Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Powtórka z Potopu /biblijnego/ 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Potopy prehistoryczne
Jak widzimy potopow byl potop. :)

Wt sie 04, 2009 15:17

Może masz rację, ale nie wynika to z twego postu. "Liczba określa wielkość jakiegoś zbioru". Jest tam mowa o dniach. Możesz ew. starać się redefiniować słowo dzień. Myślę że 7 dni oznacza 7 dni, a jeśli dzień po hebrajsku to nie dzień, to oznacza to 7 czegoś. Zapis liczb w postaci liter jest jak dla mnie tu nieistotny.
Są to rzeczy, które, aby rozumieć, trzeba widzieć niejako podwójnie. W naszej rzeczywistości także są tego rodzaju przypadki. Np. 11 listopada jest świętem państwowym, rocznicą konkretnych wydarzeń, a może być także dniem randki i po prostu datą w kalendarzu. Dla człowieka, realnie, jest po prostu tym ostatnim. Nadawanie tej dacie wyższej rangi wynika po prostu z umowy społecznej. Niemniej jednak, mówiąc 11 listopada, mamy na ogół na myśli właśnie tę rangę.

Przyrównując to do opisu stworzenia świata, można powiedzieć, że istnieje tradycyjna opowieść mówiąca o 7 dniach stworzenia, ale tak naprawdę, ile ich było, jest nieistotne, bo o wiele ważniejsze jest podniosłe skojarzenie z ową siódemką, wyrażające doskonałość boskich oddziaływań na ludzkość. To oddziaływanie jest nie tylko chwalebnym wspomnieniem, ale i protologiczną¹ zapowiedzią eschatologicznej² przyszłości.

Cz sie 06, 2009 10:23

Post Re: Powtórka z Potopu /biblijnego/
http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,tit ... caid=696ea

So sty 09, 2010 17:38
Przyznam, że nie mogę sobie poradzić z Utnapisztimem. Czy ktoś trafił na jakieś przekonujące wyjaśnienie czemu historia Noego jest wtórna ?

So sty 09, 2010 18:20

A może legenda o Utnapisztim jest wtórna do Noego? Trudno wyciągać jednoznaczne wnioski ze szczątkowych danych sprzed kilku tysięcy lat. Od czasu odkrycia ruin Troi nie mam zaufania do naukowców zajmujących się starożytnością.

So sty 09, 2010 18:57

Teresse napisał(a):
Przyznam, że nie mogę sobie poradzić z Utnapisztimem. Czy ktoś trafił na jakieś przekonujące wyjaśnienie czemu historia Noego jest wtórna ?
Myślę że dużo więcej jest takich "wtórnych" historii w Piśmie.
Autorzy natchnieni traktowali zarówno rzeczywistość, jak i legendy istniejące we współczesnym im świecie jako pretekst do "haggady" - opowieści przekazującej Prawdy Objawione.
Stąd historyczne relacje biblijne czasem są identyczne z historią, a czasem nie. Podobnie zapożyczenia z legend innych ludów czasem są identyczne, czasem zmienione - zależy co im tam pasowało.
Bo Bibia jest od przekazywania Prawd "teologicznych" a nie historii czy innych takich.

So sty 09, 2010 21:45
Barnaba napisał(a):
Teresse napisał(a):
Myślę że dużo więcej jest takich "wtórnych" historii w Piśmie.
Autorzy natchnieni traktowali zarówno rzeczywistość, jak i legendy istniejące we współczesnym im świecie jako pretekst do "haggady" - opowieści przekazującej Prawdy Objawione.
Stąd historyczne relacje biblijne czasem są identyczne z historią, a czasem nie. Podobnie zapożyczenia z legend innych ludów czasem są identyczne, czasem zmienione - zależy co im tam pasowało.
Bo Biblia jest od przekazywania Prawd "teologicznych" a nie historii czy innych takich.

No to właśnie wyjaśnienie czytałam i nie jest dla mnie przekonujące.

Historia z pogańskiego eposu ma służyć jako przekazanie prawdy o Jedynym Bogu ?

W takim wypadku potop musiał być przenośnią.

Albo faktycznie Noe był najpierw.

Albo potop miał miejsce i różne ludy niezależnie wplotły go w swój repertuar. :-|

So sty 09, 2010 23:35

Teresse napisał(a):
Historia z pogańskiego eposu ma służyć jako przekazanie prawdy o Jedynym Bogu ?
W takim wypadku potop musiał być przenośnią.
Albo faktycznie Noe był najpierw.
Albo potop miał miejsce i różne ludy niezależnie wplotły go w swój repertuar. :-|
Stawiałbym raczej na legendę o Potopie - być może inspirowaną jakąś lokalną katastrofalną powodzią.

W świecie Zachodu prawda jest pojmowana "po grecku" - jako dokładne odwzorowanie zdarzeń. Hebrajczycy myśleli ( i często do dziś myślą) inaczej. Hebrajskie słowo "Prawda" (emet) oznacza raczej "niezawodność" - coś na czym się można w życiu oprzeć.
Starożytny hebrajczyk słysząc lub czytając opowieść nie zadawał sobie pytania "jak było ?" (jak to robi współczesny mieszkaniec Zachodu) lecz raczej rozważał kwestię "co to znaczy ?".

So sty 09, 2010 23:45

Barnaba napisał(a):
Stawiałbym raczej na legendę o Potopie - być może inspirowaną jakąś lokalną katastrofalną powodzią.

Też nie mam wątpliwości, iż jest to legenda niosąca jednak ważne przesłanie: Bóg pozwala grzesznikom ponieść konsekwencję swych czynów nie zapominając jednak o każdym sprawiedliwym.

So sty 09, 2010 23:53

Dokładnie tak

N sty 10, 2010 0:38
zbanowany na stałe

A teraz dajcie sobie buzi. :)
Jest wielu rzetelnych katolikow ktorzy w potop wierza.
Najnowsze odkrycia znawcow tematu, podkreslaja mus czytania przeslan ST przez osobe Jezusa.
Gdzie w Waszym "starozydowskim" wniosku ta osoba?
O czym mysli Jezus w przeddzien potopu? Czy wie jakie owoce da ta gigantyczna praca wymordowania wszystkiego co sie rusza?
Po stworzeniu "barachla" musial odpoczywac, a jak po potopie? Jeszcze kilka innych znakow zapytania i dopiero wtedy wolno Wam, tymi poteznymi mozgami ludzi nadajacych cechy Bogu, mowic o tym jaki On jest a jaki nie, co mamy przeslane a co wymyslem wyobrazni.

N sty 10, 2010 14:58

Wiesz, trudno mi z Tobą dyskutować, bo dla Ciebie śmierć to coś ostatecznego, a dla mnie nie.
Nie ma wspólnego gruntu.

N sty 10, 2010 15:21
zbanowany na stałe

Blad. Ty, w swojej zyczliwosci, nie pozbawiasz mnie zycia wiecznego. Ty wspanialomyslnie przepowiadasz jedynie nieco odmienne miejsce pobytu. :)

N sty 10, 2010 15:39

Dural napisał(a):
Blad. Ty, w swojej zyczliwosci, nie pozbawiasz mnie zycia wiecznego. Ty wspanialomyslnie przepowiadasz jedynie nieco odmienne miejsce pobytu. :)
Dlaczego tak uważasz ?
Natomiast istotne jest (dla dyskusji) co Ty myślisz o tych którzy zginęli w Potopie - jeśli uważasz że to dla nich koniec (lub Piekło...) to dla Ciebie Potop może się wydawać tym co napisałeś.
Dlatego moja uwaga nie ma na celu zdeprecjonowanie Ciebie, a jedynie wskazanie na trudne do przezwyciężenia trudności w dogadaniu się (ze wględu na inne założenia wstępne).

N sty 10, 2010 15:43
zbanowany na stałe

Cytuj:
Dlaczego tak uważasz ?

Staram sie, choc nieporadnie, wyciagac wnioski z tego co piszecie. Potop (znaczy Ten Potop) to wymysl majacy na celu ugruntowanie wiary w Boga Wszechmogacego.
Kazde dumanie nad wyporem arki, wiekiem Noego i innych dziwnych rzeczy, mija sie z celem. Twierdzenie o uratowaniu sprawiedliwych mozna smialo poddac w watpliwosc.
Kreacjonisci zachlystuja sie obliczaniem jak malo prawdopodobne jest powstanie bialka. Niech "potopowcy" oblicza jaka jest szansa na to aby wszyscy czlonkowie jednej jedynej rodziny w wielomilionowej spolecznosci byli tymi sprawiedliwymi, a inni nie.

N sty 10, 2010 21:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona