Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Gedeonici...kim są ? 
Autor Wiadomość

Post Gedeonici...kim są ?
dostałem na ulicy aż 2 pisma święte... niby nic strasznego się nie stało...ale zaciekawiło mnie cóż to za wersja pisma? Kolejna taka stworzona na potrzeby tych co głoszą "Boga" ???

Zaczyna mnie zastanawiać ile tych wersji na świecie jest i która jest obowiązująca dla chrześcijanina?

Ktoś pod nią się podpisał sygnaturą nieomylności i wyjątkowości że to ta jedna jedyna i trzeba w to jedno jedyne pismo wierzyć ?

pozdr

N wrz 13, 2009 18:48
Proponuje nauczyc sie greckiego i czytac Septuaginte. Albo zabrac sie za studia biblijne.

A na powaznie: dla chrzescijanina ogolnie, to tlumaczenie jego wyznania, potem ekumeniczne (jesli takowe istnieje). Najlepiej, jezeli w gronie tlumaczy byli specjalisci z dziedzi biblijnych. Ale czytac mozesz wszystkie (jesli masz czas), chocby, zeby (jak maraskin) porownac, kto co dodal albo skreslil.

N wrz 13, 2009 18:57

potem ekumeniczne (jesli takowe istnieje)

Istnieje: http://www.tb.org.pl/pismo-ekum.html. Tylko szkoda, że ma tak ubogie przypisy ( mam tylko NT ).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N wrz 13, 2009 19:10

Rozmyślaczu, istnieje ich strona http://www.gedeonici.org/, a wiem, bo sama dostałam kiedyś taki mały NT na ulicy i zaciekawiło mnie kto to jest.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N wrz 13, 2009 21:38

To stowarzyszenie świeckich protestantów:

Ze statutu:
§ 11.

Członkiem zwyczajnym Stowarzyszenia może być osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do wykonywania czynności prawnych i nie pozbawiona praw publicznych będąca obywatelem polskim lub cudzoziemcem na stałe zamieszkującym w Polsce.

Członkami Stowarzyszenia mogą być mężczyźni mający ukończone 21 lat, przede wszystkim biznesmeni i wykonujący wolne zawody, którzy wierzą, że Biblia jest natchnionym Słowem Bożym, wierzą, że Jezus Chrystus jest wiecznym Synem Bożym i przyjęli Go jako Osobistego Zbawiciela oraz usiłują Go naśladować w codziennym życiu i którzy są czynnymi członkami ewangelikalnego lub protestanckiego kościoła lub zboru.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn wrz 14, 2009 10:19

czyli co mamy kolejną wersje pisma św.? w które pismo wierzyć ?

Pt wrz 18, 2009 22:59

Chyba raczej które czytać. Oczywiście katolickie Rozmyślaczu :)

Pt wrz 18, 2009 23:01
kup sobie wszystkie przekłady i czytaj czytaj czytaj...

wist sugeruje, jakoby było katolickie Pismo Święte...

nigdy się z takim nie spotkałem, ale może w parafii wista korzysta się z takiej wersji - to musi być osobliwa parafia :D

gdyby wist napisał, że kanony: katolicki i protestancki różnią się od siebie w częsci starotestamentowej - to by miał rację

gdyby napisał, że radzi ci czytać tysiąclatkę - który to przekład jest oficjalnym liturgicznym przekładem wykorzystywanym przez Kościół katolicki to by miał rację....

bo pewnie to miał na myśli...., żeby czytać tysiąclatkę, a nie daj boże biblię warszawsko-praską, czy poznańską.... :D

So wrz 19, 2009 8:08

Już się bałem że nie złapałeś co miałem na myśli, ale uspokoiłem się, bo na końcu wreszcie to napisałeś. Nic dodać nic ująć :)

So wrz 19, 2009 14:10

czyli co mamy kolejną wersje pisma św.? w które pismo wierzyć ?

Pismo jest jedno tylko wiele jest jego przekładów, jedne mniej wierne inne bardziej.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

So wrz 19, 2009 15:38
Cytuj:
Już się bałem że nie złapałeś co miałem na myśli, ale uspokoiłem się, bo na końcu wreszcie to napisałeś. Nic dodać nic ująć

a ja bym dodał, bo przekład poznański i warszawsko-praski to przekłady katolickie (ale kto by tam o tym pamietał na katolickim forum) :D
ot - taki żarcik z mojej strony :D

sam czytam tysiąclatkę 2 wydanie i oczywiście brytyjkę, biblię gdańską, polską wersję the full life study bible - polskie tłumaczenie jest z brytyjki (tylko nowy testament z komentarzem) - przymierzam się do kupienia poznańskiej bo jest z solidnym komentarzem...

więc jak wist - czytać poznańską i warszawsko-praską :D?

pzdr
i do... czytania

So wrz 19, 2009 23:05

Czy ja gdzieś sugerowałem że tylko Biblia Tysiąclecia jest przekładem Katolickim? Podoba mi się Twoje poczucie humoru, ale wymyślanie czegoś czego nie było, tylko aby pożartować...? No nie wiem czy to jest dobry pomysł.

N wrz 20, 2009 1:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]