Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 21:58

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy różaniec zastępuje niedzielną msze?? Pilne ! 
Autor Wiadomość

Ksiądz da rozgrzeszenie z tego, jeśli obiecasz poprawę. :-)

I z własnej woli sam się zbaw.

Pn lis 02, 2009 20:25

Post Re: Czy różaniec zastępuje niedzielną msze?? Pilne !
MlodyJagla napisał(a):
Witam, jako iż chce iść dzisiaj do spowiedzi a nie wiem jednej rzeczy. W niedziele nie poszedłem na normalną mszę, ale poszedłem na różaniec (do kościoła) i nie wiem czy mam się spowiadać z tego jak opuszczenie mszy niedzielnej czy takie coś też się liczy. Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź

Pytanie: co znaczy, że się liczy, albo nie liczy/ Do czego się liczy, albo nie liczy? W czym się liczy, albo nie liczy?
I chyba ważniejsze, po co idziesz do kościoła (nie ważne w tym momencie czy to jest różaniec, czy Msza św. - a na jakiej podstawie wypowiadasz sie w tym miejscu tak autorytatywnie? Wbrew Twemu przekonaniu, w sprawie dotyczacej autora watku, jest to bardzo wazne - pedziwiatr
Poza tym, nawet jeśli spotkasz się z przychylnym księdzem, to kolejne pytanie, czy spotkasz się z Bogiem?
Nie ja tu jestem wyrocznią, ale chyba sam musisz sobie odpowiedzieć na te pytania, choć może ktoś jeszcze coś podsunie. Ważne by nie zostawiać ważnych pytań bez odpowiedzi.
Myślę, że skoro pytasz, to już dużo, bo nie zlewasz tego i coś to dla Ciebie znaczy. Pytanie: co?

odkrywca

www.odkrywca.blogpelendobra.pl

Tak trudno dziś zobaczyć, Boga, bo za bardzo skupiamy się na grzechu. Im bardziej się na nim skupiamy, tym jest go więcej wokół nas i w nas.

Wt lis 03, 2009 23:19
Zobacz profil WWW

Normalnie, pedziwiatr, czemu Ty też jak niektórzy już tu przeze mnie spotkani, nie czytasz tego co piszę. Czy ja napisałem że coś jest mniejsze, nieważne, że różaniec jest ważniejszy, albo że to wszystko mało ważne.
Czytaj troszkę głębiej. Pytania, które zadałem, a które cytowałeś, miały na celu zweryfikowania, czy gość wie po co w ogóle chodzi do kościoła. I w tym przypadku, jeśli nie wie, to nie jest istotne, czy to była Msza, czy różaniec.
Ehh...

odkrywca

Tak trudno dziś zobaczyć, Boga, bo za bardzo skupiamy się na grzechu. Im bardziej się na nim skupiamy, tym jest go więcej wokół nas i w nas.

Śr lis 04, 2009 15:31
Zobacz profil WWW

Pytania, które zadałem, a które cytowałeś, miały na celu zweryfikowania, czy gość wie po co w ogóle chodzi do kościoła. I w tym przypadku, jeśli nie wie, to nie jest istotne, czy to była Msza, czy różaniec.

I tutaj przyznaję rację. Ale jeśli ktoś nie wie po co chodzi do kościoła to i różaniec niewiele mu pomoże. :?

I z własnej woli sam się zbaw.

Śr lis 04, 2009 20:08
I w tym przypadku, jeśli nie wie, to nie jest istotne, czy to była Msza, czy różaniec.
Nie zgadzam się.
To jak ze zwykłym pożywieniem : nawet jeśli dziecko nie wie po co chodzi do stołówki nie jest obojętne jak kaloryczne jedzenie je.

Śr lis 04, 2009 20:13

odkrywca napisał(a):
I w tym przypadku, jeśli nie wie, to nie jest istotne, czy to była Msza, czy różaniec.
Nie zgadzam się.
To jak ze zwykłym pożywieniem : nawet jeśli dziecko nie wie po co chodzi do stołówki nie jest obojętne jak kaloryczne jedzenie je.

No i właśnie po to są te pytania, żeby gościu nie był jak nieświadome dziecko, któremu rodzice wykupili obiad w stołówce (tak na marginesie, skąd ty bierzesz takie porównania?), tylko żeby choć trochę świadomi szedł i słuchał, uczestniczył, a nie tylko odstał swoje.

odkrywca

Cz lis 05, 2009 20:07
Zobacz profil WWW
Owszem, po to są. Ale obojętne to nie jest.
A porównanie jest precyzyjne.

Cz lis 05, 2009 20:14
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2