Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 20:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Potępieni ? 
Autor Wiadomość
Post ...
ACZKOLWIEK mogę się mylić bo nie jestem alfą i omegą przecież. BOGIEM na przykład.

Śr sie 26, 2009 20:18
Post ...
Cytuj:
Z Biblii nie da się wyciągnąć jednoznacznych wniosków. Nie da się nawet jednoznacznie stwierdzić, czy Bóg skazuje na "kaźń wieczną", czy na niebyt. Już o tym pisałem, niejednokrotnie w NT mowa jest o tym, iż karą za nieprawidłowe życie ziemskie "jest śmierć". Ja np. uważam, że właśnie ta opcja byłaby sprawiedliwa, a przede wszystkim - bardziej miłosierna. Należy się więc zastanowić, co w ogóle oznacza potępienie. A właściwie - każdy, kto ma jako tako sprawny rozum, niech sobie sam wyciągnie wnioski. Wszak najważniejsze, aby postępować zgodnie ze swoim sumieniem. Św. Paweł pisał o tym, że wszystko, co nie wypływa z przekonania, jest grzechem. Dlatego może warto mieć własne przekonanie na temat tego, w co mam wierzyć, a żeby je mieć, trzeba zerknąć do ewangelii.

Moim zdaniem Miłosierdzie Boże to jest TAK NACIĄGNIĘTY temat, że się opisać nie da. Św Paweł ma rację, że co nie wypływa z przekonania jest grzechem, ale czy zatem nie były grzechami jego zabójstwa z...przekonania? To co to było? Miał złe przekonania i tyle. Bóg dał mu łaskę że to zrozumiał a innym nie. Od czego to zależało? Od jego uczynków. Od jego uczynków róznych zależała łaska zmiany jego poglądów RELIGIJNYCH. Ale grzech pozostał przecież gorzechem.

A reszta? Pan Jezus mówi "pójdziecie w ogien wieczny" - tak pisze. I to jest prawda. Wolę wierzyć ewangelii niż teologom. Wolę wierzyć Bogu - tyle.

Śr sie 26, 2009 20:23
Post ...
ps. Ciekawe co o przekonaniach św. Pawła powiedzieliby ci,którzy mieli nieszczęście dostać od niego w łeb kamieniem. Że nie były one grzechem bo były z przekonania. I że w ogóle nic się nie stało. PRZECIEŻ. :(

Śr sie 26, 2009 20:25
że nie były ONE (j=ego uczynki) grzechem bo były z przekonania ... dajcie spokój :(

Śr sie 26, 2009 20:27
zbanowany na stałe

Czy Bóg ma to nie wiem, ale istnieje królestwo dla zbuntowanych zwane piekłem, a szefuje tam niejaki Szatan. Niestety nie ma opcji nagrody za bunt i odrzucenie.

Szatan szefem piekła? Hmm ja bym się kłucił :D. Jak szatan może być szefem piekła jak ostatecznie do niego wpadnie? Apokalipsa 20,10. On tylko walczy z Kościołem Boga na Ziemii.

Śr sie 26, 2009 20:53

Ja też bym się kłóciła. Myśle, Maraskinie, że do takich wniosków doprowadziły w wiekszości prywatne objawienia i bajeczki o kotłach ze smołą i mieszających w nich szatanach.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr sie 26, 2009 21:51
zbanowany na stałe

Ja też bym się kłóciła. Myśle, Maraskinie, że do takich wniosków doprowadziły w wiekszości prywatne objawienia i bajeczki o kotłach ze smołą i mieszających w nich szatanach.

True , true 8)

Śr sie 26, 2009 22:03

Filozofka ewangeli nie napisał Jezus własnoręcznie pomimo tego że świetnie pisał po hebrajsku.
Teologia opiera się na biblii i tradycji.
Biblia nie jest do osobistej interpretacji.

Śr sie 26, 2009 22:45

Filozofka łeb nie boli, ale głowa ludzka tak i to czasem bardzo.

Śr sie 26, 2009 22:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3