszym akapicie odnosiłem się do postu r4dz10

Śr sie 26, 2009 14:26

A np. Księga Hioba ? Wyraznie można zobaczyć zmianę Boga... W Starym Testamencie jest bardziej pokazany jako surowy, lecz w Nowym Testamencie bardziej jako Ojciec, potrafiący wybaczyć itd... Takie jest przynajmniej moje zdanie

Śr sie 26, 2009 14:28

No bo tak jest, ale filozofia chrześcijańska opiera się chyba w większym stopniu na NT. To judaizm go nie akceptuje.

Śr sie 26, 2009 14:29

A np. Księga Hioba ? Wyraznie można zobaczyć zmianę Boga... W Starym Testamencie jest bardziej pokazany jako surowy, lecz w Nowym Testamencie bardziej jako Ojciec, potrafiący wybaczyć itd... Takie jest przynajmniej moje zdanie

...i moje, ale zaraz Ci będą wmawiać, że nie umiesz czytać lub interpretować tak zacnego pisma, jakim jest Biblia. jakie czasy, takie wyobrażenie o Bogu - ludzie za czasów powstawania ST chcieli Boga sprawiedliwego, surowego i konsekwentnego i go wykreowali. natomiast ten wizerunek zupełnie nie pasuje do Boga w NT - miłosiernego, dobrego, wyrozumiałego, ale też sprawiedliwego. czyżby czasem białe=czarne?

Śr sie 26, 2009 14:31

Ziomki, nie prawcie banałów, mówicie oczywistości. ST i NT przedstawiają dwie różne wizje Boga, i to jest jasna sprawa. ST to wersja bardziej judaistyczna, a NT - bardziej chrześcijańska. Nie można być jednocześnie megasprawiedliwym i megamiłosiernym. W pewnych przypadkach to się wzajemnie wyklucza.

Śr sie 26, 2009 14:34

A może Bóg jest sprawiedliwy, surowy i konsekwentny, miłosierny, dobry i wyrozumiały.

Śr sie 26, 2009 14:37

Tak i Sprawiedliwie wtrąci kogoś do piekła, Miłosiernie załamując ręce, że szkoda, że zmarnował takie łaski, jednak Jego Wyrozumiałość nie pozwoliła wciągać go na siłę do nieba.
Naprawdę, Sewerynie, w pewnych przypadkach to się wyklucza, jesli chcesz być miłosierny musisz zrezygnować ze sprawiedliwości czasami.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr sie 26, 2009 14:41

Tak i Sprawiedliwie wtrąci kogoś do piekła, Miłosiernie załamując ręce, że szkoda, że zmarnował takie łaski, jednak Jego Wyrozumiałość nie pozwoliła wciągać go na siłę do nieba.
Naprawdę, Sewerynie, w pewnych przypadkach to się wyklucza, jesli chcesz być miłosierny musisz zrezygnować ze sprawiedliwości czasami.

Bóg nie wtrąca do piekła, to człowiek wybierając drogę zła, sam oddaje się we władanie sił nieczystych.

Śr sie 26, 2009 15:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona