Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Dusza "in vitro" 
Autor Wiadomość

Post Dusza "in vitro"
Jestem osobą, która została poczęta "in vitro", ponieważ tak zadecydowali moi rodzice. Oczywiście jestem im za to wdzięczny i jestem ciekawy, kto z piszących na Forum rozumie i podziela moją wdzięczność.
Mam w związku z tym pewne pytania:

1. Czy posiadam duszę, skoro powołano mnie do życia decyzją człowieka i to jeszcze sprzeczną z Planem Boga ?

2. Czy dobrze się stało, że doszło do tego aktu, czy lepiej by było, aby do niego nie doszło ?

Pn wrz 14, 2009 10:27

2. Lepiej by było, gdybyś został poczęty w naturalny sposób.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 14, 2009 10:33

Ha! To w połączeniu z szerzonymi przez Ciebie na tym forum poglądami układałoby się w logiczną całość! Okazuje się że istoty poczęte poprzez "in vitro" nie dość że zapewne nie posiadają duszy, to jeszcze mogą stać się narzędziami wykorzystywanymi przez Złego do jego niecnych celów :D

Above us only sky”

Pn wrz 14, 2009 10:38

Johnny skąd wiesz, że ludzie poczęci z in vitro mają duszę? Skąd ta dusza się u nich wzięła? Z powietrza?

I dajesz do zrozuminia, ze dzieci z in vitro są gorzsze...

Odpowiadając na pytania:
1. Trzeba wyjść z założenia, ze dusza istnieje...
2. Bardzo dobże się stało. Twoi rodzice mają dziecko, o którym wielokrotnie marzyli, i które kochają z całego serca.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn wrz 14, 2009 10:44

1. Oczywiście masz duszę. Jesteś pełnowartościowym człowiekiem, nie jesteś gorszy.
2. Lepiej by było, gdybyś został poczęty naturalnie. A wdzięczność za życie jest czymś naturalnym (ja też się cieszę, że jesteś i piszesz na forum :) ). Jednak co innego wdzięczność za życie, a co innego wdzięczność za sam sposób jego przekazywania. Bo można dązyć do dobrego celu niemoralnymi środkami.

Pn wrz 14, 2009 10:59
Zobacz profil WWW

Cytuj:
2. Lepiej by było, gdybyś został poczęty w naturalny sposób.

W sposób naturalny nie mogłem być poczęty. Czy w takim razie dobrze, że doszło do tego zapłodnienia pozaustrojowego, czy lepiej by było, aby do niego nie doszło ?

Pn wrz 14, 2009 11:00

Cytuj:
2. Lepiej by było, gdybyś został poczęty naturalnie. A wdzięczność za życie jest czymś naturalnym (ja też się cieszę, że jesteś i piszesz na forum ). Jednak co innego wdzięczność za życie, a co innego wdzięczność za sam sposób jego przekazywania. Bo można dązyć do dobrego celu niemoralnymi środkami.

No właśnie: w przypadku, gdy możliwe są jedynie te "niemoralne" środki, to warto ich użyć ? Czy nie ?
Z mojego nietypowego punktu widzenia: zdecydowanie warto !
W przeciwnym razie nie istniałbym :)

Pn wrz 14, 2009 11:03

osoba poczęta in vitro ma duszę, bo to dusza jest "motorem napędowym" całego ciała. dusza się nie brzeże z nikąt tyklo Bóg ją stwarza:)

Pn wrz 14, 2009 11:04

Czyli Bóg stwarza duszę "odruchowo" ? Gdy jako biolog dokonuję zapłodnienia "in vitro" to Bóg zawsze postępuje zgodnie z moją zachcianką i posłusznie wstawia w zygotę duszę ?

Pn wrz 14, 2009 11:09

Najpierw: Jesteś pełnowartościowym człowiekiem, nie jesteś gorszy.
a następnie: Lepiej by było, gdybyś został poczęty naturalnie. lub Lepiej by było, gdybyś został poczęty w naturalny sposób. Może trochę konsekwencji, co? Niby człowiek z probówki nie jest gorzszy, ale jest zaznaczone: "lepiej, gdybyś urodził się naturalnie". Hipokryzja, czy totalna głupota?

Czyli Bóg stwarza duszę, tak? Więc w czym problem? Dzieci rodzą sie z in vitro, mają duszę, więc gdzie problem? Czyli Bóg jest zależny od człowieka. Bo skoro tworzy duszę, kiedy człowiek tego chce...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn wrz 14, 2009 11:31

Bóg stwarza dusze jak tylko dochodzi do zapłodnienia.
nawet w metodzie in vitro.

Pn wrz 14, 2009 11:36

Najpierw: Jesteś pełnowartościowym człowiekiem, nie jesteś gorszy.
a następnie: Lepiej by było, gdybyś został poczęty naturalnie. lub Lepiej by było, gdybyś został poczęty w naturalny sposób. Może trochę konsekwencji, co? Niby człowiek z probówki nie jest gorzszy, ale jest zaznaczone: "lepiej, gdybyś urodził się naturalnie". Hipokryzja, czy totalna głupota?

Ani hipokryzja, ani głupota.

Powiedzmy, że X począł się z gwałtu. Wprawdzie różnica między gwałtem a in-vitro jest zasadnicza, ale rozumowanie jest podobne: X w niczym nie jest gorszy, ale lepiej byłoby, gdyby został poczęty w inny sposób.

Pn wrz 14, 2009 11:39

Super... czyli porównujemy in vitro do gwałtu? To już przynajmniej wiem, czemu aborcja w wyniku gwałtu jest zła...

In vitro jest szczęściem dla rodzica, który nie może mieć dzieci. I nie zrozumie tego żaden ksiądz, który musi żyć w celibacie, a o wychowywaniu dzieci wie jedynie ze spowiedzi innych i z internetu... Dlatego porównywanie gwałtu do in vitro, lub pisanie, że są "lepsze" metody pocżecia dziecka są zwyczajnie złe i chamskie...

A tak swoją drogą, to co znaczy słowo "lepsze? Wygodniejsze, milsze sympatyczniejsze, zgodne z nauką kościoła, czy jeszcze coś innego? Na jakiej zasadzie in vitro jest gorsze?

Pn wrz 14, 2009 11:44

Może trochę konsekwencji, co? Niby człowiek z probówki nie jest gorzszy, ale jest zaznaczone: "lepiej, gdybyś urodził się naturalnie". Hipokryzja, czy totalna głupota?

Ja tu nie widzę żadnej niekonsekwencji.

Cytuj:
In vitro jest szczęściem dla rodzica, który nie może mieć dzieci. I nie zrozumie tego żaden ksiądz, który musi żyć w celibacie, a o wychowywaniu dzieci wie jedynie ze spowiedzi innych i z internetu... Dlatego porównywanie gwałtu do in vitro, lub pisanie, że są "lepsze" metody pocżecia dziecka są zwyczajnie złe i chamskie...

Uspokój się, bo się udławisz tym jadem. Jak nie zrozumiałeś porównania, to go nie komentuj. Ja nie jestem księdzem, i nie muszę żyć w celibacie, a mimo to także to rozumiem. Szczęściem może być dla człowieka wiele rzeczy, co nie znaczy, że każdą z nich należy z tego względu dopuścić.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 14, 2009 11:47

Sareneth, nie uprawiaj demagogii. SweetChild zaznaczył, że różnica między gwałtem a in-vitro jest zasadnicza, a porównywał tylko rozumowanie, które wykazał, że miałeś błędne. A Ty teraz zmieniasz temet i czepiasz się (manipulując słowami) jaki to ktoś zły, że niby porównuje in-vitro do gwałtu. Czysta demagogia.

Pn wrz 14, 2009 11:49
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona