Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
 Krzyże w szkołach 
Autor Wiadomość

Post Re: Krzyże w szkołach
Cytuj:
Na całym świecie podstawową zasadą funkcjonowania ustroju demokratycznego jest nie faworyzowanie przez państwo jakiejkolwiek religii.Jest to spowodowane smutnym doświadczeniem wielowiekowych konfliktów, prześladowań i napięć społecznych, które powstawały wtedy, gdy państwo opowiadało się po stronie któregoś z wyznań.

1.Pewnie. Na przykład wyrżnięcie Wandei w czasie Rewolucji Francuskiej, wyrżnięcie kogo się dało w Rosji Radzieckiej, mordy nazistowskie... wszystko z powodu religii, nie ?
2.Jaka religia i w jaki sposób u nas jest "faworyzowana" ?

So gru 12, 2009 22:05
Cytuj:
1.Pewnie. Na przykład wyrżnięcie Wandei w czasie Rewolucji Francuskiej, wyrżnięcie kogo się dało w Rosji Radzieckiej, mordy nazistowskie... wszystko z powodu religii, nie ?

Nikt nie pisze, że wszystkie konflikty mają podłoże religijne. Zdaję sobie sprawę z tego, że wiek XVI i XVII – okres rzezi religijnych, to dość odległe czasy i np. o masakrze w noc św. Bartłomieja niewielu już pamięta.
Niemniej, zawsze kiedy władza mocno angażuje się w zapewnienie prymatu w państwie jedynej słusznej religii czy innej ideologii to nigdy z tego nic dobrego nie wynika dla obywateli.
Cytuj:
2.Jaka religia i w jaki sposób u nas jest "faworyzowana" ?

Faworyzowaniem religii jest wieszanie jej symboli w instytucjach państwowych.

Wt gru 15, 2009 13:35

W społeczeństwie tak to już jest, że normą jest to co większość uważa normę lub co jest zapisane jako wzór normy w prawie, proste :)

-kobiety w bikini
-5-cio dniowy tydzień pracy/edukacji
-prawa wyborcze dla kobiet i mężczyzn

to tylko niektóre przykłady nowych norm, które nie zawsze były normami...

Krzyże można rozpatrywać wg mnie
1. ambicjonalnie
Mój krzyż = jestem ważniejszy
2. amuletowo
Krzyż w sali = więcej łask w sali
3. przypominająco
Krzyż w sali = przypomina o wartościach które symbolizuje (tylko czy łańcuszek na szyi nie wystarcza?) (z drugiej strony czy Jezus przypominał się komuś wbrew jego woli? czy może dawał przykład i czekał aż człowiek sam do niego przyjdzie?)

Wyznawcom punktu 1 i 2 współczuję.

Wt gru 15, 2009 18:57
zbanowany na stałe

W którymś programie na temat krzyża, obrońcy krzyża argumentowali:
- Mniejszość, chce nam narzucić co mamy robić
Na to redaktor odpowiedział:
- A czy to nie jest tak, że większość narzuca pewne standardy mniejszości?

I chyba faktycznie tak jest:
Większość religijna, katolicy, chcą narzucać pewne zasady mniejszości,
czyli ateistom, muzułmanom, żydom i innym religiom.
Silniejszy decyduje, że słabszy, mimo, że jest innego wyznania,
ma się wpatrywać przez ćwierć życia spędzonego w szkole
w katolicki krzyż.
Moim zdaniem to nie jest sprawiedliwe.

Wt gru 15, 2009 20:09

Cytuj:
w katolicki krzyż.

Ojej, to straszne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 16, 2009 13:04

johnny99 napisał(a):
Cytuj:
w katolicki krzyż.

Ojej, to straszne.

Najgorsze jest to, że wszyscy każą się wpatrywać dzieciom nie w godło, tylko w krzyż. Bez wpatrywania się nie można marzyć o uzyskaniu promocji do następnej klasy. :(

Śr gru 16, 2009 13:07

johnny99 napisał(a):
Cytuj:
w katolicki krzyż.

Ojej, to straszne.

to jest potworność! dlaczego w klasie są prawie same paprotki, a nie kaktusy!? nie mam zamiaru wpatrywać się w dominujące paprotki, żądam sprawiedliwości! WIĘCEJ KAKTUSÓW!

Śr gru 16, 2009 14:52

Co dopiero mówić o niektórych nauczycielach - sam pamiętam, jak w czwartej klasie silniejsze lobby nauczycielskie zadecydowało, że moja klasa dostanie największego kosiarza z matematyki - i nie mieliśmy żadnej możliwości zaprotestowania !

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr gru 16, 2009 15:06

nieja napisał(a):
W którymś programie na temat krzyża, obrońcy krzyża argumentowali:
- Mniejszość, chce nam narzucić co mamy robić
Na to redaktor odpowiedział:
- A czy to nie jest tak, że większość narzuca pewne standardy mniejszości?

I chyba faktycznie tak jest:
Większość religijna, katolicy, chcą narzucać pewne zasady mniejszości,
czyli ateistom, muzułmanom, żydom i innym religiom.
w katolicki krzyż.
Moim zdaniem to nie jest sprawiedliwe.

Nie rozumiem, komu przeszkadza krzyż? Chyba tylko zajadłym wrogom Kościoła. Znam taki przypadek, że w klasie było 30 katolików i 1 muzułmanin i jakoś owemu 1 nie przeszkadzał krzyż, na religię nie chodził i nikt mu z tej przyczyny przykrości nie robił a jak przyszło Boże Narodzenie to uczestniczył w wigilii klasowej traktując to jako spotkanie w przyjacielskiej atmosferze.

Poza tym nikt Ci nie każe patrzeć na krzyż. Tak samo jak ja nie muszę patrzeć na meczet albo synagogę gdy koło któregoś z nich przechodzę. I wiesz co? mnie one w cale nie przeszkadzają, choć mógłbym się doczepić, że akurat w tym miejscu chciałbym zachować wolność religijną a tymczasem stoi tu synagoga i przypomina mi o wyznaniu Mojżeszowym.

Nie przejmuj się - na uczelniach wyższych krzyże w salach nie wiszą. Swoją drogą tam nawet zegary nie wiszą :)

Cytuj:
to jest potworność! dlaczego w klasie są prawie same paprotki, a nie kaktusy!? nie mam zamiaru wpatrywać się w dominujące paprotki, żądam sprawiedliwości! WIĘCEJ KAKTUSÓW!

Sprzeciwiam się! Kaktusy będą mi przypominać, że ich nie lubię! Ale nie chcę się z nikim kłócić, więc proponuję w klasie postawić bambusa :P on będzie bezpartyjny :P

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Śr gru 16, 2009 15:20

r4dz10 napisał(a):

Żądać oczywiście możesz, bo masz takie prawo w demokratycznym kraju. Natomiast na ile Twoje żądania są uzasadnione i słuszne rozstrzyga sąd. Znowu w oparciu o obowiązujące prawo.

Takie są podstawy demokratycznego państwa prawa.

Na marginesie, niedawno miałem okazję rozejrzeć się po sali w "mojej" szkole i krzyża nie dostrzegłem.

Śr gru 16, 2009 15:21
zbanowany na stałe

Cytuj:
Na marginesie, niedawno miałem okazję rozejrzeć się po sali w "mojej" szkole i krzyża nie dostrzegłem.

Obudziles sie? :)

Śr gru 16, 2009 15:23

Sugerujesz, że to tylko zły sen, a krzyż jednak wisi? ;)

Śr gru 16, 2009 15:37

[quote=]Nie rozumiem, komu przeszkadza krzyż?[/quote]
Widziałem tu te pytanie wielokrotnie - mnie nie przeszkadza, ale proponuję zmienić polaryzację pytania - niby po co ma on tam wisieć?

Śr gru 16, 2009 16:10

Cytuj:
Żądać oczywiście możesz, bo masz takie prawo w demokratycznym kraju.

Ech, w czasach, gdy uczniowie nie wkładali koszy na śmieci nauczycielom na głowę za tego rodzaju "żądania" można było co najwyżej dostać uwagę do dzienniczka: "kwestionuje polecenia dyrekcji" ;) A to były już jak najbardziej demokratyczne czasy ;)

Śr gru 16, 2009 16:12

johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Żądać oczywiście możesz, bo masz takie prawo w demokratycznym kraju.

Ech, w czasach, gdy uczniowie nie wkładali koszy na śmieci nauczycielom na głowę za tego rodzaju "żądania" można było co najwyżej dostać uwagę do dzienniczka: "kwestionuje polecenia dyrekcji" ;) A to były już jak najbardziej demokratyczne czasy ;)

Bo prawo precyzuje również formę żądań i procedurę ich zgłaszania. Wydaje mi się, że uczeń powinien zgłosić swoje żądania najpierw do samorządu uczniowskiego. Nie może też nimi zakłócać porządku lekcji.
Gdyby np. ateista nabazgrał na ścianie "żądam zdjęcia krzyży", to niezależnie od słuszności czy nie tego żądania, zamiast otrzymać odszkodowanie za "krzywdy moralne", musiałby zapłacić odszkodowanie za zniszczenie mienia.

Śr gru 16, 2009 16:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona