| Autor |
Wiadomość |
|
Acro
|
Sebastian88 napisał(a): A ja obawiam się że jednak jest rozstrzygalny.
Sam plemnik nie rodzi w mężczyźnie człowieka. Sama komórka jajowa nie rodzi w kobiecie człowieka.
To jednak co powstaje w wyniku połączenia tych dwóch jest jasne, komórki zaczynają się dzielić, zaczyna się kształtować potomstwo.
To całkiem proste i zgodne z biologią.
... a sama zygota też nie rodzi w kobiecie człowieka. Musi przejść szereg podziałów itd.
Kombinujesz. W sekwencji; komórki rozrodcze ->zygota -> embrion -> płód ->noworodek nie może zabraknąć ŻADNEGO elementu. Wszystkie sa JEDNAKOWO ważne. A gdzie wstawisz sobie granicę, oznaczającą początek nowego osobnika: sprawa umowna, arbitralna. Ze względów praktycznych opowiadałbym sie za zygotą, ale - powtórzę - tylko praktycznych.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| So paź 10, 2009 23:39 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
Acro napisał(a): ... a sama zygota też nie rodzi w kobiecie człowieka. Musi przejść szereg podziałów itd. Kombinujesz. W sekwencji; komórki rozrodcze ->zygota -> embrion -> płód ->noworodek nie może zabraknąć ŻADNEGO elementu. Wszystkie sa JEDNAKOWO ważne. A gdzie wstawisz sobie granicę, oznaczającą początek nowego osobnika: sprawa umowna, arbitralna. Ze względów praktycznych opowiadałbym sie za zygotą, ale - powtórzę - tylko praktycznych.
Względy praktyczne nie mają tu nic do rzeczy.
Początek nowego osobnika w momencie zapłodnienia.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N paź 11, 2009 13:56 |
|
 |
|
Rozmyślacz
|
pytałem kiedyś o to czy jest na forum ksiądz który został poczęty in vitro i jaki jest jego stosunek do in vitro... mój post został zablokowany....
|
| N paź 11, 2009 14:02 |
|
|
|
 |
|
Acro
|
Seweryn napisał(a): Acro napisał(a): ... a sama zygota też nie rodzi w kobiecie człowieka. Musi przejść szereg podziałów itd. Kombinujesz. W sekwencji; komórki rozrodcze ->zygota -> embrion -> płód ->noworodek nie może zabraknąć ŻADNEGO elementu. Wszystkie sa JEDNAKOWO ważne. A gdzie wstawisz sobie granicę, oznaczającą początek nowego osobnika: sprawa umowna, arbitralna. Ze względów praktycznych opowiadałbym sie za zygotą, ale - powtórzę - tylko praktycznych.
Względy praktyczne nie mają tu nic do rzeczy. Początek nowego osobnika w momencie zapłodnienia.
Twoje przekonanie to jeszcze nie argument.
Czym sa więc komórki rozrodcze? Rodzicem? Innym osobnikiem?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| N paź 11, 2009 14:08 |
|
 |
|
Seweryn
|
Acro napisał(a): Twoje przekonanie to jeszcze nie argument. Czym sa więc komórki rozrodcze? Rodzicem? Innym osobnikiem?
To nie przekonanie to fakty . Osobnik zaczyna się rozwijać od momentu zapłodnienia. Nie wcześniej i nie później. Komórki rozrodcze są jedynie materiałem do rozwoju i z samej komórki człowieka nie będzie . Rozwój zaczyna się w momencie zapłodnienia.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N paź 11, 2009 14:17 |
|
|
|
 |
|
Kancermeister
|
Seweryn napisał(a): Osobnik zaczyna się rozwijać od momentu zapłodnienia. Nie wcześniej i nie później. Komórki rozrodcze są jedynie materiałem do rozwoju i z samej komórki człowieka nie będzie . Rozwój zaczyna się w momencie zapłodnienia. To nie takie proste. Od momentu wniknięcia plemnika do wnętrza jaja do zakończenia pierwszego podziału mija 30 godzin.
| N paź 11, 2009 15:05 |
|
 |
|
Seweryn
|
Kancermeister napisał(a): To nie takie proste. Od momentu wniknięcia plemnika do wnętrza jaja do zakończenia pierwszego podziału mija 30 godzin.
Do zakończenia pierwszego podziału mija 30 godzin , czyli pierwszy podział może rozpocząć się natychmiast po wniknięciu , a zakończyć po 30 godzinach.
Właśnie o tym piszę rozwój, zaczyna się w momencie zapłodnienia.
|
| N paź 11, 2009 15:12 |
|
 |
|
Rozmyślacz
|
w tej dyskusji tak samo można wykorzystać taki fakt:
grzesznym jest niewykorzystanie jaja kobiety w czasie jego owulacji..toż to część człowieka - a obumiera...
podobnie jak plemniki w spermie, która znajduje się w prezerwatywie...nocnych polucjach itp itd
i jedno i drugie to w pół człowiek
Nieprawdaż  ?
Czy dokonujemy tu na każdym kroku grzechu  ?
Bo nie wykorzystujemy tych "półproduktów" do tworzenia dzieci...
Dyskusja na temat tego kiedy jest człowieka a kiedy nie mija się z celem, bo nie nam to oceniać a tym bardziej hierarchom kościoła...
wykorzystują oni niejednoznaczność do swoich celów: powiększania grona "wierzących" i manipulowania tymi którzy już wierzą
Odniósłbym się raczej do stwierdzenia kiedy pojawia się świadomość ludzka. W wymiarze medycznym a nie "kosmiczno-katolickim"
pozdrawiam
|
| N paź 11, 2009 15:15 |
|
 |
|
Seweryn
|
Rozmyślacz napisał(a): w tej dyskusji tak samo można wykorzystać taki fakt: grzesznym jest niewykorzystanie jaja kobiety w czasie jego owulacji..toż to część człowieka - a obumiera... podobnie jak plemniki w spermie, która znajduje się w prezerwatywie...nocnych polucjach itp itd i jedno i drugie to w pół człowiek  Nieprawdaż  ? Czy dokonujemy tu na każdym kroku grzechu  ? Bo nie wykorzystujemy tych "półproduktów" do tworzenia dzieci... Dyskusja na temat tego kiedy jest człowieka a kiedy nie mija się z celem, bo nie nam to oceniać a tym bardziej hierarchom kościoła... wykorzystują oni niejednoznaczność do swoich celów: powiększania grona "wierzących" i manipulowania tymi którzy już wierzą Odniósłbym się raczej do stwierdzenia kiedy pojawia się świadomość ludzka. W wymiarze medycznym a nie "kosmiczno-katolickim" pozdrawiam
Tak jak wcześniej pisałem , plemnik czy komórka jajowa samodzielnie nie stanowią rozwijającego się człowieka, więc aborcja tego nie dotyczy.
pozdrawiam
|
| N paź 11, 2009 15:23 |
|
 |
|
No
|
A dlaczego niemożna przerywać rozwoju człowieka?
|
| N paź 11, 2009 15:26 |
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): A dlaczego niemożna przerywać rozwoju człowieka?
Z tego samego powodu dla którego nie można przerwać rozwoju No.
|
| N paź 11, 2009 15:32 |
|
 |
|
Kancermeister
|
Rojza Genendel napisał(a): Twój post potraktuję jako ostrzeżenie, żeby nigdy ale to nigdy nie wychodzić za mąż za katolika. Gdyby doszło do jakiś komplikacji, taki kochający małżonek bez wahania poświeci moje zdrowie i życie dla bezrozumnego zlepka komórek. Przeraża mnie to. Ach, ach! Będzie Cię trzymać sparaliżowaną kroplówką z D-tubokuraryny i zaintubowaną. Możliwe, że miłosiernie znieczuli Ci miejscowo okolice krtani, żebyś nie czuła rurki w tchawicy, ale jak zapomni o dawce, to zaczniesz się dławić bez możliwości wykrztuszenia (bo mięśnie nie funkcjonują) i dania jakiegokolwiek znaku...
Spokojnie. Pochodne kurary przechodzą przez barierę łożyska. To by mogło zaszkodzić dziecku.
Poważniej, to obciążeniem dla organizmu matki zaczyna być dziecko po 22 tygodniu ciąży. W tym okresie - 6-7 miesiąc - płód staje się zdolny do życia pozamacicznego. Jego waga wynosi wówczas ok. 640g. Sporo osób dźwiga przez całe życie dużo większą nadwagę, a jednak ani myśli przestać się objadać.
Proponuję zapoznać się z podstawowymi informacjami na ten temat i powstrzymać od histerii.
| N paź 11, 2009 15:32 |
|
 |
|
Rozmyślacz
|
co religia to nauka...
w religii chrześcijańskiej wymaga się zachowania życia w innej religii będzie się wymagać ofiary z człowieka...i będzie można albo było można się samemu zabić albo zginąć na cześć i chwałę pana...
religia chrześcijańska od początku naznaczona jest śmiercią...
i strachem...
|
| N paź 11, 2009 15:43 |
|
 |
|
R6
|
No niczym się nie różni od embrionu?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| N paź 11, 2009 16:01 |
|
 |
|
Seweryn
|
R6 napisał(a): No niczym się nie różni od embrionu?
Każdy etap rozwoju jest inny.
|
| N paź 11, 2009 16:09 |
|
|
|