Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Archaizmy w modlitwach? 
Autor Wiadomość

Post Archaizmy w modlitwach?
Witam,

Zastanawiam się jaki jest cel używania w modlitwie Ojcze nasz archaizmów?
Pomijam już inne modlitwy i większość popularnych kolęd - bo jest w tym pewien folklor - natomiast dlaczego w głównej modliwie , która jest na każdej eucharystii i której uczy się małe dzieci jest tyle archaicznych zwrotów lingwistycznych. Jest to dla mnie o tyle dziwne, że w tłumaczeniu Bibli ta modlitwa jest powiedziana w miarę współcześnie...

Żeby lepiej zrozumieć innych szukam analogii ale w tym temacie mam problemy. Są np.: ludzie którzy lubią antyki i stare samochody ale czy ktoś widział, żeby jakaś fabryka produkowała współcześnie masowo samochody czy samoloty w technologii z powiedzmy 1935r.?

Czy KK ma w tym temacie jakieś przemyślenia czy może nikt się nad tym tematem jeszcze nie zastanawiał?

So gru 26, 2009 15:49

Post Re: Archaizmy w modlitwach?
A może wskaż, o które archaizmy dokładnie Ci chodzi?
Czy masz na myśli zwroty typu "święć się Imię Twoje" zamiast "niech się święci Imię Twoje"? Jeśli dokładnie wskażesz, o co Ci chodzi, łatwiej będzie się do tego odnieść. Ja nigdy nie zwróciłem uwagi, że akurat w "Ojcze nasz" są jakieś archaizmy. Może to przez codzienność tej modlitwy...

So gru 26, 2009 17:21

Cytuj:
Ojcze nasz, któryś jest w niebie
święć się imię Twoje;
przyjdź królestwo Twoje;
bądź wola Twoja jako w niebie tak i na ziemi ;
chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj;
i odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom;
i nie wódź nas na pokuszenie;
ale nas zbaw ode Złego.

pogrubiłem to co wg mnie jest archaizmem

analogia LINGWISTYCZNA w formie życzeń:)

Kamyku, któryś jest tu moderatorem
szczęści Ci niech się
niech przyjdzie szczęście do Ciebie
Twoja radość niech bedzie tak w dzień jako i w nocy
bo Pan Twój Cię miłuje.

Niby wiadomo o co chodzi ale jest to pewien językowy skansen i nikt tak na codzień -raczej- nie mówi. Po prostu zastanawiam się jaki jest (czy jest) cel utrzymywania takich językowych zabytków w podstawowej modliwie...

P.S> Co oznacza słowo NASZEGO w zdaniu "chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj"? Czy jak coś jest NASZE to trzeba o to prosić(to zdanie to chyba prośba?)? NAtomiast jeżeli chleb jest darem to w takim razie nie jest NASZ chyba?

So gru 26, 2009 17:57

Tak jak pisałem - mnie to ne razi chyba ze względu na powszechność tej modlitwy :)
Chociaż przyznam, że w codziennej osobistej modlitwie najczęściej wypowiadam tą modlitwę w uwspółcześnionej formie

So gru 26, 2009 18:13
To co ty pogrubiłeś ja używam na co dzień :-)

Słowo "Naszego" oznacza - tego którego jemy codziennie, tego naszego, czasem się mówi: przecież ty jesteś "nasz" co nie znaczy, że jesteś naszą własnością ale, że "My cię znamy" , pochodzisz z tego samego regionu co my.

A więc chodzi o taki chleb "nasz" czyli jakby to powiedzieć "swojski", "nasz" chleb powszedni.

Bo trochę bez sensu chyba rozumieć to jak :"Daj nam to co w sumie i tak jest nasze".
Może się nie znam, ale ja myślę, że tak to należy rozumieć.

Ostatnio edytowano So gru 26, 2009 19:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So gru 26, 2009 19:39

Bo taka postać tej modlitwy przyjęła się w pobożności codziennej Polaków. Taką znają i taką się modlą, więc takiej uczą. Archaizmy dzieciom należy wytłumaczyć ( tak, jak i wszystko inne ). Szczerze nie widzę żadnego problemu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So gru 26, 2009 19:40

Johnny99 napisał(a):
Archaizmy dzieciom należy wytłumaczyć ( tak, jak i wszystko inne ). Szczerze nie widzę żadnego problemu.

Ja również nie widzę problemu. Nawet kiedy sam byłem dzieckiem nie było dla mnie problemem zrozumienie choćby Modlitwy Pańskiej. Co więcej wydaje mi się, iż archaizmy spełniają ważną funkcję kulturową łącząc tradycje i doświadczenia ludzi wielu pokoleń w jedną uniwersalną wartość.

N gru 27, 2009 0:53

Z czasem jak by KK zmienił słowa tej modlitwy, to by się zaczęło i jak zarzucane jest mu przeróbka w 10 przykazaniach to w tym wypadku, tak łatwo by nie było i krytyka była by mocna zarówno wiernych ale i jego przeciwników.
Inna sprawa to zmiana tych słów mogła by doprowadzić do utraty istoty jaką jest więź tejże z Jezusem.
Kolejna sprawa to niesamowity rytm jej, który wynika właśnie z tych słów jakie składają się na tę modlitwę.

N gru 27, 2009 12:03

O wiele ciekawszy jest "archaizm" z kolędy "Wśród nocnej ciszy".

Zwrotka 3:
Cytuj:
Ach, witaj Zbawco, z dawna żądany!
Cztery tysiące lat wyglądany;
(...)

Czasami przy śpiewaniu owe "cztery tysiące" zamienia się na "tyle tysięcy", ale nie jest to regułą, i niejednokrotnie słuchając w ostatnim czasie wykonania kolęd w radiu czy TV słyszałem o rzekomych 4 tysiącach lat jakie miała sobie liczyć ludzkość (licząc do czasu narodzin Chrystusa).

Nie czujecie niesmaku przy śpiewaniu tego fragmentu kolędy, zawierającego tak oczywistą nieprawdę?

N gru 27, 2009 22:09

Nie czuję, bo już dawno nie słyszałem tej wersji ;) U mnie w kościele śpiewa się "tyle tysięcy".
Tylko że to nie archaizm

Pn gru 28, 2009 11:42
kaloryfer napisał(a):
Czy KK ma w tym temacie jakieś przemyślenia czy może nikt się nad tym tematem jeszcze nie zastanawiał?

Nie potrzebne żadne zastanawiania.
We współczesnym świecie, gdzie wszystko jest płynne, zmienne, relatywne, natura ludzka potrzebuje jak tlenu, trwałego oparcia...tym są słowa modlitwy, którą przez wieki wypowiadały wszystkie pokolenia.
Analizowanie słów kolęd, często anonomowych ludowych twórców, jest tylko zwykłym czepiactwem.

Pn gru 28, 2009 12:34

A nawet można to podciągnąć pod prowokację.

Pn gru 28, 2009 17:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]