|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dre
|
 Po co taki temat ?
Wierzyć nie wierzyć na forum dla ludzi wierzących ?
|
Cz lis 05, 2009 20:06 |
|
|
|
 |
WIST
|
Może dlatego że wierzący miewają wątpliwości, a sama wiara jest czymś dynamicznym. Poza tym mogą tu być różni ludzie, niewierzący, lub innowiercy. Nie tworzymy kółka wzajemnej adoracji, wpuszczając tylko wierzących, ale dajemy szanse każdemu wyrazić swoje wątpliwości, czy zaprezentować odmienny pogląd.
Ostatecznie nie potrzeba nic pisać, wystarczy zerknąć na sam dział, oraz jacy ludzie i o czym tu piszą, aby zrozumieć czy jest on potrzebny czy nie. Pytanie pomocnicze, dział ten jest pusty i nikt tu nic nie pisze, ani nie dyskutuje?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz lis 05, 2009 20:13 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Tak, jak powiedział Wist, nie chodzi o kółka wzajemnej adoracji, bo nie byłoby za wiele rozmów, jeden napisałby - Jak to dobrze, że Bóg istnieje, inni by odpisali - tak, bardzo dobrze, zgadzamy się z Tobą. I po dyskusji.
Poza tym wierzący własnie czesto wątpią, a nawet gdy nie wątpią to nie zawsze wszystko rozumieją, nie mają wystarczającej wiedzy, chcą ją poszerzyć, zapytać o coś. Niewierzący zaś hmm różnie czasem może szukają Boga, czasem chcą po prostu przedstawić swój światopogląd i podyskutować z wierzącymi, a forum o wierze jest najlepszym miejscem, bo o tym własnie się tu dyskutuje.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz lis 05, 2009 20:40 |
|
|
|
 |
mazli
|
Temat jak najbardziej zasadny - każdy opiera swój światopogląd nie mogąc 100% uargumentować jego pewności. Wszyscy wierzą w jakieś rozwiązanie i przyjmują jakąś postawę.
|
Cz lis 05, 2009 22:00 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Wierzyć nie wierzyć na forum dla ludzi wierzących ?
Przeciez na forum alkoholikow temat o anticolu; "Zazywac, nie zazywac" tez jest pozadany. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz lis 05, 2009 22:24 |
|
|
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Choćby z racji tego że człowiek ma zawsze jakieś mniejsze lub większe wątpliwości i w tym temacie może je przedyskutować z innymi. A że wykorzystują ten dział inni, niektórzy, wślizgując się tu na podobieństwo węża-kusiciela i szerzą niby to dobre ale z podszeptów szatańskich brane idee, to lepiej żeby osoby słabej wiary omijały ten dział...
|
Cz lis 05, 2009 23:53 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Dlatego właśnie mi, jako zdecydowanemu niewierzącemu, to forum się podoba. Ze względu na swoją tolerancję na tematy, jak i na pojedyncze posty.
|
Pt lis 06, 2009 1:04 |
|
 |
Korat
|
Wiara.pl - Portal ludzi otwartych.
Tak jest napisane na stronie głównej. Zatem powinni sie tu spotykać ludzie, których interesuje kwestia Boga, kościoła i religii bez znaczenia czy są katolikami , wyznawcami innych religii, sekt, czy są teistami, deistami, agnostykami, czy też ateistami. Mile widziana jest otwartość na poglądy innych, choć niestety częstsze jest zacietrzewienie. Pewnie nie jeden ateista sie nawróci , a niejeden wierzący stanie sie katolikiem i być może odnajdą przez to spokój ducha i szczęście. Dla innych ta strona może być źródłem cennych informacji i okazją do zetknięcia się z różnorodnymi ludźmi. Sam najczęściej odwiedzam właśnie ten dział , uważam, że są tutaj najciekawsze tematy.
_________________ "Ktokolwiek znalazł Chrystusa musi dowodzić innych do niego. Wielka radość nie może byc tylko dla siebie. Musi byc przekazywana"
Benedykt XVI
|
Pt lis 06, 2009 20:08 |
|
 |
dre
|
Ja zwykle jeśli tutaj jestem to tylko czytam. Nie mam wątpliwości od około 13 lat. Nie zaglądam tutaj bo czegoś szukam, bardziej to jest nuda a może chęć podbudowania się. Może zabrzmi to brutalnie ale czuje się wśród wierzących tak jak chyba czuje się bogaty wśród biednych, syty wśród godnych czy zdrowy wśród chorych.. Niezręczne to porównanie ale tak ludzie mają..
Zastanawiam się dlaczego ludzie wątpią w to co wierzą, dlaczego po prostu tego nie rzucą, chociaż w zasadzie to wiem..
|
So lis 07, 2009 8:52 |
|
 |
Korat
|
dre napisał(a): Zastanawiam się dlaczego ludzie wątpią w to co wierzą, dlaczego po prostu tego nie rzucą,..
Bo świat nie jest czarno-biały...
_________________ "Ktokolwiek znalazł Chrystusa musi dowodzić innych do niego. Wielka radość nie może byc tylko dla siebie. Musi byc przekazywana"
Benedykt XVI
|
So lis 07, 2009 15:55 |
|
 |
WIST
|
dre oby to nie była pycha, obyś się w tej pewności nie zagubił...
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So lis 07, 2009 16:26 |
|
 |
mazli
|
dre napisał(a): Zastanawiam się dlaczego ludzie wątpią w to co wierzą, dlaczego po prostu tego nie rzucą, chociaż w zasadzie to wiem..
To zastanawiasz się, czy wiesz? Jeśli wiesz podziel się proszę wiedzą.
|
So lis 07, 2009 19:18 |
|
 |
dre
|
Ludzie zostali tak wychowani, bronią swojego tak jak domu, pracy, majątku, bliskich itp.
Pycha ma związek z wiarą ja z nią związku nie mam..
|
Wt lis 10, 2009 16:08 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|