Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Dyskryminacja kobiety w kościele katolickim? 
Autor Wiadomość

"Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów".
Św. Tomasz z Akwenu (1225-1274r.), Ojciec Kościoła katolickiego.

"Kobiety są przeznaczone głównie do zaspokajania mężczyzn".
Św. Jan Chryzostom (349-407r.), Biskup Konstantynopola.

"Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie".
Św. Augustyn (354-430r.), filozof i teolog chrześcijański.

"Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych oraz możliwości wykorzystania do prac domowych".
Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274r.), Ojciec Kościoła katolickiego".

"Kobieta powinna zasłaniać oblicze, bowiem nie została ono stworzone na obraz Boga".
Św. Ambroży (340-397r.), Ojciec i doktor kościoła.

"Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj: to diabeł!
Ona jest swoistym piekłem".
Kapokrates, założyciel klasztoru.

"Kobiety są błędem natury z tym ich nadmiarem wilgoci, temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu są rodzajem kalekiego, chybionego, upośledzonego mężczyzny�".
Św. Tomasz z Akwenu (1225-1274r.), Ojciec Kościoła katolickiego.

"Kobiecie przystoi jedynie szata żałobna. Skoro tylko przekroczy próg wieku dojrzałego, winna zasłonić swe gorszące oblicze, by nie utracić swej szczęśliwości wiecznej".
Tertulian (ok. 160-po 220r.), Ojciec Kościoła.

"W miejscu w którym zatrzyma się ksiądz nie powinna przebywać żadna kobieta".
Ustalenia synodu paryskiego (846r.)

"Kobiecie nie wolno mieszkać w pobliżu kościoła".
Ustalenia synodu w Coyaca (1050r.)

"Księża którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym podniety, muszą zostać ukarani. Kobiety mają zostać sprzedane przez biskupa jako niewolnice".
Ustalenia synodu w Toledo.

"U kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywołać wstyd".
Clemens Alexandrinus (215r.)

"Kobietom nie wolno we własnym imieniu pisać ani otrzymywać listów".
Ustalenia synodu w Ewirze (IV w. n.e.)

"Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna. Uświęcona zostaje jedynie przez macierzyństwo"
Św. Jan Chryzostom (349-407r.), Biskup Konstantynopola

:)

Wt wrz 01, 2009 6:18

r4dz10 aleś taliban znalazł. I plus dla Kościoła bo jakby tak zgodnie z tym działali to żadna pani by nawet nie miała szansy powiedzieć że jest dyskryminowana. Ale widać rozsądek wziął górę i za to jeszcze się im obrywa. Hmmm...

Wt wrz 01, 2009 6:31

r4dz10 aleś taliban znalazł. I plus dla Kościoła bo jakby tak zgodnie z tym działali to żadna pani by nawet nie miała szansy powiedzieć że jest dyskryminowana. Ale widać rozsądek wziął górę i za to jeszcze się im obrywa. Hmmm...

Co Ty gadasz, Człowieku? Kobieta jest i zawsze była pełną godności i zasługującą na szacunek i ludzkie traktowanie istotą, równą pod tym względem mężczyźnie. Twoja wypowiedź sugeruje, że mam, jako kobieta, być dozgonnie wdzięczna kk za to, że łaskawie, w końcu, uznał moje kobiece człowieczeństwo.

Wt wrz 01, 2009 8:06

Chociażby to http://wyborcza.pl/1,75477,6946395,Malezyjska_modelka_dostanie_baty_za_picie_piwa.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=4809329 Wskazuje że nasz Kościół nie jest taki zły. Zresztą oprócz Chrztu za malucha (który i tak dla niewierzącego nie ma większego znaczenia) można spokojnie żyć sobie obok religii i nikt Cie do niczego zmuszał nie będzie.[/url]

Wt wrz 01, 2009 8:39

Ta sprawa, to przypadek rzeczywiście ekstremalny.
Wiem z autopsji o tym, że mozna żyć obok kościoła. Jednak dla mnie, od pewnego czasu, jest to niefajna sytuacja. Od jakiegoś czasu mam pragnienie Boga i powrotu do kościoła, ale właśnie podejście kk do kobiety powoduje, że tego nie robię.

Wt wrz 01, 2009 9:55

Od jakiegoś czasu mam pragnienie Boga i powrotu do kościoła, ale właśnie podejście kk do kobiety powoduje, że tego nie robię.

Trudna sprawa. Jako że nie odczuwam pragnienia Boga to brakuje mi kompetencji żeby Ci doradzać. Ale na pewno któryś z forumowiczów którzy czują "Wiarę", pomoże.

Wt wrz 01, 2009 10:13

r4dz10, moglbys podac zrodla tych cytatow z jakich konkretnie dziel np. sw. Augystyna korzystales, najlepiej jakbys podal tytul, strone i kto wydal dane opracowanie, bo cos mi sie zdaje ze to sa twoje wlasne cytaty a nie tych swietych ktorych przytaczasz....

Wt wrz 01, 2009 11:07
Zobacz profil WWW

r4dz10, podaj do tego co cytowałeś pochodzenie tych tekstów (jakiś konkretny przypis bibliograficzny) i ich kontekst. Jeżeli znajdziesz je wszystkie w tekstach źródłowych i mi to pokażesz (właśnie przez konkretny przypis bibliograficzny i podanie kontekstu, a najlepiej wskazanie w samym źródle), to stawiam Ci 4 piwa/oranżady/cole. Mówię na serio :)

Dzięki temu dowiesz się nie tylko o wiarygodności tych tekstów, ale także o kontekście (o ile są któreś prawdziwe) i wiele zrozumiesz. No chyba, że lubisz sypać niesprawdzonymi cytatami z netu, ale to raczej by Ciebie kompromitowało. Miejmy więc nadzieję, że tak nie jest.

A co do samych tekstów polecam tekst o. Jacka Salija je komentujący:
http://www.mateusz.pl/wdrodze/nr366/14-wdr.htm

Przypominam też Ci o regulaminie:
Cytuj:
§ II: Prawa i obowiązki użytkownika:
2. ... Wypowiedź nie może się jednak ograniczać do podania cytatu. Każdy zamieszczony cytat powinien być skomentowany. ...
i... sam uśmiech nie wystarcza za komentarz.

Wt wrz 01, 2009 11:38
Zobacz profil WWW

ale właśnie podejście kk do kobiety powoduje, że tego nie robię.

Nie jestem w stanie ogarnąć tego uzasadnienia.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 01, 2009 12:51

Gdybym Cię nie znał z innych wypowiedzi, to może bym uwierzył... Ale co tam, dam się podpuścić ;)

Wyobraź sobie np., że lubisz rajdy samochodowe i chciałbyś wstąpić do jakiegoś moto-związku, ale panuje tam zasada, że mężczyźni nie mogą prowadzić, a co najwyżej jechać w roli pilota. Jeśli uważałbyś, że to nieuzasadniona, seksistowska dyskryminacja, to moim zdaniem niechęć przed wstępowaniem do takiej organizacji byłaby uzasadniona.

Wt wrz 01, 2009 13:49

Tylko że ja bym tak nie uważał. Równie dobrze można powiedzieć, że Kościół dyskryminuje św. Józefa, bo czci go ze 100 razy słabiej niż Matkę Bożą.. i dlaczego ? Z seksizmu ! Bo przecież Miriam była kobietą, więc mogła urodzić Jezusa, a Józef nie, więc nie mógł, co przecież nie było jego winą, więc jest to dyskryminacja ! Itd.itp. Nie dawajcie się ogłupiać..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 01, 2009 14:12

Ta sprawa, to przypadek rzeczywiście ekstremalny.
Wiem z autopsji o tym, że mozna żyć obok kościoła. Jednak dla mnie, od pewnego czasu, jest to niefajna sytuacja. Od jakiegoś czasu mam pragnienie Boga i powrotu do kościoła, ale właśnie podejście kk do kobiety powoduje, że tego nie robię.

panifrał, proponuję przeczytać:

LIST APOSTOLSKI
MULIERIS DIGNITATEM
OJCA ŚWIĘTEGO JANA PAWŁA II
Z OKAZJI ROKU MARYJNEGO
O GODNOŚCI I POWOŁANIU KOBIETY
http://www.da.umk.pl/czytelnia/Mulieris ... itatem.pdf

Powinien co nieco rozjaśnić w sprawie kobiet w Kościele.

Wt wrz 01, 2009 14:24
Zobacz profil WWW

Ech, naprawdę trudno pojąć Ci ,że można poczuć się czymś gorszym, skoro nie możesz robić czegoś tylko dlatego , że jesteś kobietą.

Ja dorzucę coś jeszcze z biblii na temat kobiet :
"Początek grzechu przez kobietę
i przez nią też wszyscy umieramy.
Nie dawaj ujścia wodzie
ani możności rządzenia przewrotnej żonie.
Jeżeli nie trzyma się rąk twoich,
odsuń ją od siebie."

http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id ... rset2=26#W

''Kobietę sprzedajną uznaje się za wartą splunięcia, a mężatkę — za wieżę śmierci dla żyjących z nią''. Syr 26,22 biblia tysiąclecia

Ten fragment jest bardzo ciekawy. Dlaczego ? Otóż jest on skrzętnie ukryty w przypisach z boku. Oczywiście od razu podkreślono , że występował tylko w nie których greckich przekazach.

"Nie pozwalaj jej przebywać z mężatkami. Jak bowiem z odzienia wychodzą mole, tak przewrotność kobiety z jednej na drugą. Lepsza przewrotność mężczyzny, niż dobroć kobiety" (Syr 42, 14)

Ten fragment szczególnie dedykuje pewnej użytkowniczce co pisała o dobroci kobiecej.

Wt wrz 01, 2009 14:28

Ech, naprawdę trudno pojąć Ci ,że można poczuć się czymś gorszym, skoro nie możesz robić czegoś tylko dlatego , że jesteś kobietą.

Nie mogę robić wielu rzeczy tylko dlatego, że jestem mężczyzną. Nie, nie czuję się z tego powodu gorszy. Być może mam lepiej wykształcone poczucie własnej wartości.

Wt wrz 01, 2009 14:53

Jeszcze jest takie "Najlepsza baba to własna graba" Nie wiem kto to powiedział czy napisał i czy ma to coś wspólnego z Kościołem ale dyskryminacja kobiet jest że ho ho.

Wt wrz 01, 2009 14:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona