Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 22:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 47  Następna strona
 Pytania do kreacjonistów 
Autor Wiadomość

http://www.testdna.pl/neurofibromatoza

Czyli wierzysz, że diabeł potrafił stworzyć taką chorobę, a wszechmocny Bóg pozwala mu na to, by nie ograniczać jego wolnej woli?

Nie chodzi o to, że diabeł stwarza chorobę. Choroba to zespół cech jakie człowiek przypisuje danemu schorzeniu. Przyczyn chorób może być wiele , pośród tych naturalnych , takich jak czynniki środowiskowe( zła pogoda,tryb życia itd) mogą być również inne czynniki w które nie wierzysz. Do póki nie wykażesz bezzasadności religii nie możesz wykluczyć sił nadprzyrodzonych ,które wywołują niemoc czy chorobę.

Cz paź 15, 2009 20:45

Tak samo nie można wykluczyć demona od psich g***en, demona od psujących się komputerów, złe moce od brzydkiej pogody, no i w końcu piekielnego demona absurdalnego rozumowania.

Także dopóki nie wykażesz bezzasadności tego przekonania, będę głęboko wierzył w to, że twój niedorzeczny tok myślenia jest wynikiem opętania cię przez złe moce.

Cz paź 15, 2009 20:54

Tak samo nie można wykluczyć demona od psich g***en, demona od psujących się komputerów, złe moce od brzydkiej pogody, no i w końcu piekielnego demona absurdalnego rozumowania.

Także dopóki nie wykażesz bezzasadności tego przekonania, będę głęboko wierzył w to, że twój niedorzeczny tok myślenia jest wynikiem opętania cię przez złe moce.

To że niektóre zdarzenia wydają Ci się absurdalne nie oznacza, że są też zdarzenia mniej absurdalne ,których tu nie przytaczasz , dajmy na to opętanie Anelize czy innych osób . Ale oczywiście masz rację, siły nieczyste mogą lecz nie muszą być przyczyną wielu zdarzeń , niezależnie jak absurdalne będziesz wymyślał. Bo skoro potrafią opętać człowieka to dlaczego nie miałyby spowodować abyś wdepnął w g....

Cz paź 15, 2009 21:15

Bo skoro potrafią opętać człowieka to dlaczego nie miałyby spowodować abyś wdepnął w g....

A skąd pewność, że potrafią...?

Cz paź 15, 2009 22:35

Nie chodzi o to, że diabeł stwarza chorobę. Choroba to zespół cech jakie człowiek przypisuje danemu schorzeniu. Przyczyn chorób może być wiele , pośród tych naturalnych , takich jak czynniki środowiskowe( zła pogoda,tryb życia itd) mogą być również inne czynniki w które nie wierzysz. Do póki nie wykażesz bezzasadności religii nie możesz wykluczyć sił nadprzyrodzonych ,które wywołują niemoc czy chorobę.

Chyba dalej mnie nie rozumiesz.
Choroby nie powstały same z siebie. Jeżeli nie stworzył ich szatan, to według Waszej teorii musiał stworzyć je Bóg. To są pytania do kreacjonistów. Jeżeli uważasz, że zrobił to w ramach inteligentnego projektu, to ja się pytam jaki jest ich cel.

Cz paź 15, 2009 22:39
Zobacz profil WWW

Seweryn napisał(a):
Bo skoro potrafią opętać człowieka to dlaczego nie miałyby spowodować abyś wdepnął w g....

A skąd pewność, że potrafią...?

Przy założeniu że potrafią. Bo jeśli założymy, że potrafią opętać człowieka to niby czemu nie umiałyby spowodować abyś wdepnął w g.... Praktycznie każde zło może poprzedzać siła nieczysta. Powtarzam może, lecz nie musi, przy założeniu że potrafi.

Cz paź 15, 2009 23:26

Ehh... zadam więc może jeszcze prościej to pytanie.
Nie pytam o wykorzystanie, ale o sam element stworzenia możliwości takich przypadłości, lub śmierci u noworodków. Skoro mówicie o inteligentnym projekcie, to moje pytanie brzmi: co w tym takiego inteligentnego?

So paź 17, 2009 9:26
Zobacz profil WWW

Dokładnie. Jeżeli wiemy jak coś działa to po prostu... albo nie, nie ma co owijać w bawełnę tylko powiedzieć wprost. Głupotą jest doszukiwać się tam czegoś nadprzyrodzonego, skoro po prostu już wiemy jak to naprawdę działa.

Epikuros napisał(a):
WIem, że post nie jest odpowiedzią dla mnie, ale nie mogę pozostać obojętny, gdy czytam takie potoki bzdur :]

Boję się, że zaraz przeczytam post Seweryna, gdzie będzie pisał, że wszyscy ateiści są bezkrytyczni, a to katolicy okazują swiatu należny sceptycyzm

Nikt nie obwinia was za bezkrytyczny sceptycyzm ale za to że ten sceptycyzm także ma swoje granice, natomiast głupotą jest twierdzić, że wie się już wszystko, to już chyba taka choroba (szczególnie ateistów), taka wrodzona ignorancja: „skoro po prostu już wiemy jak to naprawdę działa”, tylko, że to co weryfikowalne to jedynie skutek a nie faktyczna przyczyna obserwowalnych zjawisk fizycznych, wszystko co fizyka współczesna zweryfikowała ma zawsze drugie głębsze dno, czyli faktyczna przyczyna czeka dopiero na odkrycie.

dobry_dziekan napisał(a):
Myślę, że należy tutaj przedstawić koncepcję szatana zapchajdziury - tam gdzie jeszcze nauka się nie może wypowiedzieć ze 100% pewnością będzie się wkładało złą wolę szatana...

Ja oczywiście nie mam zamiaru obwiniać szatana lub rzekomego demona za każdą ludzką niewiedzę :) jednak sądzę, że nie wiemy jeszcze wszystkiego a szczególnie chodzi o te procesy które zachodzą w świecie sóbcząstek, czyli tam gdzie leży faktyczna przyczyna powstawania wszelkich zjawisk oraz świata duchowego. A tak swoją drogą trzeba ciągle przypominać zatwardziałym ateistom, że to forum „wiara a nie forum na stronie „racjonalista”. Wysilcie chociaż trochę wasze szare komórki i nie ograniczajcie się do tego co powszechnie znane i wiadome i jeszcze jedno, nie wciskajcie tu czajniczkowych filozofii lub podobnych bredni nie związanych z tematem, mających na celu jedynie ośmieszać tych co maja więcej wyobraźni, nie latają z brzytwą ockhama i nie tną na oślep jak popadnie. :)

So paź 17, 2009 15:43

Nikt nie obwinia was za bezkrytyczny sceptycyzm ale za to że ten sceptycyzm także ma swoje granice, natomiast głupotą jest twierdzić, że wie się już wszystko, to już chyba taka choroba (szczególnie ateistów), taka wrodzona ignorancja: „skoro po prostu już wiemy jak to naprawdę działa”, tylko, że to co weryfikowalne to jedynie skutek a nie faktyczna przyczyna obserwowalnych zjawisk fizycznych, wszystko co fizyka współczesna zweryfikowała ma zawsze drugie głębsze dno, czyli faktyczna przyczyna czeka dopiero na odkrycie.

Emm... zależy z której strony się na to patrzy. Jeżeli wiem jak się produkuje garnek, to nic nowego w tym miejscu nie wymyśle, choć oczywiście możemy powiedzieć, że kiedyś może ktoś wymyśli szybką metodę i powstanie to samo zupełnie inaczej, ale to już kwestia kontekstu wypowiadania słów: "wiemy jak...".

buscador napisał(a):
Ja oczywiście nie mam zamiaru obwiniać szatana lub rzekomego demona za każdą ludzką niewiedzę :) jednak sądzę, że nie wiemy jeszcze wszystkiego a szczególnie chodzi o te procesy które zachodzą w świecie sóbcząstek, czyli tam gdzie leży faktyczna przyczyna powstawania wszelkich zjawisk oraz świata duchowego. A tak swoją drogą trzeba ciągle przypominać zatwardziałym ateistom, że to forum „wiara a nie forum na stronie „racjonalista”. Wysilcie chociaż trochę wasze szare komórki i nie ograniczajcie się do tego co powszechnie znane i wiadome i jeszcze jedno, nie wciskajcie tu czajniczkowych filozofii lub podobnych bredni nie związanych z tematem, mających na celu jedynie ośmieszać tych co maja więcej wyobraźni, nie latają z brzytwą ockhama i nie tną na oślep jak popadnie. :)

Tekst do którego się odnosisz, to słowa Epikurosa, ale mniejsza o to.
Nie pytam się o to jak to powstało, jak to działa, ale jaki sens w inteligentnym projekcie mega kochającego Boga mają te choroby. A ja swoją drogą przypomnę, że wszędzie są tylko tematy z pytaniami do ewolucjonistów i tylko ten jeden odwrotny. Czemu nikt nie może odpowiedzieć na przecież prosto sformułowane pytanie?

So paź 17, 2009 17:59
Zobacz profil WWW
Jestem gotów na dalsze pytania, o ile będą. :-) [/u]

N paź 25, 2009 1:56

Moim zdaniem, pytanie o doskonałość w biologii jest ważne, dlatego że według darwinowskiej teorii wszyscy pochodzimy od wspólnego przodka, nawet nie zdołał określić czym to coś było, jednakże nazwano to coś "LUCA". (Jak się pomyliłem to poprawcie).

Domyślam się, że chodzi o Last Universal Common Ancestor.
I co z tego?

Cytuj:
I teraz: na przestrzeli wieków a nawet milionów lat (Zdaniem Darwina) gatunki przeistaczały się z mniej złożonych form do bardziej złożonych: Z martwej materii do żyjącej, z nieorganicznej do organicznej,

W czym związki posiadające węgiel są doskonalsze od tych, które go nie posiadają?

Cytuj:
Czy istnieje taka mutacja co może to dokonać? Na pewno nie, a więc musiało być wiele takich mutacji, czy rekombinacji alleli, gdyby choć jedna mutacja poszła źle, a prawie wszystkie mutacje są szkodliwe, to cały łańcuch by się urwał i gatunek by wymarł, ewolucja musiała by zacząć od początku.

Dlatego ja nie wierzę w coś takiego, bardziej sensowny wydaje mi się kreacjonizm, to jest istotne pytanie.... o doskonałość.

A mi się wydaje że masz raczej mizerne, żeby nie rzec urojone, wyobrażenie o ewolucji.
Oczywiście że mutacji było wiele i było wśród nich wiele negatywnych, ale wniosek o tym że jakiś łańcuch by się urwał i gatunek by wymarł, to kompletny absurd. Prosta rzecz, której kreacjoniści nie rozumieją: motorem ewolucji jest rozmnażanie (a nie śmierć, jak usiłują wmawiać Hovindy, McIntoshe i inni). Mutacje negatywne to takie, które zmniejszają szansę na rozród. Ich odrzucenie przez dobór naturalny polega na tym, że są rzadziej (albo w ogóle nie są) przekazywane kolejnym pokoleniom. Taka mutacja pojawia się u jednego, kilku osobników po czym dość szybko wyginie, nie mając szansy na rozprzestrzenienie się w populacji. Nie ma żadnego "urwania łańcucha".

Cytuj:
"Doskonałość" to ty krzyczysz że jest to "Filozofia" i nie ma nic wspólnego z biologią.

I nadal tak uważam...

Cytuj:
Po prostu wstaw w miejsce "Doskonałość" zdanie: "Formy żyjące znacznie bardziej rozwinięte pod względem swych możliwości" a wszystko będzie jasne i teraz napisz twój drugi post i odnieś się to tej intencji.

Zatem ptaki są doskonalsze od ludzi, bo potrafią latać; kaszaloty są doskonalsze od ludzi, bo potrafią pływać na głębokości 3000 metrów; bakterie Pyrolobus fumari są doskonalsze od ludzi, bo potrafią przeżyć w temperaturze 110 stopni...
których to możliwości ludzie nie posiadają...

N paź 25, 2009 2:52

Jestem gotów na dalsze pytania, o ile będą. :-) [/u]

Pytanie jest postawione i od 25 dni czekam na odpowiedź :)
Żebyś nie musiał szukać, choć ponawiałem je kilka razy, to wkleję jeszcze raz:

W sumie to mam pytanie do jakiegoś kreacjonisty.
Jakie jest Wasze wytłumaczenie rodzenia się zniekształconych, zrośniętych z sobą lub co gorsza martwych niemowląt? Jaki Bóg miał plan tworząc możliwość takich deformacji, czy "boskich aborcji" w przypadku śmierci?

I w innej postaci, po tym jak Seweryn znów nic nie rozumiał:
Ehh... zadam więc może jeszcze prościej to pytanie.
Nie pytam o wykorzystanie, ale o sam element stworzenia możliwości takich przypadłości, lub śmierci u noworodków. Skoro mówicie o inteligentnym projekcie, to moje pytanie brzmi: co w tym takiego inteligentnego?

N paź 25, 2009 14:30
Zobacz profil WWW

Moje pytanie zadane 7 września... też jakoś nie usłyszałem na nie odpowiedzi:

Jednym ze stałych haseł kreacjonistów jest "brak form pośrednich", mimo że chyba nawet największy laik w dziedzinie ewolucji przynajmniej jedną czy dwie potrafi wymienić. Można wypisać długaśną listę takich form pośrednich i wtedy kreacjoniści mówią po prostu, że to nie są formy pośrednie, że to tylko domniemanie i tak dalej. Pytanie brzmi: jak powinny wyglądać formy pośrednie, żeby zadowoliły kreacjonistów?

N paź 25, 2009 14:52

Pytanie jest postawione i od 25 dni czekam na odpowiedź :)
Żebyś nie musiał szukać, choć ponawiałem je kilka razy, to wkleję jeszcze raz:

Dziekanie na Twoje pytanie już odpowiedziałem ale widocznie potrzebujesz prościej to proszę:

Fabryka wyprodukowała najnowsze audi Q7, jest to bardzo inteligentny projekt , samochód jest wspaniały . Otrzymał go dziekan i po kilku dniach go popsuł , następnie mówi: "co w tym takiego inteligentnego"?

N paź 25, 2009 14:54

Jakoś nie widzę Sewerynie w twoim poście odpowiedzi na pytanie dziekana...

N paź 25, 2009 14:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 47  Następna strona