Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 13:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
 Wierzyć, nie wierzyć? 
Autor Wiadomość

Witoldzie niemając najmniejszych dowodów zakładasz, że BOGA nie ma.

Domaganie się dowodów na takie założenie jest absurdalne.

Cytuj:
A absurdem jest to , że dowody potwiedzające istnienie BOGA odrzucasz bez konkretnej przyczyny.

Bo takich nie ma :(
Gdyby były, to ateizm nigdy by nie powstał...

N paź 11, 2009 12:10

Post Re: Zakład Pascala
Witold napisał(a):

1)Wikipedia? A kto będzie pamiętał o Wikipedii, kiedy cywilizacja ulegnie zniszczeniu? Jakie masz dowody na to, że Jahwe też nie był kulturowym żartem, tylko że informacja o tym jakoś nie przetrwała?

2)A co jest absurdalnego w twierdzeniu, że nie ma żadnych dowodów na to, że świat powstał z innej przyczyny niż pie****cie prastarej, niebiańskiej krowy?
WSZYSTKO.

To samo wszystko co jest absurdalnego w każdym innym twierdzeniu typu "nie ma żadnych dowodów na to, że X zdarzyło się z przyczyny innej niż Y, na którą też nie ma żadnych dowodów". Dowodząc w ten sposób ("nie ma żadnych dowodów, że coś nie..."), można udowodnić wszystko. Np. "nie ma żadnych dowodów na to, że Seweryn jest kimś innym niż tylko tajnym agentem z Marsa", albo "nie ma żadnych dowodów, że autorzy ewangelii nie byli pod wpływem narkotyków, albo że nie byli chorzy psychicznie" zatem niewątpliwie powinniśmy traktować poważnie te możliwości, ponieważ nie ma żadnych dowodów, że tak NIE BYŁO :-)

1) Właśnie w tym sęk, że przetrwała informacja, że nie jest żartem

2) Jest to absurdalne bo nie ma żadnych wiarygodnych danych na temat Twojej krowy. Pozostałe Twoje twierdzenia są również niespójne logicznie.
Natomiast faktem jest, że wszechświat istnieje, a Ty wierzysz, że zaistniał z przyczyny innej niż Stwórca nie mając na to nie tylko dowodów, ale nawet słabych argumentów. Czyli wiara poparta zupełnie niczym.

N paź 11, 2009 12:10

Post Re: Zakład Pascala
Seweryn napisał(a):
kuba31 napisał(a):

OK to z tych kilku systemów wybierz ten który nie jest wymyślony?? i masz na to jakieś dowody że nie mylisz się w swoim wyborze,może być taka sytuacja że fundamenty wiary w Boga za 1000 lat też się wykruszą,a ludzie będą wierzyć w potwora spaghetti i nie mów mi ze tak nie będzie bo tego nie wiesz,to jest tylko przykład,bo ja i nikt inny nie wie co będzie za 100lat nie mówiąc już o tysiącach

Więc może ja okażę się prorokiem w tym względzie i powiem, że nawet za 10 000 lat ludzie nie będą wierzyć w potwora spaghetti bo zachowają się zapewne dane historyczne takie jak te:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%8 ... _Spaghetti
,które mówią, że potwór spaghetti jest religią o charakterze parodystycznym, czyli nie ma nic wspólnego z prawdą.

Odnośnie pierwszej części pytania , Ty również nie mas żadnych dowodów na to, że wszechświat powstał z przyczyny innej niż Stwórca, a jednak w to wierzysz.

Słaby z ciebie prorok bo za te 10 000 lat może ludzie bardziej się ograną i zaczną wierzyć w bardziej przyziemne i udowodnione sprawy,a wiara Boga wszechmogącego który jednak wszystkiego nie może pójdzie w zapomnienie.
2 sprawa faktycznie nie mam dowodów,tak samo jak ty na swojego Stwórcę,ale to ty bronisz czegoś czego nie możesz udowodnić,a ja szukam prawdy.
Cały czas możemy tu sobie gdybać i nie będzie to miało żadnego sensu,z tego wynika tylko fakt że katolik wieży... bo tak

N paź 11, 2009 12:16

Kuba31, szukanie prawdy polega na wyżywaniu się na katolików ? Bo wyraźnie bardzo to lubisz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N paź 11, 2009 12:21

Kuba31, szukanie prawdy polega na wyżywaniu się na katolików ? Bo wyraźnie bardzo to lubisz.

Daj spokój, nikt się tutaj na katolikACH nie wyżywa, bo od razu bana by dostał. Wyżywać się się wolno wyłącznie na innych religiach, ze wskazaniem na islam.

N paź 11, 2009 12:23

Nie przypominam sobie, bym pytał Ciebie o zdanie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N paź 11, 2009 12:25

2) Jest to absurdalne bo nie ma żadnych wiarygodnych danych na temat Twojej krowy. Pozostałe Twoje twierdzenia są również niespójne logicznie.

Za to twoje twierdzenie (analogiczne)
"nie ma dowodów, że Bóg nie stworzył świata, więc Bóg stworzył świat"
jest po prostu powalająco logiczne. Jest tak logiczne, że jeśli nie jesteś w stanie tego sam zauważyć, to nie widzę sensu ci tego tłumaczyć, bo wątpię żebyś był w stanie zrozumieć.

Cytuj:
Natomiast faktem jest, że wszechświat istnieje, a Ty wierzysz, że zaistniał z przyczyny innej niż Stwórca nie mając na to nie tylko dowodów, ale nawet słabych argumentów. Czyli wiara poparta zupełnie niczym.

Natomiast faktem jest, że wszechświat istnieje, a ty wierzysz, że zaistniał z przyczyny Stwórcy, na którego istnienie nie masz żadnych dowodów, ani nawet sensownych argumentów innych niż twoja własna niewiedza (nie wiesz jak powstał wszechświat). Czyli wiara nie poparta zupełnie niczym, wynikająca z niezdolności przyznania się do własnej niewiedzy, krótko mówiąc infantylna...

N paź 11, 2009 12:32

Nie przypominam sobie, bym pytał Ciebie o zdanie.

A ja nie przypominam sobie, żeby forum dyskusyjne było przeznaczone tylko dla tych których "zapytano o zdanie".

N paź 11, 2009 12:34

Witold głupcze: próbując Sewerynowi wyjaśnić logikę myślenia to jakby uczyć świnię szczekać :-D

N paź 11, 2009 12:36

Nie jest, ale pretensje kierujesz w niewłaściwą stronę - po pierwsze, zadałem konkretne pytanie konkretnej osobie, po drugie nigdy nikogo tutaj nie zbanowałem, a po trzecie nigdy nie wyżywałem się na islamie.

N paź 11, 2009 12:38

Cytuj:
tak myślę 100% katolików ktoś układał od samego początku pod tylko jednym kątem,to nielicznym udało się wyrwać z tego systemu i zaczęli myśleć samodzielnie,czyli nie wybrali łatwizny jaką narzucili nam rodzina,kościół,państwo

Po pierwsze - nieprawda, że 100%, istnieją osoby, które z własnej woli przystępują do katolicyzmu, nie będąc wcześniej " zindoktrynowanymi " ( choć w Polsce, kraju katolickim, jest to mało widoczne - ale już w Stanach najczęstsze konwersje to właśnie przejście na katolicyzm ). Po drugie - jeżeli samodzielne myślenie utożsamiasz z odejściem od KK, to jakie to jest samodzielne myślenie ? Często spotykam się z sugestią, że gdybym zaczął samodzielnie myśleć, to nie miałbym wyjścia, tylko musiałbym odejść z KK. To ma być to samodzielne myślenie ? To ma być wolność ? Dlaczego samodzielne myślenie i wolność ma oznaczać automatycznie, że czegoś nie mogę ? Nie brzmi to zbyt zachęcająco.

Czyli sam sobie odpowiedziałeś że upierasz się przy czymś czego nie możesz udowodnić,czy ja ci powiedziałem że czegoś nie możesz?to jest tylko i wyłącznie twoja sprawa.
Samodzielne myślenie = szukanie prawdy,a nie to co ktoś mi narzuca

N paź 11, 2009 12:41

Witoldzie, niektórym korona z głowy spadnie, jak powiedzą "nie wiem". w sumie prościej jest "wypchać" wszystko, co nieznane Bogiem, więc rozumiem Seweryna. ale do czego to prowadzi?

N paź 11, 2009 12:41

Nie jest, ale pretensje kierujesz w niewłaściwą stronę - po pierwsze, zadałem konkretne pytanie konkretnej osobie, po drugie nigdy nikogo tutaj nie zbanowałem, a po trzecie nigdy nie wyżywałem się na islamie.

A gdybym napisała że brzydka dziś pogoda, to też odebrałbyś to jako pretensję... że personalnie cię obwiniam o deszcz i 10 stopni?
Stwierdziłam po prostu że kuba31 na katolikach się w swoich postach nie wyżywa, ot co.

N paź 11, 2009 12:42

A ja stwierdziłem, że bardzo lubi pisać o " poszukiwaniu prawdy ", a tak naprawdę pisze głównie o tym, że katolicy wierzą bo tak, że katolicy oskarżają go o satanizm, że katolicy nie myślą samodzielnie, że katolicy to, i katolicy tamto. Czy teraz mogę już wrócić do mojej dyskusji z Kubą31, czy dalej mam Ci coś wyjaśniać ?

N paź 11, 2009 12:45

Jasiu wychodzi na to że znów wiesz lepiej ode mnie jakie są moje intencje i nie zdziwię się że za moje samodzielne myślenie i szukanie prawdy zostanę zbanowany,kiedy dla ludzi twojego pokroju stanę się niewygodny

N paź 11, 2009 12:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona