Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 47  Następna strona
 Pytania do kreacjonistów 
Autor Wiadomość

Otóż nie. W Biblii mamy podawane informacje niezgodne ze stanem faktycznym nie tylko z dziedziny biologii. Ale także astronomii, geologii, geografii, czy nawet geometrii (pi = 3,00)

I jakoś nie podnieca to ani kreacjonistów, ani świeckich humanistów :)
Ej, geologia też jest błędna! Nie słyszałeś o tym, że Wielki Kanion jest dowodem na Wielki Potop? :D

Śr wrz 09, 2009 13:52

Ale teoria ewolucji, aaa, to zupełnie co innego! Shocked

To pewnie dlatego, że teoria ewolucji została powszechnie uznana za swego rodzaju " teorię wszystkiego ". Dawkins np. uważa, że teoria ewolucji tłumaczy właściwie wszystko, co dzieje się w świecie. Oczywiście, bez udziału Boga. Dlatego jest taka ważna dla ateistów.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr wrz 09, 2009 13:52

Cytuj:
To "grzmienie" może istnieć w oderwaniu od swojego źródła i od czegoś w czym rozchodzą się fale dżwiękowe?

Nie może istnieć, natomiast nie ma powodu twierdzić, że źródłem wątpienia jest " ja ", i że proces wątpienia wskazuje na istnienie " ja ". Proces wątpienia wskazuje na istnienie neuronów, synaps, impulsów elektrycznych między nimi itd.

a myślałem, że duszy :P

Mniejsza z tym jak zdefiniujemy sobie "ja" - które rzeczywiście jest pojęciem abstrakcyjnym. Jednak to tak jakbyś powiedział: co z tego, że na monitorze widzę kolory, dźwięki, postaci - jest to dowód na mikrootwory w płycie CD, a nie na film.

JA - utożsamiam tutaj ze świadomością (wikipedia"

"Świadomość to stan psychiczny, w którym jednostka zdaje sobie sprawę ze zjawisk wewnętrznych, takich jak własne procesy myślowe, oraz zjawisk zachodzących w środowisku zewnętrznym i jest w stanie reagować na nie (somatycznie lub autonomicznie). Zwykły stan czuwania."

Śr wrz 09, 2009 14:10

A dlaczego jest taka ważna dla niektórych teistów?
Może dlatego że jest rzeczywistym zagrożeniem dla ich konkretnej religii. Tej religii której nie wystarczy stwierdzenie że wszechświat stworzył Bóg bez podawania szczegółów. Oni muszą wiedzieć dokładnie kiedy i jak to zrobił. Co więcej uważają że zostało to już zapisane w Biblii.
Innym teistom (patrz pilaster) TE nie przeszkadza bo nie wierzą w tego samego Boga co kreacjoniści, chociaż pewnie niektórzy będą twierdzić że to ten sam Bóg :)

Above us only sky”

Śr wrz 09, 2009 14:12

Dlatego, że jest ważna dla ateistów ;) Ateiści z jej pomocą atakują religię, więc teiści się bronią.

Cytuj:
Jednak to tak jakbyś powiedział: co z tego, że na monitorze widzę kolory, dźwięki, postaci - jest to dowód na mikrootwory w płycie CD, a nie na film.

Znowu, jak dla mnie, nietrafiona analogia. Film to właśnie te dźwięki, kolory i postaci. Biorą się one z mikrootworów na płycie CD. Tak samo myśl to impulsy elektryczne, które biorą się z synaps, te z neuronów ( rzecz jasna w olbrzymim uproszczeniu ) itd. Nikt nie neguje istnienia myśli ani filmów. W jednym i drugim przypadku nie ma jednak " ja ".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr wrz 09, 2009 14:29

Śr wrz 09, 2009 14:33

" Ja " składa się z wielu rzeczy. Ale z tego właśnie względu jest tylko naszym konstruktem myślowym. Kartezjusz powinien był zatem powiedzieć: " jeśli jest myśl, to jest coś, co jest myślą " - bo reszta jest już nieoczywista. Tylko że to, oczywiście, tautologia. Zresztą o tautologię też go oskarżano.

Śr wrz 09, 2009 14:36

Otóż nie. W Biblii mamy podawane informacje niezgodne ze stanem faktycznym nie tylko z dziedziny biologii. Ale także astronomii, geologii, geografii, czy nawet geometrii (pi = 3,00)

I jakoś nie podnieca to ani kreacjonistów, ani świeckich humanistów :)

Ale teoria ewolucji, aaa, to zupełnie co innego! :shock:

Na podobnej zasadzie jak dzisiaj TE, kilkaset lat temu na pierwszym froncie odbywała się walka o teorię heliocentryczną Kopernika. Myślę, że wynika to z dwóch czynników:

1. Dana teoria opisuje obszary zarezerwowane (zdaniem wielu w danym czasie) dla Boga.

2. Brakuje dowodów oczywistych dla mas, dla laików.

Śr wrz 09, 2009 14:38

" Ja " składa się z wielu rzeczy. Ale z tego właśnie względu jest tylko naszym konstruktem myślowym. Kartezjusz powinien był zatem powiedzieć: " jeśli jest myśl, to jest coś, co jest myślą " - bo reszta jest już nieoczywista. Tylko że to, oczywiście, tautologia. Zresztą o tautologię też go oskarżano.

Nie wiem dlaczego zupełnie nie rozumiem tego toku myślenia - jest on dla mnie po prostu bezsensowny. Właściwie sprowadza się do takiego samego przykłądu za każdym razem - jeśli odczuwam myśl, to ja istnieje, jeśli tylko mi się wydaje, że istnieje myśl, to ja istnieje, bo MI się tak wydaje, a stwierdzenie "Ja nie istnieje" jest bezsensowne, bo skoro ja nie istnieje, to owego stwierdzenia również nie ma.

Śr wrz 09, 2009 14:47

Dlatego, że jest ważna dla ateistów ;) Ateiści z jej pomocą atakują religię, więc teiści się bronią.

Ale przecież nie wszyscy teiści odbierają teorię ewolucji jako atak na swoją religię, wielu bez problemów potrafi to pogodzić. Czyli ateiści (niektórzy) z pomocą TE nie atakują religii ogólnie tylko te przekonania religijne dla których TE jest wyzwaniem. Jeśli zaś jakiś ateista twierdzi że teoria ewolucji świadczy o tym że Bóg nie istnieje to (łagodnie mówiąc) błądzi.
Nie da się jednak ukryć że TE godzi w wyobrażenia religijne bardzo wielu ludzi z powodów nad ktorymi powinien pochylic się psychiatra jak np. kwestia urojonego pochodzenia człowieka od małpy, co w połączeniu ze zbyt wybujałym ego może wywoływać pewien dyskomfort psychiczny.

Poza tym nie twierdzisz chyba że teoria ewolucji została sformułowana z powodu ateizmu jej autorów?

Above us only sky”

Śr wrz 09, 2009 15:03

Włąsciwie kreacjonistów trudno by było nazwać teistami, podobnie jak świeckich humanistów nie mozna utożsamiać z ateizmem. Kreacjonizm to nie teizm, ale jakiś szamanizm z duchem - prestidigitatorem, czarownikiem, o w sumie ograniczonych możliwościach

Cytuj:
Innym teistom (patrz pilaster) TE nie przeszkadza bo nie wierzą w tego samego Boga co kreacjoniści, chociaż pewnie niektórzy będą twierdzić że to ten sam Bóg :)

Tak naprawdę, to moge stwierdzić (w ogromnym uproszczeniu rzecz jasna), ze porzuciłem ateizm włąśnie dzięi istnieniu TE, która opisuje powstawanie gatunków jako prosty proces wynikajacy z kilku podstawowych praw fizyki, opisywalny matematycznie. Gdyby organizmy żywe lęgly się w zgniłej słomie, albo powstawały z przypadkowego nagromadzenia śmieci, to być może nadal byłbym ateistą :-o

Ale zrozumienie, że światem, jego powstaniem i rozwojem, nawet tak skomplikowanych struktur jak organizmy żywe, nie rządzi wcale chaos, tylko żelazne prawa, dajace sie sprowadzić do prostych (tj możliwych do ogarnięcia przez człowieka) modeli matematycznych, że nawet procesy przypadkowe i losowe są poddane ścisłemu determinizmowi (wężykiem :) ) i dadzą się w jakiś sposób przewidzieć, o to odegrało olbrzymią rolę w zmianie mojego swiatopoglądu.

sweetchild

Cytuj:
1. Dana teoria opisuje obszary zarezerwowane (zdaniem wielu w danym czasie) dla Boga.

Hmm. A dodowdy na heliocentryzm?

Gdyby dzisiaj zapytać przeciętnego przechodnia na ulicy, żeby wymienił ze 2-3 dowody na ruch Ziemi to co by odpowiedział?

Nie przesadzajmy

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr wrz 09, 2009 15:04

Tak naprawdę, to moge stwierdzić (w ogromnym uproszczeniu rzecz jasna), ze porzuciłem ateizm włąśnie dzięi istnieniu TE, która opisuje powstawanie gatunków jako prosty proces wynikajacy z kilku podstawowych praw fizyki, opisywalny matematycznie. Gdyby organizmy żywe lęgly się w zgniłej słomie, albo powstawały z przypadkowego nagromadzenia śmieci, to być może nadal byłbym ateistą :-o

Matko, dawno mnie tu nie było widać. Pilaster to ty już nie ateista???
Ja nie mogę! Super! :peace:

A co do Twojej wypowiedzi, dokładnie taką drogę przeszedł też mój ojciec, fizyk z zawodu. Dowiedział się kiedyś na jakimś sympozjum naukowym, że o powstaniu życia mówi się jak o "precyzyjnym dostrojeniu", a także właśnie ktoś udowadniał matematycznie, że powstanie życia jakby było zaplanowane. Niestety nie pamiętam szczegółów.

Śr wrz 09, 2009 15:13

Włąsciwie kreacjonistów trudno by było nazwać teistami, podobnie jak świeckich humanistów nie mozna utożsamiać z ateizmem.

Niestety zarówno kreacjoniści zaliczają się do teistów (choć nie można ich z nimi utożsamiać), jak i ci których nazywasz "świeckimi humanistami" (nie do końca rozumiem to pojęcie ale zostawmy to) zaliczają się do ateistów (choć ich poglądy nie są z ateizmem tożsame).

Above us only sky”

Śr wrz 09, 2009 15:20

sweetchild

Cytuj:

Hmm. A dodowdy na heliocentryzm?

Gdyby dzisiaj zapytać przeciętnego przechodnia na ulicy, żeby wymienił ze 2-3 dowody na ruch Ziemi to co by odpowiedział?

Nie przesadzajmy

Dowody powinienem ująć w cudzysłów ;) Np. zdjęcia czy filmy z przestrzeni kosmicznej, które pokazują, że Ziemia jest okrągła i się kręci. A jak już się kręci wokół własnej osi, to ruch obrotowy wokół Słońca nie jest tak wielkim szokiem. Oczywiście są tacy, którzy nadal twierdzą, że Ziemia jest płaska, a zdjęcia są sfabrykowane przez NASA, ale to osobniki będące na wymarciu.

Śr wrz 09, 2009 15:34

Matko, dawno mnie tu nie było widać. Pilaster to ty już nie ateista???
Ja nie mogę! Super! :peace: .

Jak to już? Odkąd tu piszę, zawsze uważałem się za katolika (co prawda inni nie zawsze :) ) Byłem już katolikiem kiedy założyłem sobie internet. W ogóle gdzies tak od skończenia studiów. Jakąś datą graniczną mogłoby być wydanie po polsku "Ślepego zegarmistrza" Dawkinsa Gdzieś lata 1994-1995

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr wrz 09, 2009 15:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 47  Następna strona