Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 18:23

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

RM lubi za to chrześcijan w rodzaju Kaczyńskiegi i PiS, tych którzy wywalili M. Jurka i kilka osób opowiadających się za ratowaniem wszystkich nienarodzonych.
Tak się składa, że Marek Jurek sam odszedł z PiSu, nikt go nie wywalał. Za ochroną życia od poczęcia opowiedziało się nie kilku ale 59 posłów PiSu. Trudno więc się dziwić, że spośród obecnego parlamentu RM woli PiS-owców, z których conajmniej jedna trzecia reprezentuje chrześcijański punkt widzenia, od PO, czy SLD, gdzie większość głosuje przeciw ochronie życia, a np. za „in vitro”

Pn lis 02, 2009 22:08

Stanisław Adam napisał(a):
. Im więcej niezasłużonych drwin spotka tego człowieka, tym wyrazistsze będą jego zasługi. Rozumiesz Cyryl - kontrast. Na szarym szarego nie dojrzysz, na czarnym białe - od razu.
Jak w przypadku j. Wejcherta założyciela grupy ITI.
Non stop słychać z RM opinie -"mason, liberał, zdrajca, antypolak" - jednym słowem ucieleśnienie zła.
A tu w dzień śmierci tegoż J. Wejcherta w TVN występuje abp. Nycz i mówi o ogromnym smutku, stracie wspaniałego człowieka, fundatora, organizatora, kooperatora budowy świątyni Opatrznosci Bożej.
Jeden Kościół a dwie wizje tego samego człowieka.

Przypuszczam, przypuszczam bo pewności nie mam, gdyż w żadnej zażyłości z abpem Nyczem nie jestem, że Twoją interpretacją Jego obecności i wypowiedzi w TVN Arcybiskup zachwycony - gdyby ją znał (przypuszczam, że wypowiedzi jakiejś Alus nawet na tak ważnym forum jak Wiara nie śledzi) - by nie był. Mówąc zwięźle i treściwie - nieźle mu przys[censored].
Gdyby bowiem przyjąć, jak twierdzisz, że "Non stop słychać z RM opinie -"mason, liberał, zdrajca, antypolak" - jednym słowem ucieleśnienie zła.", to oznaczałoby, że abp Nycz - też mason, a co za tym idzie - też "liberał, zdrajca, antypolak". Trochę jak w tym dowcipie: Przychodzi baba do lekarza, a lekarz ... też baba.

Szczęśliwie, w RM non stop nie słychać nie tylko o Wejchercie, ale ani o TVN, ani tym bardziej o ITI. Znaczy i wyprowadzona z tego (jako konsekwencja) sugestia prawdziwa być nie musi.
Znaczy też, że albo bardziej wybiórczo od samej Gazety Wyborczej słuchasz RM, albo w ogóle RM nie słuchasz i prezentujesz tu swoje albo przyswojone ale chore wizje Radia Maryja, albo - ku czemu się skłaniam kierując się znajomością twoich dotychczasowych "opinii" - świadomie, w żywe oczy kłamiesz.

Jakby nie było, to co napisałem Cyrylowi, możesz Alus spokojnie przyjąć tak jakby kierowane było wprost do Ciebie. I chyba tak to przyjęłaś - uderz w stół a nożyce się odezwą.

Wt lis 03, 2009 1:00
Zobacz profil WWW
Tak się składa, że Marek Jurek sam odszedł z PiSu, nikt go nie wywalał. Za ochroną życia od poczęcia opowiedziało się nie kilku ale 59 posłów PiSu. Trudno więc się dziwić, że spośród obecnego parlamentu RM woli PiS-owców, z których conajmniej jedna trzecia reprezentuje chrześcijański punkt widzenia, od PO, czy SLD, gdzie większość głosuje przeciw ochronie życia, a np. za „in vitro”

Tak się składa, że RM woli orędownika i działacza na rzecz legalizacji eutanazji w Polsce, prof. Wolniewicza a nie M. Jurka.
Zatem preferowana obrona życia od poczęcia, ale już nie na starość.
Nieudane to Twoje tłumaczenie :)

Wt lis 03, 2009 8:46
Przypuszczam, przypuszczam bo pewności nie mam, gdyż w żadnej zażyłości z abpem Nyczem nie jestem, że Twoją interpretacją Jego obecności i wypowiedzi w TVN Arcybiskup zachwycony - gdyby ją znał (przypuszczam, że wypowiedzi jakiejś Alus nawet na tak ważnym forum jak Wiara nie śledzi) - by nie był. Mówąc zwięźle i treściwie - nieźle mu przys[censored].
Gdyby bowiem przyjąć, jak twierdzisz, że "Non stop słychać z RM opinie -"mason, liberał, zdrajca, antypolak" - jednym słowem ucieleśnienie zła.", to oznaczałoby, że abp Nycz - też mason, a co za tym idzie - też "liberał, zdrajca, antypolak". Trochę jak w tym dowcipie: Przychodzi baba do lekarza, a lekarz ... też baba..

Tyle tylko, że nie interpretuję obecności w TV abp Nycza w rodzaju: "co autor miał na mysli mówiąc od Unii Lubelskiej do UE" - to niedościgła specjalność RM.
Nie każdy ma tak opanowaną jak Ty technikę "interpretacji" :D
Przytaczam jego wypowiedź - i naturalnym jest dla każdego logicznie myślącego człowieka poprzestac na jego wypowiedzi.

Wt lis 03, 2009 9:10

micked napisał(a):
Tak się składa, że Marek Jurek sam odszedł z PiSu, nikt go nie wywalał. Za ochroną życia od poczęcia opowiedziało się nie kilku ale 59 posłów PiSu.
Tak się składa, że RM woli orędownika i działacza na rzecz legalizacji eutanazji w Polsce, prof. Wolniewicza a nie M. Jurka.
Tak się składa, że dopiero co Marek Jurek zwrócił się do szefa MSZ o pomoc w walce z kolejnymi atakami na Radio Maryja :-D. A stwierdzenie, że RM woli Wolniewicza od Jurka to nie poparta jakimiś dowodami konfabulacja.
Cytuj:
Zatem preferowana obrona życia od poczęcia, ale już nie na starość.
Łatwiej dogadać się z tymi, którzy preferują życie od poczęcia, choć nie rozumieją zagrożenia eutanazji, niż z tymi, którzy są z założenia przeciwko życiu. W swoim czasie zarzucano RM, że nie zaprasza do swoich audycji posłów Platformy Obywatelskiej, a przecież to oni przesądzili o braku konstytucyjnej gwarancji ochrony życia od poczęcia.
Cytuj:
Nieudane to Twoje tłumaczenie :)
Twoja riposta jak widać również nietrafiona :-D

Wt lis 03, 2009 11:21
Tak się składa, że dopiero co Marek Jurek zwrócił się do szefa MSZ o pomoc w walce z kolejnymi atakami na Radio Maryja :-D. A stwierdzenie, że RM woli Wolniewicza od Jurka to nie poparta jakimiś dowodami konfabulacja.

Bo M. Jurek nie kieruje się osobistyki animozjami, czy korzyściami - on widzi dalej :)
I ten M. Jurek przestał bywac gościem RM, w przeciwieństwie do prof. Wolniewicza, który jest nawet zapraszany na honorowe miejsa przy ołtarzu na wałach jasnogórskich.
Cytuj:
Łatwiej dogadać się z tymi, którzy preferują życie od poczęcia, choć nie rozumieją zagrożenia eutanazji, niż z tymi, którzy są z założenia przeciwko życiu. W swoim czasie zarzucano RM, że nie zaprasza do swoich audycji posłów Platformy Obywatelskiej, a przecież to oni przesądzili o braku konstytucyjnej gwarancji ochrony życia od poczęcia.

Dla koninkturalnych interesów można dogadać się nawet z diabłem :D ...vide PiS z SLD w sprawie podziału TVP.
Posłowie PO podobnie jak PiSu przegłosowałi w 1997r (jako posłowie koalicji AWS) obowiązującą dotychczas ustawę antyaborcyjną.
Jak widzisz bieli i czerni jest niewiele, dominuje szarość :)

Wt lis 03, 2009 12:36

Alus bardzo nie lubisz profesora Wolniewicza, jednak nie jest on pracownikiem Radia Maryja. Wyraża swoje poglądy, tak jak w każdej innej stacji. Jeżeli w Gazecie Wyborczej jakims cudem zostanie wyrażona opinia sprzeciwiająca się aborcji, to ta żydowska gazeta dla Polaków nie stanie się pismem pro life.

Wt lis 03, 2009 17:21

I ten M. Jurek przestał bywac gościem RM, w przeciwieństwie do prof. Wolniewicza, który jest nawet zapraszany na honorowe miejsa przy ołtarzu na wałach jasnogórskich.
Oczywiście dlatego, że jest zwolennikiem eutanazji?
A co do Marka Jurka: niedawno w związanym z RM Naszym Dzienniku znalazłem jego obszerną wypowiedź na temat afery hazardowej, więc trudno powiedzieć, żeby nie gościł w toruńskich mediach. I podejrzewam, że w przeciwieństwie do emerytowanego profesora filozofii, Jurek ma mniej czasu na pokazywanie się na wałach jasnogórskich.
Cytuj:
Dla koninkturalnych interesów można dogadać się nawet z diabłem :D ...vide PiS z SLD w sprawie podziału TVP.
Jesli PO czy LPR mogły dogadywać się z ludźmi SLD w kwestii TVP, to PiSowi już nie wolno?
Cytuj:
Jak widzisz bieli i czerni jest niewiele, dominuje szarość :)
Z tym się jak najbardziej zgodzę :-D

Wt lis 03, 2009 22:52
Alus bardzo nie lubisz profesora Wolniewicza, jednak nie jest on pracownikiem Radia Maryja. Wyraża swoje poglądy, tak jak w każdej innej stacji. Jeżeli w Gazecie Wyborczej jakims cudem zostanie wyrażona opinia sprzeciwiająca się aborcji, to ta żydowska gazeta dla Polaków nie stanie się pismem pro life.

To nie kwestia lubienia, a inne laickie media nie mają stausu nadawcy społecznego, który ma kształtowac sumienia Polaków.
Dlatego oredownik eutanazji w innych mediach nie stanowi problemu, a mediom, których statutem jest Ewangelia, zdecydowanie nie po drodze jest z ludźmi propagującymi zadawanie śmierci, nieważne na jakim etapie życia.

micked - PiS-owi wolno, ale w takim układzie musi zaprzestać swojej linii programowej, zakładającej żadnego kontaktu z komunistami, spadkobiercami systemu ludobójczego.
A M. Jurek będąc posłem, Marszałkiem Sejmu, zawsze wygospodarował czas na wizytę w rozgłośni RM - więc "argument" z brakiem czasu jest marniutką wymówką :-)

Śr lis 04, 2009 9:02

Alus jeżeli prof. Wolniewicz propagował eutanazję w Radiu Maryja to wskaż. Ja czegoś takiego nie słyszałem.

Śr lis 04, 2009 18:47

Alus jeżeli prof. Wolniewicz propagował eutanazję w Radiu Maryja to wskaż. Ja czegoś takiego nie słyszałem.

Obiema ręcamy, ba nawet nogamy, podpisuję się pod tym apelem - testem wiarygodności.
Wskaż Alus, wskaż. Tylko konkretnie. I bez wrzucania kolejnego offtopu, czy obracania kota ogonem.

A co do p. Jurka, to przecież pisuje stałe felietony w Niedzieli. A medium "częstochowskie", jak wiadomo, tak się ma do medium "toruńskiego", jak za przeproszeniem Jarosław do Lecha. Niby różni, ale nadzwyczaj podobni. Czyli, mimo że nie obecny, to jednak Jurek obecny w RM jest. Tylko - używając języka postępu - inaczej.
A to że nie jest przesadnie kochany (za rozbijanie obozu konserwatywno-patriotycznego) to inna para kaloszy. Szanowany za jednoznaczność poglądów i niekoniunkturalność jest.

Śr lis 04, 2009 23:32
Zobacz profil WWW

Szkoda, że nie głosi swoich poglądów w RM.
Na tym polega całe zakłamanie - starsi ludzie nie znają pogladów prof. na temat zabijania starych i nieużytecznych, a więc są oszukiwani uznając pana profesora za bratnią duszę.
Coś w rodzaju oszukańczych umów, gdzie najistotniejsze zapisane jest maczkiem, aby zaiteresowany nie poznał prawdy.
A miało być ponoć "tak-tak, nie- nie".

Cz lis 05, 2009 9:59

meritus napisał(a):

Szkoda, że nie głosi swoich poglądów w RM.

Zatem nie potrafisz wskazać. Cytaty z Rzepy:
Cytuj:
W przypadku eutanazji chodzi przecież o skrócenie życia człowiekowi umierającemu w bezsensownym cierpieniu, podczas gdy w przypadku aborcji zabija się życie, które się dopiero zaczyna. Spędzanie płodu to zabicie własnego dziecka przez matkę i jeśli ktoś uważa, że matka ma prawo zabijać własne dzieci, to niech to głośno powie.

Legalizacja eutanazji, czyli postanowienie, że jeśli ktoś bezsensownie cierpi i pragnie umrzeć, a medycyna rzeczywiście potwierdza, że takiemu człowiekowi nie da się już pomóc, jest jak najbardziej uzasadniona. Lekarza, który w takich okolicznościach pomoże pacjentowi umrzeć, nie można w żadnym wypadku nazwać mordercą.

Wolniewicz dopuszcza eutanazję (czyli pomoc w samobójstwie), ponieważ cierpienie człowieka umierającego uważa za bezsensowne. Człowiek taki ma pogląd. Ja go nie podzielam. Czy dlatego, że tego jego poglądu nie podzielam, mam również nie podzielać wielu takich, w których jesteśmy zgodni? Czy dlatego też RM ma go nie wpuścić za próg, by nie mógł wesprzeć tych wspólnych poglądów? Bzdura. Tym bardziej bzdura, że wielu chrześcijan, w tym niestety katolików, ma podobny pogląd na wolność wyboru momentu własnej śmierci.

Nie obwiniaj Alus Radia Maryja, w konsekwencji to właśnie czynisz, za cudze poglądy. Bo bardzo to nie po chrześcijańsku. Śmierdzi odpowiedzialnością zbiorową.

A swoją drogą, gdy RM nie jest "otwarte" na ludzi postępowych, to jest złe. Ale gdy się wykazuje "otwartością", to też się okazuje się, że jest złe.
Jak tu dogodzić takim wybrednym smakoszom?

Cz lis 05, 2009 16:47
Zobacz profil WWW
Wolniewicz dopuszcza eutanazję (czyli pomoc w samobójstwie), ponieważ cierpienie człowieka umierającego uważa za bezsensowne. Człowiek taki ma pogląd. Ja go nie podzielam. Czy dlatego, że tego jego poglądu nie podzielam, mam również nie podzielać wielu takich, w których jesteśmy zgodni? Czy dlatego też RM ma go nie wpuścić za próg, by nie mógł wesprzeć tych wspólnych poglądów? Bzdura. Tym bardziej bzdura, że wielu chrześcijan, w tym niestety katolików, ma podobny pogląd na wolność wyboru momentu własnej śmierci.

No tak....św. Paweł plótł bzdety ostrzegając:
- "Nie wprzęgajcie się z niewierzącymi w jedno jarzmo" (2 Kor 6,14)

Cytuj:
Nie obwiniaj Alus Radia Maryja, w konsekwencji to właśnie czynisz, za cudze poglądy. Bo bardzo to nie po chrześcijańsku. Śmierdzi odpowiedzialnością zbiorową.

A swoją drogą, gdy RM nie jest "otwarte" na ludzi postępowych, to jest złe. Ale gdy się wykazuje "otwartością", to też się okazuje się, że jest złe.

Bardziej chrześcijańskie i otwarte będzie nazywanie morderców, aborcjonistów, lekarzy uśmiercających starych i chorych, "ludźmi z własnymi pogladami".

Cz lis 05, 2009 17:24

No tak....św. Paweł plótł bzdety ostrzegając:
- "Nie wprzęgajcie się z niewierzącymi w jedno jarzmo" (2 Kor 6,14)

Ależ nie raz przyznawałem, że w cytatach jesteś nadzwyczaj cytata. Polecam ci jednak włożenie odrobinę wysiłku w pogłębienie metod czytania Pisma Świętego. Zacznij np. od katechez Benedykta XVI. Inaczej spadasz w wybiórczość. A z tego miejsca do herezji blisko.

Alus napisał(a):

Bardziej chrześcijańskie i otwarte będzie nazywanie morderców, aborcjonistów, lekarzy uśmiercających starych i chorych, "ludźmi z własnymi pogladami".

Bozia dała ci wolną wolę, więc nazywaj sobie jak chcesz. Ale mnie nie wmawiaj tego czego nie powiedziałem.

Cz lis 05, 2009 18:18
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 168  Następna strona