Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 16:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 Dlaczego tak dużo osób się myli? 
Autor Wiadomość

Same plusy. Dlaczego więc istnieją ateiści ? :-(

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 30, 2009 15:24

Gdybym był złośliwy to bym powiedział że z tych samych powodów dla których nie wszyscy biorą narkotyki.
A powaznie mówiąc to nie sądzę, że działa to w ten sposób. Nie jest tak że ktoś zaczyna wierzyć bo to mu to może coś dać czy w czymś pomóc. Nawet jeśli religia niesie pozytywne dla czlowieka efekty o ktorych pisał CzłowiekBezOczu to jest też faktem że u niektórych źródłem tych pozytywów jest coś innego niż religia. Czyli takie postawienie sprawy nie odpowiada na pytanie: dlaczego ludzie wierzą w twierdzenia religijne? a jedynie przenosi je na kolejny poziom. Bo nawet jeśli w ten sposób można wyjaśnić dlaczego ludzie wierzą w to a nie w coś innego, to nie daje to odpowiedzi na pytanie dlaczego wierzą w ogóle. Inaczej mówiąc, można w ten sposób wyjaśnić dlaczego ludzie są raczej skłonni wierzyć w Boga zainteresowanego ich losem i wysłuchującego modlitw niż w deistycznego Demiurga, ale nie wyjaśnia to dlaczego właściwie sa skłonni uwierzyć w jakiegokolwiek boga.

Above us only sky”

Pt paź 30, 2009 15:59

Bo to się dzieje w głowie a nie wszyscy myślą identycznie.

Pt paź 30, 2009 16:26

Nie tylko to. Wiara daje nadzieję, pozwala znieść myśl o śmierci i przynosi pociechę w cierpieniu.

Lobotomia też , tylko czy to powód by jej dokonywać ?

Cytuj:
Bo to się dzieje w głowie a nie wszyscy myślą identycznie.

Wartało by dodać , że jedni myślą prawidłowo/dobrze/skutecznie , a inni wręcz przeciwnie .

Pt paź 30, 2009 16:50

Wartało by dodać , że jedni myślą prawidłowo/dobrze/skutecznie , a inni wręcz przeciwnie .

A kto to niby potrafi ocenić ?
Każdy myśli że myśli dobrze.
Chyba że po efektach ale często działania z różnych pobudek przynoszą podobne efekty.
No i co z tym zrobić ? :mrgreen:

Pt paź 30, 2009 17:13

danbog jak zwykle rozwija swój manichejski obraz świata :D Ja coraz bardziej zbliżam się do poglądu, że myślenie prawidłowe to takie, które prowadzi mnie do zamierzonego celu.

Cytuj:
to nie daje to odpowiedzi na pytanie dlaczego wierzą w ogóle.

A nie jesteś w stanie odpowiedzieć na takie pytanie ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 30, 2009 18:04

Ja coraz bardziej zbliżam się do poglądu, że myślenie prawidłowe to takie, które prowadzi mnie do zamierzonego celu.

Banalne. Problem w tym, że nie sposób określić, czy rzeczywiście prowadzi. Jedynie można w to wierzyć ;)

Ludzie wierzą, bo jest to dla nich naturalne. Ludzie nie wierzą, bo jest to dla nich naturalne. Ludzie nie postępują wbrew swojej naturze. A dlaczego niektórym prawdziwsze, naturalniejsze wydaje się istnienie Boga, a innym nie? Nie wiem i pewnie nigdy się nie dowiem.

Pt paź 30, 2009 18:27

Problem w tym, że nie sposób określić, czy rzeczywiście prowadzi. Jedynie można w to wierzyć Mruga 2

Nie mówię w tym momencie o celach ostatecznych, tylko, że tak powiem, codziennych. Co do zasady się zgadzam - jest jasne, że to, czy moje myślenie w kwestiach religijno-eschatologiczo-teleologicznych było prawidłowe, okaże się dopiero po mojej śmierci. Ale cóż, zostałem postawiony w takiej sytuacji, że decyzję muszę podjąć już teraz. Albo uchylić się od niej, co jednak też jest decyzją.

Pt paź 30, 2009 18:32

Nie mówię w tym momencie o celach ostatecznych, tylko, że tak powiem, codziennych.

W takim razie tych prawidłowych myśleń musi być bardzo wiele, bo prawie każdy czym innym się kieruje.

Pt paź 30, 2009 19:04

Pt paź 30, 2009 20:18

Jak uważacie, dlaczego tak wielu ludzi się myli odnośnie własnej religii?
Wszyscy muzułmanie myślą, że ich religia jest prawdziwa,
żydzi myślą, że ich religia jest prawdziwa,
jehowi myślą że ich religia,
a tak naprawdę prawdziwa jest religia chrześcijańska.
Zapomniałeś dodać , iż chrześcijanie też myślą , że ich religia jest prawdziwa .

Pt paź 30, 2009 23:27
Post Re: Dlaczego tak dużo osób się myli?
nieja napisał(a):
Jak uważacie, dlaczego tak wielu ludzi się myli odnośnie własnej religii? (...)
Dlaczego większość ludzi myśli, że ta religia, którą wyznawali ich ojcowie jest prawdziwa?
Proszę o krótkie rzetelne odpowiedzi.

Ażeby móc stwierdzić, które religia jest prawdziwa trzeba by poznać jej historię, genezę powstania oraz założycieli.
Można powiedzieć, że skoro dana religia zakłada strukturę organizacyjną wraz z kierownictwem wydającym odrębne od Bożego Słowa prawo to chodzi o jedno - o władzę nad ludźmi.

Wobec tego wg słów Jezusa "po owocach ich poznacie" można śmiało założyć, że żadna religia nie jest prawdziwa bo nie jest też wolna od grzechu ich władz organizacyjnych pomimo, że władze te powołują się na Boga czy dobro ale same tego nie czynią dbając wyłącznie o wpływy własnej religii na rządy nad światem. Religia to terror.

A wszystko to z prostego powodu ponieważ organizacje stojące na straży danej religii sa kierowane przez ludzi, którzy są niedoskonali, omylni, grzeszni oraz ulegają własnym nigdy nie zaspokojonym pożądliwościom itp. więc i taka jest każda religia.
Oprócz jednej/go o której mówił Chrystus. A mówił o swoim Kościele. Na szczęście nie zawiera się on w organizacjach, strukturach, narodach czy budynkach a w sercach w Niego wierzących. I to jest jej główną siłą :)

Pt paź 30, 2009 23:46

Cytuj:
A kto to niby potrafi ocenić ?
Każdy myśli że myśli dobrze.
Chyba że po efektach ale często działania z różnych pobudek przynoszą podobne efekty.
No i co z tym zrobić ?

Każdy musi ocenić w codziennych procesach decyzyjnych .
Każdy myśli , że myśli dobrze , ale tak nie jest .
Niema innego kryterium weryfikacji poprawności sądów niż empiria . Tylko po owocach możemy oceniac - czyli czysty utylitaryzm .

Hipoteze istnienia boga możemy [ i musimy ] testować jak każdą inną .
Podobnie jak hipoteze przeciwną .
Doskonałą metodą jest tu określenie skuteczności w wyjaśnianiu/poznawaniu rzeczywistości .

Z jednaej strony mamy teologie [ zakładającą istnienie boga/bogów ] , z drugiej strony nauke zakładającą nieistnienie boga/-ów [ jako istoty cudownej ].
Porównanie skuteczności tych dwóch dyscyplin daje jasny obraz która opiera się na prawidłowych założeniach .

Johnny99 !

Cytuj:
Ja coraz bardziej zbliżam się do poglądu, że myślenie prawidłowe to takie, które prowadzi mnie do zamierzonego celu.

Wcale mnie to nie dziwi . Konkluzja typowa dla wierzących , znana dość dobrze już w starożytności , a lansowana przez cyników .

W istocie sprowadza sie ona do "moralności Kalego " [ z całym szacunkiem dla Kalich :-) ] .
Poprawne/prawdziwe/dobre jest to co mi akurat wygodne .

Jest to filozofia wszystkich oszustów .

So paź 31, 2009 10:22

Cytuj:
Ażeby móc stwierdzić, które religia jest prawdziwa trzeba by poznać jej historię, genezę powstania oraz założycieli.

A po co ?

Wystarczy stwierdzić że zawiera błąd logiczny , albo jest nieefektywna w opisie rzeczywistości .

So paź 31, 2009 10:25

Z jednaej strony mamy teologie [ zakładającą istnienie boga/bogów ] , z drugiej strony nauke zakładającą nieistnienie boga/-ów [ jako istoty cudownej ].
Porównanie skuteczności tych dwóch dyscyplin daje jasny obraz która opiera się na prawidłowych założeniach .

Od kiedy nauka zakłada nieistnienie Boga/-ów [ jako istoty cudownej ].
W ogóle która dyscyplina nauki zajmuje się założeniami dotyczącymi Boga i jego istnienia? Przepraszam danbogu ale to jakiś bełkot

Pozdrawiam

So paź 31, 2009 10:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona