Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 14:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 100  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.4 
Autor Wiadomość
Cytuj:
Nie jest tego wiele ale są i nie wmawiaj nam, że wszyscy jesteśmy tak podli moralnie jak politycy, więc trzeba im odpuścić bo to norma

To nie my jesteśmy podli jak politycy, to politycy są tak podli jak społeczeństwo, z którego się wywodzą

Kamyku, na Boga, ale teraz to przywaliłeś nam jak łysy o beton.
Że jako Polacy nie jesteśmy przykładem dla innych to fakt, ale ubliżanie hurtem wszystkim rodakom, to chyba lekka przesada.
Gdyby to napisał pierwszy, lepszy user to bym nie był zadziwiony, ale chyba Moderatorowi nie przystoi stawiać tak daleko idące tezy.

Cz paź 15, 2009 9:12

To nie jest żadna daleko idąca teza. Jakie społeczeństwo, tacy i jego przedstawiciele. Dopóki wśród Polaków będzie społeczne przyzwolenie na kradzieże, oszustwa, cwaniactwo i kombinatorstwo, dopóty te same cechy będą nagminnie obecne również i u polityków - którzy przecież nie biorą się z kosmosu, lecz są członkami tego społeczeństwa.
To dokładnie tak samo jak z księżmi. Oni też nie są święci, też mają zalety i przywary właściwe środowisku, z którego się wywodzą

Cz paź 15, 2009 11:53

Co racja to racja. Wpierw nalezałoby zmienić społeczną mentalność. Niestety z moich osobistych doswiadczeń wysuwam wniosek, że nadal w Polsce kradzież lub oszustwo generujące zysk jest czymś czym można się pochwalić...

Cz paź 15, 2009 12:13
Wzorce mają iść z góry a nie z dołu.
To nie 20-30 mln obywateli jest pod obstrzałem kamer, mikrofonów i dziennikarzy tylko wybrana grupa ludzi, którzy gadali brednie na wyborach, że są The Best i krystalicznie czyści moralnie.
Jakoś te miliony nie pchają się do władzy tylko grupa osób, więc wymagania wobec tej grupy są wyższe niż wobec szarych obywateli.
To przykładowo nie menel ma dawać przykład tylko dany profesor, magister, doktor z parlamentu i senatu oraz kancelarii Premiera czy też Prezydenta.
Czy Tobie coś się nie pokiełbasiło.
Chcesz menela porównywać z politykami i stawiać im te same wymagania moralne?

Cz paź 15, 2009 13:15

Akurat wymagania moralne mam takie same wobec wszystkich.
Poza tym to mam wrażenie, że mówimy o różnych rzeczach. Ty mówisz, że politycy powinni się obligatoryjnie lepiej zachowywać niż reszta społeczeństwa. Ja mówię, dlaczego nie zawsze tak się zachowują, a nie, że nie powinni

Cz paź 15, 2009 15:44
Akurat wymagania moralne mam takie same wobec wszystkich.

I myślę, że to złe podejście.
Nie ja wymyśliłem sentencję, że szlachectwo zobowiązuje.
Pospólstwo zachowuje się jak pospólstwo i trudno wymagać od nich wersalu, wyszukanego języka i najwyższych standardów moralnych czego oczekiwałbym od ludzi po studiach, którzy pchają się na najwyższe stołki władzy.
Albo masz zaniżone kryteria wobec polityków, albo zawyżone wobec meneli.
Zakładam, że jako osoba na poziomie normalnie sobie jaja z tematu robisz i ze mnie.
Mogę też przyjąć tezę (która chyba jest najbliższa prawdzie), iż na siłę chronisz ludzi z PO próbując udowodnić tezę, że jeżeli społeczeństwo jest g......... warte to wybrało adekwatnych polityków, więc nie ma co rozdzierać szat, bo jak można rzucać kamieniem skoro samemu nie jest się bez grzechu.

Cz paź 15, 2009 19:15

To przykładowo nie menel ma dawać przykład tylko dany profesor, magister, doktor z parlamentu i senatu oraz kancelarii Premiera czy też Prezydenta.
Czy Tobie coś się nie pokiełbasiło.

Nie ja wymyśliłem sentencję, że szlachectwo zobowiązuje.
Pospólstwo zachowuje się jak pospólstwo i trudno wymagać od nich wersalu, wyszukanego języka i najwyższych standardów moralnych czego oczekiwałbym od ludzi po studiach, którzy pchają się na najwyższe stołki władzy.

Prawda jest taka, że w d*kracji menele zostają szlachcicami, wykształcenie z "menelstwa" nie wyzwala.
Trafnie to ujął Kamyk - kięża i politycy nie biorą się z Marsa, wywodzą się z naszych rodzin. Jakie będą nasze rodziny, tacy też będą ww.
Czyli - chcesz mieć wokół siebie wysokie standardy. Zacznij zmiany od swojej osoby i najbliższego otoczenia. Innej drogi nie ma.

A swoją drogą, tak się składa, że wyborcy są bardziej skłonni głosować na sobie podobnych, aniżeli wykazujących wysokie morale.

Mieliśmy - całkiem niedawno - w Kościele pewnego hierarchę, który miał problem alkoholowy.
Był bardzo lubianym przez swoje owieczki. Mówiono o nim "swój chłop".
Tak, był "swój", bo kielicha z każdym wypił (prostemu robolowi też nie odmówił), a i nie truł, czyli moralnej postawy od swoich wiernych nie wymagał.

Cz paź 15, 2009 21:38
Trafnie to ujął Kamyk - kięża i politycy nie biorą się z Marsa, wywodzą się z naszych rodzin. Jakie będą nasze rodziny, tacy też będą ww.

Strasznie upraszczacie problem a dodatkowo wszystkich zrównaliście pod jedna kreskę.
Moja rodzina odstaje od tych standardów i dlatego nie idzie w politykę.
Tam się pchają specyficzni ludzie, którzy lody kręcili zanim weszli w politykę.
Poczciwy człowiek nigdy nie wejdzie w politykę.
Trzeba mieć do tego "predyspozycje" Na siłę lansujecie tezę, że wszyscy jesteśmy tacy sami.
Nie jesteśmy i jest wielu ludzi w Polsce którzy maja inne standardy, ale ani oni a ni ja nie zaistniejemy w polityce bo to nie "bajka" dla nas.
Tam nie wchodzą altruiści, tylko egoiści

Cz paź 15, 2009 21:49

Cz paź 15, 2009 21:49
ryba psuje się od głowy

Klarcia oraz Kamyk twierdzą, że odwrotnie.
Że to my spłodziliśmy tych "ludzi", że to MY jesteśmy zepsuci i tylko dlatego mamy takich polityków.

Cz paź 15, 2009 21:53

Klarcia oraz Kamyk twierdzą, że odwrotnie.
Że to my spłodziliśmy tych "ludzi", że to MY jesteśmy zepsuci i tylko dlatego mamy takich polityków.

Dokładnie tak twierdzę. Przy czym jest to relacja wzajemna. Zepsute społeczeństwo (a za takie w dużej mierze uważam społeczeństwo polskie) wydaje zepsutych przedstawicieli. Zepsuci przedstawiciele dają zły przykład społeczeństwu, które na taki przykład samo nie ma ochoty się poprawiać.

Szlachectwo zobowiązuje? Ryba psuje się od głowy? W pełni się z tym zgadzam. I starałem się trzymać wysokich standardów choćby nawet wtedy, kiedy byłem członkiem Samorządu Studenckiego na naszym Wydziale. Ale ja wyniosłem dobre wychowanie z domu i ze środowiska.
Szlachectwo zobowiązuje, owszem. Ale sam fakt wybrania na polityka nie zmienia mentalnie człowieka. Nie staje się on inną osobą. To dalej ta sama osoba, ze swoimi cechami charakteru, wychowaniem, zaletami i wadami. Jeśli zostanie wybrany cwaniaczek, to dalej pozostanie cwaniaczkiem, i duża szansa jest na to, że dalej będzie cwaniakował, tylko na większą skalę. Nie zmieni się nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki tylko dlatego, że dostał mandat społeczny

Cz paź 15, 2009 22:30
ryba psuje się od głowy

Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci.....
I nie ma przeproś - u 90% ludzi sprawdza się ta maxyma.
A do wysokich stanowisk z reguły też nie dochodzi się za wysokie morale i uzdolnienia.
I tak to funkcjonuje we wszystkich szerokościach geograficznych.

Pt paź 16, 2009 7:50
Jak czytam posty Kamyka i Alus to mi ręce opadają.
To co piszecie to truizmy, tyle tylko że dalej nie zmianie to faktu, iż takie postępowanie wymaga potępienia i kary.
Jeżeli nasze społeczeństwo nie będzie ewoluować to czeka nasz naród smutny koniec.
WY postawiliście na bierność i bezkarność, bo jak nas stworzył Bóg tacy pozostaniemy.
Mamy niegodziwych polityków, bo społeczeństwo z którego się wywodzą jest identyczne i niech tak pozostanie.
Nigdy nie uwierzę w Waszą postawę, bo bardziej mi się rysuje tutaj sytuacja obrony polityków PO za wszelką cenę przez udowodnienie, że wszyscy jesteśmy tacy sami, więc musimy im wybaczyć.
Wiem, że w duchu myślicie identycznie jak ja, ale na forum publicznym praktycznie stajecie w obronie ubrudzonych polityków PO w ramach kampanii wyborczej.
Choćbyście ze skóry wychodzili na obiektywizm, to wszelkie Wasze wypowiedzi wskazują, iż popieracie PO, więc nigdy nie uwierzę w prawdziwość i szczerość Waszych wypowiedzi.

Pt paź 16, 2009 8:26

Mamy niegodziwych polityków, bo społeczeństwo z którego się wywodzą jest identyczne i niech tak pozostanie

Wskaż mi w moich postach, że twierdzę to, co pogrubione - albo skończ kłamać. Nie lubię, kiedy ktoś mi wkłada w usta coś, czego nie powiedziałem

Cytuj:
Nigdy nie uwierzę w Waszą postawę, bo bardziej mi się rysuje tutaj sytuacja obrony polityków PO za wszelką cenę przez udowodnienie, że wszyscy jesteśmy tacy sami, więc musimy im wybaczyć.
Wiem, że w duchu myślicie identycznie jak ja, ale na forum publicznym praktycznie stajecie w obronie ubrudzonych polityków PO w ramach kampanii wyborczej.
Choćbyście ze skóry wychodzili na obiektywizm, to wszelkie Wasze wypowiedzi wskazują, iż popieracie PO, więc nigdy nie uwierzę w prawdziwość i szczerość Waszych wypowiedzi

Teraz to już naprawdę szczerze uważam, że popadłeś w paranoję :D

Pt paź 16, 2009 8:34
Ludzie z warstw "wyższych" (politycy, prawnicy, lekarze, nauczyciele.......etc.) a w szczególności politycy występują z żądaniami wyższych plac powołując się na to, iż ich koledzy (po fachu) na zachodzie zarabiają tyle to a tyle.
Jeżeli ich postulaty finansowe celują tak wysoko, to mamy moralne prawo wymagać aby sprostali także standardom zachodnim skoro chcą mieć zachodnie apanaże.
Pomijam tutaj fakt, że reszta społeczeństwa przy cenach zachodnich ma pensje ze wschodu.
Żadne, ale to żadne argumenty nie usprawiedliwiają polityków w ich niewłaściwych poczynaniach i stawanie w ich obronie z takimi argumentami jest - moim zdaniem - niemoralne.

Pt paź 16, 2009 8:37
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 100  Następna strona