Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Następna strona
 Krzyże w szkole 
Autor Wiadomość
Werdykt sam, mozesz sobie przeczytac tu (zakladam, ze rzetelnie przetlumaczony)
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6954

Co to jest Laicyzm tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Laicyzm
I o konsekwencjach, jakie z tego wynikaja:
Ostatnio we Francji kwestia ta była przedmiotem burzliwej debaty publicznej. Zastanawiano się, czy publiczne obnoszenie się z symbolami religijnymi (hidżab, turban Sikhów, duże krzyże, Gwiazdy Dawida, jarmułki) powinny zostać zakazane na terenie szkół publicznych. Ostatecznie po długiej debacie taki zakaz wprowadzono.

Inny-punkt-widzenia moze sam poszukasz sobie tego prawa, ktore zezwala na flagi McDonalda a nie zezwala na krzyze?
Biorąc pod uwagę powyższe okoliczności, Trybunał stwierdza, że nastąpiło naruszenie art. 2 Protokołu nr 1, rozpatrywanego razem z artykułem 9 Konwencji.

Moze jako kolejny krok trzeba bedzie zdjac krzyze z kosciolow i wymazac z wszelkich grafik, bo sie kojarza swiatopogladowo i ktos o "nieuksztaltowanych pogladach" jeszcze sie zgorszy?

Naprawde, zostana nam tylko dynie...

Wt lis 24, 2009 18:43

Inny-punkt-widzenia moze sam poszukasz sobie tego prawa, ktore zezwala na flagi McDonalda a nie zezwala na krzyze?

A gdzie są te flagi McDonalda? W szkołach, urzędach, sejmie czy senacie takowych nie zauważyłem. Jestem przekonany, że gdyby takowe się pojawiły, to również byłby problem nierównego traktowania różnych podmiotów. O ile pamiętam, nie tak dawno mieliśmy "skandalik", bo wysoki urzędnik państwowy wystąpił w odzieży z logo jakiejś firmy (które mało kto zauważył, ale jakiś dziennikarz się dopatrzył).

Wt lis 24, 2009 18:55

A gdzie są te flagi McDonalda? W szkołach, urzędach, sejmie czy senacie takowych nie zauważyłem.

Dodam jeszcze, że mam na myśli miejsca w bezpośredniej bliskości symboli państwowych, a nie np. u jakiegoś ucznia na tornistrze.

Wt lis 24, 2009 19:00

Cytuj:
Cytat:
SCh: Ale przyznasz, że to inna kategoria niż gdy np. czterech (większość) okłada jednego (mniejszość)

YS: zwłaszcza, ze ów jeden wyciągnie pistolet. Mój odnośnik jest wprost adekwatny do twojego SweetChild porównania.

SCh: Tak Ci się tylko wydaje, bo nie zrozumiałeś mojego porównania

wiem, że to odgrzewany kotlet, ale możesz inaczej? Jeżeli nie zrozumiałem porównania, chciałbym wiedzieć gdzie się zgubiłem.

Cz lis 26, 2009 11:19

SweetChild

Cytuj:
Cytat:
SCh: Ale przyznasz, że to inna kategoria niż gdy np. czterech (większość) okłada jednego (mniejszość)

YS: zwłaszcza, ze ów jeden wyciągnie pistolet. Mój odnośnik jest wprost adekwatny do twojego SweetChild porównania.

SCh: Tak Ci się tylko wydaje, bo nie zrozumiałeś mojego porównania

wiem, że to odgrzewany kotlet, ale możesz inaczej? Jeżeli nie zrozumiałem porównania, chciałbym wiedzieć gdzie się zgubiłem.

Pistolet odpowiadałby siłowemu zdjęciu krzyży. W naszym przypadku ten jeden poszedł się poskarżyć do nauczyciela.

Cz lis 26, 2009 12:01

Post Re: Krzyże w szkole
SweetChild to jest pomieszanie dwóch płaszczyzn.

Jeżeli jest mowa o starciu siłowym (raczej z przymrużeniem oka) to wówczas owej bójce odpowiadałby pistolet właśnie. Jedno i drugie jest przerysowaniem.
Jednakowoż, skoro schodzimy z tego pułapu przenośni, to schodźmy z obydwu stron jednakowo. Czwarty uczeń jak mówisz poszedł poskarżyć sie nauczycielowi - ETPC, ale nie za pobicie lecz za to że nie chciał się bawić z pozostałą trojką. Lub, jak to juz było wcześniej przytaczane przez Alusa, on ma okulary a oni nie, i czuje się przez to gorszy.

ps. Krzyż jest nieodmiennie symbolem polskiej kultury i tożsamości.

Pn lis 30, 2009 8:47

ysuk-san napisał(a):
Lub, jak to juz było wcześniej przytaczane przez Alusa, on ma okulary a oni nie, i czuje się przez to gorszy.

:kreci: Nie, już dwa razy to wyjaśniałem, ale podobno do trzech razy sztuka: ja np. nie chciałbym, aby moje dzieci chodziły do szkoły, w której pod godłem wisi półksiężyc. I nie dlatego, że czuję się gorszy (ani lepszy).

ysuk-san napisał(a):

Myślę, że to PS jest istotne. Ci, którzy się z tym zgadzają, bronią krzyża i tak mniej więcej przebiega linia podziału (bardziej niż na zasadzie teizm/ ateizm).

Pn lis 30, 2009 10:29

"Krzyż jest nieodmiennie symbolem polskiej kultury i tożsamości."
Ja traktuje krzyż jako symbol wiary, ale równocześnie jest on dla mnie symbolem naszej kultury i tożsamości.

Pn lis 30, 2009 12:32

Cytuj:
ja np. nie chciałbym, aby moje dzieci chodziły do szkoły, w której pod godłem wisi półksiężyc.

Dlaczego ? Jeżeli mieszkałbym w kraju, w którym islam jest istotną częścią ogólnonarodowej tradycji, to nie miałbym nic przeciwko. Po prostu wytłumaczyłbym dzieciom co oznacza ten znak, dlaczego on wisi w szkole, a u nas w domu nie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 30, 2009 12:46

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
ja np. nie chciałbym, aby moje dzieci chodziły do szkoły, w której pod godłem wisi półksiężyc.

Dlaczego ? Jeżeli mieszkałbym w kraju, w którym islam jest istotną częścią ogólnonarodowej tradycji, to nie miałbym nic przeciwko. Po prostu wytłumaczyłbym dzieciom co oznacza ten znak, dlaczego on wisi w szkole, a u nas w domu nie.

Ale ja nie pisałem "gdybym mieszkał w kraju, w którym islam jest istotną częścią ogólnonarodowej tradycji" ;)

A nie chciałbym, bo uważam, że dane przesłanie jest negatywne i ma niekorzystny wpływ na moje dzieci. Mechanizm chyba podobny, jak np. w przypadku sprzeciwu wobec "promowaniu homoseksualizmu" w szkołach.

Pn lis 30, 2009 13:17

SweetChild jak zwykle przeginasz w swych porównaniach.
Akurat homoseksualizm wiąże się z walką z religią.

Cytuj:
uważam, że dane przesłanie jest negatywne i ma niekorzystny wpływ na moje dzieci.
Teraz chodzi o półksiężyc, krzyż czy w ogóle symbol religii lub tradycji?
Pozwolę sobie sądzić, że idzie o ostatnie.
Tyle że każda, jaka by to nie była religia za najważniejszą cechę wskazuje miłość. Problem z interpretacją ludzi, ale to już wynaturzenie.

Dajmy ludziom wolny wybór. Nie ma przecież w Polsce obowiązku wiszenia krzyży. Jeżeli chcą, niech wiszą, jeżeli ie, niech zostaną ściągnięte. Ale odwoływanie się do sadu, nie mającego pojęcia czym jest religia lub tradycja inna niz ich własna. jest jawnym ograniczaniem wolności.
ETPC jest raczej kpiną niż ochroną praw człowieka, skoro pozwala na łamanie pierwszego z praw - prawa do życia. Ale rozwodzenie się nad tym byłoby jawnym off topem.

Pn lis 30, 2009 16:01
Cytuj:
Dajmy ludziom wolny wybór. Nie ma przecież w Polsce obowiązku wiszenia krzyży. Jeżeli chcą, niech wiszą, jeżeli ie, niech zostaną ściągnięte. Ale odwoływanie się do sadu, nie mającego pojęcia czym jest religia lub tradycja inna niz ich własna. jest jawnym ograniczaniem wolności.
ETPC jest raczej kpiną niż ochroną praw człowieka, skoro pozwala na łamanie pierwszego z praw - prawa do życia. Ale rozwodzenie się nad tym byłoby jawnym off topem.

Bomba! Jednym słowem każdy ma wybór. Katolik chce wieszać krzyż - wiesza. A jak Żyd chce powiesić obok gwiazdę dawida - ma prawo. Następnie obok zawiśnie półksiężyc.

Super. Dla mnie bomba. Równe prawo dla wszystkich zarejestrowanych u nas związków wyznaniowych.

A co do krzyża jako symbolu. To nie jest absolutnie mój symbol.

Crosis

Pn lis 30, 2009 17:41

Crosis.
A Ty wciąż jedno.
Wolność =/= anarchia.

Pn lis 30, 2009 18:13

Crosis - żaden żyd nie zgodzi się na wieszanie symboli judaistycznych obok krzyża. Rabini wzniosą taki rejwach, że szpalty Gazety Wyborczej ulegną samozapłonowi od wytworzonej temperatury.

Wt gru 01, 2009 0:10

ysuk-san napisał(a):
SweetChild jak zwykle przeginasz w swych porównaniach.
Akurat homoseksualizm wiąże się z walką z religią.

Bzdura.

Wt gru 01, 2009 0:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Następna strona