Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy Szatan skłamał? Chyba nie... 
Autor Wiadomość

Post Czy Szatan skłamał? Chyba nie...
Zastanowiła mnie jedna kwesia, czytając całkiem inny temat na forum zaczełam sie zastanawiac nad losem biblijnych pierwszych ludzi i rzekomym kłamstwem Szatana.

Cytuj:
(1) A wąż był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył. On to rzekł do niewiasty: Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu? (2) Niewiasta odpowiedziała wężowi: Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, (3) tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli. (4) Wtedy rzekł wąż do niewiasty: Na pewno nie umrzecie! (5) Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło. (6) Wtedy niewiasta spostrzegła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia, że jest ono rozkoszą dla oczu i że owoce tego drzewa nadają się do zdobycia wiedzy. Zerwała zatem z niego owoc, skosztowała i dała swemu mężowi, który był z nią: a on zjadł. /Rdz 3,1-6/

Bóg powiedział, że nie wolno jesc ludziom z drzewa wiedzy, żeby nie pomarli. Jednak kolejna czesc historii mowi o tym, że Bóg wygnał ich z raju, bojąc sie, że mogą uzyskać nieśmiertelność jedząc z drzewa zycia.

Cytuj:
(22) Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. (23) Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. (24) Wygnawszy zaś człowieka, Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia. /Rdz 3,22-24/

Wynika z tego, że zjedzenie owocu nie skutkowało śmiercią, tak jak powiedział Szatan, dopiero Bóg za karę wygnał ludzi z raju i odciął im dostęp do drzewa życia. Śmiertelność była więc skutkiem działania Boga, a nie zjedzenia owocu.
W takim razie albo Szatan mowił prawdę, bo nie oszukał ludzi w tej kwestii, albo autorzy opowieści sie zamieszali w tym, co chcieli przekazać.

Nie wiem czy wystarczająco jasno wyraziłam to, co chciałam powiedzieć, ale liczę na Wasza inteligencje :)

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N wrz 27, 2009 17:03
Moderator

Otóż Bóg mówił w jednym sensie (fizycznym) właśnie o tej konsekwencji. Zjedli, musieli opuścić Eden = zaczęli umierać. Ale drugi sens to śmierć duchowa. Stan oddalenia od Boga. I ta druga jest ważniejsza. Ta druga jest istotniejsza.

(J 8, 32b)

N wrz 27, 2009 17:24

No dobra, szumi, ale nie stało się to bezpośrednio przez owoc.

Jeżeli np. małe dziecko za przeklinanie przy rodzicach dostaje klapsa w pupę, to czy możemy powiedzieć, że od przeklinania boli pupa?

N wrz 27, 2009 17:33
zbanowany na stałe

Ale drugi sens to śmierć duchowa. Stan oddalenia od Boga.

To nie moze byc prawda. Stan fizyczny - zgoda, ale nic wiecej. Wiele razy czytalem, ze Bog jest caly czas z nami itd. .

N wrz 27, 2009 17:37

1. Grzechem nie było zjedzenie owocu samo w sobie tylko nieposłuszeństwo - złamanie boskiego zakazu.

2. Szatan skłamał dwukrotnie:
- "na pewno nie umrzecie" - bo umarli
- "będziecie znac dobro i zło" - oni juz wiedzieli co jest dobrem a co złem, dobro - posłuszeństwo wobec Boga, zło - nieposłuszeństwo, złamanie boskiego zakazu

3. Sprawa z drzewem życia nie jest jednoznaczna. Mowa tam o "życiu na wieki" a nie nieśmiertelności. Chyba już gdzies to było omawiane. Być może jedzenie z drzewa życia zapewniało im wieczny żywot, gdy zostali wygnani i odcięci od drzewa życia musieli się zestarzeć i umrzeć.

Nie wiem czy o to dokładnie chodziło, ale tak to widzę.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N wrz 27, 2009 17:54
zbanowany na stałe

dobro - posłuszeństwo wobec Boga, zło - nieposłuszeństwo, złamanie boskiego zakazu

W takim razie dlaczego dopiero teraz zaczeli sie wstydzic nagosci? Cos mi tu nie tego.

N wrz 27, 2009 18:05
Moderator

Wiele razy czytalem, ze Bog jest caly czas z nami itd. .

Ale my jesteśmy daleko od Niego... Nie odczuwamy Jego bliskości, oddzielamy się od Niego murem, którego nawet On nie może zburzyć, bo zbudowany jest na fundamencie naszej wolności... Taki stan kończy się śmiercią duchową...

(J 8, 32b)

N wrz 27, 2009 18:20
zbanowany na stałe

No. ale to koliduje z innym twierdzeniem, tym o diable. To diablowi latwo (nawet bardzo) opanowac czlowieka a Bog musi miec szczegolne "przywileje"?

N wrz 27, 2009 18:42
Moderator

W jaki sposób łatwo szatanowi owładnąć człowieka? Człowiek tak samo może otworzyć się na działanie Boga, co szatana...

(J 8, 32b)

N wrz 27, 2009 18:45

Post Re: Czy Szatan skłamał? Chyba nie...
Owieczka_in_black napisał(a):
Zastanowiła mnie jedna kwesia, czytając całkiem inny temat na forum zaczełam sie zastanawiac nad losem biblijnych pierwszych ludzi i rzekomym kłamstwem Szatana.

Cytuj:
(1) A wąż był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył. On to rzekł do niewiasty: Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu? (2) Niewiasta odpowiedziała wężowi: Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, (3) tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli. (4) Wtedy rzekł wąż do niewiasty: Na pewno nie umrzecie! (5) Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło. (6) Wtedy niewiasta spostrzegła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia, że jest ono rozkoszą dla oczu i że owoce tego drzewa nadają się do zdobycia wiedzy. Zerwała zatem z niego owoc, skosztowała i dała swemu mężowi, który był z nią: a on zjadł. /Rdz 3,1-6/

Bóg powiedział, że nie wolno jesc ludziom z drzewa wiedzy, żeby nie pomarli. Jednak kolejna czesc historii mowi o tym, że Bóg wygnał ich z raju, bojąc sie, że mogą uzyskać nieśmiertelność jedząc z drzewa zycia.

Cytuj:
(22) Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. (23) Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. (24) Wygnawszy zaś człowieka, Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia. /Rdz 3,22-24/

Wynika z tego, że zjedzenie owocu nie skutkowało śmiercią, tak jak powiedział Szatan, dopiero Bóg za karę wygnał ludzi z raju i odciął im dostęp do drzewa życia. Śmiertelność była więc skutkiem działania Boga, a nie zjedzenia owocu.
W takim razie albo Szatan mowił prawdę, bo nie oszukał ludzi w tej kwestii, albo autorzy opowieści sie zamieszali w tym, co chcieli przekazać.

Nie wiem czy wystarczająco jasno wyraziłam to, co chciałam powiedzieć, ale liczę na Wasza inteligencje :)

biblię można odbierać jako wiersz pełen metafor...

każdy widzi w niej co innego i ta różność interpretacji wpływa dziś na pojawianie się wątpliwości co do samej treści

tylko Kościół próbuje jeszcze trzymać to wszystko w ryzach, jednak wielu widzi w tym wszystkim zupełnie co innego

N wrz 27, 2009 18:50
"Będziecie znali dobro i zło" oznacza skłonność do decydowania o tym co dobre i złe (w kontraście do uznania w wierze wyższości kryteriów Boga w tej dziedzinie). I faktycznie jest to zarówno główna materia grzechu pierworodnego, jak i jego skutek.
Co do drzewa życia to śmiertelność w tym momencie była pewnym darem - gdyż człowiek "śmiertelny" (doczesny) może się nawrócić, w przeciwieństwie do bytów duchowych, których decyzje są "doskonałe" (a więc nigdy nie zmieniają one zdania).

N wrz 27, 2009 19:22

Witam
Owieczka_in_black napisał(a):

Cytuj:

Cytuj:

Tu można dostrzec nie tylko dwukrotne kłamstwo szatana ale również atak na zwierzchnictwo Boga ,jego prawdomówność i prawo do decydowania co dla ludzi jest dobre lub złe .Szatan przedstawił Boga w złym świetle, który czegoś dobrego ludzi pozbawia.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N wrz 27, 2009 19:51
jarekS napisał(a):
Tu można dostrzec nie tylko dwukrotne kłamstwo szatana ale również atak na zwierzchnictwo Boga ,jego prawdomówność i prawo do decydowania co dla ludzi jest dobre lub złe .Szatan przedstawił Boga w złym świetle, który czegoś dobrego ludzi pozbawia.
Ponieważ rzadko się z jarkiemS zgadzam, więc śpieszę skorzystać z okazji by się z Nim zgodzić :)

N wrz 27, 2009 20:07

Marek MRB napisał(a):
jarekS napisał(a):
Ponieważ rzadko się z jarkiemS zgadzam, więc śpieszę skorzystać z okazji by się z Nim zgodzić :)

Miło to słyszec Marku.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N wrz 27, 2009 20:21

Ja w ogóle już przestałem tego typu pytania zadawać. Skoro przecież można ładnie wytłumaczyć mordy Mojżesza, Jozuego, nakazy mordowania żony, siostry za innowierstwo, to teologia z głupim wężem by sobie miała nie poradzić? Szkoda tylko, że dokładnie w ten sposób można z każdego wierszyka dla dzieci wywnioskować dzieło eschatologiczne...

N wrz 27, 2009 23:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona