Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 22:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 47  Następna strona
 Pytania do kreacjonistów 
Autor Wiadomość

Jeżeli będzie czas to może i przeczytam. Ale znam mniej więcej teologiczne wywody na temat "pierwszego poruszyciela", "bytu koniecznego" i wydaje mi się, że nie mają one żadnego realnego sensu. Zawsze zostanę ścięte przez brzytwę ockhama.

No faktycznie nie ma sensu rozmawiać dalej. Seweryn daj znać jak znajdziesz inny argument od "to niemożliwe".

Pn lis 02, 2009 21:18

A ta brzytwa Okhama to co, jakieś prawo fizyczne? Jakiś element "Ogólnej teorii Okhama na temat sensu dysput różnorakich"? To może w "Szczególnej Teorii Okhama" jest jakiś młotek Okhama, rozbijający bzdurne twierdzenia na czynniki pierwsze?

"Brzytwa" to fajny argument, ale nie jest jakimś prawem natury. No chyba, że teoria grawitacji Newtona jest nadal "lepsza", niż ta Einsteina.

Pn lis 02, 2009 21:28

Widzę że kreacjoniści są jak zwykle ślepi i głusi na wszelkie argumenty
I vice versa :-D
Cytuj:
a sami w swoim rozumowaniu nie potrafią zastosować prostej zasady brzytwy Ockhama. Nie mnożyć bytów ponad miarę: czyli Wszechświat jest sam w sobie konieczny do swojego istnienia, nie potrzeba jeszcze żadnego dodatkowego kolesia z długą białą brodą
Tak wyobrażasz sobie Boga? Ockham, który w Boga wierzył, wyobrażał sobie Go z pewnością bardziej racjonalnie.
A jeśli już mowa o ilości bytów, to może na początek sprecyzujmy, czym jest byt?

Pn lis 02, 2009 21:28

Osobiście może postulować istnienie stwórcy a potem jeszcze istnienie różowego niewidzialnego jednorożca, który tego stwórcę uczynił.

Prędzej wiele osób przedstawiało inne argumenty więc radzę cofnąć się parę stron.

Pozdrawiam

Pn lis 02, 2009 21:33

Sorry, moja wina, doczytam temat przy najbliższej okazji. Ale jedna uwaga:

Cytuj:
Osobiście może postulować istnienie stwórcy a potem jeszcze istnienie różowego niewidzialnego jednorożca, który tego stwórcę uczynił.

Istnienie RNJ jest dla kreacjonizmu ortogonalne. Nie jest wprawdzie obojętne dla chrześcijanina, bo dla nas tylko Bóg jest stworzycielem. Ale sam kreacjonizm jako idea nie załamuje się jeżeli "stwórcą stwórcy" jest inny stwórca, załamuje się tylko jego chrześcijańska odmiana.

Pn lis 02, 2009 21:37

Skoro Seweryn jesteś taki fizyk to obal te hipotezy, wyślij do odpowiedniej instytucji swoje wyliczenia a może się na jakąś nagrodę załapiesz.

Ciekawe jak ty byś narysował swoją fantazję Boga.

Hipotezy to jedynie domysły , więc nie ma czego obalać .

antagonistyczny napisał(a):
Jeżeli będzie czas to może i przeczytam. Ale znam mniej więcej teologiczne wywody na temat "pierwszego poruszyciela", "bytu koniecznego" i wydaje mi się, że nie mają one żadnego realnego sensu. Zawsze zostanę ścięte przez brzytwę ockhama.

No faktycznie nie ma sensu rozmawiać dalej. Seweryn daj znać jak znajdziesz inny argument od "to niemożliwe".

Jaki realny sens w nauce ma powstanie wszystkiego z niczego, albo jego istnienie wieczne. Żadnych dowodów żadnych argumentów . To na jakiej podstawie w to wierzysz?

Pn lis 02, 2009 21:49

Seweryn ale gdzie ja napisałem, że ja w to wierzę? Ile razy pisałem, że nauka w tej chwili nie odpowiada na to pytanie? W kółko się kręcisz i piszesz "to niemożliwe".

Jesteś niereformowalny, kończę odpowiadanie na twoje posty bo to i tak ma taki sam sens jak rozmowa ze ścianą.

Pn lis 02, 2009 21:53

Istnienie RNJ jest dla kreacjonizmu ortogonalne. Nie jest wprawdzie obojętne dla chrześcijanina, bo dla nas tylko Bóg jest stworzycielem. Ale sam kreacjonizm jako idea nie załamuje się jeżeli "stwórcą stwórcy" jest inny stwórca, załamuje się tylko jego chrześcijańska odmiana.

Kreacjonizm jest i tak wart funta kłaków. Odpowiedzcie najpierw na pytania pilastera inaczej aniżeli "Bóg tak chciał".

Pn lis 02, 2009 21:55

OK Seweryn - widzę, ze nie rozumiesz, wyjaśnimy ci to w inny sposób.

Przy początkach wszechświata, czas w ogóle nie istniał - więc nie można mówić o jego wiecznym istnieniu, bo wtedy po prostu nie było czasu. Najwcześniejszy moment, jaki można wybrać, to 10^-43 sekundy po po Wielkim Wybuchu - wcześniej czas nie istniał.

Pn lis 02, 2009 22:06

Pn lis 02, 2009 22:09

Seweryn ale gdzie ja napisałem, że ja w to wierzę? Ile razy pisałem, że nauka w tej chwili nie odpowiada na to pytanie? W kółko się kręcisz i piszesz "to niemożliwe".

Jesteś niereformowalny, kończę odpowiadanie na twoje posty bo to i tak ma taki sam sens jak rozmowa ze ścianą.

Ok w to nie wierzysz przepraszam.
Ale przecież wierzysz, że wszechświat powstał z innego powodu niż Stwórca niezależnie jak go nazwiesz. Więc na jakiej podstawie w to wierzysz, przecież sam piszesz, że nauka nie odpowiada na to pytanie, czyli nie masz nic .

Pn lis 02, 2009 22:09

Przy początkach wszechświata, czas w ogóle nie istniał - więc nie można mówić o jego wiecznym istnieniu, bo wtedy po prostu nie było czasu.

Ja to wiem ale wytłumacz to antagonistycznemu

antagonistyczny napisał(a):
A więc wymieniłem 4 hipotezy gdzie wszechświat istnieje od zawsze wiem, że tego nie lubisz.

Jasne, że nie lubię jak ktoś podważa naukę i ucieka.

Pn lis 02, 2009 22:20

Użyłem słowa wiecznie może niefortunnie lepsze byłoby od początku ale wtedy znowuż nie rozumiał tego Sebastian.

Pn lis 02, 2009 22:31

Kreacjonizm jest i tak wart funta kłaków. Odpowiedzcie najpierw na pytania pilastera inaczej aniżeli "Bóg tak chciał".

Jedną z zabawniejszych kwestii w tym wątku jest to, że Pilaster sam jest wierzący :)

Pn lis 02, 2009 22:49

Wiem o tym. Jemu wyłącznie wiara nie przeszkadza ani w samej ewolucji ani w tym aby mieć o niej sporą wiedzę. Nie wiem skąd pogląd, że wszyscy ewolucjoniści to niewierzący. Nie większość ewolucjonistów to wierzący bo wierzących jest znacznie więcej.

Pn lis 02, 2009 23:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 47  Następna strona