Autor |
Wiadomość |
BladzacyAniolek
|
 Komunikanty
Ja mam takie pytanie dotyczące Komunikantów. Ostatnio widziałam taką sytuację: Kapłan w zakrystii, podchodzi do szafeczki, w której trzyma Komunikanty, wyciąga je, przekłada do takiej małej puszeczki, nie wiem jak to się nazywa; no i przy okazji jeden sobie zjadł.  Było to wszystko chwilę przed Mszą Świętą. Podczas Mszy oczywiście, ponownie brał Hostię.
Jak to zobaczyłam byłam w szoku, bo z tego co wiem, z tego co mnie uczono, to nie wolno o tak sobie spożywać Komunikantów kiedy się chce, i jeszcze nie w czasie Mszy Św.
Nie wiem, może się mylę, może Kapłan miał do tego prawo.
Co o tym sądzicie?
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Wt lis 24, 2009 11:35 |
|
|
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
Mnie się wydaje, z tego, co zrozumiałam z opisanej sytuacji, że te komunikanty w zakrystii nie były konsekrowane, więc były zwykłymi opłatkami (nawet chyba nie błogosławionymi). A ograniczenia dotyczą Ciała Chrystusa, a więc Hostii (komunikantów) po konsekracji.
No ale ja nie jestem liturgistą... 
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
Wt lis 24, 2009 11:40 |
|
 |
kawa
|
W zakrystii, w szafce, w woreczku pewnie foliowym nikt nie przechowuje Ciała Chrystusa. Ksiądz wyjmował po prostu niekonsekrowane komunikanty, będące przed transsubstancjacją de facto zwykłymi opłatkami/ ciasteczkami. Dodatkowo, jeśli miał kilka Mszy tego dnia, nie obowiązywał go post eucharystyczny, więc mógł sobie w zakrystii podjadać. 
|
Wt lis 24, 2009 11:57 |
|
|
|
 |
BladzacyAniolek
|
Nie miał przed sobą kilku mszy, to jest mała kapliczka.
Czyli co, ja też sobie je mogę podjadać, tylko dlatego, że nie leżą w tabernakulum??
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Wt lis 24, 2009 12:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlatego że są zwykłymi opłatkami (takimi jak np. na Wigilię), a nie Ciałem Pana Jezusa.
|
Wt lis 24, 2009 12:28 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Dokładnie, to był po prostu zwykły chleb
|
Wt lis 24, 2009 12:38 |
|
 |
paul1205
|
Pamiętam, gdy byłem jeszcze małym ministrantem. Księdzu po mszy wysypało się z woreczka na stół kilka komunikantów i pozwolił nam je zjeść. Ileż było wtedy radości, chyba każde dziecko lubi opłatek. Nie ma w tym nic złego gdyż są to zwykłe, niekonsekrowane cisteczka.
|
Wt lis 24, 2009 15:59 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: są to zwykłe, niekonsekrowane cisteczka
Nie ciasteczka, tylko chleb
|
Wt lis 24, 2009 16:11 |
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
kawa napisał(a): nie obowiązywał go post eucharystyczny
jak to nie obowiązywał? każdego obowiązuje,księdza nie obowiązuje?
|
Wt lis 24, 2009 18:57 |
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
Owszem, księdza nie obowiązuje - albo raczej nie zawsze obowiązuje. Mówi o tym kan. 919 par. 2 Kodeksu Prawa Kanonicznego:
Cytuj: § 2. Kapłan, który tego samego dnia sprawuje dwa lub trzy razy Najświętszą Eucharystię, może przed drugim lub trzecim sprawowaniem coś spożyć, chociażby nie zachodziła przerwa jednej godziny. Wyjątek dotyczy też osób starszych i chorych oraz ich opiekunów: Cytuj: § 3. Osoby w podeszłym wieku lub złożone jakąś chorobą, jak również ci, którzy się nimi opiekują, mogą przyjąć Najświętszą Eucharystię, chociażby coś spożyli w ciągu godziny poprzedzającej.
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
Wt lis 24, 2009 19:04 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
 Re: Komunikanty
Z mojego pytania zrobiła się dyskusja o poście eucharystycznym. 
A co do Kapłana, była to jego pierwsza Msza.
Co do komunikantów, zapytałam drugiego Księdza, odpowiedział, że raczej nie wolno ich o tak sobie spożywać. 
A wracając do tego postu eucharystycznego, czy jeśli dane osoby, go nie przestrzegają, to popełniają grzech ciężki? Chodzi mi o osoby, które nie mają problemu ze zdrowiem, i dla których taki post nie jest trudny do wypełnienia.
|
Wt gru 01, 2009 0:38 |
|
 |
meritus
|
jak ktoś jest chory, to go post eucharystyczny nie obowiązuje, podobnie osób opiekujących się chorymi (Kan 919 par. 1 i 3 KPK) poza tym spożywanie lekarstw i wody nie narusza postu eucharystycznego co do opłatków w zakrystii, sam sobie kilka razy podjadałem (wina nie popijałem, żeby było jasne), podobnie mam tendencję do zjadania opłatka wigilijnego, w sumie nie powinienem, bo jest pobłogosławiony, ale taki z supermarketu to można i do piwa nawet 
|
Wt gru 01, 2009 1:37 |
|
 |
szumi
Moderator
|
BladzacyAniolek napisał(a): A wracając do tego postu eucharystycznego, czy jeśli dane osoby, go nie przestrzegają, to popełniają grzech ciężki? Chodzi mi o osoby, które nie mają problemu ze zdrowiem, i dla których taki post nie jest trudny do wypełnienia.
Nie jest to grzech śmiertelny. Brak poważnej materii czynu. Post ma nam pomóc w przeżyciu Mszy. Ale jest to pewna nieprawidłowość - nazwałbym to grzechem powszednim, nie śmiertelnym.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt gru 01, 2009 7:38 |
|
 |
adzia1989
|
Mój przyszły mąż jest lektorem... i powiedział że spozywani komunikantów wyciąganych z woreczków czy pudełka nie jest grzechem bo nie są one po konsekracji... i wolno jest to zwykły opłatek
_________________ adzia1989
|
Wt gru 01, 2009 11:09 |
|
 |
meritus
|
Wyjadanie komunikantów nie jest jakimś naruszeniem sacrum, ale też pamiętać trzeba, że opłatki stanowią czyjąś własność i sam fakt bycia ochrzczonym i członkiem Kościoła nie upoważnia do samowolnej konsumpcji opłatków z woreczka. 
|
Wt gru 01, 2009 12:55 |
|
|
|