Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 HIstoria Adam i Ewy jest symboliczna. 
Autor Wiadomość

Nie wiem czy Ty znasz czy nie, ale wierzący mają odpowiedź na pytanie o początek świata gotową - powstał stworzony przez Boga, a Bóg istnieje od zawsze i nie ma początku. I niepotrzebne im są naukowe rozważania w stylu Hawkinga.

Niestety, wyraźnie nie rozumiesz różnicy między jedną odpowiedzią i drugą. Odpowiedź biblijna nie jest odpowiedzią naukową, i nie może nią być, bo nauka w czasach biblijnych w ogóle jeszcze nie istniała. Nie ma też nic wspólnego z "potrzebą" naukowych rozważań na ten temat. Po stronie wierzących ich potrzeba jest identyczna z potrzebą każdego innego człowieka - jeden się tym interesuje, a inny nie. Tobie są potrzebne naukowe rozważania Hawkinga ? Do czego ?

Cytuj:
Jak to możliwe, że zwierzęta były skażone marnością jeszcze przed popełnieniem przez człowieka grzechu pierworodnego

A Biblia coś takiego twierdzi ?

Cytuj:
to DOGMAT o grzechu pierworodnym jest tym, bez czego religia katolicka straciłaby swój sens. Bezsensowna byłaby śmierć Chrystusa.

Ależ śmierci Chrystusa można nadawać różne sensy ;)

Cytuj:
Ale chyba zgodzimy się, że "moment w świadomości" nie jest oderwany od czasu

Ale jakiego czasu ? Czas jest pojęciem względnym. W pewnym sensie taki "moment świadomości" jest oderwany od czasu, np. czasu "historycznego" albo "fizycznego".

Cytuj:
Jeśli teraz o czymś myślisz, to odbywa się to tu i teraz, i jak najbardziej możesz zaznaczyć taki moment na osi czasu.

Na pewno ? Nie byłbym tego taki pewien. Jaki to miałby być "moment" ? Punkt ? Czy czas dzieli się na punkty ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 17, 2009 15:04

Czyli Triplex jak widzę, preferujesz rozwiązanie klasyczne. Tam gdzie mi to odpowiada, są to metafory. Tam gdzie wolę być mądrzejszy od wszystkich naukowców świata, są to dosłowne opisy stuprocentowej prawdy ;-)

Triplex napisał(a):
"Filary ziemi" można rozumieć jaki siły podtrzymujące ziemię.

Dokładnie na tej samej zasadzie można

Na początku Bóg stworzył Niebo i Ziemię

rozumieć jako "Na początku był Big Bang w efekcie którego po 10 miliardach lat powstała Ziemia".

Cytuj:
To, że w średniowieczu wierzono, że ziemia jest płaska nie brało się z Biblii, lecz z myśli greckiej

Ani w średniowieczu w to nie wierzono, ani też nie głosiła tego myśl grecka.

Cytuj:
Co ciekawe - ewolucjoniści się z tej "płaskiej ziemi" śmieją, a tymczasem ideologia ewolucjonistyczna wywodzi się z tej samej myśli greckiej!

To tak samo jak "ideologia" heliocentryczna.

Cytuj:
Tam mniej więcej od przełomu XIX i XX wieku nauka znajduje stale to nowe dowody potwierdzające biblijne opisy.

Tia, jasne ;-)

Cytuj:
Oczywiście trudniej o udowodnienie, że początki świata były takie, jak opisuje Biblia, ale nie jest to niemożliwe.

A to ciekawe, bo jakoś dało się udowodnić, że były zupełnie inne ;-)

Cytuj:
Czy Jezus się mylił? I czy mylił się, gdy wspominał o potopie, jako o fakcie historycznym?

OWSZEM.

Wt lis 17, 2009 15:21

No cóż, dopiero teraz dowiaduję się, Witoldzie, że nie jesteś chrześcijaninem. To wiele wyjaśnia.

Pomóż naszej Elizce! - http://www.baptist.gniezno.pl/aktual/Elizy2

Wt lis 17, 2009 15:26

No cóż, dopiero teraz dowiaduję się, Witoldzie, że nie jesteś chrześcijaninem. To wiele wyjaśnia.

Rozumiem że ten fakt dogłębnie cię obraża w związku z czym nie odpowiesz więcej na nic co napisałem, bo bycie ateistą jest wobec ciebie chamskie.

Niestety mój drogi to nie ja jestem tym który ma tu problem. Wbrew temu co być może ci się wydaje, żyjesz w dokładnie tej samej rzeczywistości co ja, która ma dokładnie tą samą historię i dokładnie te same prawidła. I w tej rzeczywistości świat niestety nie powstał 6000 lat temu w 7 dni, choćbyś nie wiem co z tym zrobił :(

Wt lis 17, 2009 15:31

Nauka mówi nam wiele w tym temacie i są przesłanki naukowe nie tylko za młodym wiekiem ziemi, ale też za tym, że wszystko powstało w krótkim czasie.

Szczególnie dendrochronologia oraz warwochronologia.

Co do Adama i Ewy to są postaci czysto metaforyczne i nigdy nie istniejące w realnym świecie.

Wt lis 17, 2009 15:51

A więc Chrystus umarł z powodu czegoś, do czego nigdy nie doszło, gdyż ci, którzy mieli to uczynić są tylko "metaforą"? My, chrześcijanie, wierzymy inaczej. Biblia nam mówi co innego.

A co do nauki to NAUKOWCY dochodzą do wniosku, że świat jest młody i powstał nagle. Biorąc pod uwagę ich ogromną wiedzę, to...

Wt lis 17, 2009 16:01

Cytuj:
Jak to możliwe, że zwierzęta były skażone marnością jeszcze przed popełnieniem przez człowieka grzechu pierworodnego

A Biblia coś takiego twierdzi ?

Tak. Fragment KKK z odnośnikami do Biblii:

Cytuj:
KKK 400 Ustalona dzięki pierwotnej sprawiedliwości harmonia, w której żyli, została zniszczona; zostało zerwane panowanie duchowych władz duszy nad ciałem (Rdz 3, 7.; jedność mężczyzny i kobiety została poddana napięciom (Rdz 3, 11-13.; ich relacje będą naznaczone pożądaniem i chęcią panowania (Rdz 3, 16). Została zerwana harmonia ze stworzeniem; stworzenie widzialne stało się wrogie i obce człowiekowi (Rdz 3, 17. 19). Z powodu człowieka stworzenie "zostało poddane marności" (Rz 8, 20). Na koniec zrealizuje się wyraźnie zapowiedziana konsekwencja nieposłuszeństwa (Rdz 2, 17.: człowiek "wróci do ziemi, z której został wzięty" (Rdz 3, 19). Śmierć weszła w historię ludzkości (Rz 5, 12).

Jak to możliwe, że stworzenie zostało poddane marności dopiero z chwilą popełnienia grzechu pierworodnego, skoro wiemy (m.in. z teorii ewolucji), że było takie od początku swojego istnienia?

Johnny99 napisał(a):
Ale jakiego czasu ? Czas jest pojęciem względnym. W pewnym sensie taki "moment świadomości" jest oderwany od czasu, np. czasu "historycznego" albo "fizycznego". (...) Na pewno ? Nie byłbym tego taki pewien. Jaki to miałby być "moment" ? Punkt ? Czy czas dzieli się na punkty ?

Podziwiam Twoje abstrakcyjne myślenie. Nie musisz mi wskazywać punktu czasu, w którym człowiek popełnił grzech pierworodny. Jeśli jego popełnianie trwało np. 5 minut, to możesz mi wskazać przedział czasu obejmujący te 5 minut. Niemniej jednak te 5 minut kiedyś musiało się rozpocząć, i kiedyś skończyć.

Wt lis 17, 2009 16:02

A co do nauki to NAUKOWCY dochodzą do wniosku, że świat jest młody i powstał nagle. Biorąc pod uwagę ich ogromną wiedzę, to...

Nie wiem dlaczego, ale to zdanie kojarzy mi się ze słynnym: "Naukowcy amerykańscy udowodnili..."

Tak jakby użycie w zdaniu słowa "naukowcy" podnosiło jego wiarygodność, a niestety tak nie jest.

Jeżeli się na kogoś powołujemy, to imiennie, a nie ogólnikiem naukowcy, które nic nie znaczy.

Wt lis 17, 2009 16:37

Niestety jest to kompletna nieprawda mój drogi :(

By nie rzec że kłamstwo po prostu...

Wt lis 17, 2009 17:28
Cóż, "niedawno" to pojęcie względne... wszechświat ma ok 14 mld lat, w sumie to nie tak dawno temu....

Wt lis 17, 2009 18:29

ty chyba nie na poważnie to napisałeś?

Wt lis 17, 2009 18:57

Cytuj:

Wiele na to wskazuje że nie tylko świat ale i człowiek pojawił się nagle. Weźmy człowieka żyjącego 7000 lat temu . Człowiek taki nie różnił się niczym od człowieka żyjącego dziś. Tak samo rozwinięty mózg , intelekt itd. Różnica tkwi jedynie w osiągnięciach jakich dokonał. Cywilizacja jaką znamy pojawiła się nagle.
Na przestrzeni ostatnich 500 lat dokonaliśmy 99,9% wszystkich osiągnięć . Dlaczego nie zrobiliśmy tego wcześniej skoro mózg jaki mamy dziś mieliśmy rzekomo już 20000 lat temu.

Wt lis 17, 2009 20:50

Wiele na to wskazuje że nie tylko świat ale i człowiek pojawił się nagle. Weźmy człowieka żyjącego 7000 lat temu . Człowiek taki nie różnił się niczym od człowieka żyjącego dziś. Tak samo rozwinięty mózg , intelekt itd. Różnica tkwi jedynie w osiągnięciach jakich dokonał. Cywilizacja jaką znamy pojawiła się nagle.
Na przestrzeni ostatnich 500 lat dokonaliśmy 99,9% wszystkich osiągnięć . Dlaczego nie zrobiliśmy tego wcześniej skoro mózg jaki mamy dziś mieliśmy rzekomo już 20000 lat temu.

r4dz10 napisał(a):

Wt lis 17, 2009 20:57

Nie wierzę aby człowiek posiadając takie narzędzie jakim jest ludzki mózg, czekał w ziemiankach kilkadziesiąt tysięcy lat, a potem w 500 lat dokonał 99,9% osiągnięć.

Wt lis 17, 2009 21:13

Dla człowieka głupiego naukowcem są tylko ci, którzy twierdzą tak, jak on sam uważa... jednak jest bardzo wielu naukowców - światowej klasy - którzy twierdzą, że świat ma nie więcej niż 10.000 a Biblia mówi prawdę. Także o potopie, także o Adamie i ewie, i o wszystkich tych sprawach. Nie są jakimiś oszołomami - są pracownikami naukowymi uniwersytetów, z tytułami, wysokiej klasy specjalistami cenionymi na świecie. Są naukowcami - w odróżnieniu od ludzi nie mających promila tej wiedzy co oni, którzy im tej godności odmawiają. jeśli ktoś twierdzi, że nie ma takich naukowców, to jest KŁAMCĄ! Mało tego, że kłamcą, to jeszcze oszołomem głoszącym rzeczy niezgodne z prawdą.

Wt lis 17, 2009 21:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona