Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Obalenie mitu chrześcijańskiego. 
Autor Wiadomość

Post Obalenie mitu chrześcijańskiego.
Często trafiają się kapłani którzy głoszą że sex jest nieomal zły i jest powodem wszelkich problemów po g. Pierw. W początkach chrześcijaństwa wymyślono że sex to kara za g. Pierw i rana pierw, że prarodzice żyli w dziewictwie. Stan czystości był uznawany za właściwy i naturalny, bardziej Boski i anielski dający geniusz i ekstazę umysłu. Sex to "zło konieczne" . Do XX w. Sex był tematem tabu.
Ale to nie cudzołóstwo, rozpusta jest żródłem nieszczęść na ziemii. Sex nie jest zły, plugawy i obrzydliwy.
Największym złem na ziemii jest PRZEMOC, AGRESJA, WOJNY, NIEWOLNICTWO.

Cz paź 15, 2009 22:35

Tak się składa że miałem na studiach zajęcia o tematyce: seks, oraz małżeństwo w okresie średniowiecza i zaręczam że wtedy nie było to tabu, o czym świadczy sam fakt że kwestie seksu, oraz małżeństwa były analizowane przez teologów np. czy małżeństwo jest ważne czy nie ważne, jeśli nie było stosunku seksualnego, czy różne podejście do pozycji seksualnych, bynajmniej nie tylko negatywne.

Cz paź 15, 2009 23:09
Moderator

Owszem kwestia seksualna była przez długi czas uważana za pewną sferę 'tabu', ale nie był to jedyny nurt.

Św. Augustyn wręcz uważał, że grzechem pierwszych rodziców, był grzech przeciw czystości, ale miał w tej materii wielu oponentów, którzy mieli lepsze spojrzenie.

Po prostu uważano kwestie związane ze współżyciem za domenę małżeństw i nikt nie afiszował się na placach miast ze swoją wiedzą na ten temat...

(J 8, 32b)

Pt paź 16, 2009 6:24
Trochę na ten temat można znaleźć w ciekawym artykule z wakacyjnego LIST-u pt. "Od grzechu do obowiązku, czyli kościelne dzieje seksu", poniżej link do fragmentu:

http://www.list.media.pl/nr-78-2009-opo ... eje-seksu/

Pt paź 16, 2009 9:21

A ja nie wiem, nad czym mamy dyskutować, heh, bo to, co podał Metanoia to same stwierdzenia.
Od siebie mogę dodać tyle:

Cytuj:
Ale to nie cudzołóstwo, rozpusta jest żródłem nieszczęść na ziemii.

W niektórych przypadkach jest zródlem ludzkich nieszczesc.

Cytuj:
Sex nie jest zły, plugawy i obrzydliwy.

Ja powiem tak - jest chyba całkowicie neutralny, problem w tym jaki kto zrobi z niego użytek - wówczas może być piękny, a może być rzeczywiscie obrzydliwy.

Cytuj:
Największym złem na ziemii jest PRZEMOC, AGRESJA, WOJNY, NIEWOLNICTWO.

Myslę, że złe jest wszystko, co godzi choćby w godność człowieka.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pt paź 16, 2009 12:34

Zgadzam się z Owieczką i szczerze mówiąc Metanoja nie wiem skąd Ty czerpiesz natchnienie dla niejednej wypowiedzi. To że mówisz o większości księży na podstawie kilku których osobiście spotkałeś to już wiem. Ale żeby tak wartościować zło? Po co pytam się? Cudzołóstwo, rozpusta, zabijanie itd. wszystko to są grzechy i w dodatku wymienione w dekalogu obok siebie, więc po co Ty zmieniasz to co Bóg powiedział?

Największym złem na świecie jest brak miłości i tu chyba wszyscy możemy się zgodzić, bo w tym się mieści wszelkie zło, nie tylko osobiście wybrane kwestie.

Pt paź 16, 2009 13:06

Poprosu przemoc to najgorsza choroba ludzkości.
Powinienem założyć blog. Macie jakieś dobre miejscówki w necie na taką akcje duchową ?

Pt paź 16, 2009 14:05

Podzielić się czy przedyskutować, bo to jednak dwie różne rzeczy, a tylko jedna umożliwia tutaj wypowiadanie się :)

A ja się dziele z Tobą co ja myślę, a myślę że Twoje odkrycie jest nie tylko niekompletne, ale nie jest niczym czego byśmy nie wiedzieli.

Bloga darmowego nie problem założyć, wpisz w wyszukiwarkę i masz do wyboru wiele opcji. Ale ja proponuje Ci żebyś się wstrzymał z taką akcją duchową, naprawdę, zostań z nami i już lepiej nam tutaj pisz swoje odkrycia, pod warunkiem że jesteś gotów na przyjęcie krytyki, również niekiedy pochwały.

Pt paź 16, 2009 14:19

Konstruktywna krytyka jest warta uwagi a pochwała tym bardziej. W sumie to był akcja ala blog a nie temat do dyskusji.
Przepraszam

Pt paź 16, 2009 14:42

Metanoja no, dokładasz mi roboty, wstydź się :D

Wybaczam :biggrin:

Pt paź 16, 2009 14:44
Św. Augustyn wręcz uważał, że grzechem pierwszych rodziców, był grzech przeciw czystości, ale miał w tej materii wielu oponentów, którzy mieli lepsze spojrzenie.

Jak należy rozumieć to zdanie? Czyż to nie Bóg powiedział:

Rdz 1:27-28
Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę.
Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi.
(BT)

Zdanie Augustyna jest takie na podstawie Wyznań:

Cytuj:
A jednak ani do ziół i drzew, ani do zwierząt i węży nie zostało powiedziane: „Bądźcie płodne i mnóżcie się" — chociaż wszystkie te gatunki rozmnażają się i zachowują przez prokreację, podobnie jak ryby, ptaki i ludzie.
Co więc mam powiedzieć, o Światło moje, Prawdo? Czy mam rzec, że nie ma to żadnego znaczenia, iż tak a nie inaczej powiedziano? To nie do pomyślenia, Ojcze pobożności, żebym ja, sługa słowa Twego, tak rzekł. Jeżeli nie rozumiem, co dana wypowiedź oznacza, niech posłużą się nią lepiej ludzie lepsi ode mnie, to znaczy — mający większą inteligencję, niżeli ja mam, według miary rozumu, jakiej każdemu poszczególnemu człowiekowi, Boże mój, udzieliłeś.
Ale i na te wyznania moje spojrzyj łaskawie, Panie! Oto wyznaję Ci, że nie wierzę, iżbyś to rzekł bez określonej intencji. I nie zawaham się podać takie wyjaśnienie, jakie mi się przy lekturze tego miejsca nasuwa. Interpretacja ta nie kłóci się z prawdą i nie widzę powodu, żebym nie miał dopatrywać się w Twoim Piśmie treści symbolicznej.

Dla mnie nie jest prawdą co napisałeś (a może źle to odczytuję?) napisałeś że grzechem ich był grzech przeciw czystości - a więc grzechem pierwszych rodziców była nieczystość.

Według mojego przekonania Augustyn twierdził że to pożądliwość jest skutkiem grzechu pierworodnego, który zepsuł naturę ludzką. Nie zaś ten grzech stał się przyczyną ich upadku, ale nieposłuszeństwo oraz pycha.

A więc zdaniem Augustyna nieczystość jest skutkiem grzechu pierworodnego, nie zaś jego przyczyną. A więc zdanie: "[...] że grzechem pierwszych rodziców, był grzech przeciw czystości [..] sądzę jest niezgodne z nauką Świętego Augustyna przez co stawiasz go w złym świetle. Takie odniosłem wrażenie. :(

Może jednak w innej książce napisał co innego, dlatego proszę cię o źródło ...

Pt paź 16, 2009 19:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]