Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 15:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Kościół sp z o.o. 
Autor Wiadomość

Post Kościół sp z o.o.
Rozmawiam ostatnio z wieloma osobami i zastanawiam się nad faktem komercjalizacji życia kościelnego. Mianowicie mam na myśli różnego rodzaju cenniki za sakramenty św. dla wiernych kościoła katolickiego. Biorę tez pod uwagę nieporadność niektórych parafii i niezwykłą zdolność innej do pozyskiwania pieniędzy na budowę obiektów sakralnych. Do czego zmierzam...?

Zadaję pytanie dlaczego w większości kościołów cenniki za "usługi" są tak wysokie?
Pogrzeb, ślub, komunia to okazja do zarobienia pieniędzy, tak zarobienia bo 700zł dla ludzi np. za pogrzeb to stanowczo dużo podobnie jak za śluby i inne usługi w ramach wiary.

Czy kościół XXI wieku działa jak firma zarobkowa ? Z obserwacji ostatnich lat tak mniemam.

Pytam czy to nie doprowadza do zmniejszania się liczby wiernych w kościołach ?
Mamy jakiś tam kryzys, który dotknął świat, ludzie liczą się bardziej z pieniędzmi, a kościół pod nosi co roku stawki za msze za zmarłych, śluby, pogrzeby, prowadzi się obrazy po domach z zeszytem wpłat, rozdaje się opłatek z kopertą na pieniądze etc. etc.

Zachłanność wielka zgubić może, czy tak będzie ?

So sty 09, 2010 14:15
Post Re: Kościół sp z o.o.
Jesli chodzi o kwoty (nie wiem, czy prawdziwe), to mozesz miec racje.
Problem w tym, ze ludzie lubia oszczedzac, a najlepiej miec wszystko "za darmo".
Realia ekonomiczne sa jakie sa i kosciola (budynku), plebanii, cmentarza (czesto wlasnosc parafii) no i osob "zatrudnionych" w parafii - ksieza, wikarzy, organista, sprzataczki itp z powietrza sie nie utrzyma.
Zreszta bylo juz o tym na forum, ze parafii przybylo (decyzje biskupow), dzieki temu teoretycznie latwiej miec kontakt z proboszczem, ale proboszcz musi sie bardziej naglowic, zeby parafie utrzymac.
Na pewno ulatwieniem bylaby wieksza przejrzystosc funduszy parafii, jej wydatkow itp, ktory to bilans mozna by robic przy pomocy Rady Parafialnej. Mysle, ze skonczy sie to tym, ze rozsadni ksieza beda po prostu robic roczne rozliczenia finansow parafii i wprowadzac czesc stala oplat (np koszty miejsca na cmentarzu, jak to robia cmentarze komunalne, cena osiwetlenia i dekoracji kosciola) i "do uznania" czyli ofiara.
Ale kto lubi, zeby mu zagladac w kieszen?

So sty 09, 2010 17:25

Kościół (hierarchia) działa jak typowa firma - pobiera opłaty za określone usługi. co w tym dziwnego?

So sty 09, 2010 19:59

A ja się boję, że zamiast konkretnych argumentów zaczniemy spać doskonale znanymi "prawdami", że księża lecą na kasę itp. Jeśli chodzi o moją parafię to nie słyszałem o żadnych cennikach, a sami księża nie mają wyczesancyh samochodów. Przyznam, że mieszkają dosyć ładnie co im się nie chwali - choć jakiegoś przepychu raczej nie ma.

Oczywiście czytałem o tych cennikach na onecie, ale nie zamierzam rozciągać pojedynczego przypadku na cały Kościół.

No i należy pamiętać, że wierni na ogół sami pytają o wysokość ofiary - taki cennik choć nieelegancki to bardzo praktyczny :D, mimo to nie popieram.
pozdrawiam ;)

N sty 10, 2010 1:17

1. Cenników być nie powinno, choć faktem jest, że określenie "co łaska" jest wyjątkowo niekonkretne. I nigdy się w żadnej parafii z cennikiem nie spotkałam.
2. Teoretycznie stypendium mszalne standardowo wynosi mniej-więcej tyle ile dzienne utrzymanie jednej osoby. Ale to teoria, bo nie można odmówić przyjęcia Mszy ze względu na zbyt niską wysokość ofiary.
3. W przypadku ślubów - może należałoby określić opłatę na 1% łącznych kosztów wesela? Propozycja żartobliwa, ale coś w niej jest. "Nie stać nas na ślub" oznacza często, że nie stać na suknię/ samochód/ wesele na xx osób - i dopiero kościół. Ale faktem jest, że jeśli ktoś rezygnuje z wystawnej uroczystości, bariery nie powinny stanowić opłaty kościelne...
4. Pogrzeby - tu cennik uważam za problematyczny; opłaty cmentarne są konieczne a bywają rozpaczliwie wysokie...

Cytuj:
prowadzi się obrazy po domach z zeszytem wpłat, rozdaje się opłatek z kopertą na pieniądze

Tego nie spotkałam nigdy.

A podsumowując: owszem, to może być przyczyna odchodzenia wiernych. Niestety. Sfera materialna w naszym świecie jest bardzo drażliwa. Niemniej pozostaje problem: duszpasterze mają prawo do zapłaty za pracę i normalnego utrzymania, o kościoły (budynki) trzeba dbać, wszystko kosztuje. Utrzymuje zawsze wspólnota, jeśli nie dasz Ty, dam ja (figura retoryczna).

Ot, tyle.

N sty 10, 2010 12:17

podczas Mszy na zakończenie roku 2009 w ramach sprawozdania kończącego tenże rok, członek Rady Ekonomicznej przedstawił wydatki parafii:

ogrzewanie kościoła - 37 000 zł
malowanie kościoła (które już było konieczne) - 50 000 zł
modernizacja oświetlenia - 23 000 zł
opłata za prąd - 20 000 zł
pomoc charytatywna i wyjazd kolonijny dla dzieci - 28 000 zł
wymiana okien - 13 000 zł

było jeszcze tego troszkę, ale tyle zapamiętałam

w sprawozdaniu nie było podanych kosztów:

wypłat dla pracujących w parafii,
wydatków na dekoracje kościoła
na zakup kwiatów
na zadbanie o obejście wokół kościoła
na olej do świec
na nagrody dla dzieci, etc.

a pewno są i takie wydatki, o których nie mam zielonego pojęcia, jakieś podatki i inne...

i pewno tam, gdzie o te pieniądze się stale woła i na ich brak narzeka - wpływy są mniejsze, niż tam, gdzie wierni tego nie słyszą, ale widzą, że dla ich parafii wiele się robi ;)

N sty 10, 2010 17:08

W mojej parafii cenników nie ma. Osobiście też tekowych nie popieram. Najważniejsze to aby ludzie mieli swobodny dostęp do wszelkich sakramentów i nikt nie wytykał ich palcami, że "dali za mało". Inną sprawą jest, że kapłan i parafia jednak muszą z czegoś się utrzymać, ale sądząc po mojej parafii myślę że nie jest najgorzej :)

N sty 10, 2010 18:45

U nas też cenników nie ma. Od niedawna natomiast (zmienił się proboszcz) w czasie ogłoszeń parafialnych jest informacja o tym ile w ubiegłym tygodniu zebrano pieniędzy na potrzeby parafii (w kopertach i na parafialne konto) - z dokładnością do złotówki. Częściowo zaczęto też informować o przeznaczeniu tych pieniędzy, np. wykończenie domu parafialnego, pokrycie zobowiązań parafii itp. Dwukrotnie pojawiła się prośba o liczniejsze datki - w związku z nadprogramowymi wydatkami (o których zresztą także informowano). Wszystko jednak na zasadzie pełnej dobrowolności i bez nacisków - działania obecnego proboszcza nazwałbym budowaniem u wiernych współodpowiedzialności za parafię.

N sty 10, 2010 19:59
zbanowany na stałe

Mysle, ze ten problem nie zostanie rozwiazany bez zmiany obyczaju. Panstwo sie rozwija, to powoduje wzrost cen i bedzie coraz trudniej utrzymac te mniejsze, mniej zasobne parafie. Wina jest obopolna. Ludzie chca miec duzo i tanio, ksiadz kosciol wielki i bogato przyozdobiony. W naszej polskiej tradycji sprawa pieniadza zawsze jest drugorzedna. Liczy sie honor. Cennik za przezycia duchowe nam sie nie podoba. A ja jestem przekonany, ze ksiadz mogacy na podstawie cennika, przewidziec przychody roku, lepiej moze spelniac powierzone obowiazki, a i parafianie poczuja sie sprawiedliwiej traktowani.

N sty 10, 2010 21:48

Jeżeli jakiś konkretny kapłan mówi o jakiejś cenie za mszę, sakrament, to łamie prawo kanoniczne, naukę Kościoła:
Kan. 947 - Od ofiar mszalnych należy bezwzględnie usuwać wszelkie pozory transakcji lub handlu.

A jeśli parafianie chcą wiedzieć co się dzieje z pieniędzmi, to mogą spróbować założyć radę parafialną d.s. ekonomicznych, do czego zachęca inny kanon:
Kan. 537 - W każdej parafii powinna być rada do spraw ekonomicznych (...)

Pn sty 11, 2010 1:40
Zobacz profil WWW
jumik napisał(a):
Jeżeli jakiś konkretny kapłan mówi o jakiejś cenie za mszę, sakrament, to łamie prawo kanoniczne, naukę Kościoła:
Kan. 947 - Od ofiar mszalnych należy bezwzględnie usuwać wszelkie pozory transakcji lub handlu.

Byłam naocznym świadkiem gdy mężczyzna chciał za 40 zł zamówić 2 Msze św i duchowny poleciał albo dopłacić 20 zł, albo oddawał 10 zł i przyjmował 1 Mszę (autentyk - było to w Sanktuarium).
W mojej parafii nie ma żadnych cenników, ale w sąsiedniej w kancelarii taki cennik jest wywieszony.

Pn sty 11, 2010 9:30

To dlaczego więc nie porozmawiałaś tam o tym, a później nie zgłosiłaś do przełożonych i kurii? (mówię głównie o sąsiedniej parafii)

Rozumiem, że może być jakaś informacja po to, żeby ludzie wiedzieli ile się przeciętnie daje na ofiarę (i ja byłbym za taką informację wdzięczny), ale gdzieś jest granica między informowaniem, a żądaniem bez uwzględniania stanu finansowego ofiarodawcy.

Jeśli ktoś narzeka (nie mówię teraz o Alus, tylko ogólnie), to powinien najpierw zapytać siebie, czy spróbował coś z tym zrobić, bo krzyczyć "pali się! pali!" bez próby ugaszenia potrafi każdy.

Pn sty 11, 2010 16:15
Zobacz profil WWW
jumik napisał(a):
To dlaczego więc nie porozmawiałaś tam o tym, a później nie zgłosiłaś do przełożonych i kurii? (mówię głównie o sąsiedniej parafii)

Rozumiem, że może być jakaś informacja po to, żeby ludzie wiedzieli ile się przeciętnie daje na ofiarę (i ja byłbym za taką informację wdzięczny), ale gdzieś jest granica między informowaniem, a żądaniem bez uwzględniania stanu finansowego ofiarodawcy.

Jeśli ktoś narzeka (nie mówię teraz o Alus, tylko ogólnie), to powinien najpierw zapytać siebie, czy spróbował coś z tym zrobić, bo krzyczyć "pali się! pali!" bez próby ugaszenia potrafi każdy.

jumnik - miły bracie, sam za bardzo nie wierzysz w to co mi radzisz :) ....przypomnij sobie reakcję kurii na zbiorowe zgłoszenia parafian o problemie alkoholowym proboszcza (którego sami później wyrzucili z kościoła).

Pn sty 11, 2010 16:29

jo_tka napisał(a):
I nigdy się w żadnej parafii z cennikiem nie spotkałam.

Ja również w moim bądź co bądź krótkim, ze względu na wiek, doświadczeniu nie spotkałem się z cennikami.
jo_tka napisał(a):
Cytuj:
prowadzi się obrazy po domach z zeszytem wpłat, rozdaje się opłatek z kopertą na pieniądze

Tego nie spotkałam nigdy.

Ja również. Dodam, że zawsze podczas wizyty "po kolędzie" moi rodzicie dają kapłanowi kopertę z pieniędzmi. Ale absolutnie nie jest to żaden wymóg, tylko wola mojej rodziny. W tym roku podczas wizyty o mały włos mój tato zapomniał złożyć owej ofiary. Ksiądz już wychodził z mieszkania, kiedy moja mama przypomniała sobie i uratowała sytuację. Nie mniej jednak nasz gość nie siedział z kasą fiskalną na kolanach. Nawet pod koniec rozmowy nie zaobserwowałem nerwowego zachowania kapłana. Kiedy wstał aby wyjść nie wykonał żadnych gestów pokazujących zniecierpliwienie czy rozczarowanie.
jo_tka napisał(a):
Utrzymuje zawsze wspólnota, jeśli nie dasz Ty, dam ja (figura retoryczna).

I to jest właśnie sedno sprawy. Nie ma żadnego przymusu. Chcesz składasz ofiarę, nie chcesz - nie składasz ofiary.

Pn sty 11, 2010 20:20

I właśnie wywieranie przymusu przemawia przeciw cennikom. Dla jednych 30zł to nic, a dla innych do bardzo dużo. Gdy ktoś biedny widzi wywieszoną cenę za sakrament zaczyna zastanawiać się nad tym czy go stać, przez co zatraca się ideę sakramentu.

Pn sty 11, 2010 22:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona