Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Następna strona
 Pytania do kreacjonistów 
Autor Wiadomość

Gdyby był niebieskiego pytałbyś dlaczego nie jest zielonego.... dla mnie to pytanie nie ma sensu zbytnio...

Nie ma sensu, bo jesteś kreacjonistą. Tym czasem jak najbardziej ma sens, jezlei rośliny miałyby byc zaprojektowane przez projektanta.

chlorofil jest zielony, bo akurat tę częśc widma słonecznego odbija. A skoro ta odbija, to znaczy, że pochłaniainne częsci. Konkretnie chlorofil pochłania i wykorzystuje do fotosyntezy światło koloru czerwonego i ...niebieskiego, czyli z dwóch skrajnych zakresów światła widzialnego. Nie wykorzystuje natomiast światła ze srodka widma, chociaż akurat tam jest go najwięcej.

Gdyby rośliny były zaprojektowane przez inteligentnego projektanta, to nalezałoby sie spodziewac, że będą one koloru czerwonego, niebieskiego właśnie, lub najlepiej czarnego.

Ale nie, są zielone, czyli nie wykorzystują światła słonecznego w tym zakresie, w którym jest ono najbardziej wydajne.

Dlaczego zatem chlorofil jest zielony, a nie czerwony, niebieski lub czarny, jakby się można było tego po inteligentnym projektancie spodziewać?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt paź 30, 2009 22:36
bo akurat tę częśc widma słonecznego odbija.

Odp:

Cytuj:
i światło też reagowało by na ten kolo

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Przecież bóg mógłby inaczej stworzyć światło i wszystko by grało, mógłby sprawić że akurat inne kolory by odbijało.

Pt paź 30, 2009 22:50

Cytuj:
I moje pytanie: czy taką formę odpowiedzialności stosuje ktoś maksymalnie sprawiedliwy? To tak jakbyś Ty ukradł a do więzienia poszłaby razem z Tobą cała rodzina, znajomi, ich dzieci i tak dalej i tak dalej... Czy to jest sprawiedliwe?

Drugie pytanie: jeśli jest to kara za grzechy, to dlaczego Bóg chce karać nas drugi raz w piekle?

Trzecie pytanie: czy nie obawiasz się, że Bóg moze odpowiedzialność zbiorową zastosować również na sądzie ostatecznym?

Może ktoś tym razem odpowie :)?

1) Problem w tym, że tak na prawdę każdy z nas jest grzeszny .Czynimy źle niezależnie od wieku , a nawet jeśli teraz nie czynimy to będziemy czynić w przyszłości.

2) Dlaczego drugi raz? Kara to konsekwencja życia w grzechu , piekło to kontynuacja.

3) Nie , gdyż Bóg nie stosuje odpowiedzialności zbiorowej.

Pt paź 30, 2009 23:08
Czy może uważasz że jest to dla Boga niemożliwe? Przecież skoro Bóg jest wszechmogący to może zapragnąć czego tylko sobie zechce. Bóg mógłby stworzyć rośliny zwierzęta, i cały świat w ogóle w jednym kolorze, u uważam, że dla Boga. A że zapragnął akurat tego koloru to co nam do tego? Jak już powiedziałem, mógł zrobić wszystko, ale zrobił tak jak zrobił.

Czy może naczynie gliniane powiedzieć mistrzowi: Dlaczego mnie tak ukształtowałeś? - pisze św. Paweł. Powiedz mi proszę czy nasze rośliny nie radzą się? Czy rośliny mają trudności? Przecież rośliny dobrze zobie radzą, nie jest więc konieczne żeby były inne.

Pt paź 30, 2009 23:11

3) Nie , gdyż Bóg nie stosuje odpowiedzialności zbiorowej.

No i znowu...
:D ROTFL :D

A kiedy to jeden (maks dwóch) ludzi popełniło grzech pierworodny i tym sposobem ściągnęło grzeszność na całą ludzkość, tak że odpowiedzialność za ich grzech ciąży nawet na noworodkach?

Pt paź 30, 2009 23:25

1. Jednak noworodek nie mógł zgrzeszyć a spotyka go kara bo urodził się bez skóry. Dlaczego?

2. Czyli człowiek zgrzeszył powiedzmy 100 razy. Bóg kara go nieskończoną ilość razy. Czy to jest sprawiedliwe? W sumie to bardziej sprawiedliwy jest kodeks Hammurabiego

3. Stosuje, gdyż sam uważasz, że to wszystko co jest złe istnieje dzięki grzechowi pierwszych rodziców

Sebastian:

Wszystkie Twoje odpowiedzi równają się odpowiedzi "nie wiadomo". Krótko mówiąc kreacjonizm to pogląd, że nie należy zadawać pytań, bo nie ma na nie odpowiedzi.

Pt paź 30, 2009 23:35
Nie, odpowiedź jest, ale jest nieudowodniona. A kto wam każe wierzyć w Kreacjonizm?

Jak pisałem Kreacjonizm nie jest naukową teorią, ale religijnym wyjaśnieniem.
Czemu nie można wierzyć?

Pt paź 30, 2009 23:42

Jeśli kreacjonizm jest religijnym wyjaśnieniem, to musi uznawać metodę naukową za błędną. Jeśli tak to po jakiego grzyba próbuje stosować naukową błędną metodę by obalać ewolucję?

So paź 31, 2009 0:01

Seweryn:

1. Jednak noworodek nie mógł zgrzeszyć a spotyka go kara bo urodził się bez skóry. Dlaczego?

2. Czyli człowiek zgrzeszył powiedzmy 100 razy. Bóg kara go nieskończoną ilość razy. Czy to jest sprawiedliwe? W sumie to bardziej sprawiedliwy jest kodeks Hammurabiego

3. Stosuje, gdyż sam uważasz, że to wszystko co jest złe istnieje dzięki grzechowi pierwszych rodziców

1) Tak jak pisałem wcześniej czynimy źle niezależnie od wieku , a nawet jeśli teraz nie czynimy to będziemy czynić w przyszłości.

2) Nie ma takich wzmianek aby była to nieskończoność. Poza tym 100 razy dotyczy czasu . W zaświatach nie ma czasu.

3) Nie tylko pierwszych rodziców również dzięki współczesnym rodzicom . Na dobrą sprawę wszyscy rodzice grzeszą więc nie ma to znaczenia czy byli to pierwsi czy ostatni. Sprzeciwiamy się Bogu w różny sposób w różnym czasie.

So paź 31, 2009 0:15

Czemu nie można wierzyć?

Wierzyć można nawet w to, że Ziemia ma kształt banana i krąży wraz ze innymi planetami i Słońcem dookoła znajdującego się w centrum wszechświata nocnika. Niestety taka "wiara" jest absurdalna i z deka sprzeczna z obserwowalną rzeczywistością.

Tak samo jak kreacjonizm.

So paź 31, 2009 0:19
A niby dlaczego Kreacjonizm? To z tym bananem - rozumiem masz rację.

Ale Kreacjonizm? Poproszę o dowody... . Rzucasz śmiałe oszczerstwo w stronę Stwórcy - na jakiej podstawie - pytam.

So paź 31, 2009 0:30
Oj Witoldzie: popełniłeś błąd logiczny nazywany:

Cytuj:

11. Ekwiwokacja

Bardzo częsty błąd logiczny występujący u przeciwników Biblii i chrześcijaństwa. Popełnia się go, gdy używa się tego samego słowa najpierw w jednym znaczeniu, a potem w innym. Powstaje on wtedy, gdy ktoś stosuje w swej argumentacji przesłanki oparte na tych samych słowach, jednak posiadających odmienne znaczenie.

Przykład:

Dzieci wierzą w krasnoludki, zaś chrześcijanie wierzą w Boga. Jeśli wierzysz w Boga, to tak jak byś wierzył w krasnoludki.

Słowo „wiara” jest tu użyte dwukrotnie, lecz jest to ekwiwokacja, ponieważ wiara w Boga nie jest taką samą wiarą jak dziecięca i zupełnie na niczym konkretnym nie oparta wiara w krasnale, ponieważ wiara w Boga zawsze opiera się na jakichś przesłankach i różnych argumentach (nawet jeśli kogoś one nie przekonują), zaś wiara w krasnale na niczym takim się nie opiera. Słowo „wiara” ma zatem dwa odmienne znaczenia, lecz w tym zdaniu jest użyte tylko w jednym, utożsamionym znaczeniu, więc ktoś, kto formułuje takie zdanie, popełnia błąd logiczny ekwiwokacji.

http://apologetyka.katolik.net.pl/index ... &Itemid=68

Podobnie:

Cytuj:
Wierzyć można nawet w to, że Ziemia ma kształt banana i krąży wraz ze innymi planetami i Słońcem dookoła znajdującego się w centrum wszechświata nocnika.

Cytuj:
Tak samo jak kreacjonizm.

Nie nie tak samo, to są dwie różne rzeczy. Wiara w Boga to nie wiara w nocnika - jako centrum wszechświata.
Wrzucając wszystko do jednego worka popełniasz najzwyczajniejszy błąd logiczny - ekwiwokacji.

So paź 31, 2009 1:24

Bla, bla, bla... nieudolne brednie z Apologetyki już znamy. Ale mniejsza o nie, bo niestety Sebastian chyba nie zrozumiał co napisałem.

Sebastian88 napisał(a):
Nie nie tak samo, to są dwie różne rzeczy. Wiara w Boga to nie wiara w nocnika - jako centrum wszechświata.
Wrzucając wszystko do jednego worka popełniasz najzwyczajniejszy błąd logiczny - ekwiwokacji.

Wiara w Boga to jedno, a kreacjonizm to drugie. Kreacjonizm jest sprzeczny z logiką, obserwacjami, dowodami, wiedzą, nauką... tak samo jak i nocnik w centrum układu słonecznego.

So paź 31, 2009 1:54

Cytuj:
logiką, obserwacjami, dowodami, wiedzą, nauką...

Logiczne, potwierdzone empirycznie (Obserwacje), naukowe dowody.
Skoro tak jest to z pewnością nie będziesz miał problemu aby punkt po punkcie udowodnić mi że wierzę w bzdurę. Że kreacjonizm to jednak jest pomyłka. Czekam panie Witoldzie.

So paź 31, 2009 2:38

Cytuj:
Logiczne, potwierdzone empirycznie (Obserwacje), naukowe dowody.
Skoro tak jest to z pewnością nie będziesz miał problemu aby punkt po punkcie udowodnić mi że wierzę w bzdurę. Że kreacjonizm to jednak jest pomyłka. Czekam panie Witoldzie.

Jeśli mogę się wtrącić drogi Sebastianie , nikt nie będzie Ci tutaj przpisywał opasłych tomów .

Zapoznaj się z logiką , ze szczególnym uwzględnieniem zasady brzytwy Ockhama . Postaraj sie zrozumieć jej znaczenie dla logiki i pracy ludzkiego umysłu .

Postaraj się zrozumieć idee ewolucji - jako mechanizm logiczny .

Następnie zapoznaj się z biologią , czy nawet techniką by znaleść potwierdzenie jej występowania w przyrodzie .

Zapoznaj sie z historią , ze szczególnym uwzględznieniem historii nauki , by zrozumieć że idea antropomorfizacji przyrody to największy idiotyzm w historii ludzkości .

Następnie zapoznaj się z historią kreacjonizmu , uwarunkowaniami jego powstania i celami jego istnienia , a także historią jego klęsk .

Jak to wszystko zrobisz - to wszystko będzie dla ciebie jasne .

So paź 31, 2009 10:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Następna strona