Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ciało w Raju 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Ciało w Raju
mazli napisał(a):
Były napisał(a):
Ba nawet Bóg w Biblii czasami nie jest konsekwentny w swoich przykazaniach co skrzętnie jest wykorzystywane przez Kościół katolicki. Np. w kwestii czczenia obrazów i figur.

O jakiej Bożej niekonsekwencji mowa?

Jest wiele przykładów kiedy to Bóg zmienia zdanie w Nowym Testamencie w stosunku do Starego. Chyba nie muszę ci ich przytaczać.
Ale przykład, z obrazami i figurami przytoczyłem przewrotnie ponieważ kiedyś na pytanie:

Dlaczego katolicy czynią sobie obrazy i figury klękają przed nimi i się do nich modlą skoro w Biblii jest napisane:

W Księdze Wyjścia 20, 4-6 :
"4Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich."

W Księdze Powtórzonego Prawa 5, 8-10 :
8Nie uczynisz sobie rzeźby ani podobizny wszystkich rzeczy, które są na niebie w górze i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. 9Nie będziesz się im kłaniał i służył. Bom ja jest Pan, Bóg twój, Bóg zawistny, który dochodzę nieprawości ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, 10a czynię miłosierdzie na wiele tysięcy miłującym mię i strzegącym przykazań moich.

Otrzymałem bardzo bardzo pokrętną odpowiedź jakiegoś katolickiego księdza.
Z jego odpowiedzi jasno wynikało, że albo katolicy nie stosują się do przykazań Boga
albo Bóg sam nie wie czego chce.

Więc jeszcze raz zapytam.

Dlaczego katolicy składają pokłony, klęczą, leżą krzyżem przed obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej ( i wielu innych)??
Dlaczego katolicy składają jej dary??
Dlaczego się do niej modlą??
Dlaczego Rydzyk nawołuje do składania darów dla Maryji ?? Na konto oczywiście :D
To samo dotyczy innych świętych.

Jak to się ma do przykazań Boga?
Zobaczymy jak tym razem to wytłumaczycie.

N gru 27, 2009 22:42

Były napisał(a):

1/Dlaczego katolicy czynią sobie obrazy i figury klękają przed nimi i się do nich modlą skoro w Biblii jest napisane:

W Księdze Wyjścia 20, 4-6 :
"4Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich."

W Księdze Powtórzonego Prawa 5, 8-10 :
8Nie uczynisz sobie rzeźby ani podobizny wszystkich rzeczy, które są na niebie w górze i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. 9Nie będziesz się im kłaniał i służył. Bom ja jest Pan, Bóg twój, Bóg zawistny, który dochodzę nieprawości ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, 10a czynię miłosierdzie na wiele tysięcy miłującym mię i strzegącym przykazań moich.

2/Otrzymałem bardzo bardzo pokrętną odpowiedź jakiegoś katolickiego księdza.
Z jego odpowiedzi jasno wynikało, że albo katolicy nie stosują się do przykazań Boga
albo Bóg sam nie wie czego chce.

Więc jeszcze raz zapytam.

3/Dlaczego katolicy składają pokłony, klęczą, leżą krzyżem przed obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej ( i wielu innych)??
Dlaczego katolicy składają jej dary??
Dlaczego się do niej modlą??
4/Dlaczego Rydzyk nawołuje do składania darów dla Maryji ?? Na konto oczywiście :D
5/To samo dotyczy innych świętych.

Jak to się ma do przykazań Boga?
Zobaczymy jak tym razem to wytłumaczycie.
1/ Spróbuj zrozumieć:
Luk 16:16 bt Aż do Jana sięgało Prawo i Prorocy; odtąd głosi się Dobrą Nowinę o królestwie Bożym, i każdy gwałtem wdziera się do niego.

Gal 3:19 bt Na cóż więc Prawo? Zostało ono dodane ze względu na wykroczenia aż do przyjścia Potomka, któremu udzielono obietnicy; przekazane zostało przez aniołów; podane przez pośrednika.

Jam 1:25 bt Kto zaś pilnie rozważa doskonałe Prawo, Prawo wolności, i wytrwa w nim, ten nie jest słuchaczem skłonnym do zapominania, ale wykonawcą dzieła; wypełniając je, otrzyma błogosławieństwo.

Wg Prawa wolności Chrystusa:
a/wszystko mi wolno - jak pisze św. Paweł
b/nie podlegając Prawu ST Jezus dał nam jedno nowe przykazanie-chyba je znasz?

2/ A może nie była pokrętna lecz jej nie zrozumiałeś?
3/
a/wynika to z tradycji do zachowania której nawołuje św. Paweł, a której protestanci i śJ nie mają
b/ze zrozumienia chociażby Gal 2:20 a Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus.
Czyli faktycznie modlimy się do Chrystusa żyjącego w świętych.
4/spytaj Rydzyka
5/patrz pkt.3/

N gru 27, 2009 23:23

Były napisał(a):
3/Dlaczego katolicy składają pokłony, klęczą, leżą krzyżem przed obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej ( i wielu innych)??

Oooo drewniany obrazie módl się za nami! Ooo drewniany obrazie wysłuchaj nas! Obrazie wstaw się za nami!

Maryjo módl się za nami! Ooo Maryjo wysłuchaj nas! Maryjo wstaw się za nami!

Do kogo modlą się katolicy? Do drewnianego obrazu, czy do Maryi?

Były napisał(a):
1/Dlaczego katolicy czynią sobie obrazy i figury klękają przed nimi i się do nich modlą

Oooo obrazku i figurko módlcie się za nami! Oooo obrazku i figurko wstawcie się za nami!

Św. Piotrze módl się za nami! Św. Piotrze wstaw się za nami!

Do kogo modlą się katolicy? Do obrazka i figurki, czy do św. Piotra?

N gru 27, 2009 23:51

@On
Cytuj:
1/ Spróbuj zrozumieć:
Luk 16:16 bt Aż do Jana sięgało Prawo i Prorocy; odtąd głosi się Dobrą Nowinę o królestwie Bożym, i każdy gwałtem wdziera się do niego.

Gal 3:19 bt Na cóż więc Prawo? Zostało ono dodane ze względu na wykroczenia aż do przyjścia Potomka, któremu udzielono obietnicy; przekazane zostało przez aniołów; podane przez pośrednika.

Jam 1:25 bt Kto zaś pilnie rozważa doskonałe Prawo, Prawo wolności, i wytrwa w nim, ten nie jest słuchaczem skłonnym do zapominania, ale wykonawcą dzieła; wypełniając je, otrzyma błogosławieństwo.

Jak się ma powyższe do poniższego?

Cytuj:
17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.
18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.
19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim.
20 Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego.
( Mt 5,17-20 )

Pn gru 28, 2009 1:03
zbanowany na stałe

On napisał(a):

1/ Spróbuj zrozumieć:

Wg Prawa wolności Chrystusa:
a/wszystko mi wolno - jak pisze św. Paweł
b/nie podlegając Prawu ST Jezus dał nam jedno nowe przykazanie-chyba je znasz?

2/ A może nie była pokrętna lecz jej nie zrozumiałeś?
3/
a/wynika to z tradycji do zachowania której nawołuje św. Paweł, a której protestanci i śJ nie mają
b/ze zrozumienia chociażby Gal 2:20 a Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus.
Czyli faktycznie modlimy się do Chrystusa żyjącego w świętych.
4/spytaj Rydzyka
5/patrz pkt.3/

To jest ciekawe. Sprawdzę konteksty w jakich zostały użyte te cytaty i odpowiem.
Ale przyznaję, że poza Chrystusem żyjącym w świętych twoja odpowiedź wydaje się mieć sens.
Dziś jest już późno ale jutro odpowiem.

Pn gru 28, 2009 1:17
zbanowany na stałe

mazli napisał(a):
Były napisał(a):

Oooo drewniany obrazie módl się za nami! Ooo drewniany obrazie wysłuchaj nas! Obrazie wstaw się za nami!

Maryjo módl się za nami! Ooo Maryjo wysłuchaj nas! Maryjo wstaw się za nami!

Były napisał(a):
1/Dlaczego katolicy czynią sobie obrazy i figury klękają przed nimi i się do nich modlą

Oooo obrazku i figurko módlcie się za nami! Oooo obrazku i figurko wstawcie się za nami!

Św. Piotrze módl się za nami! Św. Piotrze wstaw się za nami!

A przed czym klęczysz?
Przed Marią czy przed obrazem?
A kogo całujesz w stopy?
Figurkę przedstawiającą Jezusa na krzyżu czy Jezusa?

Pn gru 28, 2009 1:31

Były napisał(a):
A przed czym klęczysz?
Przed Marią czy przed obrazem?

Przed Maryją. Przed Maryją w codziennej modlitwie. Nawet jeśli mam mały pokój i przede mną jest pusta ściana.

Były napisał(a):
A kogo całujesz w stopy?
Figurkę przedstawiającą Jezusa na krzyżu czy Jezusa?

Fizycznie figurkę przedstawiająca Jezusa. Jednak cześć daję Jezusowi - nie figurce wytworzonej przez ludzi. Bo stopy Jezusa były przebite za moje grzechy - nie figurki.

Ponawiam pytania:

Pn gru 28, 2009 3:42

0bcy_astronom napisał(a):
homo_sapiens napisał(a):
A czy anioł stróż ma włosy ??
No jasne, że ma. A widziałeś kiedyś anioła bez włosów ;-)
Owszem. W kościele pw. bł. Edwarda Detkensa spośród Stu Ośmiu Męczenników na Bielanach. W liczbie dziewięciu, rozsianych tu i ówdzie, głównie pod sufitem.

Pn gru 28, 2009 3:59
Moderator

Widzę, że temat zaproponowany przez autora się wyczerpał i wolicie pisać nie na temat, dlatego zamykam temat, zwłaszcza, że kwestia kultu obrazów, figur, rzeźb i jakichkolwiek innych przedmiotów była podejmowana niejednokrotnie na tym forum!

(J 8, 32b)

Pn gru 28, 2009 8:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2