Autor |
Wiadomość |
ospilac
|
Wydaje mi się że cała ta dyskusja odbiegła od pierwszego postu, ja nie rozumiem skoro dekalog, czy przykazania dane są od Boga to czy człowiek ma prawo je zmieniać, udoskonalać, tam wszystko jest jasne, na jakiej podstawie KK je zamienił, z tej dyskusji wynika że ludzie wiedzą lepiej od Boga skoro mogą Go poprawiać, inaczej tego nie mogę sobie wytłumaczyć.
A cha i jeszcze jedno czemu ma służyć oprowadzanie po domach różnych cudownych figur i obrazów, to też nie jest łamaniem przykazań? skoro tu ewidentnie ludzie stoją przed figurą czy obrazem i odprawiają różne modły.
|
N wrz 13, 2009 20:01 |
|
|
|
 |
Ścianka
|
Walczysz z wiatrakami, kolego. Nie to forum, nie to...
|
N wrz 13, 2009 20:26 |
|
 |
Johnny99
|
Tak jest, można tysiąc razy w setce wątków tę kwestię wyjaśnić, a ci dalej będą wiedzieć swoje. Święta racja - to walka z wiatrakami. Ludzie NIE CHCĄ wiedzieć, po prostu NIE CHCĄ, i koniec.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N wrz 13, 2009 20:33 |
|
|
|
 |
WIST
|
No niestety, ale Johnny ma rację, jesteśmy tu już za długo, aby ciągle cierpliwie tłumaczyć. Powiesz jednemu że nie modlisz się do żadnej figury, to przyjdzie inny, bo on wyczytał że nie można robić rzeźb i nie może skumać, że jest to nierozerwalne z oddawaniem takiej rzeźbie czci boskiej, czego nikt, nawet mało świadomy swej wiary człowiek nie czyni, bo to dla niego śmieszne.
Albo ludzie Biblii nie czytają, albo czytają bez zrozumienia i nie mogą pojąc kiedy im się mówi, że aby zrozumieć pewne rzeczy trzeba wyjść dalej. Nie, dla nich jest czarno na białym, nie ważne co mówi bardziej doświadczeni i zorientowani, jak trzeba w imię czarno na białym, podważać można nawet stanowisko filologów, historyków, teologów itd. Wszyscy się mylą, a ja oświecony wiem najlepiej.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N wrz 13, 2009 21:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Postanowiłem na takie powtarzające się posty sporządzić powtarzające się odpowiedzi.
Na temat przykazań znajdziesz tu http://analizy.biz/marek1962/przykazania.pdf
|
N wrz 13, 2009 22:59 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Po raz setny o tym samym! Już o figurach tu dyskutowano! Ten temat zamykam, bo i tak za długo był otwarty.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn wrz 14, 2009 7:33 |
|
|
|