Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 47  Następna strona
 Pytania do kreacjonistów 
Autor Wiadomość

Tłumaczyłem Ci już, jak ja to rozumiem, nie będę się powtarzał.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lis 04, 2009 12:53

Tak może być, niezależnie od tego, jak bulwersująco by to dla kogoś brzmiało. My tego nie możemy oceniać.

Nie możemy oceniać bo musimy ślepo wierzyć ;)

Śr lis 04, 2009 12:55

Nie możemy oceniać bo musimy ślepo wierzyć

Nie musimy ślepo wierzyć ;) A wiesz, o ocenianiu czego mówiłem ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lis 04, 2009 12:57

Tylko Bóg wie, co jest najlepsze dla każdego pojedynczego człowieka. Być może dla wielu z nich najwłaściwsza jest wczesna śmierć.

Musimy wierzyć, że śmierć np. dzieci przy porodzie jest właściwą bożą decyzją ;)

Śr lis 04, 2009 13:00

Nie musimy, ale pytanie czy masz lepszy pomysł ;)

Śr lis 04, 2009 13:11

Dla chrześcijanina jest to chyba jedyne wytłumaczenie.

Jednak mnie osobiście tłumaczenie "niezbadane są wyroki boskie" nie satysfakcjonuje. Dlatego nie wierzę w boży test, boży sąd itp.

Jeżeli nawet istnieje jakiś Bóg to widocznie nie chce być odkryty i nie przeszkadza mu to, że ludzie podważają jego istnienie. W końcu wątpię aby istota wyższa była na tyle próżna, że wymagałaby adoracji. Może on ceni ludzi opierających się na własnych doświadczeniach i przemyśleniach aniżeli ludzi ślepo wierzących.

Śr lis 04, 2009 13:20

Nie chcę kontynuować offtopa, więc tylko króciutko:

1) jedyne, nie jedyne - znajdź lepsze
2) osobiście istnienie zła itd. potrafię SOBIE wytłumaczyć w sposób, który mnie wystarcza. Satysfakcja to co innego.
3) Bóg nie chce być odkryty. Adoracja nie wynika z próżności Boga, tylko z potrzeby człowieka. Na pewno Bogu nie zależy na ślepej wierze, ślepa wiara jest czymś złym i niepożądanym. Należy odejść od ślepej wiary, i wierzyć świadomie.

Pozdrawiam ;)

Śr lis 04, 2009 13:25

Faktycznie wypadałoby skończyć tego offtopa :P

1. Znalazłem - nie wierzę.
2. Mnie nie wystarcza, brak Boga tłumaczy to świetnie.
3. Nie mam takiej potrzeby.

Jak już pisałem wcześniej wiara bądź niewiara to kwestia osobistych przemyśleń i doświadczeń.

Śr lis 04, 2009 13:30

Znalazłem - nie wierzę.

To nie jest żadne rozwiązanie. Usprawiedliwiasz cierpienie zakładając, że jest ono nieusprawiedliwione. To sprzeczność. A jeżeli nie usprawiedliwiasz, to z kolei usprawiedliwiasz siebie tym, że nie usprawiedliwiasz - może nie sprzeczność, ale do niczego to nie prowadzi. Mnie takie odpowiedzi nie wystarczają - z natury jestem dociekliwy. Pozdrowienia ponowne, i koniec offtopa.

Śr lis 04, 2009 13:41

Ja nie muszę nic usprawiedliwiać bo cierpienie, ból na świecie jest czymś normalnym. To, że umierają noworodki - biologia.

Ty jednak postulując istnienie sprawiedliwego i miłosiernego Boga musisz się uciekać do teologicznych szpagatów ;)

Również pozdrawiam ;)

Śr lis 04, 2009 13:49

Dobra moja* ostatni post :P

mój :P

Śr lis 04, 2009 13:49

Istnienie atomów i prawa termodynamiki zostały udowodnione, co do ewolucji, to na wiele przypisywanych jej działaniu procesów (np pochodzenie człowieka) nadal dowodów się szuka, to, co mamy to jedynie przesłanki. A tam gdzie nie ma pełnej wiedzy, pozostają przypuszczenia, w które można wierzyć bądź nie.

A jakich konkretnie dowodów na "pochodzenie człowieka" szukasz?

Śr lis 04, 2009 15:12

1)Może to że to istota wyższa a pragnie uwielbienia? To takie małostkowe i ludzkie.

2)Wiele osób może kłamać, mnie osobiście nie dał znaku. Wiele osób twierdzi, że widziało UFO mam im wierzyć bo tak twierdzą?

3)Tworzy tak wielką przestrzeń w której nie możemy żyć. Objawia się jedynie na małej planecie, ale nie całej jedynie w małym państewku, ale nie wszystkim jedynie małej grupie Żydów. Nie powiedziałbym, że to bzdura.

4)Jeżeli Bóg jest sprawiedliwy to powinien dać równą szansę wszystkim mógł wyeliminować umieralność noworodków. Jaką szansę miały te dzieci?

5)Ja nie ale tysiące miliony Indian mogłoby uwierzyć ale nie dostało szansy.

6)To, że przodkowie wierzyli w zmory, zjawy, wilkołaki, wampiry to nie znaczy, że to jest prawda. I nie ma żadnego powodu dlaczego nie mógłbym podważać wiary przodków.

7)Dlatego piszemy dla mnie. Myślę, że wiara bądź niewiara to kwestia osobistych doświadczeń i przemyśleń.

1)Nie istota wyższa lecz my. Modlitwa jest formą prośby . Na pewno nie raz kogoś prosiłeś o coś . To zrozumiałe że jeśli uważamy że istnieje ktoś nad nami to prosimy Go różne łaski. Więc nielogiczne byłoby gdybyśmy się nie modlili

2)Wiele osób mówi, że Stwórca nie istnieje, masz rację mogą kłamać, a znaki trzeba umieć czytać.

3)Przestrzeń nie jest po to aby tam żyć , tylko po to abyś nie dotarł do końca tej przestrzeni . Nie wiadomo czy tylko u nas się objawił.

4) Umieralność noworodków spadła znacząco, na pewno sądzisz , że to zasługa Boga.

5) Dostały , nikt im nie broni wierzyć.

6) Oczywiście, ale nie znaczy to również że to nie prawda.

7) Oczywiście

Śr lis 04, 2009 18:39

4) Umieralność noworodków spadła znacząco, na pewno sądzisz , że to zasługa Boga.

To ludzie wzięli się za medycynę i w ten sposób naprawiają to, co Bóg spartaczył. Medycyna jest dziełem człowieka, ale choroby i wrodzone wady, to już dzieło natury - wg. niektórych "inteligentnie zaprojektowanej".

Cytuj:
5) Dostały , nikt im nie broni wierzyć.

Ty też miałeś szansę wierzyć w Kabusnalolopowotobagahuangajutuputu. Wprawdzie nigdy wcześniej o nim nie słyszałeś, ale to już twój problem. To że o nim nie wiedziałeś, to przecież nie znaczy że nie mogłeś w niego wierzyć, prawda?

Tak jak Indianie, którzy o chrześcijaństwie dowiedzieli się dopiero w XV wieku. A my Słowianie zaledwie 500 lat wcześniej... czyli też przez 1000 lat byliśmy w tyle.

Śr lis 04, 2009 19:02

Miałem nie pisać ale wiem, że Seweryn nie da mi spokoju więc odpiszę :P

Seweryn napisał(a):
1)Nie istota wyższa lecz my. Modlitwa jest formą prośby . Na pewno nie raz kogoś prosiłeś o coś . To zrozumiałe że jeśli uważamy że istnieje ktoś nad nami to prosimy Go różne łaski. Więc nielogiczne byłoby gdybyśmy się nie modlili

Najpierw napisałeś, że co z tego że wymaga a teraz piszesz, że nie wymaga, szybka zmiana zdania. A więc pytanie czy bez modlenia się i bez wiary ktoś może być zbawiony? Czy jednak jest to wymagane? Czy Bóg chce aby ludzie w niego wierzyli?
Seweryn napisał(a):
2)Wiele osób mówi, że Stwórca nie istnieje, masz rację mogą kłamać, a znaki trzeba umieć czytać.

Jeżeli ktoś nie posiadając dowodów mówi że na 100% nie istnieje to jego podejście jest nienaukowe. Jednak ja się z tym nie spotkałem co najwyżej, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie istnieje. To ze strony wierzący słyszę przeważnie stwierdzenie że na 100% istnieje lecz nie mogą mi na to przedstawić żadnych dowodów.

Dałem ten przykład aby udowodnić ci że objawienia nic nie znaczą. Mahomet też podobno miał objawienie, ludzie którzy widzą UFO również. Nie można ufać w ten sposób ludziom na słowo bo ludzie mają różne urojenia.
Seweryn napisał(a):
3)Przestrzeń nie jest po to aby tam żyć , tylko po to abyś nie dotarł do końca tej przestrzeni .

Nie wiem o co ci w tym chodzi, sprecyzuj. Religie zakładają, że Bóg stworzył wszystko dla człowieka. Zwierzątka, miejsce do życia etc. Widząc dzisiaj świat widzimy, że ten świat nie jest zaprojektowany dla nas.

Seweryn napisał(a):
6) Oczywiście, ale nie znaczy to również że to nie prawda.

Nie napisałem tego :) Jednak również nie oznacza, że trzeba w coś wierzyć bo przodkowie w to wierzyli a ty taki argument wysuwałeś.

Na resztę odpowiedział Witold.

Śr lis 04, 2009 19:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 47  Następna strona