Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 20:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jak wieni proboszcza odwołali 
Autor Wiadomość

Alus Ty piszesz o jakichś zakulisowych układach? :o
To może jednak ks.Isakowicz-Zaleski ma rację???

Wt paź 13, 2009 13:20

To może mi powiesz - jak to sobie wyobrażasz, skoro już sprawa przeciekła do mediów?

Źle mnie zrozumiałaś. Chodziło mi o to że w ogóle powinniśmy takie rzeczy załatwiać jakby wewnątrz Kościoła, nie żeby coś ukryć, ale nie czynić zgorszenia. Ta sprawa już się rozniosła i już przynosi złe owowce w postaci afery, której można było zapewne zaradzić, ale narazie ja nie wiem kto jest winny jakiego zaniedbania i z jakiej przyczyny.

Alus napisał(a):
To nie w kazdym przypadku jest mozliwe.
Nie uwzględniasz jeszcze układów, zależności koleżeńskich wśród stanu duchownego.
Kumplostwo niestety nie tylko polityków dosięga.

Jeśli to sięga dalej to znaczy tylko że czas na zmiany. Wiem że to pięknie brzmi, ale chyba jesteśmy zgodni w tym że takie sytuacje mogą tylko pogarszać kondycje Kościoła, więc albo uda się nam te problemy zażegnać, albo wielu ludzi straci to zaufanie, które dziś i tak brakuje.

Wt paź 13, 2009 13:33
Alus Ty piszesz o jakichś zakulisowych układach? :o

A ty udajesz, że nie wiesz jakoby takie były :) ....nie koniecznie agenturalne...ot koleżeńskie, kumplowskie.

Wt paź 13, 2009 13:55

Czasy się zmieniły,metody niekoniecznie ,czyli nowe wraca.......... .
Wcześniej istniał odpowiedni departament zajmujący się wynajdywaniem tzw. haków na księży.czyli wyszukiwano takich którzy mieli problemy z alkoholem,popełnili jakieś wykroczenia,mieli romans ,skłonności homoseksualne itp.Taki kapłan,który miał słaby punkt był doskonałym kandydatem na współpracownika i do szantażu.Jest błędem chowanie trupa w szafie ,jak robili przełożeni w tym wypadku,nie wierzę jednak,że w czasie kiedy zdesperowani parafianie wypędzali proboszcza ,tak przypadkowo przejeżdzał sobie przez wioske akurat dziennikarz GW.
Na takie bajeczki to jestem już za duży :-)

Wt paź 13, 2009 14:30

Eh, te Kurpsie, jak nie mają jakichś Żydów do spalenia w stodole (Żydzi to może by się jacyś jeszcze znaleźli, gorzej ze stodołami, nie opłaca się mieć. Unia nie "dopłaca"), to bodaj jakiegoś księżula poturbują. Wiadomo, Puszczaki lud okrutny, od Krzyżaków się tego nauczyli.

Wt paź 13, 2009 14:33
Zobacz profil WWW
nie wierzę jednak,że w czasie kiedy zdesperowani parafianie wypędzali proboszcza ,tak przypadkowo przejeżdzał sobie przez wioske akurat dziennikarz GW.
Na takie bajeczki to jestem już za duży :-)

Gdybyś dokładnie doczytał, to spostrzegłyś, że sprawę opisał "Tygodnik ostrołęcki" - lokalna prasa.
Dziennikarz też zapewne nie znalazł się przypadkiem.
Sprawa trwa długo, a akcja usunięca kapłana też zapewne była planowana, a więc prasa była powiadomiona.

Wt paź 13, 2009 15:55

ale narazie ja nie wiem kto jest winny jakiego zaniedbania i z jakiej przyczyny.

wist no chyba sobie żarty robisz.To akurat wiadomo-kuria.

Wt paź 13, 2009 18:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2