Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 SZCZERA SZCZEROŚĆ 
Autor Wiadomość

Post SZCZERA SZCZEROŚĆ
Na ile jesteśmy szczerzy w stosunku do innych a na ile tą szczerość udajemy?Nawet gdyby wszyscy byli pod tym względem ideałami co by to mogło nam przynieść.Może czasami wręcz należy być nieszczerym aby zachować stabilność danej sytuacji i nie powodować napięć międzyludzkich?

Pt lis 20, 2009 22:21

Post Re: SZCZERA SZCZEROŚĆ
Trudna sprawa. Niby prawda nas wyzwoli ale lepiej naściemniać żeby łatwiej się żyło. Tak naprawdę to jakbyś chciał każdemu prawdę w oczy walić to marnie by to się skończyło. Może inaczej. Każdy autorytet Ci powie że masz mówić tylko prawdę ale sam kłamie przez większą część życia. Ogólnie bardzo ciężki temat wywołałeś.

Śr gru 02, 2009 20:33

Witam Cię serdecznie.Mam świadomość tego,że jest to trudny temat i nawet zainteresowanie nim świadczy o tym,zatem tym bardziej mam do Ciebie większy szacunek.Widzisz to są sytuacje,które należą do tabu ale twoja interpretacja jest bardzo trafna i całkowicie oddaje realia tego tematu--jednym słowem,szczera szczerość jest w mniejszości nawet w niektórych sytuacjach nie wskazana nawet jeżeli pożądana.POZDRAWIAM Z CAŁEGO SERCA :-D

Cz gru 03, 2009 22:57

Ja myślę że zainteresowanie jest tylko nikt Ci się nie przyzna że się mija na co dzień z prawdą. Jak mówiłeś/łaś tabu.

Pt gru 04, 2009 0:03

CzłowiekBezOczu napisał(a):
Ja myślę że zainteresowanie jest tylko nikt Ci się nie przyzna że się mija na co dzień z prawdą. Jak mówiłeś/łaś tabu.

Myślę, że jest całkiem sporo osób, które nie mijają się z prawdą w „trudnych sytuacjach” zachowując milczenie. :)

Pt gru 04, 2009 13:42

Milczenie często jest bardziej wymowne niż jakiekolwiek słowa. Nie polecam. Szczególnie w sytuacji kiedy musisz coś odpowiedzieć a staniesz jak niemy słup. To tylko prowokuje pytającego do przejechania się po Tobie i wysłuchania opinii typu że głuchy jesteś czy coś podobnego.

Pt gru 04, 2009 14:59

Milczenie często jest bardziej wymowne niż jakiekolwiek słowa. Nie polecam. Szczególnie w sytuacji kiedy musisz coś odpowiedzieć a staniesz jak niemy słup. To tylko prowokuje pytającego do przejechania się po Tobie i wysłuchania opinii typu że głuchy jesteś czy coś podobnego.
Chodziło mi raczej o przemilczenie swojej opinii niż o grobową ciszę.

Pt gru 04, 2009 15:29

Zatem jakie wnioski?--A może same kłamstwo nie jest złem ale złem staje się wtedy kiedy używasz go do czynienia zła bo kiedy jesteśmy nie szczerzy aby kogoś ratować to zmienia postać rzeczy.Nasuwa się taka myśl--niemożliwym jest aby być szczerym w każdej sytuacji,czyli co--musimy kłamać?

So gru 05, 2009 0:24

toydo napisał(a):
...czyli co--musimy kłamać?

Przykre to ale prawdziwe :(

So gru 05, 2009 13:07

toydo napisał(a):
...czyli co--musimy kłamać?

Jestem przekonany, że wystarczyłoby umiejętnie unikać wygłaszania wszystkich swoich opinii. :)

So gru 05, 2009 15:00

Tak przy okazji chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt zagadnienia. Dlaczego kłamiemy ? Czyż nie dlatego że ustalone zasady życia mają się do rzeczywistości jak pięść do nosa ? Piętnujemy zdradę a gdzieś widziałem jakieś procenty tych co chodzą po bokach i były przerażające. Narzekamy na pijanych kierowców a u moich teściów na wiosce młodzież naprana jak meserszmit buja się stadnie samochodami chwaląc się potem swoimi "wyczynami". Mówi się że politycy są służącymi narodowi a w każdej gazecie można przeczytać jak ta "służba" wygląda i jak kwitnie kolesiostwo i TKM. Mówi się że trzeba pracować żeby żyć godnie (finansowo) tymczasem jedyne osoby które żyją godnie to cwniaki z układami którzy w życiu nie splamili się pracą a miliony wyczarowali bóg wie skąd a najprawdopodobniej ukradli. Takie przykłady można mnożyć ale już mi się nie chce. Wygląda na to że etyka,etos,czy inne to tylko puste słowa używane do mamienia gawiedzi za pieniążki.

So gru 05, 2009 16:31

Dlaczego kłamiemy? Czyż nie dlatego że ustalone zasady życia mają się do rzeczywistości jak pięść do nosa? Piętnujemy zdradę a gdzieś widziałem jakieś procenty tych co chodzą po bokach i były przerażające.
Czy ustaloną zasadą, skłaniającą nas do kłamstwa jest chodzenie po bokach, czy potępienie zdrady? Może to dziwne, ale nie odczuwam żadnej presji by zdradzać, ani by zdradę potępiać (choć owszem, uważam ją za złą, i się z tą opinią nie kryję).

Narzekamy na pijanych kierowców a u moich teściów na wiosce młodzież naprana jak meserszmit buja się stadnie samochodami chwaląc się potem swoimi "wyczynami".
I znowu: nie czuję presji do rozbijania się samochodem po pijaku. Co więcej, uważam że za jazdę po pijanemu (oraz inne szczególnie niebezpieczne wykroczenia), samochód powinien być z miejsca konfiskowany, niezależnie od tego, czy jest własnością kierowcy. Może ludzie zastanowili by się wtedy dając kluczyki swoim dzieciom, czy samemu siadając za kierownicą — i też nie czuję, by wyrażanie tej opinii było wynikiem presji, wręcz przeciwnie, pogląd taki uznawany bywa za radykalne oszołomstwo, więc raczej odczuwam presję, by go złagodzić. :)

Mówi się że politycy są służącymi narodowi a w każdej gazecie można przeczytać jak ta "służba" wygląda i jak kwitnie kolesiostwo i TKM.

Nie wierzę, że na czterystu sześćdziesięciu posłów, przynajmniej kilku nie działa w dobrej wierze. (Naiwny-m?)

Mówi się że trzeba pracować żeby żyć godnie (finansowo) tymczasem jedyne osoby które żyją godnie to cwaniaki z układami którzy w życiu nie splamili się pracą a miliony wyczarowali bóg wie skąd a najprawdopodobniej ukradli.
I znowu godności życia upatruję gdzie indziej, niż w aktualnym saldzie rachunku…

Takie przykłady można mnożyć ale już mi się nie chce. Wygląda na to że etyka,etos,czy inne to tylko puste słowa używane do mamienia gawiedzi za pieniążki.
Nie zawsze, Człowieku bez Oczu, nie zawsze…

So gru 05, 2009 17:46

Skoro napominacie przyjaciele o kłamstewkach polityków to kampania wyborcza doskonale pokazuje skale możliwości tego kłamstwa ale też sądzę,że są tacy co chcą dobrze jednak giną w morzu WARCHOŁÓW.--pozdrawiam :-D

Wt gru 08, 2009 0:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]