Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 02, 2025 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 55  Następna strona
 Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza 
Autor Wiadomość
A gdyby Ty ruszył głowę, doszedłbyś do wniosku, że nie chodzi tu o wieś i miasto dosłownie, tylko o niższe i wyższe warstwy społeczne. Nie bez powodu napisane jest "na dole we wsi" i "w mieście na górze". Po co w kościołach tyle bogactwa? Czy tak łatwiej się modlić? W 2. czy 3. księdze mojżeszowej Bóg mówi, że ołtarze dla Niego mają być z nieociosanego kamienia. Dzisiejsze kościoły nieco zaprzeczają temu nakazowi, nie uważasz?

I Ty rusz głową i
I wy ateiście ruszcie głowa i zdecydujcie wreszcie :D ....wyższe czy niższe warstwy budują kościoły?
Niższe, na dole naogół są ubogie, ledwo ciagna koniec z końcem - więc wynika, że wyższe.
A wy znów non stop twierdzicie, że Kościół otumania, ogłupia.
Zatem wyższe ogłupione?....nonsensy i paradoksy :D

Pn paź 26, 2009 12:24
zbanowana na stałe

A gdyby Ty ruszył głowę, doszedłbyś do wniosku, że nie chodzi tu o wieś i miasto dosłownie, tylko o niższe i wyższe warstwy społeczne. Nie bez powodu napisane jest "na dole we wsi" i "w mieście na górze". Po co w kościołach tyle bogactwa? Czy tak łatwiej się modlić? W 2. czy 3. księdze mojżeszowej Bóg mówi, że ołtarze dla Niego mają być z nieociosanego kamienia. Dzisiejsze kościoły nieco zaprzeczają temu nakazowi, nie uważasz?

Msza Święta może być Celebrowana poza Świątynią - nie ma tu żadnego problemu. To Wierni z Kapłanami tworzą daną Świątynię wg własnej potrzeby i środków finansowych.

Ludzie mają mocne przywiązanie do materii co widać po naszym społeczeństwie konsumpcyjnym. Rozejrzyj się wokół poza Świątyniami.

Pn paź 26, 2009 13:37

Dokładnie co Ci przeszkadza że ludzie dla swojego Boga wznosza świątynie, pomyśl ile pieniedzy jest marnowanych przez ludzi, przez państwa na złe cele. Nie rozumiem jak moze przeszkadzac komus wyglad Kościoła tym bardziej skoro sam na to nie dał złotówki.

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

Pn paź 26, 2009 22:55
zbanowany na stałe

Nie rozumiem jak moze przeszkadzac komus wyglad Kościoła tym bardziej skoro sam na to nie dał złotówki.

Bo sa jednostki ktore lubia sie czepiac innych. Jedynie katolicy niczego nie rzadaja, w nic sie nie wtracaja, wszystko im sie podoba. Pieknie byc katolikiem!

Pn paź 26, 2009 23:11

Pięknie być. Ale to nie prawda że wszystko nam sie podoba. Zło, obłuda nam sie nie podoba i sie na nią nie zgadzamy.
Alus.. ciekawe, że to najczęściej Ci mieszkańcy wsi, Ci ubodzy ludzie są w stanie i chcą bo nikt ich nie zmusza dac pieniadze na Kościół podczas gdy bogaczom jest szkoda każdej złotówki.Nie rozumiem "czepiania się" ludzi któzy DOBROWOLNIE składają ofiary np na budowe świątyń.

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

Pn paź 26, 2009 23:19

Post Ok Frater
Drogi Fraterze to już przestało być zabawne, a stało się przerażające.

Prześledziłam cały temat i nie waham się powiedzieć wprost, że jesteś fanatykiem (Fanatyzm (łac. fanaticus - zagorzały, szalony) – postawa oraz zjawisko społeczne polegające na ślepej i bezkrytycznej wierze w słuszność jakichś poglądów politycznych, religijnych lub społecznych. Przejawem fanatyzmu jest skrajna nietolerancja wobec przedstawicieli odmiennych poglądów. (Ps. przypominasz mi trochę postać kamerlinga z Kodu L. Da vinci (bez obrazy ).

Dobrze jest w coś wierzyć nie neguję tego. Natomiast po twoich postach widać, że dla swojej wiary zrezygnowałeś z normalnego życia. Wydaje ci się, że jesteś nauczycielem, mesjaszem i że masz do spełnienia jakąś misję na Ziemi. Nie chcę cię urazić ale z mojego zawodowego punktu widzenia potrzebujesz opieki psychologa i psychiatry.

Czy nie jest tak, że swoje całe życie podarowałeś Bogu?
Czy masz u swojego boku dziewczynę/ żonę ? Czy żyjesz w celibacie ?
Czy więcej czasu poświęcasz na zrozumienie przekazów twojego Pana, objawień, cudów niż na normalne relację z drugim człowiekiem ?
Spotkałam już wielu ludzi podobnych do ciebie którzy żyją teraz normalnie i lnie przeszkodziło im to w wierze .[/u]

Wt lis 10, 2009 13:52

Rozmyślacz napisał(a):
Kościół to budynki, ludzie, księgi - nie widziałem tam nic nadzwyczajnego...no może nadzwyczaj wyniosłe kościoły za grube pieniądze

W każdym Tabernakulum jest PRAWDZIWY BÓG. I Ci co Kochają BOGA sponsorują Świątynię,
by było miejsce na udzielanie Sakramentów Świętych, na Celebrację Mszy Świętej, by wszyscy Wierzący mogli spokojnie się Modlić bez wpływu na deszcz, wiatr, zimno. By mieli na czym usiąść.

Nikt od niewierzących nie egzekwuje pieniędzy na życie Kościoła.

frater powiedz mi co bierzesz nie wiem palisz... a jak nazwać tace w czasie mszy i to w najważniejszym jej momencie podniesienia tego "ciała jezusa" w postaci chleba ?? ciemnotę się straszy i z ciemnoty ciągnie się kasę ...

na moim osiedlu budują drugi kościół a osiedle ma 500 m na 500 m...
witraże, organy, marmurowe stacje drogi krzyżowej, miedziane dachy, marmurowe posadzki, świeże kwiaty co kilka dni... to się nazywa wiara ?

1000 za ślub, 1000 za pogrzeb, bierzmowanie składka, komunia składka, msza za zmarłego nie mniej niż 30 zł, itp. itd. to jest wiara ???

frater powiem ci coś, to jest pompowanie państwa, czyli nas samych z kasy, brak ewidencji obrotu pieniędzmi w kościele jest mistrzostwem

i uważam że jest to jedna z najlepiej zorganizowanych firm na świecie

firm z półki spółki z o.o.

Wt lis 10, 2009 21:42

1000 za ślub, 1000 za pogrzeb, bierzmowanie składka, komunia składka, msza za zmarłego nie mniej niż 30 zł, itp. itd. to jest wiara Pytajnik?
1000zł szok no w mojej parafii ksiądz mojej siostrze powiedział : Co łaska tylko nie mniej niż 500zł .

Wt lis 10, 2009 21:51
zbanowana na stałe

Włoskie miasto Siena, położone w Toskanii na trzech malowniczych wzgórzach, jest słynne w całym świecie nie tylko ze wspaniałej średniowiecznej architektury, "piazza del Campo" i św. Katarzyny, lecz przede wszystkim z Eucharystycznego cudu, nieustannie trwającego od 1730 r. Wbrew wszelkim prawom fizycznym i chemicznym, 223 Hostie, które zostały konsekrowane 14 sierpnia 1730 r. do dzisiejszego dnia zachowują zadziwiającą świeżość, nie ulegając nawet w minimalnym stopniu procesom psucia. Nawrócony na katolicyzm duński pisarz G. Joergensen, napisał w 1914 r., że jest to jeden z największych w świecie, nieustannie trwających cudów.

Historia tego niesamowitego cudu rozpoczęła się wieczorem 14 sierpnia 1730 r. w wigilię Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Wszyscy mieszkańcy Sieny zgromadzili się w katedrze, aby celebrować uroczyste nieszpory. Inne kościoły w mieście były w tym czasie zamknięte. Złodzieje wykorzystali tę okazję i włamali się do bazyliki św. Franciszka. Poszukując drogocennych rzeczy, wyłamali drzwiczki tabernakulum i zabrali ze sobą srebrną puszkę pełną konsekrowanych Hostii.

Pierwszego oficjalnego rozpoznania Hostii dokonał 14 kwietnia 1780 r. o.Carlo Yipera, Generał zakonu Franciszkanów. W dekrecie napisał: "Fakt zachowania się świętych Hostii w absolutnej świeżości przez 50 lat, uznaliśmy za prawdziwy cud."

Następne rozpoznanie cudownie zachowanych Hostii, miało miejsce 9 lutego 1789 r. przez arcybiskupa Tiberio Borghese. W sprawozdaniu napisał: "Zarówno ja sam, jak i towarzyszące mi osoby, z pomocą lupy skrupulatnie oglądaliśmy Hostie, które zostały rozłożone na dwóch patenach. Stwierdziliśmy ich niezwykłą świeżość i nienaruszony charakter."

Arcybiskup przeprowadził eksperyment zostawiając na 10 lat niekonsekrowane hostie w opieczętowanej puszce, tuż obok Hostii konsekrowanych. Kiedy po 10 latach puszka ta komisyjnie została otwarta, wtedy okazało się, że z niekonserwowanych hostii pozostał tylko ciemnożółty proszek. Komisja pod przewodnictwem biskupa stwierdziła, że fakt ten jeszcze bardziej potwierdza trwający nieustannie cud zachowania w doskonałej świeżości Hostii konsekrowanych w 1730 r.

15 czerwca 1815 r. arcybiskup Sieny zlecił specjalnej komisji, złożonej z teologów i lekarzy przeprowadzenie kolejnego rozpoznania świętych Hostii. Po dokładnych oględzinach komisja potwierdziła cudowny fakt ich nieustannej świeżości. Podobnych rozpoznań i badań w ciągu historii było wiele. Najpoważniejsze przeprowadzono w 1914 r. na polecenie papieża Piusa X. Badania przeprowadziła grupa wybitnych naukowców i profesorów ze Sieny i Pizy. Badania mikroskopijne wykazały, że Hostie zostały wykonane z przaśnej pszenicznej mąki, która zachowała się w doskonałym stanie. Testy stwierdziły normalną zawartość krochmalu. Komisja przypomniała, że przaśny chleb mógłby się przechować przez dłuższy czas tylko wtedy, gdyby został przygotowany w sterylnych warunkach i był przechowywany w antyseptycznym pojemniku. Natomiast Hostie wypieczone były w tradycyjny sposób i przechowywano je w normalnych warunkach, a więc były wystawione na działanie powietrza i różnych mikroorganizmów. Powinny więc były ulec rozkładowi już po kilkunastu latach. Komisja stwierdziła, że doskonale zachowane Hostie, o zadziwiającej świeżości i wspaniałym zapachu, wbrew wszelkim prawom fizycznym i chemicznym, świadczą o wielkim cudzie, którego nauka nie potrafi wyjaśnić. Głównym ekspertem przeprowadzającym badania był światowej sławy chemik prof. Siro Grimaldi. W swoim oświadczeniu między innymi napisał: "Doskonale zachowane święte cząstki niesfermentowanego chleba są zjawiskiem wyjątkowym, które obala naturalne prawo zachowania materii organicznej. Ten fakt jest unikatem w annałach nauki."

Kolejne badania przeprowadzono 3 czerwca 1922 r., z okazji przeniesienia świętych Hostii do nowego ostensorium. Wyniki badań okazały się identyczne z poprzednimi. Został potwierdzony stan doskonałego zachowania i świeżości Hostii. W 1950 r. wykonano nowe drogocenne ostensorium, w którym zostały umieszczone cudowne Hostie. Niestety, stało się ono wielką pokusą dla złodziei, którzy w nocy z 5 na 6 sierpnia 1951 r. skradli je, a święte Hostie rozsypali na dnie tabernakulum. Powiadomiony o kradzieży ks. arcybiskup osobiście policzył Hostie. Były wszystkie 223 cale i dwie połówki.

Do dnia dzisiejszego Hostie zachowują miły zapach przaśnego chleba, pozostają nienaruszone i lśniące, jakby były przed kilkoma dniami wypieczone. Trzeba pamiętać, że Hostie te, konsekrowane w 1730 r. są rzeczywiście Ciałem Chrystusa. Przez ten cudowny znak Jezus Chrystus pragnie uświadomić wszystkim ludziom, że Eucharystia to jest On sam, rzeczywiście obecny w swoim zmartwychwstałym Ciele. Powinniśmy z całego serca dziękować Bogu za ten cudowny znak, dany dla umocnienia naszej wiary w rzeczywistą obecność Zmartwychwstałego Chrystusa w Eucharystii.

Cudowne Hostie są wystawiane do adoracji wiernych siedemnastego dnia każdego miesiąca, w rocznicę odnalezienia ich po kradzieży w 1730 r. Każdego roku w uroczystość Bożego Ciała są niesione w procesji ulicami Sieny. Uczestniczą w niej tysiące wiernych.

Światowej sławy włoski fizyk Enrico Medi po badaniach cudownie zachowanych Hostii napisał: "Historia gwarantuje absolutną kontynuację cudu: są to zawsze te same Hostie z 14 sierpnia 1730 r. Ludzka wiedza zachowuje milczenie wobec tego faktu zwielokrotnionego 223 razy, który nieustannie trwa od przeszło 2,5 wieku. Nie tylko nie potrafi go wyjaśnić, lecz z cala pewnością wie, że nie jest możliwe jego wyjaśnienie, a to dlatego, że fakt ten trwa na przekór wszystkim najbardziej znanym i prostym prawom natury. Mamy tutaj do czynienia z interwencją Przyczyny, która nie jest przedmiotem badań nauki. Ta bezpośrednia interwencja Boga jest cudem w ścisłym tego słowa znaczeniu, który nieustannie trwa przez wieki, aby świadczyć o rzeczywistej obecności Chrystusa w Eucharystii."

Aby oddać cześć cudowi Eucharystycznemu, do Sieny pielgrzymowali święci i papieże: św. Jan Bosko, św. Pius X, bł. Benedykt XV, Pius XI, Pius XII, bł. Jan XXIII, Paweł VI.

Ojciec Święty Jan Paweł II podczas pobytu w Sienie 14 września 1980 r. długo adorował Jezusa obecnego w cudownych Hostiach. Na koniec adoracji wydał okrzyk pełen zachwytu:

„Tu jest Obecność!”

N lis 15, 2009 5:58

normalnie za dużo czytasz na necie a za mało sam myślisz

czasami stan nad tym wszystkim daleko tak z góry i popatrz na samego siebie na to co robisz i pomyśl ilu manipulacjom się poddałeś?

religie to nic innego jak formy wpływu społecznego na ludzi przez instytucje

Śr lis 18, 2009 20:51

Dobra i tak nie ma o co się spierać. Ktoś kogo to interesuje przeczyta to, reszta oleje, tak jak to jest na co dzień z każdą inną rzeczą.
Jeżeli lubi takie informacje to jego wybór i dajmy mu już spokój :)

Śr lis 18, 2009 21:07
Zobacz profil WWW

religie to nic innego jak formy wpływu społecznego na ludzi przez instytucje

Szczególnie jak jesteś apostołem i umierasz za nią śmiercią męczeńską. A może robisz to aby za X lat ktoś mógł z tego czerpać zyski?

dobry_dziekan napisał(a):
Dobra i tak nie ma o co się spierać. Ktoś kogo to interesuje przeczyta to, reszta oleje,

O właśnie. Nie ma potrzeby się atakować odnośnie kto ile czego gdzie czytał i kto ilu manipulacjom się poddał.

Cz lis 19, 2009 2:06

"Darmo otrzymaliscie, darmo dawajcie"

Cz lis 19, 2009 9:32
Słowa Jezusa:

"Darmo otrzymaliscie, darmo dawajcie"

Tyle tylko, że sam Jezus płacił podatek na światynię.
A Paweł pisze:
- "Czyż nie wiecie, że ci, którzy trudzą się koło ofiar, żywią się ze świątyni....Tak też i Pan postanowił, ażeby z Ewangelii żyli ci, którzy głoszą Ewangelię" (1 Kor 9,13-14 ).
Dyskusji może podlegac tylko kwota owego "co łaska".
Przy czym jeden pazerny kapłan jest przytaczany jako przykład wszystkich i tak tworzy się mity.

Cz lis 19, 2009 10:51
zbanowana na stałe

frater napisał(a):
Odpowiedzcie na pytanie nadal aktualne; dlaczego?

frater napisał(a):

Krew z Całunu Turyńskiego i z Chusty z Oviedo i Cudu w Lanciano pochodzi od tego Samego Człowieka, i wykazuje właściwości, jakby Ta Osoba Żyła.

Jest to 100% Dowód na istnienie BOGA, a także na JEGO 100% Obecność w EUCHARYSTI

Tylko, proszę bez wulgaryzmów z niemocy i rozpaczy.

Pytanie poniższe dotyczy Cudu, który trwa do dnia dzisiejszego, i dzieje się bez względu na porę roku.

frater napisał(a):

Może wiecie jaki to Cud związany jest ze św. Ritą, który trwa do dnia dzisiejszego, a nie jest związany z Jej słabo rozkładającym się Ciałem.

N lis 22, 2009 23:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 55  Następna strona