Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:05

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

@eu_geniusz - swój następny post postaraj się napisać w sposób mniej emocjonalny, mniej obraźliwy, i bez tego "sekciarskiego" słownictwa. Twój ostatni post usunąłem

Cz wrz 17, 2009 12:34
zbanowany na stałe

http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=po01.txt

Jego Eminencja Rydzyk i jego najwspanialsi współpracownicy kolejny raz popisali sie fachowością. Dzielna Polska i Katolicka Gazeta, popierana przez Najwspanialszych Biskupów, lekko pozmieniała fakty, po to by zadbać o dobre poczucie Prawdziwych Polaków i dobro naszej Ojczyzny

Cytuj:
powracanie przez lokalne samorządy do poniemieckich nazw pod hasłem dekomunizacji czy pojawiające się coraz to nowe pomysły z dziedziny kultury na eksponowanie niemieckich akcentów

Nieszczęsna przejęzyczenia. Prawo do stosowania dwujezycznych nazw miejscowości zostało uchwalone przez Sejm w ustawie o mniejszościach narodowych. Warunkiem jest by przedstawiciele mniejszosci stanowili ponad 20 % mieszkańców danej gminy. W całej Polsce z tego przywileju może korzystać 51 z 2489 gmin. Dotyczy to nie tylko nazw niemieckich, ale także czeskich, białoruskich, ukraińskich czy litweskich.
Radiomaryjna gazeta J.E. Rydzyka po prostu nie zdołała zapoznac się z faktami. Czego się jednak nie robi dla umacniania Polskiego katolicyzmu?

Cytuj:
Bez wątpienia czołowym graczem walczącym o autonomię tego regionu jest Ruch Autonomii Śląska. W ostatnim swoim wystąpieniu RAŚ podjął się obrony kibiców Ruchu Chorzów, którym Polski Związek Piłki Nożnej zakazał wywieszania na meczach piłkarskich transparentu z napisem "Oberschlesien". PZPN zauważył, że "na terenie Rzeczypospolitej nazwy geograficzne powinny być pisane w języku polskim". Tymczasem RAŚ zarzucił PZPN naruszenie Konstytucji RP, której przepis mówi o tym, że "Rzeczpospolita Polska zapewnia obywatelom polskim należącym do mniejszości narodowych i etnicznych wolność zachowania i rozwoju własnego języka, zachowania obyczajów i tradycji oraz rozwoju własnej kultury", a także naruszenie ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych. W tej sprawie RAŚ skierował zawiadomienie do prokuratury, podkreślając, że język niemiecki jest w Polsce oficjalnie uznany za język mniejszościowy. Sprawą zainteresowany został także rzecznik praw obywatelskich. W ocenie RAŚ, decyzja PZPN ogranicza wolność słowa i lekceważy tradycję górnośląskiej wielokulturowości.

Znów lekkie tylko niedoinformowanie. Podczas ligowych meczów FC Schalke 04, czy Borussi Dortmund, mozna zauważyć polskojezyczne transparenty. Dlatego, ze wielu Ślazaków było współzałożycielami tych klubów i w ten sposób manifestuja swoja odrębnośc. W Niemczech to nikogo nie razi, ale nas Prawdziwych Polaków-Katolików kłuje w oczy ta bezczelna prowokacja.

Cytuj:
Pomysłowością wykazują się także inne jednostki kulturalne. Od 17 września Muzeum Miejskie w Rudzie Śląskiej gościć będzie wystawę (powstałą z inicjatywy Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej oraz lokalnego koła RAŚ) "Górnoślązacy w reprezentacjach narodowych w piłce nożnej wczoraj i dziś". Ustaliliśmy, że chodzi o reprezentacje Polski i Niemiec. Jak wyjaśnił Krzysztof Gołąb z rudzkiego muzeum, placówka ta ze swej strony jedynie "dołoży" do wystawy materiały dotyczące Górnoślązaków - reprezentantów Polski, takich jak Jan Beniger, Gerard Wodarz czy Ernest Pol.

Troszkę tylko zmieniono słowa bo, nikt nic nie dokłada, a wystawa już wiele wczesniej była prezentowana m.in. na Stadionie Śląskim. Jej celem jest podkreślenie zasługi Górnoślązaków dla sportu.
Jak twierdzi sam Gołąb, jego oryginalna wypowiedź została zmanipulowana (Jak on smiał? To zwykłe nieporozumienie!! Polak-Katolik nie manipuluje!!)

Cytuj:
Rada miasta zdecydowała o powrocie do niemieckiej nazwy Hali Ludowej jako Hali Stulecia, upamiętniającej zwycięstwo nad Napoleonem pod Lipskiem [w bitwie tej poległ książę Józef Poniatowski - przyp. red.] - zauważył Marek Jaśków, czytelnik "Naszego Dziennika". Zaznaczył, że władze Wrocławia ten ruch tłumaczyły jako odejście od komunistycznej przeszłości

Wbrew obiegowej opinii Hala nie została wystawiona przez władze Wrocławia dla upamietnienia bitwy. Miała ona upamiętnić proklamację Fryderyka Wilhelma III "Do mojego ludu", w której król wzywał do wspólnej wojny o wyzwolenie spod obcych władców. Wrocławscy rajcy, uznali ten tekst za deklarację podzielenia się władzą z narodem. Doszło do skandalu, a obrażony cesarz nie dał ani marki na budowę hali i nie zjawił się na jej otwarciu.
Musimy to zrozumiec, dziennikarze tak zafrasowani Polskoscią i przemęczeni walką z polskojezycznymi hybrydami. Nie zdołali odrobić lekcji historii

Cytuj:
Jak twierdzi nasz czytelnik, w mieście poważnie rozważano wnioski np. o zmianę nazwy mostu Grunwaldzkiego na Cesarski.

No tak! Dzielny słuchacz-czytelnik, z całą pewnościa Polak-Katolik, usłyszał to od innego dzielnego Polaka-Katolika, a ten od kogos kto miał proroczy sen. Tak się bowiem złożyło, że taki mniosek nigdy nie stanał na sesji Rady Miejskiej Wrocławia.
Mimo tego małego faux pas, dzielnym słuchaczo-czytaczom mediów J.E. Rydzyka - Alleluja i do przodu!!!!

Cytuj:
W ocenie prof. Kucharczyka, pomysły, by eksponować sukcesy Fryderyka II, są kompromitujące. - My nie mamy żadnego powodu, by świętować kolejne rozszerzanie się terytorium Prus w XVIII wieku. A cóż to nas obchodzi? A jeśli już, to tylko w znaczeniu negatywnym - zaznaczył.

To tylko lekcja historii traktująca o skomplikowanej przeszłości Wrocławia. Jednak prawdziwy Polak-Katolik powinien zawsze czuwać i przeć do przodu!!

Cytuj:
Także w Katowicach można odnaleźć "ciekawe" inicjatywy, jak chociażby Muzeum Hansa Klossa. Można w nim nie tylko wrócić do atmosfery serialu "Stawka większa niż życie", ale też nabyć kubek lub koszulkę z wizerunkiem komunistycznego superagenta Klossa lub Hermanna Brunnera. "

Tego chyba nie trzeba komentować. To Oczywista oczywistośc dla każdego Prawdziwego Polaka-Katolika. Hans Kloss i jego zgraja stanowia ogromne i niezaprzeczalne zagrożenie dla Polski!! To grozi kolejnym rozbiorem i straszliwa germanizacją. Trzeba być czujnym i siac...siać...siać

To kolejny dowód na to, że J.E. Rydzyk i prowadzone przez niego Jedynie Polskie Media powinny być czytane, słuchane i ogladane przez wszystkich Polaków na prawach wyłaczności. Miód Prawdy jaki płynie z tych mediów jest tak słodki, ze nie skazi go łyżka dziegciu spowodowana kilkoma banalnymi potknieciami. Które to banały polskojezyczni obywatele zwią "manipulacja", "kłamstwem", czy jeszcze obrzydliwszymi inwektywani.
Proponuję by J.E.Rydzyka jako Najprawdziwszego Polaka-Katolika nasz Najjaśniejszy i Najwyższy Prezydent uhonorował Orderem Orła Białego. Natomiast wszystkich ekspertów i dziennikarzy Krzyżem Walecznym za wniesienie wielkiego wkładu w obronę naszej Ojczyzny i nieżałowanie krwi w ciągłej walce z podstepnym wrogiem.

J.E. Rydzyk to nawet...SANTO SUBITO!!!

Cz wrz 17, 2009 13:04

Świetny post , eugeniuszu , dawno się tak nie ubawiłem czytając coś ;-)
Manipulacje W ND czy RM to standard. Mnie osobiście kiedyś najbardziej zirytowały ( i ubawiły) zabiegi po słynnym "Od Unii Lubelskiej do Unii Europejskiej" JPII. Ile to się dyżurni "eksperci" "radyja" wtedy nagimnastykowali , aby wytłumaczyć wiernym wyznawcom padre directore że papież miał coś zupełnie innego na myśli niż to co powiedział - a co nie pasowało do endecko prorosyjskiej linii radia ;-)

Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!

Cz wrz 17, 2009 15:15
Dlatego, ze wielu Ślazaków było współzałożycielami tych klubów i w ten sposób manifestuja swoja odrębnośc. W Niemczech to nikogo nie razi,

Tak- tylko że w Niemczech nie ma żadnej "odrębności" bo Ci Ślązacy są tam jako Niemcy...

Ustawa o mniejszościach- o której zadziwię się wiedzą w Radiu Maryja- jest dla Polski b.niekorzystna a słyszałam nawet, że uchwalono ja pod presją ze strony zagranicy...
Ustawa zobowiązuje nas do dawania wielkich przywilejów mniejszościom- nie próbując nawet uzyskać podobnych przywilejów dla Polaków za granicą- wszyscy wiemy co się dzieje na Białorusi- w Niemczech problemu nie ma bo oficjalnie mniejszość polska w ogóle tam nie istnieje...

Trochę faktów dla Ciebie:

Cytuj:
Od 1,5 do 2 milionów osób w Niemczech jest polskiego pochodzenia. Zamiast "mniejszość polska" określa się ich mianem "osoby w RFN, posiadające niemieckie obywatelstwo, polskiego pochodzenia".

20 lutego 1940 roku podpisano rozporządzenie z mocą ustawy, które nakazywało rozwiązanie wszelkich stowarzyszeń polonijnych i konfiskatę ich mienia bez możliwości roszczeń odszkodowawczych. Do dnia dzisiejszego nie nastąpiło formalne anulowanie nazistowskiego dekretu.

Teraz w imieniu polskich organizacji z apelem do Angeli Merkel o wyraźne uchylenie oraz stwierdzenie nieważności dokumentu zwrócił się berliński adwokat Stefan Hambura. Brak uznania mniejszości polskiej sprawia, że np. finansowe wsparcie dla polskich organizacji w Niemczech zależy od dobrej woli władz. Jak informuje "Rzeczpospolita" nie ma jeszcze oficjalnego komentarza ze strony urzędu kanclerskiego. Rzecznik rządu zapewnił, ze apel polskich sygnatariuszy doczeka się odpowiedzi.

Według prawa niemieckiego :

Cytuj:
Wszyscy urodzeni do 1990 roku na dawnych ziemiach niemieckich należących od 1945 roku do Polski mogą uzyskać w Bawarii wpis, że ich miejscem urodzenia były Niemcy. To kolejny sukces niemieckich wypędzonych.

(...)

– Takie stanowisko można zakwalifikować jako akt wrogi i symboliczną agresję, która jednak nie pociąga za sobą żadnych konsekwencji prawnomiędzynarodowych ani w sprawach restytucyjnych czy odszkodowawczych – mówi „Rz” prof. Andrzej Sakson, szef Instytutu Zachodniego w Poznaniu. Jego zdaniem w całej sprawie chodzi o podkreślenie, że ziemie uzyskane przez Polskę po II wojnie światowej były aż do 1990 roku jedynie pod tymczasową administracją naszego kraju. Przyznaje to otwarcie szef bawarskiego MSW Joachim Hermann, pisząc w oświadczeniu, że „Niemiecka Rzesza istniała także po zawarciu umowy poczdamskiej”, a „nowe granice zatwierdził dopiero traktat dwa plus cztery, który odnosi się wyłącznie do przyszłości”.

Co więcej Niemcy uznają, że :

Cytuj:
W przypadku osób urodzonych przed dniem 01.01.1975 roku obowiązuje zasada, że mogą one być Niemcami jedynie wówczas, gdy ich ojciec był Niemcem. Istnienie tej ciągłości pochodzeniowej udowadnia się wstecz od dziadka lub nawet od pradziadka urodzonego przed 1914 rokiem. Można domniemywać posiadanie obywatelstwa niemieckiego wówczas, jeżeli przodkowie urodzili się między 1913 a 1945 rokiem na terytorium Rzeszy Niemieckiej lub Wolnego Miasta Gdańska według granic z 1937 roku i tam też mieszkali.
Osoba urodzona po dniu 01.01.1975 roku uzyskuje obywatelstwo niemieckie wówczas, jeżeli jedno z rodziców posiadało obywatelstwo niemieckie.

Na tej właśnie podstawie Ślązacy uzyskują obywatelstwo niemieckie...

Powiem Wam, że słuchanie przez miesiąc Radia Maryja da wam więcej informacji niz rok czytania GW, Wprostów, Polityk itp...

Germanizacja czy też stronnictwo pruskie w Polsce to są poważne problemy...

Niestety ponieważ poprzez granty, stypendia, nagrody Niemcy kupują sobie przychylność dziennikarzy, polityków, badaczy- toteż wiele odpowiednio urobionych osób "bawi" ten temat- tak ich uwarunkowano...[/quote]

Cz wrz 17, 2009 19:26
zbanowany na stałe

Powiem Wam, że słuchanie przez miesiąc Radia Maryja da wam więcej informacji niz rok czytania GW, Wprostów, Polityk itp...

Staniecie się wtedy Prawdziwymi Polakami-Katolikami. Miłujacymi Boga, Ojczyzne i J.E. Rydzyka. To spowoduje w was wielka przemianę i stuprocentowy dostep do Raju. W Którym to Raju sa sami Polacy-Katolicy. Nie bedzie tam Germańca, ni Żyda, ni Araba, a przede wszystkim tych "co się nie myją".

Cz wrz 17, 2009 19:35
Mniejszości narodowe cechą się zachowaniem swojej tradycji, kultury, języka i skupione na okreslonym terytorium starają się zachowac i zaznaczyć swoją odrębność.
Polacy na terytorium Niemiec nie tworzą takich zbiorowisk, enklaw.
Większość dość szybko asymiluje się ze środowiskiem, które zamieszkuje.
Jak tu zatem mówić o mniejszości polskiej w Niemczech?

Pt wrz 18, 2009 7:59

Polacy na terytorium Niemiec nie tworzą takich zbiorowisk, enklaw.
Większość dość szybko asymiluje się ze środowiskiem, które zamieszkuje.
Jak tu zatem mówić o mniejszości polskiej w Niemczech?

Przede wszystkim nie tworzą jednej ( lub choćby kilku większych) organizacji. A takie organizacje maja w Polsce wszystkie mniejszości , nawet tak mikroskopijne jak Karaimi! Rząd NRF ( i nasz też) wymaga by mniejszość miała przedstawicieli....

Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!

Pt wrz 18, 2009 8:30

Germanizacja czy też stronnictwo pruskie w Polsce to są poważne problemy...

Nie . To tylko psychiczne problemy nieszczęsnych , ogłupiałych, endecko- katolickawych moherów widzących takie "problemy".

Pt wrz 18, 2009 8:32
Irytuje mnie niepomiernie dzielenie ludzi przez RM.
Gosiewski przemieszcza się jednego dnia, jak zajdzie taka potrzeba, po kilku uroczystościch świeckich lub kościelnych w woj. świętokrzyskim.
Gdy się tylko da, to nawet podczas zakończania Mszy św, nigdy nie omieszka dorwać się do mikrofonu.
W ubiegły poniedziałak w moim kościele parafialnym gościło RM i TVT.
P. Gosiewski usadowiony na honorowym miejscu.
O. redemptorysta w pierwszej kolejności wita:
- "Witamy pana premiare"
i z przekąsem dodaje:
- "oczywiście nie premiera Tuska".
Bo oczywiście jesli nawet Tusk jest wierzący, to i tak wierzy w gorszego Boga.

Pt wrz 18, 2009 8:51
zbanowany na stałe

Oczywiście że tak jest. To Tusk po to by zebrac głosy z premedytacją zalegalizował swój związek, a Premier Gosiewski jako prawy katolik zyje nie w cudzołożnym, ale białym małżeństwie. Dlatego też nalezy mu się honorowe miejsce przy ołtarzu na każdej Mszy, która jest odprawiana w intencji Prawdziwych Polaków-Katolików. Tusk jest ryży, a więc fałszywy, a Premier Gosiewski jest Wspaniałym, Pięknym i Wielkim przykładem Prawdziwego Polaka-Katolika

Nie rozumiesz Aluś, że dzieki takim postawom środowisko Radiomaryjne, prowadzi nas ku chwale i zbawieniu drogą Jedynej Polsko-Katolickiej Prawdy Objawionej samemu J.E. Rydzykowi.

To samo dotyczy Wspaniałych ekspertów Radia Maryja. To nie wazne, ze kiedys służyli komunie, to nieistotne, ze popieraja eutanazję. To nic nieznaczące fakty. Najważniejsze, że sa Prawdziwymi Polakami, a nie jakimiś obrzezanymi obcokrajowcami (jak udający Polaka Kuroń, Michnik czy tym podobne indywidua). No i najwazniesze Oni zawsze sa czyści bo się MYJĄ!!!

Przestańcie więc szkalowac ta Jedyną Polsko-Katolicką organizacje stworzona przez J.E. Rydzyka. Skłońcie wasze oblicza, posypcie głowy popiołem i nie zapominajcie o wpłacie na odpowiednie konto. Gdybyście nie mieli funduszy to SKOK udzieli wam kredytu, wystarczy ze zadzwonicie do najbliższego oddziału. Pamietajcie jednak by uzywac w tym celu tylko telefonii komórkowej "wRodzinie". Można ja nabyć w każdą niedzielę, wystarczy zapytać o to w najbliższym przyparafialnym oddziale "Koła Przyjaciół RM"

Pt wrz 18, 2009 9:11
Nie rozumiesz Aluś, że dzieki takim postawom środowisko Radiomaryjne, prowadzi nas ku chwale i zbawieniu drogą Jedynej Polsko-Katolickiej Prawdy Objawionej samemu J.E. Rydzykowi.

Rozumię to od gdzieś ok 1993-94r :) ...do tego czasu słuchałam RM.
Zaprzestałam całkowicie po wysłuchaniu rozmowy słuchaczki z Krakowa z o. Rydzykiem.
Starsza pani wyrażała radośc z istnienia tego medium i rozmowę podsumowała:
- "Ojcze durektorze my kochamy Pana Boga, kochamy Maryję, a najbardziej kochamy ciebie'.
Co o. Rydzyk skwitował radosnym "dziękuję".
Zrozumiałam, ze mamy do czynienia z zakonnikiem megalomanem.

Pt wrz 18, 2009 9:34
Nie bronię RM, ale... jak widzę że na forum o "dzieleniu ludzi przez RM" opowiadają ludzie którzy sami dzielą ludzi opatrując ich etykietkami w rodzaju moherów ("babcie w moherach, ha ha !") to mi się rzygać chce.

Pt wrz 18, 2009 18:53

Nie bronię RM, ale... jak widzę że na forum o "dzieleniu ludzi przez RM" opowiadają ludzie którzy sami dzielą ludzi opatrując ich etykietkami w rodzaju moherów ("babcie w moherach, ha ha !") to mi się rzygać chce.

Bo tzw. "mohery" to dobrze wyodrębniona , hałaśliwa , irytująca i przy tym zabawnie groteskowa grupa ;-). Sami się proszą o etykietkę, zwłaszcza ze od nich etykietkę, i to o wiele bardziej pejoratywną ( zdrajca, mason , lewak , etc, etc...) dostać o wiele łatwiej. Ci ludzie cały swój ogląd świata budują na opozycji "tacy świetni i wspaniali MY" kontra "Oni " ( i tu jakaś brzydka etykietka właśnie....

Pt wrz 18, 2009 20:06

Nigdy nie śmieję się z babć i nie nazywam moherami.
Mam uważam uzasadnione pretensje do o. Rydzyka i zakonników, bo to ludzie wykształeceni i namaszczeni, więc nigdy nie powinni prowadzić żadnych licytacji typu "prawdziwy Polak-katoliK" i "katolewica".
Jak można oczekiwać jakiegokolwiek porozumienia ekumenicznego między podzielonymi chrześcijanami, jesli dzieli się katolików w jednym kraju??

So wrz 19, 2009 7:29

Jak zwykle nadzwyczaj Poprawnie rzeczesz, Aluś. Przestańmy wreszcie się licytować przyklejając w rodzaju etykietki złodziej, rusofil, germanofil, UPA-fil, lewak internacjonalista, nowa targowica itp. gdyż dzieli to Polaków-katolików w jednym kraju (czyli "w tym kraju") i niweczy "porozumienie ekumeniczne" "ponad podziałami".
POdpisuję się pod Twoim POglądem oboma ręcamy.

Alus napisał(a):
Irytuje mnie niepomiernie dzielenie ludzi przez RM.
(...)

Bo oczywiście najlepiej to widać po odrzuceniu przez Platformę Obywatelską (jak POwszechnie wiadomo partię chrześcijańską) projektu obywatelskiej (ok. 160 tysięcy podpisów pod inicjatywą) ustawy zabraniającej eksperymentów na "płodzeniu" dzieci "w szklance". Bez dyskusji - odrzuceniu. Po zarządzeniu (niechcący, niechcący przecież) dyscypliny partyjnej.
Masz rację, Alus, to wcale nie świadczy o gorszości Boga w którego wierzy Nasz (czyli wasz) Premier - przecież lider Platformy Obywatelskiej aspirujący (czyli "wzdychający") do bycia Panem Prezydentem. Niesłusznie zatem i RM nie lubi prawdziwego chrześcijanina jakim jest Pan Premier, bo przecież nie czyny świadczą o nas tylko dobre PR (public relations) i medialna - im głośniejsza tym lepsza - zadyma.

PS. Mało tu Alus udzielam się tu na forum, bo musiałbym co rusz się z Tobą zgadzać, a przecież sensem forum jest spór - dyskutowanie. Mam nadzieję, że moderacja wybaczy mi POwyższe odstępstwo, ale nie mogłem się POwstrzymać.

So wrz 19, 2009 8:13
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 168  Następna strona