Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
 pesymizm staje sie grzechem? 
Autor Wiadomość

Post pesymizm staje sie grzechem?
Mam skłonności do pesymistycznych myśli, a co najgorsze do narzekania.
Wiem, ze mam w zyciu bardzo duzo, ale nie zawsze to zauwazam. wtedy tylko narzekam, jak to ja mam zle, jak to mi nic nie wychodzi. Z natury jestem wrazliwa osobą. mam skrajne nastroje- albo jestem super zadowolona i mam dobry humor albo zamulam i nie mam ochoty z nikim gadać. A wtedy tylko narzekam, widze samo zło we mnie, nie potrafie dostrzegac zadnych milych chwil, czy dobrych rzeczy ktore zrobiłam.. Czy takie ciągłe narzekanie moze przeradzac sie w grzech? wiem, ze nie poiwnnam tak, ale to jest silniejsze ode mnie.

Wt paź 20, 2009 19:50

Cóż... forum nie jest najlepszym miejscem do roztrząsania co jest grzechem a co nie... Takim miejscem jest konfesjonał i rozmowa ze spowiednikiem.

Ale... Myślę, że takie pesymizowanie może być jak najbardziej grzechem... Bo łączy się to z brakiem wdzięczności za przeogromne dary, które od Boga otrzymujesz... być może też z jakimś egoizmem czy egocentryzmem...

Ja tam się w każdym razie z tego spowiadałam ;-)

Chociaż.... tak teraz się zaczynam zastanawiać - czy taka postawa negatywnego nastawienia do życia, narzekania - nie jest raczej skutkiem grzechu...

Śr paź 21, 2009 0:15
Moderator

Może być grzechem, gdy przerodzi się w rozpacz. Bo rozpacz jest jednym z wykroczeń przeciw cnocie nadziei. Ale sam pesymizm jeszcze rozpaczą nie jest. Ale może prowadzić do rozpaczy.
Zaś pesymizm, można nazwać grzechem, ale raczej powszednim niż śmiertelnym. Bo Bogu należy dziękować za wszystko co nas spotyka, a ciągłe narzekanie jest przejawem niezadowolenia z Bożego stworzenia i Jego planów.

(J 8, 32b)

Śr paź 21, 2009 7:10

Człowiek, który idzie do piekła - dla niego cały świat jest piekłem. Człowiek, który idzie do nieba - dla niego cały świat jest niebem.

John Eldredge - Dzikie serce...

Pn paź 26, 2009 15:52

coś sugerujesz? oczywiste, że chcę iść do nieba ...

Pn paź 26, 2009 22:31

Chodzi o to, że pesymizm jest domeną ludzi, którzy nie ufają w pełni Bogu.

John Eldredge - Dzikie serce...

Wt paź 27, 2009 15:25

W dzisiejszych czasach jest coraz mnie optymistów, a to świadczy, że Bóg w ich życiu nie zajmuje najwyższej pozycji. gdyby tak było, niezależnie od sytuacji życiowej, byliby dobrej myśli.
Każda dobra myśl, to coś lepszego niż myśl wypełniona lękiem i smutkiem. Sztuką jest przyjęcie za pewnik, że Bóg jest w stanie poradzić sobie z każdym problemem. Jeśli damy z siebie wszystko, to Bóg dołoży swoje 100% i będzie ok. Gorzej czasem z tymi naszymi 100%. Czasem wolimy siąść i płakać, użalając się nad sobą i swoim życiem. To o wiele prostsze...

odkrywca
www.odkrywca.blogpelendobra.pl

Tak trudno dziś zobaczyć, Boga, bo za bardzo skupiamy się na grzechu. Im bardziej się na nim skupiamy, tym jest go więcej wokół nas i w nas.

Cz lis 05, 2009 19:19
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 7 ]