Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Biblia, która lepsza i prawdziwsza. 
Autor Wiadomość

Post Biblia, która lepsza i prawdziwsza.
Mam pytanie do fachowców , najlepiej biblistów. Która biblia jest lepiej przetłumaczona i zredagowana Jerozolimska vs. Najnowsza biblia z edycji św. Pawła ? W Jerozolimskiej np. jest napisane w Księdze Rodzaju duch Boży unosił się nad wodami ... , a w bibli z edycji św. Pawła jest napisane: Duch Boży unosił się nad wodami. Która biblia podaje prawde ? Słyszałem że Jerozolimska jest lepsza. Natomiast nie wiem na czym polega wyjątkowość bibli z edycji św. Pawła. Prosze o fachowe rady. Pozdrawiam Metanoia.

Cz paź 08, 2009 8:37

Biblia Jerozolimska to po prostu tekst ostatniego V wydania Biblii Tysiąclecia z 2000 roku, a Biblia Paulistów to nowe tłumaczenie. Która lepiej? W zasadzie obie są bardzo dobre i wybór zależy od Twoich własnych preferencji. Ja osobiście nie lubię za bardzo komentarzy u Paulistów. Często są po prostu parafrazą tekstu biblijnego, mówią "co autor chciał powiedzieć". W BJ dominują komentarze zwięzłe, ale pokazujące często to, czego w tekście nie widać, a co wynika z badań.

Mam oba wydania i wraz z Biblią Poznańskiej są w trójce moich ulubionych przekładów.

Co do fragmentu który podałaś, rację ma Paulistów "duch Boży unosił się nad wodami" - duch z małej, bo autor księgi Rodzaju nie miał na myśli Ducha Świętego. Ale tak naprawdę to drobnostka, bo przecież gdy pisano Biblię nie było dużych i małych liter. :-)

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Cz paź 08, 2009 8:55

Jak to możliwe że w orginalnych tekstach nie było małych i wielkich liter ? Taki tekst nie ma żadnego sensu i gubi wiele treści Słowa Bożego.

N paź 11, 2009 12:38

Jak to możliwe że w orginalnych tekstach nie było małych i wielkich liter?

Po prostu- w języku hebrajskim nie ma liter dużych i małych.
Podobnie w aramejskim.

N paź 11, 2009 12:50

Vroobelek widze że znasz się na rzeczy więc zadam Ci pare pytań .
Czym jest duch Boży i czy nadal unosi się nad ziemią ? I jak ma się relacja ducha Bożego do Ducha Świętego obecnego w Kościele i (tu strzelam) opiekującego się całą ziemią po zbawieniu.
Dlaczego w orginale nie pisze się Jahwe tylko Jhwh i jak to się czyta ?

N paź 11, 2009 13:14
Biblia Jerozolimska to po prostu tekst ostatniego V wydania Biblii Tysiąclecia z 2000 roku,

Nie tylko:
- "W niniejszej edycji nalezy zatem wyróżnić: tekst bublijny według V wydania BT (2000r) i przejęte z Biblii Jerozolimskiej (wyd. z 1996r) wprowadzenia do poszczegółnych ksiąg oraz marginalia i przypisy egzegetyczne, w tym także uwagi krytyki tekstowej. Z BJ pochodzą także tytuły i śródtytuły. Uwagi z dziedziny krytyki tekstu sa stosownie zaadoptowane i sygnalizują przypadki, w których BT wybiera jako podstawę swego przekładu inny wariant tekstu niz BJ" ( bp.Z. Kiernikowski).
Z przedmowy do I polskiego wydania BJ 2006r.

N paź 11, 2009 17:28

Vroobelek widze że znasz się na rzeczy więc zadam Ci pare pytań .

To nie do mnie pytania, tylko do Vroobelka, ale odpowiem w miarę swojej wiedzy (jakby co, to niech ktoś mnie poprawi).

Metanoia napisał(a):
Czym jest duch Boży i czy nadal unosi się nad ziemią ? I jak ma się relacja ducha Bożego do Ducha Świętego obecnego w Kościele i (tu strzelam) opiekującego się całą ziemią po zbawieniu.

Oni wtedy nie mieli rozeznania o Trójcy Świętej, raczej nie wiedzieli jeszcze, że są trzy osoby jednym Bogiem. A Bóg jest duchem (patrz: J 4:24), więc chodziło zapewne po prostu o Boga bez sprecyzowania o którą osobę.

Niewątpliwie Duch Święty, Jezus i Bóg Ojciec opiekują się nami.

Metanoia napisał(a):

O ile wiem, dlatego, że w hebrajskim nie ma samogłosek. Jeśli chodzi o sposób czytania to jest to większy problem, bo żydzi nie wymawiali tego imienia, jedynie raz w roku kapłan i to odcięty od ludzi, bo w świętej części świątyni. Jak się to czyta jest tematem dyskusji filologów i teologów. Prawdopodobnie w sposób zbliżony do Jahwe(h).

N paź 11, 2009 18:46
Zobacz profil WWW

Czym jest duch Boży i czy nadal unosi się nad ziemią ?

Dla mnie to jest po prostu metafora tego, że Bóg był bardzo blisko swojego dzieła od samego początku, że ziemia nie powstała przypadkowo, czy też bez woli Bożej.

Metanoia napisał(a):
I jak ma się relacja ducha Bożego do Ducha Świętego obecnego w Kościele i (tu strzelam) opiekującego się całą ziemią po zbawieniu.

Duch Święty jako osoba Boża pojawia się dopiero w Nowym Testamencie. Nie oznacza to oczywiście że go nie było wcześniej - ale po prostu takie były kolejne etapy objawienia. Podstawowe przesłanie ST - że Bóg jest jeden i jest stwórcą wszystkiego, no a NT trochę ten obraz pogłębiło, mówiąc o osobach Bożych. Niektórzy oczywiście sądzą, że ten duch unoszący się nad wodami to takie prorocze przewidywanie Ducha Świętego, ale nie musi tak być.

Metanoia napisał(a):

To już wyjaśnił Jumik.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

N paź 11, 2009 20:12

Oni wtedy nie mieli rozeznania o Trójcy Świętej, raczej nie wiedzieli jeszcze, że są trzy osoby jednym Bogiem. A Bóg jest duchem (patrz: J 4:24), więc chodziło zapewne po prostu o Boga bez sprecyzowania o którą osobę.

zgadza się skąd mogli wiedzieć o Trójcy Świetej.. ten dogmat powstał wiele lat później niż żył Jezus i apostołowie..

Pn paź 12, 2009 22:14

jumik napisał(a):

zgadza się skąd mogli wiedzieć o Trójcy Świetej.. ten dogmat powstał wiele lat później niż żył Jezus i apostołowie..

Powstanie dogmatu nie jest momentem powstania wiary w Trójcę, tylko potwierdzeniem trwałej i ciągłej wiary Kościoła w Trócję - od samego początku. Jeżeli chcesz na ten temat dyskutować - zapraszam do innego tematu.

Wt paź 13, 2009 12:18
Zobacz profil WWW

Wt paź 13, 2009 19:47

Zasadniczo nie jestem od znajdywania tematu do dyskusji, ale np. tu możesz dyskutować:
viewtopic.php?t=293
jeśli znajdziesz jakieś ciekawe argumenty i partnerów do dyskusji (a tacy pewnie się znajdą, jeśli argumenty będą ciekawe).

Wt paź 13, 2009 22:41
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]