Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 8:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Dlaczego islam jest popularny? 
Autor Wiadomość

Post Re:
R6 napisał(a):
Taki ten islam okropny a wielu i tak zostaje islamistami.
Jednego jestem pewien. Ilość wyznawców nie świadczy o prawdziwości religii.
Ale Amerykę odkryłem, prawda?

Do Kościoła przekonuje mnie właśnie to, że nienawiść ludzi skupia się na Kościele.
W internecie gdy filmik o Katolicyzmie od razu lecą komentarze:

-''To wasz jahwe jest złym duchem skoro kazał wam zabijać i niszczyć inne kultury
Nienawidzę was katolickie psy ! Przeklinam Was ! ''
-''Gratuluje tym co do zycie używają własnego rozumy i wyobrazni, a nie cholernej lektury zwanej biblia !''

Nikt nie krytykuje bajecznych religii, które są absurdalne, tylko wszyscy na Kościół!
Ale ''bramy piekielne Go nie przemogą.'' I ten cytat mnie utrzymuje :)

A co do islamu, to sam się nad nim zastanawiałem, ale jak tam można przestać kochać Jezusa? :)

Wt sty 12, 2010 12:56
Post Re: Dlaczego islam jest popularny?
TheJOZI: wiesz, co to jest paranoja?

Wt sty 12, 2010 14:15
zbanowany na stałe

grzmot napisał(a):
TheJOZI: wiesz, co to jest paranoja?

stan umysłu paranoja wymyślili ateiści, żeby zdyskredytować chrześcijan.

Wpisz w wyszukiwarce "what Islam fears: laughter" z 1000 mirrorów

Wt sty 12, 2010 15:58
@Dural- czemu piszesz w taki dziwny sposób...
Czy znany jest ci problem wyłudzania pieniędzy od turystek w krajach Maghrebu?

@Jozi- o co chodzi z tym Jezusem i islamem- nie rozumiem pytania...

Pt sty 15, 2010 0:44
zbanowany na stałe

Cytuj:

Dziwnie? Wbrew pozorom moje zdanie o muzulmanach jest zbiezne z Twoim. Jednak Ty uogolniasz i do tego widzisz blad w wyznaniu, nie w ludziach.
Mi zadna religia do szczescia nie jest potrzebna, nieraz zawadza, ale dzieje sie tak z powodu ludzkiej natury. Patrz na Polske. Czemu po jakiejs kontrowersyjnej wypowiedzi hierarchii koscielnej, w necie burza? Bo ludzie dostrzegaja czeste "przecholowania" oparte "podobno" na Dobrym Slowie. Winic za to Biblie?
Ostatnio czytalem o kolejnych roszczeniach majatkowych i pomyslalem; co by sie zlego stalo, gdyby Kosciol zechcial ofiarowac czesc swego majatku dorabiajacemu sie panstwu?
W Emiratach podparbym sie pieknymi slowami Koranu:
"Dawajcie sierotom ich mienie i nie zamieniajcie tego, co dobre, na to, co złe; i nie zjadajcie ich majątku, dołączając go do waszego majątku! Zaprawdę, to jest wielki grzech!".
Niestety, tu Polska i biblijne "oko za oko". :P

Pt sty 15, 2010 11:33
Dural napisał(a):
Cytuj:

Dziwnie? Wbrew pozorom moje zdanie o muzulmanach jest zbiezne z Twoim. Jednak Ty uogolniasz i do tego widzisz blad w wyznaniu, nie w ludziach.

Tak -problemem są dla mnie nie muzułmanie a islam.

Co do sieroctwa- wiesz każdy wers z Koranu można idealnie dopasować do sytuacji z życia proroka. On sam był sierotą i mam wrażenie, że stąd wypłynęła ta zapobiegliwość.

Nie da się porównać świata islamu z naszym. Właśnie dlatego błądzimy- bo projektujemy na ten świat nasze skojarzenia z chrześcijaństwem. Biblią, Bogiem.

Pt sty 15, 2010 11:38

No akurat mój facet pochodzi z rodziny, gdzie mama jest muzułmanką, tata katolikiem i sam nie jest jakoś bardzo religijny. W dzisiejszych czasach tak jak facet zostawia kobietę tak i kobieta może zostawić faceta. Wspólnie też decydują o wierze dla dzieci, przynajmniej ja widzę to z tej strony, ale chyba zależy jakie kto ma doświadczenia. A nie mówiłam o koranie tylko o prawie państwa. Wiem, że jeszcze niektóre państwa trzymają się ścisłej tradycji, np Arabia Saudyjska, ale Tunezja taka nie jest, a wypowiadam się tylko na bazie znajomości Tunezji. O Koranie nie będę dużo dyskutować, bo nie znam go aż tak dobrze, mówię o swoich obserwacjach. Pozdrawiam!

So sty 16, 2010 9:54

Islam jest religią mało atrakcyjną, że tak napiszę. Niewiele osób z własnej woli decyduje się na nią. Rodziny muzułmańskie są bardzo prokreacyjne, 6 dzieci to normalka. Niestety muzułmanie osiedlają się w Ameryce i w Europie, które mają problemy demograficzne. Nie zdziwmy się jak za 40 lat Niemcy dzięki Turkom i Kurdom będą krajem muzułmańskim.

So sty 16, 2010 13:21
karolina napisał(a):
No akurat mój facet pochodzi z rodziny, gdzie mama jest muzułmanką, tata katolikiem i sam nie jest jakoś bardzo religijny.

To jeszcze bardziej niepokojące co napisałaś. TO jest na 99,99 % niemożliwe.

Niestety wielu muzułmanów nie uważa kłamstw za coś złego.

So sty 16, 2010 13:57
Tak- udało mi się znaleźć potwierdzenie, że nawet tunezyjskie świeckie prawo- nie rozpoznaje małżeństw muzułmanek z innowiercami. Jeśli takie małżeństwo zostało zawarte za granicą- nie jest uznane za ważne po powrocie pary do Tunezji.

Islam zaś kategorycznie zakazuje takich małżeństw.

Zajrzyj tutaj- mam nadzieję, że to NIE o Tobie.

http://www.tunisia-love.com/
i tu: http://www.tunisia-love.com/what-is-bez ... unisia.htm

są tez strony na ten temat po francusku- jesli wolisz ten język...

So sty 16, 2010 16:18

Tyle, że prawo świeckie w Islamie co innego mówi. Kobiety mają prawo rozwodu. Choć faktycznie, prawo koranu jest przeciwko kobietom. One nie mają tam nic do powiedzenia.

So sty 16, 2010 17:22
Nie ma czegoś takiego jak prawo świeckie w islamie. Jest prawo świeckie w państwie islamskim- które istnieje tam do momentu, gdy do władzy dochodzą radykałowie jak np. stało sie w Iranie w 1979.

Zarówno prawo świeckie w Tunezji jaki islamskie prawo szariatu nie uznają małżeństw muzułmanek z innowiercami.

So sty 16, 2010 23:31

Teresse napisał(a):
Czy znany jest ci problem wyłudzania pieniędzy od turystek w krajach Maghrebu?

@Jozi- o co chodzi z tym Jezusem i islamem- nie rozumiem pytania...

Zastanawiałem się nad Islamem, i troche mnie ciągneło przyznam :D. Oświecony, nawrócony jestem od niedawna, i nie wiedziałem czy kocham Jezusa, w sumie to się o to modliłem o miłość. Dopiero zauważyłem że Bóg mnie wysłuchał, gdy wyobraziłem sobie życie bez Jezusa, Boga. Pewnie gdyby nie ta łaska, miałbym poważne problemy. :)
Możecie mówić, ze to nie miłość tylko przywiązanie do przekonań, ale ja wiem co czuję :)

Śr sty 20, 2010 19:56
zbanowany na stałe

W Nigerii zamieszki religijne. Reuter podaje, ze zginelo 460 osob. Jak na razie "nasi" gora!
Co teraz wypada powiedziec? Dzieki Bogu? :(

Śr sty 20, 2010 22:55

13-letnia uczennica z Arabii Saudyjskiej została skazana na 90 uderzeń batem za przyniesienie do szkoły telefonu komórkowego z kamerą. Dziewczyna ma być wychłostana na oczach całej szkoły.
Gazeta.pl

Może niektórym się podoba taka sprawiedliwość?

Pt sty 22, 2010 23:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona