| Autor |
Wiadomość |
|
R6
|
Przecież nie wiadomo czy rozwój przebiegnie tak, że rzeczywiście wykształci się układ nerwowy.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Pt paź 09, 2009 22:51 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A jeśli mózg nie rozwinie się prawidłowo lub wcale? To nie jest to powód aby odbierać komuś życie. Cytuj: Masz chyba poważne problemy z rozumieniem tego co czytasz skoro nie zauważyłeś, że mówię o konkretnych organach nie całym dziecku. Przykład nie jest idealny ale nie musi być bo chodzi tylko o to by pokazać, że sama informacja o tym jak coś ma być zbudowane nie jest tym czymś zamiast domu możesz wstawić czołg albo lodówkę to niema większego znaczenia.
A ty masz chyba problemy w zakresie rozumienia tego co piszesz, dlatego że przecież człowiek ten się rozwija , rozwija się nieustannie przykładowo mózg rozwinął się dopiero w stopniu 0,00000001% i zanim dojdzie do jakichś zauważalnych śladów to minie może 3 albo i 4 tygodnie, ale nie zaprzeczysz że mimo wszystko stanie się tak, może i w tych dwóch komórkach połączonych ze soba nie widać jeszcze mózgu, ale co z tego?
Przecież po krótkim okresie czasu wszystko będzie, ten człowiek nie tylko posiada informację ale ta informacja stopniowo się rozrasta. Za kilkadziesiąt dni mózg w śladowych ilościach na pewno tam będzie.
Dlatego zwracam ci uwagę że twój przykład jest kompletnie błędny.
Likwidując plan, powstania budynku nie likwidujesz procesu powstawania budynku, jedynie jego ideę to można porównać z śmiercią samotnego plemnika, Ale jeśli przerwiesz proces w trakcie budowy, np, w czasie gdy urazę odlewają fundament, to tym samym przerywasz proces powstania budynku.
Czy jeszcze tego nie dostrzegasz?
To co mówisz brzmi mniej więcej tak:
"Nie jest to przerwanie pracy nad budową budynku kiedy są tylko odlane fundamenty. Dlatego że jeszcze nie ma dachu, na razie jest tylko informacja o dachu"
Dla mnie taka argumentacja jest po prostu śmieszna i nieracjonalna.
"Nie zabija się dziecka, gdy jeszcze komórka się dostatecznie dużo nie rozwinęła, bo jeszcze nie widzę mózgu, jest dopiero w planach."
Czy nadal nie potrafisz dostrzec błędu w takim porównaniu co prezentujesz? Jak widać problem z czytaniem mam nie ja, ale ty.
[/b]
|
| Pt paź 09, 2009 22:56 |
|
 |
|
Acro
|
Obawiam się, że wasza dyskusja pt "gdzie zaczyna się człowiek" jest nierozstrzygalna.
Problem w tym, ze takie rzeczy jak początek osobnika, gatunek, populacja w przyrodzie precyzyjnie rzecz biorąc nie istnieją, naukowcy wprowadzili sobie te pojęcia dla ułatwienia sobie życia i umożliwienia powtartzalności obserwacji.
Ale tak właściwie odpowiedź na pytanie: kiedy powstałem brzmi: powstałem 4 miliardy lat temu i od tego czasu żyję non stop. Ani przez moment w naszej historii żaden z nas nie był martwy! Kiedy zaczęliśmy być człowiekiem jako gatunkiem - to sprawa arbutralnie ustalonej granicy. Kiedy jako osobnik - hmmm, znowu to samo. Jeśli jako kryterium ustawimy posiadanie kompletu informacji genetycznej - to początkiem jest zygota (choć i tak nie do końca, potem przecież mają miejsce mutacje somatyczne, zmiany genomu w wyniku infekcji wirusowych itp). Ale w takim razie jakiego gatunku sa komórki rozrodcze? Przecież też Homo sapiens, no bo nie są martwe ani nie są żabie. Wypadałoby chronić też plemniki... Z kolei niby gdzie postawić granicę w rozwoju embrionu/płodu od którego możnaby go nazwać człowiekiem? Cokolwiek wymyślimy, bedzie to znowu arbitralne i do tego niepraktyczne w rozpoznawaniu... Eeech, im więcej o tym myślę tym bardziej to pokręcone - cóż, ewolucja nie uwzględniła naszym moralnych dylematów...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Pt paź 09, 2009 23:02 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): 1)Nie, zaraz po poczęciu niema nawet zalążków żadnego z organów.Centralny Układ Nerwowy o ile mi wiadomo zaczyna się rozwijać dopiero ok. 21 dnia ciąży.
2)Różnica jest taka, że człowiek śpiący nawet bez marzeń sennych jest już osobą nawet jeśli aktualnie tego nie okazuje, płód nią nie jest i nigdy nie był więc jeśli nie uznajemy reinkarnacji to słaby argument. 1)Gdyby nie było zalążków nie rozwinęłoby się nic. 2)Według Twojej definicji człowiek śpiący nie jest osobą bo nie ma świadomości że istnieje, nie ma myśli , nie ma uczuć, nie ma hobby ,dopiero gdy się obudzi będzie będzie mógł z tego korzystać. Płód jest osobą ludzka w pierwszym etapie rozwoju, podobnie jak człowiek śpiący jest osoba ludzką w którymś z kolei etapie rozwoju. R6 napisał(a): Przecież nie wiadomo czy rozwój przebiegnie tak, że rzeczywiście wykształci się układ nerwowy.
Przecież nie wiadomo czy jutro się obudzisz. Czy to znaczy, że we śnie można Cie zabić? Jak zwykle głupoty gadasz R6
Dobranoc
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Pt paź 09, 2009 23:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A ja obawiam się że jednak jest rozstrzygalny.
Sam plemnik nie rodzi w mężczyźnie człowieka.
Sama komórka jajowa nie rodzi w kobiecie człowieka.
To jednak co powstaje w wyniku połączenia tych dwóch jest jasne, komórki zaczynają się dzielić, zaczyna się kształtować potomstwo.
To całkiem proste i zgodne z biologią.
|
| Pt paź 09, 2009 23:06 |
|
|
|
 |
|
Rojza Genendel
|
Sebastian88 napisał(a): To jednak co powstaje w wyniku połączenia tych dwóch jest jasne, komórki zaczynają się dzielić, zaczyna się kształtować potomstwo.
To całkiem proste i zgodne z biologią.
Niekoniecznie.
Podawałam już kiedyś taki przykład zresztą:
żołądź ma się do dębu mniej więcej jak embrion do człowieka.
Czy żołądź jest dębem?
Czy za rozdeptanie żołędzia należy karać tak samo jak za połamanie stuletniego dębu?
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
| Pt paź 09, 2009 23:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A ja podałem kilka postów wyżej rozwiązanie tego argumentu rozalio, polecam czytać temat. 
|
| Pt paź 09, 2009 23:18 |
|
 |
|
Anna27
|
stałby się dębem gdyby mu na to pozwolono..embrion jest człowiekiem gdyby nie on nie byłoby Was tutaj
_________________ "Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."
|
| Pt paź 09, 2009 23:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dokładnie, o to właśnie chodzi, ale żeby był embrion to musi być i plemnik i kom. jajowa. A sam żołądź nie jest odpowiednikiem tych dwóch składników, a więc przykład nieadekwatny, wniosek - embrion nie moze zostać tak porównany.
|
| Pt paź 09, 2009 23:22 |
|
 |
|
No
|
Sebastian88
Cytuj: Czy nadal nie potrafisz dostrzec błędu w takim porównaniu co prezentujesz? Jak widać problem z czytaniem mam nie ja, ale ty. To zabawne, że odniosłeś się do pierwszej części tego zdania zupełnie ignorując drugą: No napisał Cytuj: Masz chyba poważne problemy z rozumieniem tego co czytasz skoro nie zauważyłeś, że mówię o konkretnych organach nie całym dziecku. Cytuj: To co mówisz brzmi mniej więcej tak:
Nic takiego nie sugerowałem chodziło mi tylko o pokazanie, że informacja o tym jak coś ma być zbudowane nie jest jeszcze tym czymś z resztą nie lubię się powtarzać.
|
| Pt paź 09, 2009 23:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli z tego co rozumiem jesteś przeciwny aborcji od poczęcia aż do naturalnej śmierci.
Bo jak wiadomo embrion nie tylko posiada informację o organach ale je wręcz tworzy, aby jednak uformowały się ostatecznie wymaga to trochę czasu... . No chyba że powiesz że embrion się nie rozwija, no ale nie sądzę.
Więc rozumiem że twoim zdaniem aborcja = zabicie człowieka.
|
| Pt paź 09, 2009 23:48 |
|
 |
|
Epikuros
|
Może ktoś wm końcu znajdzie odpowiedź na pytanie, któe wcześniej zostało zignorowane:
Czy zgwałcona kobieta, matka kilku dzieci, która w wyniku gwałtu zaszła w ciążę, która zagraża jej życiu ma według was prawo do aborcji, czy też ma pełnić rolę żywego inkiubatorka skoro tak zdecydował gwałcący ją menel?
_________________ MÓJ BLOG
|
| Pt paź 09, 2009 23:54 |
|
 |
|
No
|
Sebastian88 napisał(a): Dokładnie, o to właśnie chodzi, ale żeby był embrion to musi być i plemnik i kom. jajowa. A sam żołądź nie jest odpowiednikiem tych dwóch składników, a więc przykład nieadekwatny, wniosek - embrion nie moze zostać tak porównany.
Wręcz przeciwnie, żołądź jest właśnie odpowiednikiem zapłodnionej komórki jajowej, oczywiście dęby nie są żyworodne jak ssaki, owoce przypominają bardziej jaja, swoją drogą ciekawe, że gdy robisz sobie jajecznicę mówisz, że jesz jajka nie "kurę na pierwszym etapie rozwoju"...
|
| Pt paź 09, 2009 23:56 |
|
 |
|
No
|
Sebastian88 napisał(a): Czyli z tego co rozumiem jesteś przeciwny aborcji od poczęcia aż do naturalnej śmierci.
Bo jak wiadomo embrion nie tylko posiada informację o organach ale je wręcz tworzy, aby jednak uformowały się ostatecznie wymaga to trochę czasu... . No chyba że powiesz że embrion się nie rozwija, no ale nie sądzę. Więc rozumiem że twoim zdaniem aborcja = zabicie człowieka.
Nie, po prostu nie posługiwałem się przykładem budynku w takim sensie jaki mi implikujesz, to wszystko.
|
| So paź 10, 2009 0:09 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Na przykład z jajem, też się już wypowiedziałem w temacie "Traktat przeciw Aborcji"
Żołądź i jajko to nie są dobre przykłady.
A do do uwagi o zgwałconej kobiecie to jako katolik nie mogę stwierdzić inaczej jak:
Cytuj: Przerywanie ciąży
KKK 2270 Życie ludzkie od chwili poczęcia powinno być szanowane i chronione w sposób absolutny. Już od pierwszej chwili swego istnienia istota ludzka powinna mieć przyznane prawa osoby, wśród nich nienaruszalne prawo każdej niewinnej istoty do życia (Por. Kongregacja Nauki Wiary, instr. Donum vitae, I, 1).
Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, nim przyszedłeś na świat, poświęciłem cię (Jr 1, 5).
Nie tajna Ci moja istota,
kiedy w ukryciu powstawałem, utkany w głębi ziemi (Ps 139, 15).
KKK 2271 Kościół od początku twierdził, że jest złem moralnym każde spowodowane przerwanie ciąży. Nauczanie na ten temat nie uległo zmianie i pozostaje niezmienne. Bezpośrednie przerwanie ciąży, to znaczy zamierzone jako cel lub środek, jest głęboko sprzeczne z prawem moralnym.
Nie będziesz zabijał płodu przez przerwanie ciąży ani nie zabijesz nowo narodzonego (Didache, 2, 2; por. Barnaba, Epistula, 19, 5; List do Diogneta, 5, 5; Tertulian, Apologeticus, 9).
Bóg... Pan życia, powierzył ludziom wzniosłą posługę strzeżenia życia, którą człowiek powinien wypełniać w sposób godny siebie. Należy więc z największą troską ochraniać życie od samego jego poczęcia; przerwanie ciąży, jak i dzieciobójstwo są okropnymi przestępstwami (Sobór Watykański II, konst. Gaudium et spes, 51).
KKK 2272 Formalne współdziałanie w przerywaniu ciąży stanowi poważne wykroczenie. Kościół nakłada kanoniczną karę ekskomuniki za to przestępstwo przeciw życiu ludzkiemu. "Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa" (KPK, kan. 1398). "przez sam fakt popełnienia przestępstwa" (KPK, kan. 1314). na warunkach przewidzianych przez prawo (Por. KPK, kan. 1323-1324). Kościół nie zamierza przez to ograniczać zakresu miłosierdzia. Ukazuje ciężar popełnionej zbrodni, szkodę nie do naprawienia wyrządzoną niewinnie zamordowanemu dziecku, jego rodzicom i całemu społeczeństwu.
|
| So paź 10, 2009 0:17 |
|
|
|