Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 6:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1013 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 68  Następna strona
 BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY 
Autor Wiadomość

Post Re: BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
Kończę swó pobyt na forum na ten temat,przeglądałam inne tematy ize smutkiem stwierdzam że zawsze dyskusje stają się agresywne lub ubliżające.To bardzo przykre,nie umiemy nawet dyskutować

Śr sty 13, 2010 15:12
zbanowany na stałe

az1945 napisał(a):
Snufkin ja cię nie atakuję tylko ci wyjaśniam ty natomiast zachowujesz się agresywnie

nie atakuję ciebie tylko twoje poglądy.

Komunizm to głupota obraża komunistów? Możliwe
Nazim jest zbrodniczy obraża nazistów? Tez być może
Chrześcijaństwo opiera się na kłamstwach i niekonsekwencjach, doktrynalnej bezmyślności i dogmatycznym myśleniu. Czy to cię obraża? Nie wiem może. Ale ja nigdzie nie napisałem czegokolwiek o Tobie. Pisałem tylko o twoich przekonaniach.

Sama napisałaś, że zabijanie dzieci jest ok o ile tylko dokonuje tego Bóg.

Śr sty 13, 2010 15:17

jednak Ci odpowiem.Mam 65 lat niejedno przeszłam i niejedno przemyślałam.I dam Ci jedną dobrą rade .Nie osądzaj zbyt pospiesznie ani ludzi ani Boga bo za chwile twój sąd może się okazać mylny.Nasz osąd zawsze jest niedoskonały. Nie uważam z osobiście mnie atakujesz tylko w swoich poglądach robisz sie coraz bardziej agresywny .Jeżeli chcesz z kimś dyskutować radzę dobrze przemśleć co ten ktoś chciał Ci powiedzieć .Wszystko można sobie tłumaczyć jak się chce , Pozdrawiam

Śr sty 13, 2010 15:44

Snufkin napisał(a):
Dziwi mnie dlaczego więc, jeśli masz dzieci nie zamordowałaś ich w okresie niemowlęctwa. Gwarantowane zbawienie.

Nie zrobiła tego bo... nie jest Bogiem. Bóg jest dawcą życia, i może zakończyć ziemskie życie i postawić przed swoim obliczem kogo tylko chce, i kiedy tylko chce. W końcu jest Bogiem.
Był bardzo obszerny temat dotyczący barbarzyńskiego narodu wybranego. Nie ciągnijmy tak potężnego offtopa w temacie dotyczącym dowodów na nieistnienie Boga.
Snufkin napisał(a):
Chodzi o to, że w ST wyraźnie czarno na białym jest napisane, bez żadnych niedomówień, że ta doskonała moralnie i w ogóle istota zwana Bogiem to zwykły morderca, tyran,

Więc uznajmy, że zawsze jest tyranem, albo nigdy. Bo obecnie też giną ludzie, fale tsunami, trzęsienia ziemi, śmiertelne choroby. Nic się w Bożej moralności nie zmieniło.

Śr sty 13, 2010 15:58
Snufkin napisał(a):
Ciekawe jaka tu jest metafora

Kap 21:9 "A jeśli córka kapłana skala się uprawianiem nierządu, to kala swego ojca. Należy ją spalić w ogniu."

albo tu

Kap 20:9 "Jeśli jakiś człowiek złorzeczy swemu ojcu i swej matce, ma bezwarunkowo być uśmiercony. Złorzeczył przecież swemu ojcu i swej matce. Spadnie na niego jego własna krew."

Tu jest bardzo ciekawa metafora

Liczb 31:17-18 "Zabijcie zatem każde maleństwo płci męskiej i zabijcie każdą kobietę, która już współżyła z mężczyzną, kładąc się z mężczyzną. Natomiast zachowajcie dla siebie przy życiu wszystkie młodziutkie kobiety, które nie poznały, co to znaczy położyć się z mężczyzną." (wiadomo w jakim celu - Snufkin)

Ciekawe jaka tu metafora się ukrywa

Powtóżonego prawa 13:6-10 - koleś zabija własną rodzinę bo przestała wierzyć w Jehowę < za dużo, żeby całość cytować>

zbyt głupi widać jestem, żeby je zrozumieć. A tak nawiasem mówiąc Bóg musi mieć hore poczucie humoru skoro zawsze w jego metaforach ktoś ginie, ktoś jest okaleczony, w innych karze wymordować a w jeszcze innych zsyła plagi i nieszczęścia.

Niestety ze smutkiem musze podzielić Twoją konkluzję...nie rodzielasz prewencyjnej roli prawa od wykonastwa.
Zacytuj fakty wykonania tego prawa.

Śr sty 13, 2010 16:02
zbanowany na stałe

Cytuj:
Bóg jest dawcą życia, i może zakończyć ziemskie życie i postawić przed swoim obliczem kogo tylko chce, i kiedy tylko chce.

A co powiesz na to?
Ksiega Rodzaju 6:3
"Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat"
Jeanne Calment

Śr sty 13, 2010 16:09

Dural napisał(a):
Cytuj:
Bóg jest dawcą życia, i może zakończyć ziemskie życie i postawić przed swoim obliczem kogo tylko chce, i kiedy tylko chce.

A co powiesz na to?
Ksiega Rodzaju 6:3
"Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat"
Jeanne Calment

Duralu, wiemy, że akurat liczby w ST są często symboliką. Wiemy wszyscy, iż przykładowo Pismo podaje, że Abraham żył 175 lat. Występuje owe przebarwienie, aby podkreślić Boże błogosławieństwo udzielane posłusznym. Uważano, iż nagrodą od Boga są przede wszystkim długie życie, oraz liczne potomstwo. Liczby plemion Izraelskich również są wielce zawyżone. Albo symboliczna liczba 40 - 40 lat wędrował Naród Wybrany przez pustynię, 40 dni przebywał Mojżesz na Górze Synaj, 40 dni Goliat oblegał obozy izraelskie, 40 dni Eliasz wędrował o chlebie i wodzie do Bożej Góry Horeb itp.
Odnoście przytoczonego przez Ciebie fragmentu nie jest najważniejsza liczba lat, które człowiek może przeżyć, tylko fakt, iż życie ziemskie człowieka jest ograniczone oraz kontrolowane przez Boga.

Śr sty 13, 2010 16:23
zbanowany na stałe

Tu nie chodzi o symbolike liczb. Chodzi o Twoje twierdzenie "Bog moze ZAWSZE" ktore opierasz wlasnie na tej symbolice.
Ja uwazam, ze w dyskusji nad ewentualnym dzialaniem Boga, takim namacalnie sprzecznym ze wszystkim co wiadome, wierzacy ma dwa wyjscia. Albo powiedziec, jak jeden z szanownych forumowiczow; "No i co z tego", on WIERZY i to rozumiem, ale wtedy nie plesc nieuzasadnionych opowiesci. Albo wytlumaczyc sobie, ze moze w konkretnym wypadku to jednak nie bylo dzialanie Boga i zgodzic sie z opinia innych.

Śr sty 13, 2010 16:49
mazli: to co piszesz o długości życia, brzmi jak najbardziej rozsądnie. Zwłaszcza, gdybyśmy odnieśli to do wieku Adama czy Matuzalema. Ale - idąc w stronę coraz większego "metaforyzowania" ST, łatwo dojść do momentu, w którym wszystkie nieprawdopodobne wydarzenia będą tłumaczone jako metafora (co jest rozsądne z mojego punktu widzenia).

Jednak cała koncepcja "opłacalności" tej religii, oraz prawdziwości NT jako wypełnienia proroctw ST opiera się przecież na tych "nieprawdopodobieństwach" - bez stworzenia świata w 7 dni, gorejącego krzaka, zburzenia murów Jerycha, zniszczenia Sodomy i Gomory - Jahwe jest niczym. Jahwe był mocny, i wiara w niego była słuszna, tylko dlatego, że cuda (nagrody i kary) działy się dla ludzi za ich życia, a nie po śmierci.

Śr sty 13, 2010 16:54

grzmot napisał(a):
Jahwe był mocny, i wiara w niego była słuszna, tylko dlatego, że cuda (nagrody i kary) działy się dla ludzi za ich życia, a nie po śmierci.

Ale np. Księga Hioba porusza i poddaje pod wątpliwość takie postrzeganie Boga.

Śr sty 13, 2010 17:35

czytaj Biblię -> najszybszy sposób na zostanie ateistą[/quote]
IDIOTYZM

Śr sty 13, 2010 18:29

az1945 napisał(a):
czyż nie jest metaforą jabłko z drzewa "dobrego i złego". Naprawdę myślisz że to było zwykłe jabłko.A dni stworzenia świata to tak rach ciach.To określenia które były zrozumiałe dla ludzi wtedy żyjących.Czy zrozumieliby określenie "i tak minęło 100milionów lat. Jak myślisz? Zachęcam do przemyśleń.

W ktorym miejscu pisze o jablku ?

Śr sty 13, 2010 18:37

W ST nigdzie jest mowa tylko o owocu .Sorry

Śr sty 13, 2010 19:57

Daleko odeszliście od tezy którą postawił Heni. Nie jest możliwe udowodnienie z całkowitą pewnością,że Boga nie ma lub na pewno istnieje.Jest to kwestią wiary.A wiara jest wpisana w nasze życiei śmiem twierdzić że nie ma ludzi niewierzących.Od małego dziecka wierzymy że rodzice mówiac że jemy chleb mówią nam prawdę.oczywisciepotem możemy to zweryfikowć .A w szkole ileż rzeczy przyjmujemy na wiarę.Czy jesteśmy w stanie sprawdzić że 350 milionów lat temu były u nas tropiki.Jedni wierzą w Boga a inni w ludzki rozum w to co im się podaje,co twierdzą inni. Heni udowodnił że wiara istnieje dawno.

Śr sty 13, 2010 20:16

Przepraszam,ale dla mnie to nie są dowody na to, że Bóg nie istnieje. Bóg może wszystko,dlatego jeśli mieszkałam bym, np. w Gracji, a Bóg chciałby,abym w Niego wierzyła to by tak było! Jeśli mieszkający,np. w Grecji wierzy w Apollo to nie jest dowód na to, że Boga niema, tylko na to,że nie wie on o istnieniu Boga i przez wpływ człowieczeństwa na tego człowieka.Dlatego trzeba cieszyć się z tego, że urodziło się jako chrześcijaninem.

Śr sty 13, 2010 20:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1013 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 68  Następna strona