Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Jahwe nakazuje zabijać 
Autor Wiadomość

Post Jahwe nakazuje zabijać
Jahwe nakazuje zabijać:

"Jeżeliby miał kto syna rozpustnego i krnąbrnego, któryby nie słuchał głosu ojca swego i głosu matki swojej... ukamienują go wszyscy mieszkańcy miasta kamieniami na śmierć." (V Moj: XXI, 18-21)

"Kto uderzy ojca swego, albo matkę swoją, śmiercią ukarany będzie." (II Moj. XXI, 1)

"Jeżeli w podkopie schwytany będzie złodziej, a pobitym zostanie na śmierć, nie będzie o niego winy krwi." (tamże: XXII,1)

"Kto ofiaruje bogom, oprócz Wiekuistemu, wytępiony będzie." (tamże: XXII,19)

"Tedy rzekł Wiekuisty do Mojżesza: Wyprowadź bluźniercę za obóz i niech... ukamienuje go zbór cały." (III Moj: XXIV,14)

"Jeślibyś usłyszał, że w którymkolwiek z miast twoich.. powiadają.. pójdźmy, a służmy bogom cudzym.. to pozabijaj mieszkańców miasta tego ostrzem miecza.. i bydło też podaj ostrzu miecza." (V Mój: XIII,13-16)

Cz gru 16, 2004 15:16

te wszystkie przykazania byly aktualne az do przyjscia Jezusa pozniej ulegly deaktualizacji....

Cytuj:
17) Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. (1 Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. (19) Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim.”

Jezus i jego dzialalnosc stanowi wypelnienie prawa mojzeszowego z ktorego cytaty podales.
Cytuj:
Rzymian 10:4 A przecież kresem Prawa jest Chrystus, dla usprawiedliwienia każdego, kto wierzy

Jak widzisz Chrystus był koncem prawa Mojzeszowego
Cytuj:
6 Teraz zaś straciło moc nad nami Prawo, gdy umarliśmy temu, co trzymało nas w jarzmie, tak, że możemy pełnić służbę w nowym duchu, a nie według przestarzałej litery
....

Cz gru 16, 2004 15:28

Wychodzi na to, że w pismie są sprzeczności?

Cz gru 16, 2004 15:38

"Nie zabijaj" (II Moj: XX, 13)

Wychodzi na to, że w pismie są sprzeczności?

:biggrin: To jakbys mial kodks prawa dopuszczajacy kare smierci - jesli za zlamanie danego paragrafu grozi kara smierci nie oznacza to jednak ze zabijanie nie jest wykroczeniem przeciw prawu... chyba logiczne ... :roll:

Cz gru 16, 2004 16:02

Troszke mieszacie, szanowni uczestnicy dyskursu.
To pierwsze - to faktyzcnie kodeks.
Nie przestał obowiązywać bo Jezus był końcem Prawa ale dlatego że zburzono Świątynię - tym samym miejsce gdzie Sanhedryn mógł się zbierać przestało istniec i nie ma kto wyroków wydawać.

Nb Jezus też mówił "nic co zostało zapisane nie zostało uchylone" - jasne że żadnej dezaktualizacji nie było.

Cz gru 16, 2004 16:11

Cytuj:
Dekalog (Wj 20, 13; Pwt 5, 17) nie ukazuje konsekwencji przekroczenia zakazu „nie zabijaj”, czynią to inne teksty Starego Testamentu. Jedną z wielu sankcji za morderstwo jest kara śmierci.

Obowiązek wymierzenia kary ciążył na krewnych zamordowanego. Izraelskie prawo odwetu pełniło rolę przestrogi przed zbrodnią, ale i ograniczało mścicieli w nadmiernym znęcaniu się nad winowajcą. W języku biblijnym „zemsta” oznacza najpierw przywrócenie naruszonej sprawiedliwości i zwycięstwo nad złem.

Tego, kto zabił nieumyślnie, chroniło prawo azylu (Wj 21,13-14) — istniały miejsca, w których mściciel krwi nie mógł wykonać zemsty. [...]

Użyty w przykazaniu hebrajski czasownik rasah stosowany jest wyłącznie na określenie zabójstwa człowieka, i to zabójstwa zaplanowanego, będącego wyrazem egoizmu. Nie odnosi się do zabicia siebie samego. Nie występuje też nigdy w sensie unicestwiania wrogów na wojnie czy wydawania i wykonywania sprawiedliwych wyroków sądów ludzkich czy Boskich — w tym kary śmierci.

Czasem pozorne sprzeczności wyjaśniają się, jeśli ktoś sięgnie do tekstów oryginalnych - albo do wiedzy historycznej o tamtych czasach...

Pozdrawiam :)

So gru 18, 2004 9:58

....Dobra jakoś wytłumaczcie to sobie...a właśnie..nawet jakby no to my mamy oceniać, i sądzić Boga..Jego uczynki??...Bóg jest Panem wszystkego (Pan znaczy władca Życia)-ON włada wszystkim, czyli może też to życie odebrać...Nie oceniajcie uczunków Boga..moim zdaniem można rozyślać, a nie oceniać

Cz sie 27, 2009 9:46

Mam prośbę, postaraj się pisać trochę bardziej czytelnie, tzn. nie tak jakbyś mówił i zaznaczał każdą przerwę, oddech itd. ale językiem pisanym, w którym wiadomo kiedy dana myśl się kończy, a nowa zaczyna.

Cz sie 27, 2009 12:18

Post Re: Jahwe nakazuje zabijać
Bo wiara Chrzescijanska nie jest "milosierna", a jedynie mozna takie wrazenie wyniesc gdy uczeszcza sie do Kosciola, gdzie wiecej zainteresowaniu poswieca sie zyciu i dzialalnosci Jezusa, ktory przeczyl swoimi czynami slowa ST.

Śr gru 30, 2009 19:34

MarcinStroszek napisał(a):
Bo wiara Chrzescijanska nie jest "milosierna", a jedynie mozna takie wrazenie wyniesc gdy uczeszcza sie do Kosciola, gdzie wiecej zainteresowaniu poswieca sie zyciu i dzialalnosci Jezusa, ktory przeczyl swoimi czynami slowa ST.

Marcin - katolicy to chrześcijanie czy wyznawcy judaizmu? Jeśli chrześcijanie, to dlaczego i ze względu na działalność jakiej osoby?

Cz gru 31, 2009 15:27

O ile można, a nawet trzeba uwzględniać mentalność żydowską, która była bardzo porywcza,chętna do nienawiści,zemsty, i niektóre opisy Biblijne można przyjąć za wynik owej niedoskonałej mentalności, o tyle jeżeli na górze Synaj sam Jahwe daje Mojżeszowi 10 nakazów, i w 3 przykazaniu mówi"W Sabat nie będziecie pracowali, a kto by pracował ma zostać zabity", i po tym w 5 przykazaniu Jahwe mówi "Nie zabijaj", to po prostu jest to niedorzeczność. I chyba w tej "relacji" nie można doszukiwać się "drugiego dna", bo jeżeli, to każda naukę biblijną można przeinaczyć. Pozdrawiam.

Pt sty 15, 2010 11:07
czasowo zablokowany

jeżeli na górze Synaj sam Jahwe daje Mojżeszowi 10 nakazów, i w 3 przykazaniu mówi"W Sabat nie będziecie pracowali, a kto by pracował ma zostać zabity", i po tym w 5 przykazaniu Jahwe mówi "Nie zabijaj", to po prostu jest to niedorzeczność. .

nie widziałem jak Mojzesz dostawał te tablice , bo akurat byłem chory , ale ostatno skazano na smierć człowieka w Chinach - za narkotyki
za zabójstwo w Chinach równiez grozi kara smierci
skoro jest to niedorzecznosc to mozna się załozyć czy sędziów czy tez wykonawców wyroku tez skazano na smierć ?
dlaczego wiec sądzisz ze niedorzecznoscią jest skazywanie na smierć za pracę skoro taka kara za to grozi ?a jednoczesnie obowiazuje zakaz samowolnego zabijania ?

jest taka stara maksyma : dur lex sed lex
twierdzenie ze jakies prawo jest głupie czy niedorzeczne to trochę tak zakrawa na uczniacką wypowiedz małoletniego gimnazjalisty

jak widzę we wsi ograniczenie prędkosci do 50 km / h a zapylam 90 km / godzinę bo mi się spieszy , to kiedy na wylocie złąpia mnie misiaczki , gadanie o niedorzecznosci prawa ma sens ?
bo nikt z krową przez drogę nie przechodził ?

Pt sty 15, 2010 12:06

Sensem mojej wypowiedzi było pokazania,że jak najbardziej człowiek w imię wiary ma boskie prawo zabić;). Idac niestety tym tokiem, powinnismy stanac przed kazdym hipermarketem w niedziele i zrobić masakre ;), inaczej grzeszymy pozwalajac pracowac ludziom w sabat.

Pt sty 15, 2010 12:13
czasowo zablokowany

Sensem mojej wypowiedzi było pokazania,że jak najbardziej człowiek w imię wiary ma boskie prawo zabić;). Idac niestety tym tokiem, powinnismy stanac przed kazdym hipermarketem w niedziele i zrobić masakre ;), inaczej grzeszymy pozwalajac pracowac ludziom w sabat.

pamietaj ze to prawo dotyczy(ło ) żydów
czy ty jesteś wyznawcą judaizmu ? ze chcesz wobec innych ( ale tez wyznawców judaizmu ) je stosować i egzekwować ?

jak bedzie jakiś hare kryszna albo inny stientolog kupował poł litra w niedziele to tez mu zastosujesz zasade ,,kilem go , kilem "?

no i myslę ze nie o sabat ci chodziło
chociaz czasem ten zlot ( czarownic ) i to nie tylko w ,,łikęt " w hipermarketach bardzo sabat
( czarownic) przypomina
rozumiem ze o szabat hozzi

Pt sty 15, 2010 12:33

Jest to kwestia wiary w to, że Jezus jest Bogiem. Albowiem proklamując następujące zmiany w Prawie:

"Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie.
    Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski."
    Mt 5,38-48

"Każda roślina, której nie sadził mój Ojciec niebieski, będzie wyrwana." [z kontekstu wynika, że chodzi o prawo, które nie pochodzi od Boga, lecz jest jedynie ludzkim komentarzem; por. Mt 15,9]
    Mt 15,13

Nauczał jako Prawodawca a nie jako komentator (por. Mt 7,29).

So sty 16, 2010 11:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona