kilka pytań do Świadków J.
Autor |
Wiadomość |
Owieczka_in_black
|
Jak ŚJ mogą być zaliczani do sekt starotestamentalnych, jesli główną ich działalnością jest wypełnianie polecenia Jezusa - głoszenie Ewangelii, poza tym oczekują Jego powtórnego przyjscia, zmartwychwstania i wiecznego życia w raju na ziemi - a podstawą tego wszystkiego jest przecież NT.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pt lis 20, 2009 20:38 |
|
|
|
 |
meritus
|
Co ja mogę odpowiedzieć na owe głoszenie "Ewangelii". Świadkowie Jehowy głoszą inną ewangelię od tej, którą otrzymaliśmy
Ga 1:6-9 Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty! Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą /od nas/ otrzymaliście - niech będzie przeklęty!
Arcana85
Cytuj: Jedyny oficjalny dokument jaki znam o zakazie używania Imienia Bożego w liturgii to ten wydany niedawno przez Benedykta XVI. Ale to nie tłumaczy sprawy skoro poprzedni papież sam używał tego Imienia w swojej twórczości a nawet w BT (I i II wydanie) występuje ono tysiące razy. Więc conajmniej do lat 70-tych nie było w Kościele żadnych uprzedzen do Imienia Bożego a i tak nie zbudowano żadnego kościoła pod wezwaniem Jahwe.
To nie jest kwestia uprzedzeń, ale wierności Tradycji. Chrystus nie wymawiał imienia Jahwe, Apostołowie nie wymawiali tego imienia, Kościół nie wymawia tego imienia w liturgii. Przyzywamy natomiast imię Jezusa, jedyne w którym jest zbawienie. Jesteśmy Świadkami Jezusa. Świadkom Jehowy również tego życzę.
|
Pt lis 20, 2009 21:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owieczka_in_black napisał(a): Jak ŚJ mogą być zaliczani do sekt starotestamentalnych, jesli główną ich działalnością jest wypełnianie polecenia Jezusa - głoszenie Ewangelii, poza tym oczekują Jego powtórnego przyjscia, zmartwychwstania i wiecznego życia w raju na ziemi - a podstawą tego wszystkiego jest przecież NT.
Istotą jest podejście do Łaski i do Prawa.
|
Pt lis 20, 2009 23:57 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Czyli jakie, Marku? Mógłbyś podać jakies przykłady itp?
/Jacek Kaczmarski/
|
So lis 21, 2009 14:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mógłbym, ale nie mam zdrowia.
Musiałbym omówić oba podejścia - chrześcijańskie i parajudeistyczne.
|
So lis 21, 2009 20:26 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
No ok, może jakoś sie tego sama dowiem.
/Jacek Kaczmarski/
|
N lis 22, 2009 13:57 |
|
 |
On
|
Z wielu powodów nie czytam tego wątku i innych. Jednak chcę podrzucić temat do dyskusji. Otóż od zaprzyjaźnionych śJ otrzymałem Strażnicę z 01.11.2009, gdzie na okładce jest ukazane wnętrze jakiejś katedry a w ławce chyba śJ  z ichniejszą książeczką. Tytuł to 'sześć mitów głoszonych w chrześcijaństwie'. W broszurce są omówione te 'mity':
1.człowiek ma nieśmiertelną duszę
2.źli cierpią męki w piekle
3.wszyscy dobrzy ludzie idą do nieba
(te punkty i data wydania to zapewne zbieg okoliczności)
4.Bóg jest Trójcą
5.Maria jest Matką Bożą
6.Bóg akceptuje oddawanie mu czci za pomocą wizerunków
Gdyby forumowicze hurtem wystąpili do Nadarzyna o tę arcyciekawą lekturę to -poza podnieceniem w szeregach śJ wywołanych zamówieniami ich pisemka- można byłoby o czym podyskutować przynajmniej na niektóre punkty.
|
N lis 22, 2009 15:08 |
|
 |
Spragniony
|
też otrzymałem tą broszurę. na każdy z "mitów" jest poświęcone niewiele miejsca, ale ogólnie wydźwięk jest wiadomy - KK znowu się myli i jest religią fałszywą. On ma dobry pomysł żeby jakoś podyskutować o tym. Spróbuję zacząć
Przytoczę taki fragment z pierwszej strony publikacji:
"... od połowy II wieku niektórzy chrześcijanie, uzasadniając własne wierzenia, zaczęli podpierać się koncepcjami dawnych filozofów. Dlaczego? Chcieli zdobyć akceptację rzymskiej inteligencji i w ten sposób pozyskać więcej nowych współwyznawców. W gronie takich chrześcijan wyróżnił się Justyn Męczennik. Twierdził on, że Syn Boży objawił prawdę greckim filozofom na długo przed tym, zanim przyszedł jako Jezus"
Czy to prawda, że Justyn faktycznie tak uważał? Osobiście tutaj pierwszy raz się spotkałem z tym poglądem, więc mnie to zainteresowało.
Pozdrawiam
|
N lis 22, 2009 16:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę że powinni udowadniać swoje twierdzenia ci, którzy takie bzdury głoszą - a nie my że "nie uważał".
|
N lis 22, 2009 19:09 |
|
 |
On
|
Andrzej Wronka o Świadkach Jehowy - fachowość i humor
http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index. ... ach-jehowy
|
Wt lis 24, 2009 17:50 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: ekstrapolacja stosunków między ludźmi na stosunki Bóg-człowiek. Nie kręć, tylko odpowiedz na pytanie. Cytuj: To tak jakbym napisał że Trójca jest kłamstwem A gdzie ja piszę, że coś jest kłamstwem ? To Ty cały czas wszystkich oskarżasz o kłamstwo. Odpowiedz na pytanie. Cytuj: Prorocy nie uzywali go ale jak zapisywali własne wypowiedzi to wstawiali w odpowiednich miejscach. Jest w tym coś śmiesznego ? Bo nie rozumiem.
Oczywiście, wszak skoro jest podtrzymywana przez "skompromitowane moralnie" wyznanie, to poprawna być nie może. Rzekł arcana85.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lis 25, 2009 11:42 |
|
 |
arcana85
|
Marek MRB napisał(a): Po prostu katolicyzm jest wiarą Nowego Testamentu (i dlatego mówią do Boga Ojcze, podobnie jak Nowy Testament), zaś Świadkowie Jehowy (mimo że uznają werbalnie NT) są zaliczani przez wielu badaczy do sekt starotestamentalnych.
Tak?, Ciekawe. To podaj proszę tylko kilka nazwisk z tych "wielu badaczy". Poważne źródła naukowe (jak PWN, czy źródła uniwersyteckie) nie piszą o ŚJ per "sekta" to po pierwsze. Zazwyczaj ŚJ umieszczani są przez takowe źródła w tradycji protestanckiej, a niekiedy wyrózniani sa jako odrębna religia w ramach chrześcijaństwa (zazwyczaj nazywana nurtem badackim) obok katolicyzmu, prawosławia i protestantyzmu.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Cz lis 26, 2009 12:49 |
|
 |
Johnny99
|
Arcana, to co, bawimy się znowu w klasyfikacje wyznań ?  Bo sformułowanie "osobna religia w ramach chrześcijaństwa", i zaliczanie do tej klasyfikacji "protestantyzmu", w odróżnieniu od "nurtu badackiego" trochę mnie drażni 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lis 26, 2009 12:52 |
|
 |
arcana85
|
meritus napisał(a): Co ja mogę odpowiedzieć na owe głoszenie "Ewangelii". Świadkowie Jehowy głoszą inną ewangelię od tej, którą otrzymaliśmy
Ga 1:6-9 Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty! Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą /od nas/ otrzymaliście - niech będzie przeklęty! No to jest własnie jeden z wielu fragmentów w których apostołowie zapowiadali nadejście odstępstwa (Dzieje 20:29 "Wiem, że po moim odejściu wejdą między was wilki drapieżne, nie oszczędzając stada") które wkrótce po ich śmierci się zrealizowało modyfikując pierwotne nauki i tak oto około IV wieku ukształtowała się "katolicka ewangelia" którą nazywasz Tradycją, którą dziś głosi Kościół. Tak więc masz racje że to dwie rózne rzeczy. meritus napisał(a): Arcana85 Cytuj: Jedyny oficjalny dokument jaki znam o zakazie używania Imienia Bożego w liturgii to ten wydany niedawno przez Benedykta XVI. Ale to nie tłumaczy sprawy skoro poprzedni papież sam używał tego Imienia w swojej twórczości a nawet w BT (I i II wydanie) występuje ono tysiące razy. Więc conajmniej do lat 70-tych nie było w Kościele żadnych uprzedzen do Imienia Bożego a i tak nie zbudowano żadnego kościoła pod wezwaniem Jahwe. To nie jest kwestia uprzedzeń, ale wierności Tradycji. Chrystus nie wymawiał imienia Jahwe, Apostołowie nie wymawiali tego imienia, Kościół nie wymawia tego imienia w liturgii. O tym czy Jezus wymawiał imię JHWH to było w temacie "I nie ma już JAHWE" (polecam sobie odswierzyć). Odnalezione fragmenty papirusów i świadecta takich osób jak choćby Hieronim poświadczają że zarówno pierwotnie w septuagincie jak i w pismach chrześcijan występowało Imię Boże. Jako że zakaz jego wymawiania nasilający się w ostatnich wiekach p.n.e. był częścią judaistycznej tradycji zniekształcającej i uniwazniającej Pisma Hebrajskie, trudno się spodziewać by Jezus ulegał temu przesądowi skoro wielokrotnie potępiał faryzeuszy i uczonych w piśmie za tą "tradycje" którą unieważniali święte pisma. Sam zresztą rzekł uczniom gdy modlił się do Ojca: Jana 17:26 "Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby miłość, którą Ty Mnie umiłowałeś, w nich była i Ja w nich"Jakie Imie Boga objawił Jezus swoim uczniom? Czy nie to które próbowali zakryć przed ludem żydowcy nauczyciele prawa? meritus napisał(a): Przyzywamy natomiast imię Jezusa, jedyne w którym jest zbawienie. Jesteśmy Świadkami Jezusa. Świadkom Jehowy również tego życzę.
No popatrz, a czyim świadkiem był Jezus? Był świadkiem swego Ojca, tego własnie starotestamentowego Boga JHWH. Jemu oddawał cześć, do niego się modlił, o nim opowiadał ludziom, spełniał jego wolę.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Cz lis 26, 2009 13:13 |
|
 |
arcana85
|
Marek MRB napisał(a): Myślę że powinni udowadniać swoje twierdzenia ci, którzy takie bzdury głoszą - a nie my że "nie uważał".
A to akurat proste.
Marku, czyżbyś nie czytał Apologii Justyna Męczennika?
Wspomniany fragment ma chyba na myśłi Apologia I:59
"Dowiedzcie się również, że to od naszych nauczycieli, a właściwie od Logosu, który przemawiał przez proroków, Platon przyjął swą naukę, iż Bóg uczynił świat przetwarzając bezkształtną materię. Posłuchajcie bowiem, co mówi Mojżesz, pierwszy nasz prorok a, jak już stwierdziliśmy wyżej, starszy od wszystkich pisarzy greckich. Oto Duch proroczy, objawiając przezeń, jak i z czego Bóg na początku świat stworzył, mówi dosłownie: „Na początku stworzył Bóg niebo i ziemię, ziemia zaś była jeszcze niewidzialna i bezkształtna, a ciemności leżały nad przepaścią i Duch Boży unosił się nad wodami. I rzekł Bóg: niech się stanie światłość. I tak się stało" (Rdz l, l-3). A zatem cały świat powstał za sprawą Logosu Bożego z tej materii, o której Mojżesz mówi powyżej. Tego właśnie nauczył się Platon oraz ci wszyscy, co tak samo głoszą, a do których należymy również my, o czym możecie się przekonać. Nawet wzmiankę o „Erebie", o jakim mówią wasi poeci, znajdujemy po raz pierwszy u Mojżesza. "
60
" Platon, dając w swym Timajosie wyjaśnienie świata, mówi o Synu Bożym: "Rozpostarł go w całym świecie (jako jego duszę) na kształt litery Chi"; i tutaj oparł się on na Mojżeszu. Czytamy bowiem w pismach Mojżeszowych, że gdy Izraelitów po wyjściu z Egiptu opadły na pustyni jadowite gady - żmije, aspidy i węże wszelkiego rodzaju - niosące śmierć ludowi, wówczas Mojżesz z natchnienia i rozkazu Bożego sporządził krzyż miedziany i umieściwszy go ponad świętym namiotem, rzekł do ludu: "Jeśli na to wyobrażenie z wiarą patrzyć będziecie, znajdziecie ocalenie". I zaraz, jak się w dalszym ciągu dowiadujemy, wyginęły węże, a lud uszedł śmierci. Oto, co Platon czytał, ale czego nie rozumiał dokładnie. Biorąc krzyż za literę Chi orzekł, że druga po Bogu najwyższa Potęga rozpostarła się po całym świecie na kształt owej litery. Mówił też Platon jeszcze o trzeciej jakiejś istocie, ponieważ wyczytał u Mojżesza przytoczone przez nas powyżej zdanie, że "Duch Boży unosi się nad wodami..." Tak więc to nie my powtarzamy cudze twierdzenia, lecz przeciwnie, wszyscy inni nas naśladują. U nas można słyszeć i nauczyć się o tych rzeczach nawet od takich ludzi, którzy czytać nie umieją; chociaż bowiem w mowie wydają się oni prostakami i barbarzyńcami, to jednak w duchu są naprawdę mądrzy i pełni wiary. Niektórzy z nich to wręcz kaleki i ślepcy. Widać, że przez nich przemawia nie mądrość ludzka, lecz moc Boska. "
|
Cz lis 26, 2009 13:23 |
|
|
|