Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Próba obalenia teorii ewolucji. 
Autor Wiadomość

Post Re: Próba obalenia teorii ewolucji.
davebream napisał(a):
Ale nikt mi nie wmówi, że nauką jest "pomysł" na powstanie wszechświata, który powstał z czegoś, czego tak naprawde nie było... ale było...

I nie wmówią nam, że białe jest białe, a czarne jest czarne :D Może dociekania na temat początków wszechświata zostawmy kompetentnym naukowcom - bo to, co piszesz, to jest właśnie zaprzeczenie nauki - "nikt mi nie wmówi" - stąd już tylko pół kroku do stwierdzenia "nie uwierzę nawet jak będą dowody".
W ostatnim stuleciu miały miejsce w fizyce takie odkrycia, że nawet pomysł powstania czegoś z niczego (swoją drogą nie spotkałem się z taką teorią jeszcze) nie wygląda niezwykle. Z tych istotniejszych wystarczy wymienić teorię względności i fizykę cząstek elementarnych, z "wynalazków" udane dokonanie teleportacji. Dzisiejsza wiedza jest nie tylko dalece inna niż wiedza sprzed kilkuset lat, często jest nawet sprzeczna z obserwacjami zmysłowymi i zdrowym rozsądkiem.
Naprawdę, teoria Wielkiego Wybuchu czy teoria ewolucji, za którymi stoją bardzo silne argumenty, nie są niczym niezwykłym

Cz gru 10, 2009 23:49

davebream napisał(a):
A jak opisze teraz w książce urodziny mojej babci z przed roku to, nie będzie to książka odzwierciedlająca urodziny mojej babci?

No przecież, oczywiście że nie. To by było sprzeczne z jednym z podstawowych twierdzeń kreacjonizmu które głosi "nikt nie widział na własne oczy jak dinozaur ewoluuje w ptaka, więc nigdy się to nie zdarzyło". Który to dogmat jak udowodniłeś wyżej, wyznajesz z pełnym zapałem.

Cytuj:
odważne słowa wypowiadasz.

Nie wiem co jest odważnego w stwierdzaniu rzeczy najoczywistszych, jak na przykład tego że kreacjonizm to religia kłamstwa.

Cytuj:
Biblia i to zapowiadała więc, nie ma co udawać zaskoczonego :D

Choćbym nie wiem jak nad tym myślał, nie jest w stanie poważnie traktować ludzi którzy jako kontrargument wystosowują "Biblia to przepowiedziała". Co więcej mam poważne wątpliwości co do zdrowia umysłowego osób wojujących za pomocą "Biblia to przepowiedziała".

P.S. Wiem że bardzo cię kusi odpowiedzieć, że Biblia przepowiedziała, że ci tak napisze, ale daruj sobie.

Cytuj:
Ja absolutnie nie olewam nauki! Nauka jest dla mnie czymś ważnym i interesującym.

Taaa, właśnie widzimy.

Pt gru 11, 2009 0:16

Cytuj:
davebream napisał(a):
A jak opisze teraz w książce urodziny mojej babci z przed roku to, nie będzie to książka odzwierciedlająca urodziny mojej babci?

No przecież, oczywiście że nie. To by było sprzeczne z jednym z podstawowych twierdzeń kreacjonizmu które głosi "nikt nie widział na własne oczy jak dinozaur ewoluuje w ptaka, więc nigdy się to nie zdarzyło". Który to dogmat jak udowodniłeś wyżej, wyznajesz z pełnym zapałem.

Wyznaje kreacjonizm. Nie wyznaje, że coś czego nie widział człowiek nie miało miejsca tylko dlatego że tego nie widział, bo to głupie, ale nie zgodze sie na nazywanie takich założeń (np. dinozaur ewoluuje w ptaka) NAUKĄ.

Cytuj:
Cytuj:
odważne słowa wypowiadasz.

Nie wiem co jest odważnego w stwierdzaniu rzeczy najoczywistszych, jak na przykład tego że kreacjonizm to religia kłamstwa.

Kreacjonizm to religia wierząca w 100% Biblii, jeśli ty nie wierzysz znaczy to, że nie jesteś chrześcijaninem. Jeśli nie jesteś to nie mam co dyskutować bo się nie dogadamy. Oboje wierzymy w coś innego a i na podstawie czegoś innego, więc drogą dyskusji nikt z nas nie przekona drugiego do swoich poglądów :)

Cytuj:
Cytuj:
Biblia i to zapowiadała więc, nie ma co udawać zaskoczonego :D

Choćbym nie wiem jak nad tym myślał, nie jest w stanie poważnie traktować ludzi którzy jako kontrargument wystosowują "Biblia to przepowiedziała". Co więcej mam poważne wątpliwości co do zdrowia umysłowego osób wojujących za pomocą "Biblia to przepowiedziała".

P.S. Wiem że bardzo cię kusi odpowiedzieć, że Biblia przepowiedziała, że ci tak napisze, ale daruj sobie.

Biblia przepowiedziała, że tak mi napiszesz :)

Pt gru 11, 2009 0:56

davebream napisał(a):
Cytuj:
Skoro może z kamieni, to tym bardziej ze wspólnych z małpami przodków.

Pewnie, że może, ale Biblia przedstawia sytuacje zupełnie inaczej :) człowiek powstał z prochu, a nie z małpy :D
O tym, że człowiek powstał z małpy, najczęściej mówią kreacjoniści, ale mniejsza z tym.

"Biblia przedstawia... Biblia mówi... To są skróty myślowe, o czym nie wolno zapominać, bo inaczej dochodzi do personifikacji tej księgi. Biblia jest spisana przez autorów o różnym podejściu do rzeczywistości. Wiara, że wszystko co w Biblii napisano, jest zgodne z prawdą, to co najmniej naiwność. Na przykład, w Psalmie 18 przeczytamy:

"Uniósł się dym z Jego nozdrzy,
    a z Jego ust - pochłaniający ogień:
    od niego zapaliły się węgle.
    Nagiął On niebiosa i zstąpił,
    a czarna chmura była pod Jego stopami.
    Lecąc cwałował na cherubie,
    a skrzydła wiatru Go niosły."

...i cóż, czy rzeczywiście Bóg ma nozdrza, z których dym się unosi, gdy się gniewa? Czy "lecąc cwałuje na cherubie", bo tak "Biblia powiedziała"?

Pt gru 11, 2009 2:37

Odniosę się tylko do jednej kwestii:

Cytuj:
Dowodem na to są → biologiczne mechanizmy nieredukowalnie złożone, tzn. takie, które nie mogą działać, gdy zabraknie choćby jednego elementu.

Nanomaszyna, jaką jest wić bakteryjna nie jest traktowana jako element nieredukowalnie złożony.
Elementy tej maszyny jako samodzielnie działające twory spełniają odmienne czynności, ale nadal są użyteczne - to jedna strona medalu. Do takich przykładów należy pompa cząsteczkowa zbudowana na zasadzie identycznej jak stojan wici, ale bez wici.

Druga sprawa to ewidentna (i nienaukowa) manipulacja w opisie nieredukowalności dowodząca tejże za pomocą stwierdzenia "całość po zabraniu choć jednego elementu składowego przestaje działać".
Manipulacja polega na fakcie analizowania funkcjonalności przy próbach dekompletowania a nie rekompletowania.
O co chodzi?
Zakłada się z góry, że element obecny i właśnie analizowany powstał poprzez dodanie w całości jednego z elementów składowych i przeprowadza się dowód, że taka sytuacja nie mogła mieć miejsca. Ona rzeczywiście nie mogła mieć miejsca - miało miejsce odkształcenie elementu składowego lub podział hipotetycznego elementu pierwotnego na 2 elementy, z których przynajmniej jeden widzimy teraz jako funkcjonalną część składową.

Obalanie całej teorii za pomocą wnikania w jeden szczegół jest oczywiście skazane na porażkę, ale stanowi bodziec do szczegółowych badań. Tak było z poprzednim elementem "nieredukowalnym" - okiem. Elementem, którego ścieżkę ewolucyjną dokładnie opisano właśnie dzięki sporom z kreacjonistami. Co ciekawe kreacjoniści tak dokładnie wiedząc, gdzie zaglądać, nie przeprowadzili ani jednego badania. Jedynie formułują (wciąż błędne) wnioski.

Pt gru 11, 2009 6:09

davebream napisał(a):
Wyznaje kreacjonizm. Nie wyznaje, że coś czego nie widział człowiek nie miało miejsca tylko dlatego że tego nie widział, bo to głupie, ale nie zgodze sie na nazywanie takich założeń (np. dinozaur ewoluuje w ptaka) NAUKĄ.

Na szczęście twoje zdanie w kwestii tego co jest nauką a co nie, to problem tylko i wyłącznie twoich własnych urojeń.

Cytuj:
Kreacjonizm to religia wierząca w 100% Biblii, jeśli ty nie wierzysz znaczy to, że nie jesteś chrześcijaninem.

Nie jestem. Ale w kwestii kreacjonizmu to nie ma absolutnie nic do rzeczy.

Cytuj:
Oboje wierzymy w coś innego a i na podstawie czegoś innego, więc drogą dyskusji nikt z nas nie przekona drugiego do swoich poglądów :)

Wierzyć to sobie można w coś, co jest nieweryfikowalne - np. w istnienie Boga. Kwestie naukowe takie jak ewolucja są w pełni weryfikowalne. Kreacjonizm jest całkowicie sprzeczny z nawet najbardziej podstawową WIEDZĄ, nie ma tu nic do rzeczy wiara. To taka sama "wiara" jak i wiara w to że jesteś Napoleonem Bonaparte. I na tym samym oddziale powinno się ją leczyć.

Pt gru 11, 2009 13:22

Cytuj:
Na przykład, w Psalmie 18 przeczytamy:

"Uniósł się dym z Jego nozdrzy,
a z Jego ust - pochłaniający ogień:
od niego zapaliły się węgle.
Nagiął On niebiosa i zstąpił,
a czarna chmura była pod Jego stopami.
Lecąc cwałował na cherubie,
a skrzydła wiatru Go niosły."

...i cóż, czy rzeczywiście Bóg ma nozdrza, z których dym się unosi, gdy się gniewa? Czy "lecąc cwałuje na cherubie", bo tak "Biblia powiedziała"?

Ja nie wierze w to, że w Biblii wszystko dosłownie jest powiedziane. Jestem na maxa przeciwko nie analizowaniu tej księgi i traktowaniu każdego słowa jako osobnej prawdy. Jednak co do stworzenia wszechświata w 100% jej wierze bo nie widzie powodu dla którego ktoś miałby w niej opisać stworzenie wszechświata w formie przenośni... Akurat Psalm jest formą poezji i mysle ze Psalm 18 ma w sobie wiele prawdy, ale jest to poezja. Czy Bóg ma nozdrza? być może. Tego nie wiem. Wiem, że nie jest istotą cielesną, tylko duchową. Moze istnieją duchowe nozdrza :D lecąc cwałuje na Cherubie... a dlaczegoby nie ? tego też nie wiemy. Ale wydaje mi się, że to nie jest najlepszy pomysł wnioskować z Psalmu jak to DOKŁADNIE było. Psalm ma troszke inną rolę. Psalm to pieśń to Boga (uwielbiająca, dziękczynna itd...). Więc nie czepiałbym się Psalmów, jeśli rozmawiamy o istnieniu konkretnych wydarzeń w przeszłości. Po prostu nie taka jest rola Psalmów.

Pt gru 11, 2009 13:24

Cytuj:
Wierzyć to sobie można w coś, co jest nieweryfikowalne - np. w istnienie Boga. Kwestie naukowe takie jak ewolucja są w pełni weryfikowalne. Kreacjonizm jest całkowicie sprzeczny z nawet najbardziej podstawową WIEDZĄ, nie ma tu nic do rzeczy wiara. To taka sama "wiara" jak i wiara w to że jesteś Napoleonem Bonaparte. I na tym samym oddziale powinno się ją leczyć.

To proszę zweryfikuj i udowodnij mi istnienie ewolucji konkretnymi NAUKOWYMI dowodami. Bez postulatów, bez założeń. Same konkrety. :)

Cytuj:
To taka sama "wiara" jak i wiara w to że jesteś Napoleonem Bonaparte. I na tym samym oddziale powinno się ją leczyć.

Ciekawi mnie więc po co tacy ludzie jak ty udzielają się na forum pt. wiara :D Możesz mnie uznawać za szaleńca :D Ale wierz mi byłem świadkiem wielu sytuacji i wielu ponad naturalnych wydarzen których źródłem był Bóg. Możesz mnie nazywać szaleńcem. I tak wiem i przeżyłem swoje :)

Pt gru 11, 2009 13:29

Cytuj:
To proszę zweryfikuj i udowodnij mi istnienie ewolucji konkretnymi NAUKOWYMI dowodami. Bez postulatów, bez założeń. Same konkrety. :)

zapraszam na biologię w gimnazjum.

Pt gru 11, 2009 14:52

davebream napisał(a):
człowiek powstał z prochu, a nie z małpy :D

Tyle że po drodze było trochę stadiów pośrednich.

Cytuj:
Cytuj:
Jak sama nazwa wskazuje. :-) Podobnie jak teoria kwantowa, teoria grawitacji, czy teoria względności. :-) I tak samo solidnie ugruntowana.

Teoria względności -ale mi ugruntowana :D w jaki sposób?

W taki jak wszystkie inne teorie naukowe. Dają jakieś przewidywania, przeprowadza się eksperyment, lub obserwację, które je potwierdza, lub odrzuca i szluss

Cytuj:
widzialeś kiedyś żeby człowiek zastosował ją jakoś w konkretny sposób?

System GPS działa w oparciu o nią

Cytuj:
Jeśli mówimy o nauce to może mówmy o zasadach w fizyce, które są oczywiste a nie o teoriach :)

Jeżeli teoria grawitacji nie jest oczywista, to co jest?

Cytuj:
A chociażby istnienie Wielkiego Wybuchu, który właściwie "zrobił się" z niczego :)

A co ma zagadnienie WW wspólnego z ewolucją?

Cytuj:
jeśli wierzysz Biblii jako Słowu Bożemu,

Co innego wierzyś Słowu Bożemu, a co innego wierzyć słowu davebreama. :) Czyżbyś się uwazał za Boga?

Cytuj:
Ta wiara ma wspólnego z ewolucją tyle, że ją po prostu wyklucza.

A w takim razie jest to wiara fałszywa, oparta na kłamstwie, propagowana przez ojca kłamstwa.

Cytuj:
Ja wierze w to, że to w 100% prawda, że to nie żadna przenośnia i to jest dla mnie niepodważalne.

Wierzysz, ze św Piotr jest szatanem? Na szczęście UNK ma zupełnie odmienne zdanie na ten temat.

Cytuj:
Ty wierzysz w Wielki Wybuch.

Nie, ja to wiem. Ale co to ma wspólnego z ewolucją?

Cytuj:
Nie masz na to dowodów

Dowodów jest sporo. Ale co to ma wspólnego z ewolucją?

Cytuj:
Ja jestem chrześcijaninem ty jesteś ewolucjonistą,

Nie, to ja jestem chrześcijaninem, a ty jesteś kreacjonistą.

Cytuj:
Teoria ewolucji to nie nauka

A czego jej brakuje?

Cytuj:
Bóg jest na pewno dumny z wszystkich ewolucjonistów-antykreacjonistów

To kwestii nie ulega. Obracają oni swoimi talentami, a nie zakopują je w ziemi. Po to Bóg dał ludziom rozum, żeby się nim posługiwali.

Cytuj:
nie zgodze sie na nazywanie takich założeń (np. dinozaur ewoluuje w ptaka) NAUKĄ.

To nie założenia, tylko weryfikowalne ( i zweryfikowane) hipotezy.

Cytuj:
Kreacjonizm to religia wierząca w 100% Biblii

Czyli wierzycie, że Boga nie ma, a św Piotr jest szatanem (to wszystko jest w Biblii) :(

r4dz10

To proszę zweryfikuj i udowodnij mi istnienie ewolucji konkretnymi NAUKOWYMI dowodami. Bez postulatów, bez założeń. Same konkrety.

Cytuj:
Cytuj:

oj, oj... obawiam się że na biologii w szkole państwowej można się wiele dowiedzieć o budowie pantofelka i karalucha, albo o 17 sposobach rozmnażania grzybów (a każdy z nich inny), ale o samej biologii to raczej niewiele. :-(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt gru 11, 2009 15:25

w gimnazjum uczy się o podstawowych założeniach ewolucji o dowodach ją potwierdzających. o pantofelku chyba było, ale o sposobach rozmnażania grzybów... to już chyba w liceum na profilu biol-chem :D tego nie wiem, jam jest informatyk.

Pt gru 11, 2009 15:36

Cytuj:
Cytuj:
widzialeś kiedyś żeby człowiek zastosował ją jakoś w konkretny sposób?

System GPS działa w oparciu o nią

system GPS działa w oparciu o zjawisko dylatacji czasu. Teoria względności to nieco szersze zagadnienie.

Cytuj:
A co ma zagadnienie WW wspólnego z ewolucją?

Wielki wybuch jest wg ewolucjonistów etapem w ewolucji wszechświata

Cytuj:
Cytuj:
jeśli wierzysz Biblii jako Słowu Bożemu,

Co innego wierzyś Słowu Bożemu, a co innego wierzyć słowu davebreama. :) Czyżbyś się uwazał za Boga?

Nie ja poporstu mówie o rzeczach które Biblia mówi jasno i wprost. Nie o jakiejś mojej interpretacji jakiegoś zagadkowego fragmentu,

Cytuj:
Cytuj:
Ta wiara ma wspólnego z ewolucją tyle, że ją po prostu wyklucza.

A w takim razie jest to wiara fałszywa, oparta na kłamstwie, propagowana przez ojca kłamstwa.

Tak mówi Biblia. I z całą pewnością jej autorem nie jest ojciec kłamstwa...

Cytuj:
Cytuj:
Ja jestem chrześcijaninem ty jesteś ewolucjonistą,

Nie, to ja jestem chrześcijaninem, a ty jesteś kreacjonistą.

Chrześcijanin - z gr. Chrystusowiec. Jeśli mówisz, że jesteś chrześcijaninem )tym samym chrystusowcem), a uważasz, że Biblia podaje fałszywy obraz stworzenia świata, tym samym że nie mówi prawdy to jesteś hipokrytą. Nie można być jednocześnie chrześcijaninem i nie uznawać autorytetu Biblii. Cokolwiek byś nie robił jako człowiek, nie uznając biblii nie masz podstaw do nazywania się chrześcijaninem.

Cytuj:
A czego jej brakuje?

Prawdy.

Cytuj:
Cytuj:
Bóg jest na pewno dumny z wszystkich ewolucjonistów-antykreacjonistów

To kwestii nie ulega. Obracają oni swoimi talentami, a nie zakopują je w ziemi. Po to Bóg dał ludziom rozum, żeby się nim posługiwali.
'

W 100% się zgadzam. Bóg dał rozum żeby go używać i myśleć, analizować. Ale na pewno nie dał go po to żeby ktoś twierdził, że to nie On stworzył wszechświat :)

Cytuj:
Cytuj:
nie zgodze sie na nazywanie takich założeń (np. dinozaur ewoluuje w ptaka) NAUKĄ.

To nie założenia, tylko weryfikowalne ( i zweryfikowane) hipotezy.

No tak, przecierz na codzień to obserwujemy...
i widzimy tego efekty... a Dinozaury żyły miliony lat przed człowiekiem... :|

Cytuj:
Cytuj:
Kreacjonizm to religia wierząca w 100% Biblii

Czyli wierzycie, że Boga nie ma, a św Piotr jest szatanem (to wszystko jest w Biblii) :(

Czepiasz się słówek, a nie o to chodzi w dyskusji.

Cytuj:
r4dz10

To proszę zweryfikuj i udowodnij mi istnienie ewolucji konkretnymi NAUKOWYMI dowodami. Bez postulatów, bez założeń. Same konkrety.

Cytuj:
Cytuj:

oj, oj... obawiam się że na biologii w szkole państwowej można się wiele dowiedzieć o budowie pantofelka i karalucha, albo o 17 sposobach rozmnażania grzybów (a każdy z nich inny), ale o samej biologii to raczej niewiele. :-(

Miałem biologię w gimnazjum i oprócz wmawiania mi, że coś powstało i w toku ewolucji, żadnych konkretnych dowodów nie usłyszałem. ( A akurat na biologii uważałem :) )
Czyli według ciebie r4dz10 rozmnażanie się grzybów to nie biologia ? :D Fajnie... :)

Pt gru 11, 2009 15:51

sry to ostatnie to do pilastra :D

Pt gru 11, 2009 15:57

to o grzybkach chyba do mnie? albo specjalnie tak piszesz, żeby mnie zdenerwować, albo rzeczywiście czytać nie umiesz. z mojej wypowiedzi jasno wynika, że o 17 sposobach rozmnażania grzybów na biologii w gimnazjum nie było, może uczą tego w liceum na profilu biologiczno-chemicznym (TEŻ NA BIOLOGII).

Pt gru 11, 2009 16:51

davebream napisał(a):

A jakie konkretnie dowody byś sobie wymarzył?

Cytuj:
Możesz mnie uznawać za szaleńca :D

Użył bym nieco innego słowa...

Cytuj:
Wielki wybuch jest wg ewolucjonistów etapem w ewolucji wszechświata

A Konrad z III części "Dziadów" Mickiewicza jest wg. "ewolucjonistów" etapem w ewolucji bohatera romantycznego. Oczywiście ewolucja ta jest nienaukowym kłamstwem nie popartym żadnymi dowodami i służącym do walki z chrześcijaństwem.

To tyle jeśli chodzi o kre(tyńskie)acjonistyczne rozumienie słowa "ewolucjonizm".

Cytuj:
Miałem biologię w gimnazjum i oprócz wmawiania mi, że coś powstało i w toku ewolucji, żadnych konkretnych dowodów nie usłyszałem. ( A akurat na biologii uważałem :) )

To tak samo jak wtedy kiedy mówili ci że Ziemia jest okrągła i obraca się dookoła Słońca. A ty naiwniaku uwierzyłeś... chociaż kto cię tam wie.

Pt gru 11, 2009 18:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona