Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
 Peregrynacja i koronacja obrazu 
Autor Wiadomość

Post Re: Peregrynacja i koronacja obrazu
Tak, przez Sobór Watykański... Daruj sobie dalsze trollowanie

Wt gru 15, 2009 20:32
zbanowany na stałe

Ok. Jeżeli tak to odbieracie to nie będę już dopytywał o tą koronację.
Niech to pozostanie taką naszą wspólną niewiadomą. :-)

Wt gru 15, 2009 21:11

Jeśli pojęcie koronacja jest dla Ciebie obce, to obawiam się że dużo rzeczy pozostanie dla Ciebie tajemnicą. Ale nas za to nie wiń, to nie my Ciebiee edukowaliśmy, a już na pewno nie my się za Ciebie uczyliśmy.

Wt gru 15, 2009 21:19

nieja napisał(a):
Najbardziej spodobało mi się zdanie:
"Zdrowy katolicki zmysł ludu odznacza się zdolnością tworzenia syntezy egzystencjalnej."

Ale nikt z tego forum nie ma zdrowego katolickiego zmysłu i nie potrafi mi wytłumaczyć co to jest ta koronacja i po co się ją robi?

Wbijasz kij w mrowisko? To mrowisko już się do tego przyzwyczaiło i tych mrówek to nie rusza. Nie jesteś tu ani pierwszym "niekumatym na siłę" ani nie ostatnim.

Pozwól zatem, że ja, katolik "nie posiadający zdrowego katolickiego zmysłu" zastosuję łopatologię, bo widzę, że mądre wypowiedzi do Ciebie nie dolatują:
1: Katolicy nie modlą się do obrazów lecz do postaci na nich przedstawionych. Podobnie jak idąc na cmentarz nie rozmawia się z pomnikiem lecz z osobą, którą ma on przypominać.
2: Peregrynacja nie jest obowiązkowa - jak ktoś nie chce, to nie przyjmuje danego obrazu/figury w domu i tyle. Po co ona jest? Przypomina ludziom, że Bóg nie ogranicza się do kilku ścian kościoła ale wychodzi do nich.
3: Cześć oddawana obrazom jest podobna do czci oddanej zdjęciu osoby zmarłej, której już nie ma. Na uroczystościach żałobnych (ale często i w domach) takie zdjęcia stawia się w honorowym miejscu i często dekoruje się kwiatami. Bardziej po polsku tego się wyjaśnić nie da.
4: Koronacje organizowane są jako przejaw specjalnej czci dla osoby, której wizerunek się koronuje. Obrazy MB (Matki Bożej, jeśli nie wiesz) koronuje się w akcie obrania Maryi za królową - a może bardziej potwierdzenia tego. Korona jest oznaką poddania kogoś komuś.
5: Koronując obraz Jezusa Miłosiernego Kościół nie zrobił niczego nadzwyczajnego: Jezus jest Królem, więc w czym problem?

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Wt gru 15, 2009 21:38
zbanowany na stałe

Mi sie wydaje, ze tak duze rozbieznosci w polskim katolicyzmie wynikaja ze slabych rzadow hierarchow. Co biskup to inne zdanie (np. o. Rydzyk). Widac Polak we wladzach czy swieckich, czy koscielnych, Polakiem pozostanie. :)
Ogolnie w KrK sa rowniez walki wewnetrzne (np.Lefebrysci) no i ten spadek wiernych, a tu trzeba jeszcze budowac, budowac swiatynie takie i inne. Nie ma czasu na wlasciwa prace.
Jednym slowem, jesli mam racje, dobrze jest. :)
A temat widze goracy we "wrazym" obozie! No ale OK. Koniec.
Cytuj:
Skąd mam wiedzieć, która odpowiedź jest prawidłowa? :)

Modlitwa do św. Ryty
Pozdrawiam cię święta Rito, napełniona miłością i pokojem, przykładzie każdej wszelkiej cnoty, wierna uczennico Chrystusa. Pomóż nam, patronko rodziny i przebaczenia, uwierzyć, że dla Boga wszystko jest możliwe i wspomagaj nas w każdej potrzebie. AMEN

Wt gru 15, 2009 21:40

dural napisał(a):
Mi sie wydaje, ze tak duze rozbieznosci w polskim katolicyzmie wynikaja ze slabych rzadow hierarchow. Co biskup to inne zdanie (np. o. Rydzyk). Widac Polak we wladzach czy swieckich, czy koscielnych, Polakiem pozostanie. :)
Ogolnie w KrK sa rowniez walki wewnetrzne (np.Lefebrysci) no i ten spadek wiernych, a tu trzeba jeszcze budowac, budowac swiatynie takie i inne. Nie ma czasu na wlasciwa prace.
Jednym slowem, jesli mam racje, dobrze jest. :)
A temat widze goracy we "wrazym" obozie! No ale OK. Koniec.
Cytuj:
Skąd mam wiedzieć, która odpowiedź jest prawidłowa? :)

Modlitwa do św. Ryty
Pozdrawiam cię święta Rito, napełniona miłością i pokojem, przykładzie każdej wszelkiej cnoty, wierna uczennico Chrystusa. Pomóż nam, patronko rodziny i przebaczenia, uwierzyć, że dla Boga wszystko jest możliwe i wspomagaj nas w każdej potrzebie. AMEN

Katolicy i Lefebryści w kwestiach najważniejszych trzymają się wspólnej linii. Walka toczy się o rozumienie i sens Vaticanum II. Ale nie o tym jest ta dyskusja.

Ale masz rację: przy całym szacunku dla Ojca Świętego - potrzeba nam Papieża z przysłowiowymi jajami, który tupnie nogą i określi kierunek, w którym bezwzględnie poprowadzi Kościół. (Innocenty III - wróć!)

Przepraszam za OT.

Wt gru 15, 2009 21:44
szumi napisał(a):
O nie... chyba stracę wiarę... Nie.. zacznę wyznawać inną religię...

Czego szukasz? Sensacji? Ośmieszenia? Prowokacji?
Daruj sobie...

Nie wiesz czego szuka? .....proste - TŁA.
Przy odpowiednio dobranym tle można siebie wyesksponować, j/w inteligencję zdecydowanie wykraczająca poza prymitywny katolicyzm :D .

Śr gru 16, 2009 9:15

idzie obraz idzie koperta idzie zeszyt - koperta na kasę, zeszyt na wpisy kto ile dał, obraz by był pretekst do dania w kopertę

Śr gru 16, 2009 9:43

rozmyślacz napisał(a):
idzie obraz idzie koperta idzie zeszyt - koperta na kasę, zeszyt na wpisy kto ile dał, obraz by był pretekst do dania w kopertę

A u mnie w Kościele to się jeszcze za wstęp na Mszę płaci! Serio! :lol:

Śr gru 16, 2009 12:59
mazli napisał(a):
rozmyślacz napisał(a):

I Ty też zapewne wpisałeś się do owego zeszytu :D
Cytuj:
A u mnie w Kościele to się jeszcze za wstęp na Mszę płaci! Serio! :lol:

Dlatego kościół omijasz łukiem na kilometr. :lol:

Śr gru 16, 2009 13:12
nieja, twoja ignorancja przerasta wszystko, co do tej pory slyszalam, chyba, ze ... trollujesz.

Jezeli ci sie wydaje, ze Matka Boska przerasta swojego Syna godnoscia, to sie mylisz.
Jezeli ci sie wydaje, ze Jezus Milosierny nie ma nic wspolnego, z Dzieciatkiem Jezus, to sie mylisz.
Jezeli ci sie wydaje, ze Matka Boska Ostrobramska to krewna Matki Boskiej Czestochowskiej, to sie mylisz.
I nie, Boze Narodzenie, to nie jest Swieto Reinkarnacji Jezusa, ktory zostal zabity w wielki Piatek (taka durnote tez juz slyszalam, co prawda w Niemczech, ale nasza mlodziez tez juz dorasta do tego poziom - jak widac).

Śr gru 16, 2009 16:39
zbanowany na stałe

Ja się tak za bardzo nie znam, obce są mi Matki Boskie z różnych miejsc Polski,
ale wydaje mi się, że po domach nie chodzą obrazy Panów Jezusów.
Ale z tą kopertą to na serio mówicie?
Naprawdę z obrazem chodzi koperta?

Śr gru 16, 2009 20:51

Matki Boskie mają dodane na końcu nazwy miejscowości ale nie po to, żeby pokazać, że każda Matka Boska jest inna (bo nie jest) ale dla podkreślenia miejsca z którego ów wizerunek pochodzi. I od razu odbijam: Matka Boska Ostrobramska, MB Częstochowska, MB Bocheńska, MB zKądkolwiekIndziejNaŚwiecie to ta sama Matka Boska.
Nie obrazy Panów Jezusów ale obrazy Pana Jezusa. Tak chodzą. W mojej parafii kilka lat temu szedł obraz Jezusa Miłosiernego.
Koperty przy nim nie widziałem.
Zeszytu też nie.

Śr gru 16, 2009 21:03
zbanowany na stałe

A nie wiem czy to prawda, bo zasłyszałem to od kolegi żartownisia.
Ale mówił mi on, że po domach chodzą też czasem różańce.
Mówił mi on o różańcu gigancie,
że jedna drewniana kulka tego różańca, mogła być wielkości pięści.

Nie wiem czy sobie ze mnie robił żarty ale twierdził,
że coś takiego chodziło po ich wiosce?

Śr gru 16, 2009 22:22

Skończ już trollu, wstydzi sobie oszczędź.

Cz gru 17, 2009 14:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona