Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.4
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Sweet, a co Ty na to? Jak to wygląda w poglądach liberałów? Można "lobbować" na rzecz bandytów (bynajmniej nie jednorękich, tylko takich co to automatów do gry używają do prania kasy z narkotyków i różnych usług dla ludności http://www.tvp.pl/publicystyka/tematyka-spoleczna/warto-rozmawiac/wideo/01102009-2325), czy nie można? Podzielasz POgląd Leontodonta, czy nie podzielasz? Pytam, bo nie wiem co o tym myśleć. Jakaś porządna, poprawna wykładnia mi potrzebna. POmożecie?
Mnie się generalnie lobbowanie nie podoba, czy to na rzecz rolników czy na rzecz górników. A już lobbowanie na rzecz bandytów zupełnie mi się nie podoba. Natomiast nie wiem, czy "można"... w znaczeniu, czy jest to prawnie dozwolone w demokratycznym państwie. Faktem jest, że lobbowanie jest przyjętą praktyką w USA czy UE, ale uważam, iż to kolejny słaby punkt demokracji.
Hope that helps 
|
So paź 03, 2009 22:01 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
osiris napisał(a): Czyżby Drzewiecki był szarą eminencją w PO?
Szare eminencje to się kryją w szarym tle i stamtąd pociągają za sznurki, wprowadzając pacynki pokemonów w ruch. Dlatego, Osirisie, nigdy ich nie dojrzysz. Bo i jak niby szare miałoby się wyróżnić z równie szarego tła? Nijak.
Natomiast Drzewiecki to tylko żołnierz (jeśli domyślasz się co mam na myśli). Albo pożyteczny idiota. Sam nie wiem, która rola - w tej sztuce - gorsza. Tak, czy siak, rola chłopca na posyłki, najczęściej kończącego jako kozioł ofiarny.
Aha, szare można czasem wyróżnić z tła specjalnym markerem w zabiegu zwanym "zakupem kontrolowanym".
So paź 03, 2009 22:12 |
|
 |
Leontodon
|
micked napisał(a): Takie prowokacje to przyjęty na świecie sposób działania służb antykorupcyjnych. Publiczne pieniądze nie zostały wydane, bo CBA nie dokonało wpłaty, a osoba widniejąca na umowie kupna nie istnieje. Warto przypomnieć sobie jak wyglądała sytuacja przed powołaniem CBA, kontakty czołowych polityków z szemranymi biznesmenami, czy gangsterami, dziwne ułaskawienia przestępców, podejrzane wpłaty na prezydencką fundację, miliardy stracone przez Skarb Państwa w dziwnych prywatyzacjach i różnych aferach. Dziś każdy polityk ma świadomość, ze musi się pilnować, i nawet jego rozmowa przez komórkę z Rysiem, czy Zbysiem może zostać upubliczniona. I to bardzo dobrze, bo politycy powinni być przezroczyści.
I tu się zgodzę. Natomiast paranoiczny sposób rozgrywania tej sprawy przez PiS i zwłaszcza tego nieszczęśnika z Pałacu Namiestnikowskiego ( Aresztowania? Kogo? Za co? Panowie nie zrobili nic nielegalnego - w świetle dowodów , oczywiście.Być może CBA pokpiło śledztwo  ) dowodzi tylko tego że dobrze się stało iż wyborcy tych panów od władzy pogonili. Po jest jakie jest , ale przynajmniej jest psychicznie zrównoważone  . Oczywiście zajadłość p. Chlebowskiego w "załatwianiu" jest co najmniej podejrzana , ale w końcu poseł Po ma prawo nie lubic dodatkowych parapodatków 
_________________ Brian: Nie musicie iść za mną, nie musicie iść za kimkolwiek! Musicie myśleć! Jesteście indywidualistami! Tłum: Jesteśmy indywidualistami! Brian: Wszyscy jesteście różni! Tłum: Wszyscy jesteśmy różni! Człowiek w tłumie: Ja nie jestem… Tłum: Ćśśś!
|
So paź 03, 2009 22:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Warto przypomnieć sobie jak wyglądała sytuacja przed powołaniem CBA, kontakty czołowych polityków z szemranymi biznesmenami, czy gangsterami, dziwne ułaskawienia przestępców, podejrzane wpłaty na prezydencką fundację, miliardy stracone przez Skarb Państwa w dziwnych prywatyzacjach i różnych aferach. Dziś każdy polityk ma świadomosć, ze musi się pilnować, i nawet jego rozmowa przez komórkę z Rysiem, czy Zbysiem może zostać upubliczniona. I to bardzo dobrze, bo politycy powinni być przezroczyści.
Niewiele się zmieniło - tylko zalezy co i kogo się nagłośni.
CBA tez nie jest apolityczna i w 100% obiektywna.
Kontakty min Piechy z koncernem farmaceutycznym - cisza, zatrzymanie człowieka nisacego łapówkę dla Lipca w drzwiach do min. sportu....przypadki?
A Drzewiecki winien odejść, nie podlega to zadnej dyskusji.
|
N paź 04, 2009 9:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał:
Cytuj: Natomiast nie wiem, czy "można"... w znaczeniu, czy jest to prawnie dozwolone w demokratycznym państwie.
Lobbowanie jest jak najbardziej dozwolone, tyle że przez licencjonowanych lobbystów, których jest w naszym sejmie bodajże 11.
Każdy inny "lobbysta" to jest zwyczajny załatwiacz - jak go nazwali dziennikarze.
Dodatkowo każdy poseł to lobbysta, który powinien lobbować przepisy przyjazne i skuteczne dla ogółu obywateli.
Lobbowanie zaś dla wąskiej grupy interesu ze szkodą dla całego Państwa to już nie jest lobbowanie tylko przekręt.
I z tym mieliśmy tutaj do czynienia.
|
N paź 04, 2009 9:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jaka tu grobowa cisza zapadła.
Nagle okazało się, że PO to tacy sami politycy jak PiS albo i gorzej.
PiS nie bał się poświęcić swoich najwyższych urzędników za cenę nawet swojego wizerunku i przegranej w wyborach.
PO na siłę kreuje z siebie ofiarę spisków i układów z których tak jeszcze nie dawno się naśmiewał.
Sawicka, Misiak, PO i cała reszta jej polityków to ofiary CBA i Kaczyńskich.
Cała PO jest niewinna a powinno pozamykać się w gułagach Kamińskiego, Kaczyńskich i resztę PiS-u, bo jakże inaczej mogło by być.
|
Pn paź 05, 2009 9:45 |
|
 |
Kamyk
|
Chyba popadłeś w paranoję osiris. Twoje zacietrzewienie przeciw PO nie pozwala Ci już odróżniać rzeczywistości od Twoich imaginacji. Ja media śledzę bardzo słabo, więc dociera do mnie z nich tylko to co najczęściej komentowane - i ani razu ostatnio nie spotkałem się z czymkolwiek, co w najmniejszym stopniu odpowiadałoby Twojemu opisowi. A wręcz przeciwnie
|
Pn paź 05, 2009 9:57 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Jaka cisza?
Chlebowski już wyleciał, Drzewiecki prawdopodobnie jutro wyleci. Co jeszcze chcesz? Dymisji Tuska?
Mam równierz nadzieje, ze wyleci Kamiński ten sługus Kaczyńskiego. To najgorszy szef najgorszych służb. Ich sukcesy sa wątpliwe, za to afery porażające. Jak nie przecieki to idiotyczne żądania "aresztowania Kwasniewskiej". Zastanawiam się czy Kamiński nie pomieniał się z kaczką na łby  .
|
Pn paź 05, 2009 10:06 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Martwi mnie tylko jedno.
Drzewieckiego mi nie żal. Zastanawiam sie jednak jak długo bedzie trwało wprowadzanie nowego ministra w obowiązki. Chciałbym przypomnieć, że EURO 2012 coraz bliżej...
|
Pn paź 05, 2009 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
eu_geniusz napisał(a): Martwi mnie tylko jedno. Drzewieckiego mi nie żal. Zastanawiam sie jednak jak długo bedzie trwało wprowadzanie nowego ministra w obowiązki. Chciałbym przypomnieć, że EURO 2012 coraz bliżej...
Nie martw się.
Najgorszą robotę i największą wykonują doły danego ministerstwa a góra z reguły zajmuję się nie tym co trzeba co unaoczniła rzeczona afera.
Kamyku, każdy widzi co chce.
Ja widzę swoje a TY swoje, więc nie wmawiaj mi, iż błądzę, bo może być tak, że to TY nie masz racji i wyciągasz błędne wnioski.
Każdy ma prawo opisywać rzeczywistość ze swojej perspektywy i niech tak zostanie.
Nie wmawiajmy adwersarzowi iż jest głupi jak but bo nie podziela Twojego - Kamyku - zdania.
|
Pn paź 05, 2009 10:21 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
No i po Drzewieckim, a tak sie martwił nasz kolega osiris
Teraz oczywiście PiSiaki będa musiały wymyślec coś więcej, bo przecież o jedno im tylko chodzi o niszczenie wszystkiego za każda cenę. Jaro Kaczyński to taki destruktywny i niespełniony stary maminsynek o bolszewickiej mentalności. Coś tam znów wymyśli głaszcząc kota 
|
Pn paź 05, 2009 11:02 |
|
 |
Cyryl
|
Emerytury górnicze kosztuja budżet rocznie 8 mld.złotych i są sprzeczne z obowiązujacym prawem."Liberalny"rząd Tuska oczywiscie nic nie zrobi bo potrzebne jest poparcie na Śląsku.Rozbój w biały dzień.
|
Pn paź 05, 2009 12:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jaro Kaczyński to taki destruktywny i niespełniony stary maminsynek o bolszewickiej mentalności.
Tym się różnię od Ciebie i Tobie podobnych, że moje wypowiedzi nie są upstrzone inwektywami.
Widać, że tryska z Ciebie wściekłość niemocy na zastaną sytuację.
Stało się co się stać powinno.
Nie chcę głów, tylko prawdy.
Zdymisjonowano polityków najbardziej uwikłanych w tą sprawę.
Nawet jestem tak delikatny, że omijam słowo "afera"
Widać jak na dłoni, że politycy PO oraz ich elektorat wpadł w szał i wali gdzie popadnie obrzucając wszystkim błotem jak leci.
|
Pn paź 05, 2009 12:03 |
|
 |
Lot Orła
|
Przepraszam że się wtrącę, ale ktoś mi powie od czego to się wszystko zaczęło? Nie byłem na bieżąco kilka i dni a teraz ciągle słyszę o jakiejś aferze hazardowej... Teraz to jest tak rozgrzebane że już nie wiem o co chodzi.
Więc jakby ktoś mógł...
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
Pn paź 05, 2009 12:32 |
|
 |
jo_tka
|
Najogólniej o oskarżenie o próby machlojek vel niedozwolony lobbing przy ustawie o grach hazardowych, prowadzące do niewprowadzania dodatkowego podatku. Z udziałem byłego ministra sportu i równie byłego szefa klubu PO.
Strata państwa na korzyść posiadaczy automatów tudzież ewentualnie tych, którzy tą drogą chcieliby wyprać brudne pieniądze.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn paź 05, 2009 13:48 |
|
|
|