Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 21:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
 WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy 
Autor Wiadomość

Post WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Od dawna ciekawi co na ten temat mysli Kościół. Może zetkneliście się z jakimiś wypowiedziami? A co Wy sądzicie o WOŚP-ie??

So gru 19, 2009 19:06

Post Re: WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Kościół nic na ten temat nie mówi, bo to nie Kościoła kompetencja.
Natomiast ja myślę nie za dobrze...

So gru 19, 2009 20:24

Mieszkając w małym miasteczku zetknąłem się z dwiema odmiennymi opiniami kościoła. W jednej parafii ksiądz bredził, że to na woodstock, zue zuo itp. W drugiej zaś parafii kapłan gorąco zachęcał do rzucania pieniędzy do puszek. Ale co miał nie zachęcać skoro parafia nr 2 to parafia wojskowa, a cały garnizon był zaangażowany w WOŚP :D

Generalnie to wszelkiego rodzaju radykałowie, skupieni wokół na przykład Radia Maryja, są przeciwko. Jednocześnie mają tendencję do rzucania oskarżeń z kosmosu.

So gru 19, 2009 21:35

Najłatwiej zwalić na "radykałów" i - zamiast polemizować z zarzutami - zanegować tych którzy mają zastrzeżenia.

N gru 20, 2009 2:24

w moim miejskim szpitalu połowa sprzętu jest z serduszkiem, w innych miejscach zapewne też. to chyba mówi samo za siebie ;)

N gru 20, 2009 13:41

Na WOŚP nie wrzucam, bo...
1) Owsiak organizuje popijawę na Woodstock za te pieniądze
2) Owsiak propaguje sektę Hare Kryszna
3) Płacę składkę zdrowotną co miesiąc
4) Opłacam abonament RTV z którego finansowane są wielogodzinne transmisje WOŚP

N gru 20, 2009 22:22
oredaktor napisał(a):
Mieszkając w małym miasteczku zetknąłem się z dwiema odmiennymi opiniami kościoła. W jednej parafii ksiądz bredził, że ..... (...). W drugiej zaś parafii kapłan ..... (...)

To nie są opinie Kościoła, tylko opinie dwóch księży.

N gru 20, 2009 22:43

meritus napisał(a):

A ja, mimo że p. Owsiaka nie lubię, dorzucam się do zbiórek WOŚP (żeby była jasność, do zbiórek Caritas też się dorzucam).

meritus napisał(a):

Ustawowo max 3% zebranych pieniędzy. W praktyce mniej bo każda fundacja ma swoje koszty, które też musi pokryć.

meritus napisał(a):

W czasie żadnego finału WOŚP nie widziałem wiązania akcji z tą sektą.

meritus napisał(a):

Ja też. I mam pełną świadomość faktu, że gros tych pieniędzy jest marnotrawiona. Są szpitale, które z jakiegoś powodu nie mają przyzwoitego USG (o KTG nie wspominając) - finansowane są także z moich pieniędzy.

meritus napisał(a):

Tutaj nie widzę związku.

Osobiście uważam, że przy mojej całej antypatii do osoby pana Owsiaka, nie mogę nie docenić dobra, które udało mu się zdziałać. Nie zgadzam się z poglądami p. Owsiaka, oburzają mnie niektóre jego działania, ale jednocześnie widzę owoce WOŚP. Sprzęt przez nich zakupiony rzeczywiście jest w szpitalach i rzeczywiście ratuje życie oraz zmniejsza cierpienia najmłodszych. A napatrzyłem się niestety dość - m.in. na to jak maluchy walczą o życie w inkubatorach - także takich z naklejonym czerwonym serduszkiem.

N gru 20, 2009 22:44

meritus napisał(a):

1) masz na to jakiś dowód, czy przepisujesz to z Onetu za trollami?
2) ma takie prawo tak jak Ty propagować swoją wiarę
3) so what? :roll:
4) niech zakodują sygnał i dopiero każą płacić, a nie puszczają w eter. taki mały ot :P

btw. nie przyszło Ci do głowy, że opłacasz też reklamy, telezakupy Mango i inne pierdoły?

Pn gru 21, 2009 7:32
r4dz10 napisał(a):
1) masz na to jakiś dowód, czy przepisujesz to z Onetu za trollami?

To kłamstwo można bez problemu sprawdzić w corocznych bilansach zamieszczanych w necie na stronach WOŚP.
Woodstock jest w całości finansowany z odsetek.
Fundacja zresztą utrzymuje się z odsetek i darowizn od sponsorów.
Na każdą coroczną zbórkę fundacji otrzymuje z MSWiA zezwolenie i zobligowana jest do przedstwienia bilansu w MSWiA i Min. Zdrowie, a nadto, jak każdy US.
Kto zna się cokolwiek na księgowości łatwo rozczyta, sprawdzi bilans.
Ale nieprzekonanych żadne argumenty nie przekonują.....
Może gdy jego dziecko zachoruje i zobaczy na oddziałach szpitalika, że 60-70% sprzętu oznakowane jest serduszkami WOŚP potrafi pojąć sens tego dzieła.

Pn gru 21, 2009 9:30
Te same kłamliwe argumenty, a temat już istnieje. Zostały obalone tyle razy, przez ateistów, prawosławnych i katolików, że naprawdę wstyd wyciągać to kolejny raz.

Może tak połączyć to z istniejącym już tematem?

Crosis

Wt gru 22, 2009 19:24

Alus napisał(a):
Woodstock jest w całości finansowany z odsetek.
Odsetki to zapłata jaką daje bank za to że się trzyma pieniądze zamiast je wydać - to takie same pieniądze darczyńców jak te które są wrzucane do puszki.

Rzeczywiście jest coś odpychającego w tym organizowaniu imprez z pieniędzy przeznaczonych na chore dzieci.
Nadto sposób organizacji jest odrażający - gdy zbiera się na Caritas czy inne akcje robi się to na zasadzie:
"Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa"
/Mt 6,3/
Tu jest akurat odwrotnie - polega to na ogłoszeniu w TV "ja daję !" (względnie "ja zbieram").
Sam sprzęt w szpitalach to za mało by to za mało (zresztą : jaki to jest procent w stosunku do budżetu państwa na zdrowie ?). DObrze że jest, ale... to nie Owsiak na niego daje.

Przyznam że moja Ocena działalności Owsiaka jest niejednoznaczna. I w dużej części wynika z niewiary w to że dziś kierują nim inne intencje niż za komuny.

Śr gru 23, 2009 3:33
Cytuj:
Odsetki to zapłata jaką daje bank za to że się trzyma pieniądze zamiast je wydać - to takie same pieniądze darczyńców jak te które są wrzucane do puszki.

Rzeczywiście jest coś odpychającego w tym organizowaniu imprez z pieniędzy przeznaczonych na chore dzieci.

Nie do końca zgodzę się z Twoim twierdzeniem, ale możesz tak uważać.

Na szczęście atutem Owsiaka jest jego transparentność. On nie ukrywa tego, że z odsetek finansuje PW. Mało tego, co roku można zobaczyć ile zebrano, ile poszło na zakup sprzętu itd. On tego nie ukrywa. I to wg mnie jest argument za nim.

Zupełnie inaczej bym na niego patrzył, gdyby robił to "po cichu".

Fakt, ile milionów co roku zbiera Owsiak pokazuje, że ludzie to doceniają. Oczywiście, zawsze można powiedzieć, (znowu), że miliony polaków dają się oszukiwać... ale ileż można powtarzać te same brednie?

Crosis

Śr gru 23, 2009 13:09
Barnaba napisał(a):

Nikt myslący nie trzyma pieniędzy w skarpecie, ale w banku.
A nie jest możliwe wydanie ich "na pniu" - oszacowanie potrzeb, możliwości, przetargi wymagają czasu.

Śr gru 23, 2009 14:14
Cytuj:
Nikt myslący nie trzyma pieniędzy w skarpecie, ale w banku.
A nie jest możliwe wydanie ich "na pniu" - oszacowanie potrzeb, możliwości, przetargi wymagają czasu.

I tutaj jest kolejny punkt przemawiający za Owsiakiem - zauważcie, że on nie wydaje tych pieniędzy wg własnego widzimisię, np firmom należącym do "znajomych królika". Przetargi są jawne oraz kontrolowane. W Polsce zachowanie takie nie jest przyjęte, co tym bardziej dobrze świadczy o WOŚPie.

I jest kolejnym powodem odłożenia czasu wydania pieniędzy - jak pisała Alus - przygotowanie przetargu, rozstrzygnięcie itd trwa. Przy okazji Owsiak szacuje jeszcze potrzeby sprzętowe w różnych szpitalach.

No i ostatnia fajna rzecz - od któregoś tam finału Owsiak zawiera w umowie przekazania sprzętu (finalnej, do szpitala) klauzulę o możliwości kontroli użytkowania sprzętu przez WOŚP, oraz ewentualnego odebrania go, jeśli kontrola stwierdzi nieprawidłowości.
Dlaczego? Bo w jednym ze szpitali w Lublinie (o ile dobrze pamiętam) okazało się, że przedsiębiorczy dyrektor (czy tam ordynator) wpakował sprzęt do piwnicy i czekał, aż będzie go mógł zabrać do prywatnego gabinetu.

Reasumując, bo rozpisałem się za bardzo: cokolwiek byście o Owsiaku nie mówili, jakichkolwiek wydumanych oskarżeń byście nie rzucali, jakim byście jadem nie pluli - dzięki WOŚP tysiące dzieci w tym kraju dostało swoją szansę. Tysiącom uratowano życie. Tysiące rodziców patrzy na pociechy, które żyją właśnie dzięki WOŚP

Tego nie zmienicie. I weźcie to pod uwagę, zanim napiszecie następnego posta w tym temacie.

Crosis

Śr gru 23, 2009 15:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona