Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 17:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Szukam optymisty, by zapytać: skąd on to ma??? 
Autor Wiadomość

Ja kiedyś byłam pesymistką teraz jestem optymistką. I musze stanowczo powiedzieć, że stało się to dzięki mojej wierze. Taka zmiana sama jest dla mnie zaskoczeniem. Ale jestem optymistką i pomimo wielu problemów jestem szczęśliwa i pozytywnie nastawiona do świata i ludzi[/quote]

N lis 22, 2009 15:51

Pn lis 23, 2009 20:20

Wiara że będzie lepiej.

A nie jest tak, że jeśli człowiek ufa Bogu , to nie musi już wierzyć, że będzie lepiej? Taki człowiek już WIE, że będzie dobrze. Wie, że to co robi, by jego życie było lepsze, to 100% na jakie go w tej chwili stać. Wie też, że Bóg dołoży swoje 100% i wtedy nie może się nie udać. Pytanie, czy Mu ufam na tyle, by WIEDZIEĆ, że będzie dobrze... ?? To ważne pytanie.

www.odkrywca.blogpelendobra.pl

Tak trudno dziś zobaczyć, Boga, bo za bardzo skupiamy się na grzechu. Im bardziej się na nim skupiamy, tym jest go więcej wokół nas i w nas.

Pn lis 23, 2009 22:14
Zobacz profil WWW

Można być też pesymisto-optymistą :-) Przecież zdarzają nam się trudne dni, to nie znaczy, że zawsze wszystko jest super i w każdej sytuacji od razu dostrzegam jakieś dobro. Owszem po pewnym czasie można się obejrzeć za siebie i zobaczyć, że w gruncie rzeczy było to dla mnie dobre, ale to nie znaczy że na bierząco muszę wszystko przyjmować z uśmiechem na twarzy. Ja bardzo często mam takie "wahania" pomiędzy pozytywnym patrzeniem, a mówieniem "wszystko jest do bani", ale ta druga sytuacja jest raczej "incydentem", czymś co nie determinuje mojej ogólnej postawy życiowej - mojego zaufania Bogu i jego prowadzeniu.

Ale konkretnie - dla mnie bardzo pomocna jest regularna modlitwa i życie w łasce uświęcającej - gdy oddalam się od Boga, to i moje patrzenie na świat staje się bardziej ponure.

Wt lis 24, 2009 11:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2